Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

Δελτίο Τύπου Κατάληψης Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος(ΤΕΕ)



Εμείς οι εργαζόμενοι – μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι – μηχανικοί, πραγματοποιήσαμε σήμερα 15/2 κατάληψη στο χώρο του ΤΕΕ γιατί είμαστε αντίθετοι με το σχέδιο Νόμου με τον ψευδεπίγραφο τίτλο : «Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας. Κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων». Το επάγγελμα του μηχανικού ούτε κλειστό είναι ούτε κληρονομείται.

Ονομάζουν απελευθέρωση την ασυδοσία του κεφαλαίου. Δε μπήκε κατά λάθος αυτός ο όρος στο μνημόνιο – αποτελεί εδώ και δεκαετίες στόχο των αντικοινωνικών πολιτικών της ΕΕ. Αποτελεί προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης και οδηγεί :

· Σε ακριβό, μη ασφαλές και μακριά από τις κοινωνικές ανάγκες τεχνικό έργο (που είναι η ποιότητα, η ασφάλεια και η οικονομία των έργων)

·  τους μηχανικούς κάτω από το όριο της επιβίωσης.

Η κατάργηση της διαδικασίας κατάθεσης της αμοιβής του μηχανικού ως όρου για την έκδοση της άδειας, διαγράφει και την έσχατη διασφάλιση για την αμοιβή της εργασίας μας.

Το κόστος της οικοδομής δεν πρόκειται να μειωθεί, γιατί δεν εξαρτάται από τις αμοιβές αυτές,  αλλά από τα καρτέλ που λυμαίνονται το χώρο των τεχνικών έργων και που παραμένουν ασύδοτα. Η κίνηση αυτή θα ωφελήσει μόνο τις τράπεζες και τις μεγάλες κατασκευαστικές και μελετητικές εταιρίες. Στοχεύει στη συντριβή οικονομικών, εργασιακών, θεσμικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, στην κινεζοποίηση της ελληνικής κοινωνίας. Την πολιτική αυτή κατεύθυνση πλαισιώνουν:

·  η ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων  στον ιδιωτικό τομέα

·  η σημαντική μείωση των μισθών στον δημόσιο τομέα

·  η κατάργηση των ορίων στις μελέτες δημοσίων έργων

·  η αύξηση της ανεργίας στον κλάδο

·  η υπονόμευση του δικαιώματος στην κοινωνική ασφάλιση

·  η φορολογική ληστεία

Τα παραπάνω αποτελούν συνέχεια της πολιτικής της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Χέρι χέρι με την κυβέρνηση, το ΤΕΕ ευθυγραμμίζεται απόλυτα με αυτές τις πολιτικές και συναλλάσσεται για τη δικά του συμφέροντα, την ίδια στιγμή που απολύει 120 εργαζόμενους του.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να διαλέξουν την αγωνιστική διέξοδο, στον πόλεμο που κηρύχτηκε ενάντια στην εργασία και τα δικαιώματα μας. Η πολιτική της κυβέρνησης προσπαθεί να στρέψει τη μια κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη, στην πραγματικότητα όμως μας πλήττει όλους από κοινού. Αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, δημόσιοι υπάλληλοι και άνεργοι, πρέπει όλοι μαζί να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, βάζοντας στο στόχαστρο όχι μόνο την αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και τα παπαγαλάκια της στον κλάδο.

Καλούμε σε αγώνα, ως τμήμα του ευρύτερου κοινωνικού κινήματος ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ, για την απόσυρση του Νομοσχεδίου.

  • Συλλαλητήριο στη Βουλή την ημέρα ψήφισης του Νομοσχεδίου (Πέμπτη 17/2/2011 στις 18:00 έξω από το ΤΕΕ)
  • Συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 16/2 στις 12 μμ στο ΤΕΕ (Νίκης 4, Σύνταγμα)
  • Μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία της 23/2 με προσυγκέντρωση στις 11:00 στην πύλη του ΕΜΠ.

Συντονιστικό Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων, Μισθωτών και Ανέργων Μηχανικών

https://sites.google.com/site/mihanikoimeaxioprepeia/home


Απόσυρση του νομοσχεδίου για την κατάργηση του «κώδικα αμοιβών»

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΥΔΟΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

ΑΡΤΙΑ, ΦΘΗΝΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

1.     Κάθε Δουλειά δικαιούται μια ελάχιστη αμοιβή. Προσπαθούσαν για χρόνια να μας πείσουν ότι ο ανταγωνισμός θα φέρει καλύτερες συνθήκες για όλους – τώρα πλέον ξέρουμε πως όλοι οι εργαζόμενοι οδηγούνται να ζήσουν σε συνθήκες ζούγκλας. Πριν δύο μήνες η κυβέρνηση και η τρόικα αποφάσισαν να «απελευθερώσουν» τους εργοδότες από τις «κλειστές» συλλογικές συμβάσεις, κάτι που είχαν επιβάλει ένα χρόνο πριν για εργαζόμενους κάτω των 25. Εμείς πιστεύουμε ότι κάθε εργαζόμενος πρέπει να αμείβεται με συλλογικές συμβάσεις, με αξιοπρεπείς αμοιβές και γι΄ αυτό παλεύουμε.

2.     Το επάγγελμα του μηχανικού ούτε κλειστό είναι, ούτε κληρονομείται. Κάθε νέος που αποκτά το πτυχίο έχει πρόσβαση στο επάγγελμα του μηχανικού.

3.     Το νομοσχέδιο «για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων» στέλνει τους μηχανικούς κάτω από το όριο επιβίωσης και ταυτόχρονα αποτελεί αιτία για περαιτέρω συρρίκνωση μισθών και δικαιωμάτων.

4.      Η κατάργηση του κώδικα ελάχιστων αμοιβών και της διαδικασίας κατάθεσης της αμοιβής του μηχανικού ως όρου για την έκδοση της άδειας διαγράφει και την έσχατη διασφάλιση για την αμοιβή της εργασίας μας.

5.     Το κόστος της οικοδομής δεν πρόκειται να μειωθεί γιατί δεν εξαρτάται από τις αμοιβές αυτές. Η «απελευθέρωση» αποσκοπεί στη μείωση του κόστους εργασίας σε όλα τα επίπεδα και θα ωφελήσει μόνο τις τράπεζες και τις μεγάλες κατασκευαστικές και μελετητικές εταιρείες.

6.     Οι δυνάμεις της αγοράς που χρόνια τώρα καταστρατηγούσαν τις τυπικές υποχρεώσεις τους θα ολοκληρώσουν το έργο αυτό ξεκληρίζοντας τους αυτοαπασχολούμενους και εντείνοντας την επίθεση στους μισθούς και τα δικαιώματα χιλιάδων μηχανικών αλλά και αποφοίτων ΤΕΙ, ΙΕΚ κλπ, για να γίνουν πιο «ανταγωνιστικές».

7.     Ονομάζουν «απελευθέρωση» την ασυδοσία του κεφαλαίου. Δεν μπήκε κατά λάθος αυτός ο όρος στο μνημόνιο, όρος ψευδεπίγραφος για επαγγέλματα όπως αυτό των μηχανικών. Αποτελεί εδώ και δεκαετίες στόχο των δυνάμεων του κεφαλαίου και της ΕΕ. Δεν το υπέγραψε τυχαία η κυβέρνηση – δεν το στηρίζουν τυχαία ΝΔ & ΛΑΟΣ  – αποτελεί προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης και αδιαπραγμάτευτη πολιτική της επιλογή.

8.     Δεν τελειώνουν με τις αμοιβές – με τις αμοιβές αρχίζουν… Στην κατεύθυνση της «απελευθέρωσης» η κυβέρνηση έχει αναλάβει σημαντικές δεσμεύσεις και παρακαταθήκες από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως η αποσύνδεση πτυχίου – επαγγέλματος (μέσω των οδηγιών της ΕΕ), η ιδιωτικοποίηση των Δημοσίων Έργων και η συγκέντρωση του τεχνικού έργου σε λίγους κατασκευαστικούς ομίλους. Η πολιτική αυτή όχι μόνο δεν έφερε τίποτε θετικό για τους εργαζόμενους μηχανικούς, αλλά αντίθετα αποτέλεσε σημαντικό μοχλό για τη δραματική χειροτέρευση της θέσης τους.

9.     Χέρι – χέρι με την κυβέρνηση, το ΤΕΕ ευθυγραμμίζεται απόλυτα με αυτές τις πολιτικές. Καταδικάζουμε τη στάση του όπως και των Επιστημονικών Συλλόγων των Μηχανικών που περιορίζουν την κριτική τους στην κοινοβουλευτική διαβούλευση, επιβάλλουν τη σιωπή και αφήνουν στην απραξία τις δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενων μηχανικών, να πλήττονται από τις κυβερνητικές επιλογές διευκολύνοντας την επιβολή τους. Γιατί η μάχη στους δρόμους θα κριθεί, στο πλάι και σε συντονισμό με τους άλλους κλάδους που αντιστέκονται. Αντί γι αυτό, το ΤΕΕ διεκδικεί δοτές εξουσίες πιστοποίησης των συντελεστών παραγωγής των τεχνικών έργων και υπηρεσιών. Η «πιστοποίηση» που μεθοδεύεται, υπαγορεύεται από όσους αποβλέπουν στην αύξηση της κερδοφορίας και στον ασφυκτικό έλεγχο της παραγωγής από τις τράπεζες και τις μεγάλες τεχνικές εταιρείες. Και βέβαια το ΤΕΕ δεν μπορεί ούτε θέλει να παίξει ένα διαφορετικό ρόλο, τη στιγμή μάλιστα που πρωτοστατεί σε πολυάριθμες απολύσεις δικών του εργαζομένων. Αντίθετα, συναινεί σε είδη «πιστοποίησης», που οδηγούν στην εξατομίκευση και στον κατακερματισμό του κλάδου των μηχανικών, με πιο πρόσφατο δείγμα, τη δημιουργία του σώματος των «Ενεργειακών Επιθεωρητών».

10.   Δεν είμαστε μόνοι – Είμαστε με τους εργαζόμενους και τον λαό που είναι στον δρόμο ένα χρόνο τώρα.

Το ν/σ αποτελεί συνέχεια της πολιτικής της Κυβέρνησης, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, μιας πολιτικής που στοχεύει στη στην κινεζοποίηση όλης της κοινωνίας. Η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων – Η μείωση των μισθών – Η αύξηση της ανεργίας – Η κατακρεούργηση της κοινωνικής ασφάλισης – Η διάλυση της Παιδείας και της Υγείας – Η φορολογική ληστεία, ήταν τα πρώτα επεισόδια του σίριαλ ΠΑΣΟΚ. Μειοψηφία είναι η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια των καναλιών, που παρουσιάζουν σαν συντεχνίες τους εργαζόμενους όλης της χώρας.

11.   Δεν φταινε τα φουσκωμένα μυαλά – Τα φουσκωμένα πορτοφόλια φταινε. Η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών θα σημάνει την οριστική συντριβή των άνεργων και υποαπασχολούμενων συναδέλφων, που ήδη δυσκολεύονταν να πληρώσουν το ΕΤΑΑ (πρώην ΤΣΜΕΔΕ). Όλοι οι νέοι συνάδελφοι, που προσπαθούν  να σταθούν στα πόδια τους, όλοι όσοι αντιμετωπίζουν την προοπτική της νέας μετανάστευσης ή τις προτάσεις για δουλειά στην Λιβύη με μισθούς πείνας, αποτελούν άμεσο στόχο του ν/σ. Όλοι αυτοί δεν έχουν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους – όπως ισχυρίζονται οι κυβερνώντες, οι δημοσιογράφοι των δελτίων και οι γραφειοκράτες του ΤΕΕ – γνωρίζουν καλά ότι θα κακοπληρώνονται ενώ θα δουλεύουν περισσότερο. Αντί να δίνουν ευκαιρίες στους νέους, τους προορίζουν για πλήρωμα  στις γαλέρες για τις fast-tract επενδύσεις της επόμενης μέρας, με το μισό κόστος: Mε 600 Ευρώ για 10 ώρες δουλειά.

12.   Πληρωνόμαστε την δουλειά μας – Δεν την ξεπουλάμε. Oι μηχανικοί διεκδικoύμε με αγωνιστικό τρόπο την αξιοπρέπεια, τη δουλειά, την κοινωνική μας ασφάλιση, ως εργαζόμενοι που αξιοποιούν την επιστημονική τους γνώση για λογαριασμό της κοινωνίας και όχι του κέρδους. Γιατί η κατάρρευση του συστήματος των αμοιβών και η περαιτέρω απελευθέρωση του ανταγωνισμού θα ευτελίσει το επίπεδο μελετών και επιβλέψεων, πράγμα που τελικά επιστρέφει στο κοινωνικό σύνολο. Μπορεί η επιχειρηματική ασυδοσία να κυρώνεται με νόμους (όπως στην Ολυμπιάδα, τα fast tract κλπ.). Δεν υπάρχει όμως αμφιβολία ότι οι κάθε λογής παρανομίες, από τα εργατικά ατυχήματα και τα περιβαλλοντικά εγκλήματα έως τις  πολεοδομικές αυθαιρεσίες θα είναι πλέον ο κανόνας. Οι μελέτες και οι επιβλέψεις θα αποτελούν κουρελόχαρτα για το αρχείο. Σε μία χώρα στην οποία υπάρχει απαίτηση για άρτιες κατασκευές με αντισεισμική προστασία και ενεργειακή οικονομία, η εξέλιξη αυτή θα έχει σημαντικές αρνητικές παρενέργειες για το κοινωνικό σύνολο. Η απαξίωση του πολεοδομικού ελέγχου και του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού θα οδηγήσει στην περαιτέρω υποβάθμιση του αστικού και περιαστικού τοπίου.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να διαλέξουν την αγωνιστική διέξοδο, στον πόλεμο που κηρύχτηκε ενάντια στην εργασία και τα δικαιώματα μας. Η πολιτική της κυβέρνησης που προσπαθεί να στρέψει τη μια κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη, στην πραγματικότητα μας πλήττει όλους από κοινού. Αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, δημόσιοι υπάλληλοι και άνεργοι, πρέπει όλοι μαζί να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, βάζοντας στο στόχαστρο όχι μόνο την αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και τα παπαγαλάκια της στον κλάδο.

Απόσυρση του νομοσχεδίου για την κατάργηση του «κώδικα αμοιβών»

Άμεση αποχώρηση του ΤΕΕ από τον “διάλογο” με τους θύτες μας

Συλλαλητήριο στη Βουλή την ημέρα ψήφισης του Νομοσχεδίου (Πέμπτη 17/2/2011 στις 18:00 από την Κατάληψη του ΤΕΕ)

Μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία της 23/2 με προσυγκέντρωση στις 11:00 στην πύλη του ΕΜΠ.

Επιτροπή Αγώνα Μηχανικών

https://sites.google.com/site/mihanikoimeaxioprepeia/home

Share

Tags: ,

Category: Εργατικά



Αφήστε μήνυμα