Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

«Άρωμα Αιγύπτου» στην Αλγερία



Η επιτυχία τΦωτογραφία από τις εκδηλώσεις διαμαρυρίας τον Ιανουάριο στην Αλγερίαης λαϊκής εξέγερσης στην Αίγυπτο, οδήγησε σε κινητοποιήσεις στην Αλγερία μετά από κάλεσμα της αντιπολίτευσης της χώρας, αργά τη νύχτα της Παρασκευής. Η διαδήλωση κατεστάλη βίαια από την αστυνομία ενώ νωρίτερα σήμερα, πλήθος Αλγερινών ανταποκρίθηκε σε νέο κάλεσμα για πορεία διαμαρτυρίας και κατάφερε να σπάσει για λίγο τον κλοιό ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Φωτογραφία από τις εκδηλώσεις διαμαρυρίας τον Ιανουάριο στην Αλγερία Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κόμματος Συνασπισμός για τον Πολιτισμό και τη Δημοκρατία, τουλάχιστον δέκα διαδηλωτές τραυματίστηκαν στα χθεσινά επεισόδια, δυο εξ αυτών είναι σε σοβαρή κατάσταση ενώ άλλοι δέκα συνελήφθησαν από την αστυνομία.

Διάσταση υπάρχει ως προς τον αριθμό των σημερινών διαδηλωτών, καθώς σύμφωνα με την αστυνομία δεν ξεπερνούσαν τα 800 άτομα όταν ανταποκριτές ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων έκαναν λόγο γα 2.000 διαδηλωτές. Όπως αναμετάδωσαν, συγκρούσεις είχαν ξεσπάσει πριν την έναρξη της πορείας που ήταν προγραμματισμένη για τις 12 ώρα Ελλάδο και είχε απαγορευθεί από τις αρχές της Αλγερίας.

Μεταξύ των διαδηλωτών που συνελήφθησαν από την αστυνομία, ήταν και ο Φοντίλ Μπουρμάλα, ένας εκ των ιδρυτών του Εθνικού Συντονισμού για την Αλλαγή και τη Δημοκρατία.

Αίτημα των διαδηλωτών είναι η παραχώρηση ευρύτερων δημοκρατικών ελευθεριών, η αλλαγή της κυβέρνησης με την αποχώρηση του προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα από την εξουσία και η δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο είχαν ξεσπάσει ταραχές λόγω της αύξησης των τιμών των τροφίμων και της ανεργίας. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι είχαν σκοτωθεί, εκατοντάδες ήταν οι τραυματίες ενώ άλλοι τρεις τουλάχιστον, είχαν αυτοπυρποληθεί.

Σύμφωνα με αναλυτές, το ενδεχόμενο ξέσπασμα εκτεταμένων ταραχών στην Αλγερία θα είχε σημαντικές επιπλοκές για την παγκόσμια οικονομία καθώς η χώρα είναι σημαντικός εξαγωγέας πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν, οι πιθανότητες για μια εξέγερση τύπου Αιγύπτου, είναι λίγες καθώς η κυβέρνηση έχει περιθώριο να αξιοποιήσει τα έσοδα της από τον τομέα της ενέργειας προκειμένου να κατευνάσει την οργή των πολιτών, ικανοποιώντας ορισμένα από τα οικονομικά τους αιτήματα.

Ήδη η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να προλάβει πιθανές ταραχές, ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα, τη μείωση της τιμής της ζάχαρης και του μαγειρικού λαδιού, παρήγγειλε μεγάλες ποσότητες σιτηρών και υποσχέθηκε να άρει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που είχε κηρυχτεί πριν από 19 χρόνια.

Ως σημείο προσυγκέντρωσης για την σημερινή πορεία είχε οριστεί η Πλατεία της 1ης Μαΐου, όπου είχαν παραταχθεί τουλάχιστον 15 βαν, τζιπ και λεωφορεία της αστυνομίας. Αντίστοιχης ισχύς αστυνομικής δύναμης υπήρχε και στο δρόμο έξω από το νοσοκομείο Μουσταφά. Η αστυνομία είχε τοποθετήσει επίσης σε αρκετές διασταυρώσεις της πρωτεύουσας, μικρά οχήματα με θωράκιση στρατιωτικού τύπου ενώ πλήθος αστυνομικών βρίσκόταν από νωρίς σε απόσταση 2 χιλ. περίπου από την πλατεία, με εξάρτηση αντιμετώπισης ταραχών.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Share

Category: Ειδήσεις



Αφήστε μήνυμα