Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

Πρόταση συγχώνευσης, ή ιδιωτικοποίηση της ΕΤΕ;



ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΜΕ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ALPHA BANK! ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΥΠΟ ΕΞΕΛΙΞΗ!

ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ! ΟΛΙΓΟΠΩΛΙΑΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ! ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ!

ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΤΩΡΑ!

Στις προαναγγελθείσες συγχωνεύσεις επελαύνουν ταχύτατα οι έλληνες τραπεζίτες! Όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ, η Εθνική ανακοίνωσε επισήμως την Παρασκευή (18.02), την ύπαρξη πρότασης συγχώνευσης προς την Alpha Bank. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής, η σχετική πρόταση είχε υποβληθεί 1 μήνα πριν, στις 17 Ιανουαρίου.

H πρόταση της Εθνικής για τον πλήρη ιδιωτικό τραπεζικό έλεγχο της χώρας πιθανότατα έγινε με κυβερνητική καθοδήγηση και σχέδιο. καθώς η τελευταία ελέγχει μεγάλο ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής κυρίως μέσω των ασφαλιστικών ταμείων!

Η απάντηση της Alpha Bank, ήρθε νωρίς το βράδυ της Παρασκευής, λέγοντας πως η πρόταση απορρίπτεται λόγω της αβεβαιότητας της συγκυρίας αλλά και και λόγω των συγκεκριμένων όρων! Πιθανόn η απάντηση της Alpha Bank, συνιστά τακτικό ελιγμό, για τη διεκδίκηση καλύτερων (για την ίδια) όρων, που μπορεί να αποκρυσταλλωθούν ενδεδοχομένως και μέσα στο Σαββατοκύριακό! Άλλωστε οι πληροφορίες, φέρουν την Εθνική να είναι ανοιχτή σε αντιπροτάσεις από τη μεριά της Αlpha Bank...

Σίγουρα πάντως οι κυβερνητικές πιέσεις για την ολοκλήρωση του deal θα ενταθούν, καθώς οι συγχνεύσεις και εξαγορές αποτελούν μονόδρομο για την επιβίωση του τραπεζικού κεφαλαίου. Και αυτό γιατί  η κρίση χρέους της χώρας, σύμπτωμα της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, παροξύνεται, προκαλώντας τρομακτικά οικονομικά, κοινωνικά αλλά και πολιτικά αδιέξοδα, την ίδια στιγμή έχει προσλάβει φρενήρεις διαστάσεις η κρίση και η παράλυση του τραπεζικού συστήματος.

Όσο περισσότερο πλούσιο έγινε το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο και συνεχίζει, μέσα στην κρίση, να πλουτίζει με την καταλήστευση της οικονομίας και των πολιτών τόσο βαθαίνει η κρίση και η παράλυση των τραπεζών, οι οποίες πνίγουν την οικονομία.

Αυτήν την ώρα το τραπεζικό κεφάλαιο με τις διεργασίες για συγχωνεύσεις και εξαγορές επιτρέπει να ξεπεράσει τη δική του κρίση, κάνοντας πιο σκληρό το καρτέλ των τραπεζών, πιο ισχυρά τα επιμέρους τραπεζικά μπλοκ και μεγαλύτερη την εκμετάλλευση του ελληνικού λαού.

Η ενδεχόμενη συγχώνευση Εθνικής – Alpha Bank, θα εκχωρήσει απολύτως την Εθνική σε ιδιωτικά χέρια, κυρίως της οικογένεις Κωστόπουλου. Θα παραδώσει, περίπου, τον έλεγχο της χώρας στο νέο πανίσχυρο τραπεζικό όμιλο ο οποίος θα ελέγχεται κατά κύριο λόγο από τα ιδιωτικά συμφέροντα, μιας και οι μέτοχοι της Alpha Bank,θα ελέγχουν το 29% του νέου ομίλου, αποτελώντας ενά σχετικά συμπαγές σύνολο! Μεταξύ αυτών, κυρίαρχο ρόλο παίζει η οικογένεια Κωστόπουλου, μέλος της οποίας άλλωστε (Γ. Κωστόπουλος) είναι και Πρόεδρος και της Alpha Bank!

To νέο αυτό deal εάν πραγματοποιηθεί, θα έχει αλυσιδωτές δευσμενείς συνέπειες καθώς θα προκαλέσει ένα γύρο παράλληλων τραπεζικών συγχωνεύσεων που θα διαμορφώσουν ένα νέο τοπίο σκληρότατου τραπεζικού ολιγοπωλίου στη χώρα, που θα κατευθύνει και τις τύχες της!

Το νέο όμως τραπεζικό καρτέλ, δεν θα σημάνει μόνο ασφυξία για τους δανειολήπτες και τις πολύ μικρές επιχερήσεις! Επιπρόσθετα θα οδηγήσει σε μαζικές απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων, οι οποίες μάλιστα θα λειτουργήσουν και ως μοχλός κατεδάφισης τόσο των μισθών όσο και των εργασιακών σχέσεων για τους εναπομείναντες εργαζόμενους στο νέο τραπεζικό τοπίο!

Αυτήν την ώρα ο τόπος έχει απόλυτη ανάγκη από μια βαθιά προοδευτική ανατροπή, η οποία θα πρέπει ως πρώτο μέλημά της να έχει την εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση των τραπεζών και τον προσανατολισμό τους αποκλειστικά, αναπτυξιακό, παραγωγικό και κοινωνικό ρόλο!

Σε δήλωση σχετικά με το θέμα προέβη ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πρέπει να επιδιώξει την αναδιάταξή του, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, να παίξει το ρόλο του στη σημερινή συγκυρία, στη χορήγηση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και στην ανάπτυξη.

Η συζήτηση που διεξάγεται ανάμεσα στην Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank κινείται θετικά προς αυτή την κατεύθυνση, επιβεβαιώνοντας ότι οι τράπεζες δεν μένουν αδιάφορες και αμέτοχες στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Η κυβέρνηση ενθαρρύνει παρόμοιες πρωτοβουλίες, οι οποίες αποβλέπουν στην ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος και στην ταχύτερη έξοδο από την κρίση.

Βεβαίως, η υλοποίηση του εγχειρήματος αυτού αφορά τις ίδιες τις δύο τράπεζες και τα όργανά τους, που θα κληθούν να λάβουν τις τελικές αποφάσεις και εν τέλει τους μετόχους τους.


Σε δήλωση σχετικά με το θέμα προέβη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης:

Η πρόταση της Εθνικής για συγχώνευση με την Alpha Bank, η οποία πιθανότατα γίνεται με τις ευλογίες της κυβέρνησης, είναι πρόταση για την απόλυτη παράδοση της Εθνικής Τράπεζας στα ιδιωτικά συμφέροντα, για τον πλήρη οικονομικό έλεγχο της χώρας, για τη συγκρότηση σκληρότερου ολιγοπωλίου στον τραπεζικό χώρο, για μαζικές απολύσεις και περεταίρω διάλυση των εργασιακών σχέσεων και κυρίως για τη μεγαλύτερη καταλήστευση της ελληνικής οικονομίας και των πολιτών!

Αυτή την ώρα έχει καταστεί, σχεδόν, όρος εθνικής και κοινωνικής επιβίωσης μια μεγάλη προοδευτική ανατροπή στη χώρα, που θα έχει ως πρώτο μέλημά της την εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, προκειμένου να αποκτήσει ένα νέο προσανατολισμό και να αναλάβει ένα νέο αποκλειστικά αναπτυξιακό, παραγωγικό και κοινωνικό ρόλο!

Πηγή: iskra.gr

Share

Category: Οικονομία



Αφήστε μήνυμα