Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

Θα σωθείς, θες δεν θες



Πισώπλατες μαχαιριές πίσω από χαμόγελα. Η φωτογραφία από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 17 Ιουνίου 2010 Στο μηχανισμό στήριξης «σπρώχνουν», παρά τη θέλησή της, την Πορτογαλία οι μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης και βέβαια οι αγορές. Πισώπλατες μαχαιριές πίσω από χαμόγελα. Η φωτογραφία από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 17 Ιουνίου 2010 Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείται «ανώνυμες ευρωπαϊκές πηγές», η Γερμανία και η Γαλλία πιέζουν την πορτογαλική κυβέρνηση να προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, έτσι ώστε να σταματήσει η εξάπλωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Η πίεση αυτή ασκείται κατά κύριο λόγο, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, στο Eurogroup, τη σύνοδο δηλαδή των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, όπου εκτός των δύο παραπάνω χωρών και οι Ολλανδία, Φινλανδία φέρονται να υποστηρίζουν ότι η Πορτογαλία θα πρέπει να ζητήσει βοήθεια από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ τώρα.

Τελικός στόχος η Ισπανία

Οι πηγές, τις οποίες επικαλείται το Reuters, τονίζουν ακόμη ότι απώτερος σκοπός των πιέσεων προς την Πορτογαλία για αίτηση βοήθειας δεν είναι η ίδια, αλλά η γειτονική Ισπανία, όπου, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, «θα δοθεί η πραγματική μάχη».

Οι ίδιες πηγές έχουν, πάντως, υπολογίσει ήδη το ποσόn της βοήθειας που η Πορτογαλία θα λάβει από το μηχανισμό στήριξης, όταν θα προσφύγει σε αυτόν, σε 60 με 80 δισ. ευρώ.

Περίπου τα ίδια με το Reuters, ότι δηλαδή η Λισαβόνα πιέζεται να εισέλθει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό από το Βερολίνο και το Παρίσι, ισχυρίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα και το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel». Γεγονός που ανάγκασε εκπρόσωπο της πορτογαλικής κυβέρνησης να προβεί χθες το πρωί σε διάψευση.

Πιέσεις προς την Πορτογαλία για αίτηση οικονομικής βοήθειας είχαν ασκηθεί πάντως και τον περασμένο Δεκέμβριο, λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., αλλά αυτές προσέκρουσαν τότε στη σθεναρή άρνηση του Πορτογάλου πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες.

Πολλά, όπως φαίνεται, θα εξαρτηθούν την επόμενη Τετάρτη, στην πρώτη σημαντική δημοπρασία της χρονιάς ομολόγων του πορτογαλικού δημοσίου, ύψους μεγαλύτερου του 1,25 δισ. ευρώ, τα οποία θα λήγουν τον Οκτώβριο του 2014 και τον Ιούνιο του 2020.

Στη δημοπρασία 6μηνων έντοκων γραμματίων, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, και η οποία υπερκαλύφθηκε πάνω από μία φορά, το επιτόκιο εκτοξεύτηκε στο 3,68% από 2,05% τον περασμένο Σεπτέμβριο. Κάτι που σημαίνει ότι οι αγορές προεξοφλούν είσοδο της χώρας της Ιβηρικής στο μηχανισμό στήριξης.

Πάντως, τα παραπάνω δημοσιεύματα και ανώνυμες δηλώσεις αξιωματούχων της Ε.Ε. θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό, αφού είναι βέβαιο ότι αρκετές εξ αυτών εξυπηρετούν συμφέροντα. *

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Category: Διεθνή, Ειδήσεις



Σχόλια (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Ο/Η katokosmos λέει:

    ενα σημαντικό και απλο κείμενο – αναλυση που έχει δουλευτει και εξηγει τα προβλήματα στις ανεξοδες ρητορικές λύσεις no money no dept θα βρειτε στο blog του techiechan.
    κονιορτοποιει δυστυχως την φαντασιακη οικονομικη πολιτική επι χάρτου.
    http://techiechan.com/?p=273
    απλα βαζει τα πραγματα κάτω από την οπτική και του αντίπαλου και βγαζει συμπεράσματα.
    στην πολιτική υπολογίζεις και τις κινήσεις των αντιπαλων. δραση και αντιδραση. αλλιως όλες οι ευχες μας θα ηταν πραγματικότητα, και εμεις δεν θα συναντιομασταν στο aformi αλλα στο myspace.
    στον πόλεμο πας για να σκοτώσεις και να κερδισεις, όχι για να χάσεις. με ευχολογια τυπου λαπαβιτσα παραδιπλα, θα κλαιμε και για την πορτογαλλια και για την ισπανία και …..

Αφήστε μήνυμα