Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

Υφεση 4,6% στην Ελλάδα στο γ” τρίμηνο του 2010



Χειρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις ήταν η ύφεση που βίωσε η Ελλάδα στο τρίτο τρίμηνο του 2010. Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου κατά 1,3% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2010 και κατά 4,6% έναντι του γ” τριμήνου του 2009.

Οι επιδόσεις αυτές ήταν χειρότερες των αρχικών εκτιμήσεων της Eurostat, οι οποίες μιλούσαν για πτώση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 1,1% σε σχέση με το β’τρίμηνο του 2010 και κατά 4,5% σε σχέση με το γ” τρίμηνο του 2009.

Η Ελλάδα εμφάνισε έτσι τη μεγαλύτερη συρρίκνωση μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε. ενώ αρνητική μεταβολή στο ΑΕΠ τους εμφάνισαν (σε ετήσια βάση) ακόμη η Ρουμανία (-2,2%) και η Ιρλανδία (-0,7%).

Η Eurostat αναθεώρησε προς τα κάτω και τις εκτιμήσεις της για την οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης στο γ” τρίμηνο, η οποία περιορίστηκε σε μηνιαία βάση στο 0,3% έναντι 0,4% που είχε προβλεφθεί αρχικά και 1% που είχε επιτευχθεί στο β’τρίμηνο του 2010.

Αντίθετα, διατήρησε αμετάβλητες τις αρχικές της εκτιμήσεις για την ανάπτυξη των «16» σε ετήσια βάση στο 1,9%.

Γερμανική οπισθοχώρηση

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης οφειλόταν κυρίως στη μεγάλη υποχώρηση που σημειώθηκε σε αυτό το διάστημα στη Γερμανία, η οποία εμφάνισε ανάπτυξη 0,7% έναντι 2,3% που είχε επιτύχει στο β’τρίμηνο. Γεγονός που αντανακλά τόσο την εύθραυστη φύση της οικονομικής ανάκαμψης στην ευρωζώνη όσο και το ρόλο-κλειδί που εμφανίζει σε αυτήν η Γερμανία.

* Παράλληλα, η Eurostat έδωσε και τα στοιχεία για την ανεργία στην ευρωζώνη το Νοέμβριο, η οποία παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με τον Οκτώβριο, στο 10,1%. Επίπεδο, πάντως, που συνεχίζει να είναι το υψηλότερο των τελευταίων 12,5 ετών για το μπλοκ των 16 χωρών.

Για την Ελλάδα δεν δόθηκαν στοιχεία ούτε για τον Νοέμβριο ούτε για τον Οκτώβριο. Η ανεργία στη χώρα μας ανήλθε πάντως στο γ’τρίμηνο του 2010 στο 12,9% έναντι 9,7% ένα χρόνο νωρίτερα. *

Του ΜΠΑΜΠΗ ΜΙΧΑΛΗ

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Share

Category: Οικονομία



Αφήστε μήνυμα