Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

Πρώτες διεθνείς και εγχώριες αντιδράσεις στην ακροδεξιά κυβέρνηση



Γερμανία

«Το κόμμα είναι γνωστό για τα ξενοφοβικά του συνθήματα», γράφει η Bild-Zeitung

«Στην Ελλάδα μετέχουν τώρα στην κυβέρνηση και οι αντισημίτες του ΛΑΟΣ»,  σημειώνει το λαϊκίστικο ταμπλόιντ Bild-Zeitung. Είναι η πρώτη φορά από την πτώση της Χούντας το 1974 που μετέχει στην κυβέρνηση  ένα ακροδεξιό κόμμα. Ο νέος υπουργός υποδομών και δικτύων Μάκης Βορίδης, γράφει η εφημερίδα, προέρχεται από την οργάνωση νεολαίας της στρατιωτικής δικτατορίας και προσέκειτο για πολλά χρόνια στο ακροδεξιό Λαϊκό Μέτωπο του Ζαν Μαρί λε Πεν στη Γαλλία.

Ο φίλος του Βορίδη στο ΛΑΟΣ Αδωνις Γεωργιάδης, προσθέτει, εκδότης, μεταξύ άλλων, αντισημιτικού φυλλαδίου, αναλαμβάνει υφυπουργός στο Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

«Το ΛΑΟΣ είναι γνωστό για τα ξενοφοβικά του συνθήματα. Ο Καρατζαφέρης είχε δηλώσει κατά την ίδρυση του κόμματος του το 2000 ότι «είμαστε οι μόνοι γνήσιοι Ελληνες. Δεν έχουμε να κάνουμε τίποτε με Εβραίους, ομοφυλόφιλους και κομμουνιστές» γράφει.

Ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου των Εβραίων της Γερμανίας Ντίτερ Γκράουμαν δηλώνει στην αυριανή έκδοση της εφημερίδας Bild: « Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι μετέχουν στο ελληνικό υπουργικό συμβούλιο υπουργοί αυτού του κόμματος. Πιστεύω ότι θα είναι δύσκολο  για κάθε γερμανική κυβέρνηση να διαπραγματεύεται με την ελληνική κυβέρνηση».

Γαλλία

«H είσοδος της Άκρας Δεξιάς (ΛΑΟΣ) στη ελληνική κυβέρνηση είναι για τους σοσιαλιστές ένα σοκ» αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το Σάββατο, το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης, «πρώην επικεφαλής ενός κινήματος νεολαίας που στήριζε τους συνταγματάρχες που επέβαλαν τη δικτατορία στη χώρα αυτή, δεν μπορεί καθόλου να βοηθήσει τον ελληνικό λαό να βγει από την κρίση», εκτιμά το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

«Να που οδηγεί η Ευρώπη, όταν γυρίζει την πλάτη της στους λαούς, με την επιβολή σκληρής και τυφλής λιτότητας, χωρίς να δίνει τη δυνατότητα και τον χρόνο για την ανόρθωση (των οικονομιών τους) και παρεμβαίνοντας στη δημοκρατική λειτουργία των κρατών μελών» σημειώνει το PS. «Στην οικονομική και κοινωνική κρίση προστίθεται μια κρίση πολιτική και δημοκρατική» προσθέτει.

Ελλάδα

Εκατοντάδες είναι τα μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αναφέρονται στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Τα δύο στελέχη του ΛΑΟΣ, Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και υφυπουργός  Ναυτιλίας, αντίστοιχα, συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των χρηστών του twitter και του facebook…

«Κρατώ μια αμυδρή ελπίδα ζωντανή. Αυτό το εξάμβλωμα δεν μπορεί να έχει διάρκεια. Και τότε όλα θα αλλάξουν ριζικά», αναφέρει ένα σχόλιο στο twitter, ενώ άλλος χρήστης σχολιάζει πως ο νέος πρωθυπουργός «μόνο και μόνο για να βουλώσει κάποια στόματα έπρεπε να ορκιστεί σ’ένα ΑΤΜ και όχι στο Ευαγγέλιο». «Ωραίο δεν είναι το 5% να ασκεί εξουσία στο 100%; Από το παρακράτος στο Kράτος είναι ένα μονοπάτι…», σχολιάζει ένας ακόμα χρήστης.

Οι Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης βρέθηκαν στο επίκεντρο του σχολιασμού στο Twitter, με το παρελθόν του πρώτου να αποτελεί σημείο αναφοράς. Η φωτογραφία του Μάκη Βορίδη με το τσεκούρι έκανε και πάλι το γύρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ο νέος υπουργός Μάκης Βορίδης προσέρχεται στο Προεδρικό Μέγαρο μαζί με καλούς φίλους του», αναφέρει κάποιος χρήστης, συνοδεύοντας το σχόλιο του με την αντίστοιχη φωτογραφία.

«Να τι «άνθρωπος» πρέπει να είσαι για να γίνεις Υπουργός…!», προσθέτει κάποιος άλλος. «Μην δούνε ότι πιτσιρικάς είχες καλές σχέσεις με τα τσεκούρια, αμέσως να σε κάνουν υπουργό στo Yποδομών», σημειώνεται σε άλλο σχόλιο.

Στον Μάκη Βορίδη αναφέρεται και το σχόλιο του Χάρρυ Κλύν στο Facebook: «Βορίδη θα στο πω «τσεκουράτα»: Άξιος» «Ο νέος υπουργός μεταφορών δεσμεύτηκε ότι η γραμμή σταθμός Λαρίσης-Άουσβιτς θα είναι έτοιμη και σε λειτουργιά ως το τέλος της θητείας του», σημειώνεται σε ένα άλλο σχόλιο.

«Πρώτη μεταρρύθμιση των Γεωργιάδη και Βορίδη: face control σε ταξί και λιμάνια. Η επιβίβαση θα επιτρέπεται αυστηρά μόνο σε Έλληνες», γράφει ένας χρήστης, ενώ ένας ακόμη συμπληρώνει: «κάθε πρωί πριν πάμε δουλειά θα λέμε τον εθνικό ύμνο».

«Ο μόνος υφυπουργός ναυτιλίας που θα ζητήσει πολιτικά φρονήματα από τα ψάρια» και «προβλέπω επιστροφή στις τριήρεις», είναι δύο ακόμα σχόλια για τον Άδωνη Γεωργιάδη.

Share

Category: Χωρίς κατηγορία



Αφήστε μήνυμα