Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

Τα εργασιακά δικαιώματα της εποχής του μνημονίου



Η επιβολή των μνημονιακών πολιτικών επέφερε και το τέλος της μεταπολιτευτικής περιόδου. Πράγματι, ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της μεταπολίτευσης του 1974, ήταν η αλλαγή των ταξικών συσχετισμών όπως αυτές είχαν παγιωθεί μετά το τέλος του εμφυλίου. Μέχρι το 1974, οι εργαζόμενοι στη χώρα είχαν εξευτελιστικούς μισθούς ενώ τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα είτε ήσαν υποτυπώδη είτε απλά ανύπαρκτα. Οι εργατικοί αγώνες της μεταπολίτευσης είχαν ως αποτέλεσμα αυξήσεις στα μεροκάματα και πρωτόγνωρα δικαιώματα για τον κόσμο της εργασίας. Ασφαλώς, την ίδια περίοδο (χοντρικά, από το 1974-2009) είχαμε επίσης και την ενσωμάτωση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας στην κομματική και κρατική γραφειοκρατία. Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν θέτει υπό αμφισβήτηση το γεγονός ότι χάρις στους μεταπολιτευτικούς αγώνες οι εργαζόμενοι εξασφάλισαν, για πρώτη φορά στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους, μεγάλες συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες. Πολλές κυβερνήσεις (τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ) προσπάθησαν να αφαιρέσουν αυτά τα δικαιώματα αλλά δεν τα κατάφεραν –οι μεταπολιτευτικοί ταξικοί συσχετισμοί παρέμεινα στη θέση τους.

Σήμερα για πρώτη φορά αυτοί οι συσχετισμοί ανατρέπονται προς όφελος του κεφαλαίου. Τα μνημόνια λειτουργούν ως οι πολιορκητικοί κριοί για την ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας ενώ παράλληλα ανοίγουν τον δρόμο για την αυταρχικοποίηση της κοινοβουλευτικής «δημοκρατίας». Η ακροδεξιά κυβέρνηση Παπαδήμου αποτελεί το επιστέγασμα της όλης διαδικασίας.

Για τους λόγους αυτούς θεωρούμε ότι αξίζει τον κόπο να δείτε τη συνέντευξη με τον Δημήτρη Περπατάρη, Δικηγόρο, εργατολόγο για τις αλλαγές στα εργασιακά δικαιώματα που επέφεραν οι μνημονιακές πολιτικές.

aformi

Share

Category: Χωρίς κατηγορία



Σχόλια (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Ο/Η Μέρμηγκα Θ. λέει:

    Καλησπέρα
    Θα ηθελα να μάθω αν ασχολείσθε με συνταξιοδοτικά,συγκεκριμένα θέλω αν μάθω αν χρόνος αυτασφάλισης στο ΤΣΑΥ,που προυπήρχε από τον διορισμό μου όπότε και έχω παράλληλη ασφάλιση σε ΤΣΑΥ και Δημόσιο,μπορεί να μεταφερθεί στο δημόσιο για συμπλήρωση 25 ετίας, με τις προυποθε΄σεις του 2010

Αφήστε μήνυμα