Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

Προάσπιση του τελευταίου ελεύθερου χώρου στο Βύρωνα από την ιδιωτικοποίηση




Η Λαμπηδόνα θα μείνει στους δημότες

Είμαστε πρωτοβουλία κατοίκων από Βύρωνα – Καισαριανή – Παγκράτι – Υμηττό

που διεκδικούμε το κτήριο από την πρώην δημοτική καφετέρια Λαμπηδόνα, στο Άλσος της Αγίας Τριάδας, σαν χώρο ελεύθερο για τους δημότες, για τη μετατροπή του σε Κοινωνικό  Πολιτιστικό Κέντρο στο Βύρωνα.

Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2011 και από τότε στον εξωτερικό χώρο έχουν πραγματοποιηθεί πολλές κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, κυρίως θεατρικά δρώμενα και δημιουργική απασχόληση για παιδιά, συναυλίες, λαϊκά γλέντια και συζητήσεις, συλλογική κουζίνα, καθαρισμός του πάρκου κ.λπ. Από κάτι που ήταν σχεδόν ερείπιο, ο χώρος άρχισε να μεταμορφώνεται σε, οικείο για τη γειτονιά, μέρος έκφρασης κοινωνικών αναγκών και δράσεων.

Έχουμε ζητήσει το χώρο από το δήμο με όλες τις νόμιμες ενέργειες αλλά ματαίως. Αποκορύφωμα του αυταρχισμού και της αδιαλλαξίας ήταν η τύχη που επιφύλαξε στην προχθεσινή μας παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο… Ο Δήμαρχος, Νίκος Χαρδαλιάς, έχει αποφασίσει ότι σε λίγες ημέρες θα προχωρήσει στην ανακοίνωση του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του χώρου, γι’ αυτό τη Δευτέρα 31 Οκτώβρη, στο εν λόγω Δημοτικό Συμβούλιο, αρνήθηκε να ακούσει οποιαδήποτε τοποθέτηση των κατοίκων για τη δημιουργία και τη χρησιμότητα ενός πολιτιστικού κέντρου την ίδια ώρα που απασχολούσε δημοτικούς αστυνομικούς και φύλακες για να κρατάει τον κόσμο έξω από το χώρο.

Για τη Δημοτική Αρχή, το δίλημμα είναι σαφές: Η Λαμπηδόνα και το Άλσος της Αγίας Τριάδας, είτε θα παραδοθούν σε ιδιώτη, για να παράγει κέρδος από μια ακόμη καφετέρια στο Βύρωνα, είτε θα αφεθούν να ρημάξουν, όπως εξάλλου βρίσκονταν μέχρι πρόσφατα σε κατάσταση εγκατάλειψης.

Ζούμε σε μια πυκνοδομημένη περιοχή, που δεν έχει ελεύθερους χώρους για τις συναθροίσεις των πολιτών, ενώ παράλληλα βιώνουμε τη δυσκολότερη ίσως περίοδο μετά τον δεύτερο παγκόσμιο, την ταυτόχρονη διάλυση του κοινωνικού ιστού και τη μεταμόρφωσή του σε μια κοινωνία βαρβαρότητας και εξαθλίωσης.

Γι αυτούς τους λόγους:

Θέλουμε ένα χώρο καθημερινής επαφής των πολιτών. Χώρο πολιτιστικής έκφρασης και δημιουργίας όπου θα γίνονται προβολές ταινιών, θεατρικές ομάδες, συναυλίες, συζητήσεις. Ένα σημείο συνάντησης επιτροπών κατοίκων / εργαζομένων, σωματείων, σχολείων κλπ.

Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα να διαμορφώσουμε τη δική μας διανόηση, τη δική μας τέχνη και ζωή, να πλάθουμε τον δικό μας πολιτισμό. Υπερασπιζόμαστε και το δικαίωμά μας στην αξιοπρέπεια και την κοινωνικοποίησή μας, με όρους που να μην εξαρτώνται άμεσα από την αγορά.

Διεκδικούμε ένα χώρο ανεξάρτητο και ακηδεμόνευτο από την τοπική και την κεντρική εξουσία, όπου ο καθένας θα μπορεί να συμμετέχει ισότιμα μέσα από αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες.

Την ώρα που δεν υπάρχουν καθόλου ελεύθεροι χώροι στο Βύρωνα, καθώς  έκλεισε το πολιτιστικό κέντρο του Δήμου και τα δημοτικά γυμναστήρια, την ώρα που μετατρέπεται σε υπηρεσία δια πληρωμής ανταποδοτικών οφελών κάθε προηγούμενη κοινωνική παροχή του δήμου (τα παρκινγκ που χτίζονται πάνω σε ελεύθερους χώρους, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί κ.λπ.) και βάζουν λουκέτο ακόμα και στο Κέντρο Υγείας του Βύρωνα, η παλιά καφετέρια στο πάρκο είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία, ακόμη και για τις πιο βασικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.

Η Λαμπηδόνα είναι το «φιλέτο» που ορέγεται να μοσχοπουλήσει ο Δήμαρχος, ενώ    για εμάς είναι μια προσπάθεια να δημιουργήσουμε τους όρους ενός άλλου πολιτισμού σαν απάντηση στην εξαθλίωση, στην υλική και πνευματική φτώχεια που μας σερβίρουν σαν αδιέξοδο. Όμως, η Λαμπηδόνα ήδη έχει αρχίσει να λειτουργεί σαν ένας ελεύθερος κοινωνικός χώρος για τους κατοίκους της περιοχής.

Είναι μια σύγκρουση αρχών και η πλευρά που υπερασπίζεται η Δημοτική Αρχή έχει ήδη απολέσει οποιαδήποτε ηθική νομιμοποίηση. Αντιπροσωπεύει το παρελθόν και δεν έχει καμία θέση στο μέλλον.

Για εμάς, το δίλημμα είναι εξίσου σαφές, όπως είναι και η απάντηση:

Είτε με την ιδιωτικοποίηση κάθε ελεύθερου χώρου, κάθε κοινωνικού αγαθού – ακόμα και της ίδιας της επιβίωσής μας – στο όνομα του κέρδους και των χρεών, είτε με την κοινωνική αλληλεγγύη, την ισότιμη και συλλογική δράση των ίδιων των πολιτών και την απελευθέρωση των δημόσιων χώρων που μας κλέβουν καθημερινά.

Για περισσότερες πληροφορίες:   http://politistikokentrovirona.blogspot.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΥΡΩΝΑ

Share

Category: Χωρίς κατηγορία



Αφήστε μήνυμα