Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

Στον αέρα η «απομείωση» του χρέους



Παρά τις ωραιοποιήσεις των  κυρίαρχων ΜΜΕ, η «απόφαση» για την απομείωση του χρέους, βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα!

Όπως αναφέρεται στη σελίδα 4 του αγγλικού κειμένου των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής,«χαιρετίζουμε την τρέχουσα συζήτηση μεταξύ της Ελλάδας και των ιδιωτών επενδυτών (στμ πιστωτών) της για την εξεύρεση λύσης για εμβάθυνση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI» (…) Προς το σκοπό αυτό, καλούμε την Ελλάδα, τους ιδιώτες επενδυτές και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να διαμορφώσουν εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων με ονομαστική μείωση του 50% επί του θεωρητικού ελληνικού χρέους που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές».

Αντίστοιχα, επικεφαλής των τραπεζιτών Τσαρλς Νταλάρα, δήλωσε ότι «το IIF συμφωνεί να συνεργαστείμε την Ελλάδα, τις αρχές της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ για την ανάπτυξη μιας εθελοντικής και συγκεκριμένης συμφωνίας στη βάση μιας μείωσης 50% του ελληνικού χρέους που διατηρούν οι ιδιώτες επενδυτές».

Ζήσε Μάη μου δηλαδή!

Πηγές που γνωρίζουν τις προθέσεις των τραπεζών, συνυπολογίζοντας μάλιστα τη στάση τους μετά τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, τόνιζαν ότι οι τράπεζες θα κάνουν τα πάντα, προκειμένου οι διαπραγματεύσεις να τραβήξουν σε μάκρος (εβδομάδες τουλάχιστον), εκβιάζοντας καθόλη τη διάρκειά τους, για κρίσιμους λεπτομερείς όρους που θα ελαχιστοποιούν τις απώλειές τους και που θα μεγιστοποιούν την ποιότητα των εγγυήσεων που θα λάβουν, ως αντιστάθμισμα.

Στο πλαίσιο αυτό, ακόμα και ο «εθελοντικός» χαρακτήρας της συμφωνίας βρίσκεται υπό αίρεση, καθώς ο κύριος (και μη ρητά διατυπωμένος) εκβιασμός που υπάρχει στο οπλοστάσιο των τραπεζιτών είναι ηυποβολή αιτήματος για ενεργοποίηση των CDS, και άρα ο χαρακτηρισμός του κουρέματος ως«πιστωτικού γεγονότος»!

Όπως δήλωσε στο in.gr ,o αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Ένωσης Swaps και Παραγώγων (ISDA) και επικεφαλής της ISDA στην Ευρώπη, Γιώργος Χατζηνικολάου, η Ένωση αναμένει τις λεπτομέρειες του προγράμματος που θα συμφωνηθεί και εν συνεχεία αν κάποιος κάτοχος CDS υποβάλει ερώτημα η αρμόδια επιτροπή θα λάβει τις αποφάσεις της.

O γενικός σύμβουλος της Ένωσης, Ντέιβιντ Γκριν, μιλώντας στο Reuters, ήταν σαφής για τις δυνατότητες των τραπεζιτών να εκβιάσουν: «Απ” όσο βλέπουμε, παραμένει μια εθελοντική συμφωνία και κατά συνέπεια είμαστε στην ίδια θέση που ήμασταν και όταν συμφωνήθηκε το 21%» (…) Το ποσοστό (των ζημιών που θα υποστούν οι ιδιώτες), όσον αφορά την ανάλυση που γίνεται για τα CDS, δεν αλλάζει τίποτα. Συνήθως, μια εθελοντική συμφωνία δεν ενεργοποιεί τα CDS», υπογράμμισε.

Μια τυχόν ενεργοποίηση των CDS, μάλλον θα αποτελούσε το έναυσμα ενός ολόκληρου ντόμινο, το οποίο θα έβαζε φωτιά στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, προκαλώντας αν όχι την άμεση κατάρρευση της Ευρωζώνης, τουλάχιστον την περαιτέρω αποσταθεροποίησή της!

 

Το μόνο που είναι μέχρι τώρα γνωστό είναι πως οι χώρες της Ευρωζώνης θα διαθέσουν €30 δις για τουςσκοπούς του PSI, ως κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών. Άκρως ανησυχητικό σημείο είναι, λοιπόν, πως μέχρι τώρα, δεν έχει ανακοινωθεί το ποιοί θα είναι επακριβώς οι όροι που θα συνοδεύουν την απομείωση του χρέους, και συγκεκριμένα ποιές θα είναι οι εγγυήσεις που θα συνοδεύουν τα νέα ελληνικά κρατικά ομόλογα που θα πάρουν στα χέρια τους οι τράπεζες.

«ΚΟΥΡΕΜΑ – ΑΣΠΙΡΙΝΗ» ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΤΣΟΥΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Ακόμα και αν προχωρήσει, πράγμα εξαιρετικά αμφίβολο, η επίκληση της Συνόδου, για «εθελοντική» απομείωση («κούρεμα») του χρέους της Ελλάδας προς τους ιδιώτες κατά 50%, τα προβλήματα της Ελλάδας παραμένουν.

Σε απόλυτα νούμερα το «50%» αντιστοιχεί σε 100 δις, τη στιγμή που το σύνολο του χρέους φτάνει ήδη τα €370 δις!!! Με άλλα λόγια θα έχουμε μια απομείωση του συνολικού χρέους κατά 27%, το πολύ.

Μάλιστα, οι όποιες μικρές ανάσες, θα εξανεμιστούν σε μεγάλο βαθμό καθώς το ελληνικό δημόσιο θα χρησιμοποιήσει δανεικά της τρόικα, προκειμένου να επανακεφαλαιοποιήσει, το σύνολο σχεδόν των ελληνικών τραπεζών μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Μάλιστα, η επανεκεφαλαιοποίηση αυτή μπορεί να φτάσει μέχρι την «κρατικοποίηση» (λέγε με τροϊκανοποίηση), όχι φυσικά με σκοπό να δημιουργηθεί δημόσιο αναπτυξιακό εργαλείο, αλλά με σκοπό την «εξυγίανση»(απολύσεις, μειώσεις μισθών κλπ) και εν συνεχεία την επανιδιωτικοποίηση!

Μάλιστα, κανείς δεν φαίνεται να γνωρίζει εάν η επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του ΤΧΣ θα γίνει με κοινές ή προνομιούχες μετοχές. Οι πρώτες φέρουν δικαίωμα ψήφου, ενώ οι δεύτερες όχι. Στην πρώτη περίπτωση, που ισχύει βάσει του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, τοδημόσιο θα αποκτήσει τυπικά τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος ενώ η τρόικα θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για την τύχη όλων των τραπεζών. Στη δεύτερη περίπτωση, οι τραπεζίτες θα πάρουν στα χέρια τους ζεστό χρήμα, με το λαό να πληρώνει τα επιτόκια για τα τροικανά δανεικά τουΤΧΣ!

Συνολικά τα νέα δανεικά της τρόικα, προς την Ελλάδα, θα φτάσουν τα € 100 δις!

Εν κατακλείδι, συγκεκριμένη απόφαση, ακόμα και αν δεν μπλοκάρει όπως η αντίστοιχη της 21ης Ιουλίου για το PSI, δεν δίνει καμία απάντηση στο πρόβλημα της Ελλάδας ούτε πολύ περισσότερο τηςΕυρωζώνης. Και αυτό διότι το χρέος θα «μειωθεί», ως συνέπεια της απόφασης αυτής, στο δυσθεώρητοκαι μή βιώσιμο επίπεδο του 120% του ΑΕΠ το 2020…

 

«ΚΟΥΡΕΜΑ –  ΓΟΥΛΙ» ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ!

Σαν να μην φτάνουν όλα τα παραπάνω πρέπει να είμαστε σίγουροι πως έρχεται κούρεμα γουλί στις συντάξεις καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία διακρατουν ομόλογα συνολικής αξίας €22 δις (€ 8 δις απευθείας και €14 δις μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος).

Ενώ το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής διασφαλίζει τις τράπεζες, δεν υπάρχει ηπαραμικρή αναφορά στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία θα μπουν κανονικά στο κούρεμα, εφόσον αυτό προχωρήσει!

Από τη μεριά της κυβέρνησης υπάρχουν απλώς κάποιες γενικόλογες αναφορές για διασφάλιση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων χωρίς όμως καμία χειροπιαστή δέσμευση!

Αντιθέτως, σάλο ξεσήκωσε και η εισήγηση της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ, με ημερομηνία 24 Οκτωβρίου προς τον Διοικητή του Ιδρύματος, Ρ. Σπυρόπουλο, να αναθέσει εν λευκώ, σην Τράπεζα της Ελλάδος την αρμοδιότητα ανταλλαγής των ομολόγων που θα «κουρευτούν». Δηλαδή τα ασφαλιστικά ταμεία και οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν κανένα ρόλο στην όλη διαδικασία! Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως δεν έχει δώσει ανάλογη εντολή στις διοικήσεις των ταμείων, αυτό όμως θα φανεί κυρίως από το αν υπάρξουν ανάλογα κρούσματα στα υπόλοιπα ταμεία!

Μια ψύχραιμη πάντως εκτίμηση είναι, πως πάμε ολοταχώς για συντάξεις που θα θυμίζουν παιδικό χαρτζιλίκι, σε συνδυασμό με τα μέτρα που ήδη προωθούνται (τσεκούρι των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ).

Πηγή: iskra

Share

Category: Χωρίς κατηγορία



Αφήστε μήνυμα