Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

Ο αγώνας των συμβασιούχων – εργαζομένων στον Ιππόδρομο



Ο αγώνας των συμβασιούχων – εργαζομένων στον Ιππόδρομο (Οργανισμός Διεξαγωγής Ιππορομιών Ελλάδος -ΟΔΙΕ- ΑΕ) συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα.

Μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου η Διοίκηση του οργανισμού ανακοίνωσε σε 126 εργαζόμενες και 1 εργαζόμενο ότι «δεν θα ξαναχρειαστούμε τις υπηρεσίας σας».

  • Οι εργαζόμενοι αυτοί με βάση το νομικό καθεστώς που είχε θεσπίσει η Χούντα δούλευαν για 30 χρόνια με σύμβαση μιας μέρας.
  • Κάθε εργαζόμενος έκανε 4-8 μεροκάματα το μήνα και αμειβόταν με 24 Ευρώ, από τα οποία έδινε και 5 στο λεωφορείο της μεταφοράς του στη δουλειά.
  • Αρχικά οι εργαζόμενοι προσέφυγαν στα δικαστήρια για να αποκτήσουν συμβάσεις αορίστου χρόνου, και δικαιώθηκαν, αλλά η εταιρεία τους τρέχει σε δεύτερο και τρίτο βαθμό.
  • Εν συνεχεία με βάση το διάταγμα «Παυλόπουλου» οι εργαζόμενοι προσέφυγαν στο ΑΣΕΠ, αλλά η Διοίκηση έκανε 7χρόνια (!!!!) να στείλει στοιχεία στο ΑΣΕΠ με αποτέλεσμα να καταδικαστεί δικαστικά. Βέβαια πέτυχε ακόμα κανείς να μην έχει μπορέσει να δικαιωθεί.
  • Μετά από τις απολύσεις, τα 2 σωματεία του χώρου του Ιπποδρόμου (το ένα των μονίμων και το άλλο των συμβασιούχων) – δεν έχουν βγάλει άχνα για το γεγονός. Τελικά οι ίδιες οι εργαζόμενες αποφάσισαν αν κάνουν συνέλευση και να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις.
  • Στις 5 Ιούλη πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση εργαζομένων και απολυμένων για την ενημέρωση των υπολοίπων εργαζόμενων.
  • Στις 6 Ιούλη πραγματοποιήθηκε πάλι μαζική παράσταση και συνάντηση με την διοίκηση παρουσία και εκπροσώπων του ΕΚΑ.
  • Στις 8 Ιούλη πραγματοποιήθηκε η πρώτη ΓΣ  των εργαζομένων στο ΕΚΑ (επισυνάπτεται η απόφαση).
  • Στις 11 Ιούλη πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στον Ιππόδρομο και αποκλεισμός του στίβου για 1 ώρα (βλ. φωτό)
  • Στις 13 Ιούλη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Υπουργείο πολιτισμού που είναι το εποπτεύον υπουργείο του ΟΔΙΕ.
  • Στις 13 Ιούλη πραγματοποιήθηκε νέα συνέλευση.
  • Στις 15 Ιούλη πραγματοποιήθηκε νέα μαζική παράσταση των εργαζόμενων και συνάντηση με την διοίκηση παρουσία και εκπροσώπου του ΕΚΑ.
  • Μέχρι τώρα η διοίκηση μεταθέτει διαρκώς την απόφαση επί του θέματος μέσα από την μετάθεση της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΔΙΕ.
  • Η διοίκηση με σχεδόν Λουδοβίκεια στάση αρνείται να συναντηθεί με τους εργαζόμενους παρά μόνο με το ΕΚΑ.
  • Ο συντονισμός πρωτοβάθμιων είχε όλες τις μέρες μέχρι τώρα ενεργή παρουσία στήριξης του αγώνα των εργαζομένων (επισυνάπτεται η ανακοίνωσή του).
  • Σχετικές ανακοινώσεις έχουν εκδώσει η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα, η Αυτόνομη Παρέμβαση και δηλώσεις έχει κάνει ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ, ενώ θα κατατεθεί επερώτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή.

Την ερχόμενη Τρίτη 19 Ιούλη στις 10:30 οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει νέα κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας.

Την ερχόμενη Τετάρτη 20 Ιούλη στις 12:00 έχει αποφασιστεί νέα κινητοποίηση στην συνεδρίαση του ΔΣ.

 

Απόφαση συνέλευσης συμβασιούχων Εργαζομένων στο ΟΔΙΕ

 

Αθήνα 8 Ιουλίου 2011

Εργατικό Κέντρο Αθήνας

 

Μετά από την απόλυση 200 περίπου συναδέλφων, τη φημολογούμενη συνέχιση των απολύσεων ενόψει του ξεπουλήματος του ΟΔΙΕ και λόγω της απόλυτης απουσίας και αδιαφορίας της διοίκησης του σωματείου μας, αποφασίσαμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

Μετά από 20 και πάνω χρόνια ομηρίας μας με το απαράδεκτο καθεστώς της «ευκαιριακής απασχόλησης» (σύμβαση μιας μέρας για 24 Ευρώ), χωρίς να μπορούμε να έχουμε τα στοιχειώδη δικαιώματα του εργαζόμενου (ταμείο ανεργίας, ένσημα που να μας επιτρέπουν συνταξιοδότηση, άδειες κλπ) η κυβέρνηση μας πετά στο δρόμο. Αυτοί που απαξίωσαν εδώ και χρόνια τον ΟΔΙΕ θέλουν τώρα να τον απαλλάξουν από τα «βαρίδια» – όπως μας θεωρούν – για να τον ξεπουλήσουν. Πολλοί από εμάς έχουμε πρωτόδικες αποφάσεις που μετατρέπουν τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου και οι απολύσεις αυτές γίνονται λίγες μέρες πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία του ΑΣΕΠ.

Το ότι για χρόνια οι κυβερνήσεις και ο ΟΔΙΕ προσπάθησαν όσο μπορούσαν να μας κρατήσουν σε αυτό το τριτοκοσμικό καθεστώς είναι γνωστό – τώρα προσπαθούν και να μας εξολοθρεύσουν.

Δεν έχουμε φάει τίποτε από τα όσα προσπαθούν να μας πείσουν με λύσσα η Κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της. Την ώρα που το φαγοπότι (πχ. ¨ολυμπιακά έργα) λάμβανε χώρα μπροστά στα μάτια μας – εμείς δουλεύαμε για ψίχουλα και μάλιστα πιασμένοι από το λαιμό για να μην μιλάμε.

Συνάδελφοι,

είμαστε στην αρχή του σχεδίου τους (κυβέρνησης και διοίκησης ΟΔΙΕ) και θα ακολουθήσουν και άλλες απολύσεις συμβασιούχων αλλά και μονίμων.

Ως εδώ όμως! Δεν θα τους επιτρέψουμε να μας εξαφανίσουν με σιωπή και λήθη. Δεν θα μείνουμε άπραγοι βλέποντας τους διπλανούς μας να φεύγουν ένας – ένας. Θα δώσουμε τον αγώνα μας όσο και να κρατήσει και με όσα μέσα μπορούμε. Μπορεί να καταλάβαμε αργά που μας οδηγούσαν όλα αυτά τα χρόνια, αλλά το καταλάβαμε και δεν θα το ξεχάσουμε όσο χρόνο και να χρειαστεί για να κερδίσουμε.

Ζητάμε:

  • την άμεση ανάκληση των απολύσεων των συναδέλφων και την παραμονή όλων των εργαζόμενων στην δουλειά με ισότιμους και διαφανείς όρους για όλους.
  • την μαζική αγωνιστική παρέμβαση όλων των εργαζομένων και απολυμένων στον Ιππόδρομο την Δευτέρα   Ιουλίου στις 15:00 για νέα συνάντηση με την διοίκηση. Καλούμε σε αυτή την κατεύθυνση την συμμετοχή του ΕΚΑ και κάθε συνδικαλιστικού φορέα.
  • από το εργατικό κέντρο κάθε άλλη συνδικαλιστική οργάνωση (πρωτοβάθμια σωματεία, Ομοσπονδίες κλπ) να στηρίξει τον αγώνα που δίνουμε, τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα μας.

 

Αποφασίζουμε:

  • Μαζική κινητοποίηση στο Υπ. Πολιτισμού την Τετάρτη 13 Ιουλίου στις 11:00.
  • Νέα συνέλευση των εργαζομένων την Πεμπτη 14 Ιουλίου στο ΕΚΑ στις 5:00.

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ

ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟ(ΟΔΙΕ)

ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Ο συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, χαιρετίζει τον αγώνα των εργαζόμενων στον ΟΔΙΕ ενάντια στις 127 απολύσεις που αποφάσισε κυβέρνηση και η διοίκηση του οργανισμού.

Οι απολύσεις ανακοινώθηκαν μία μέρα μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και προστίθενται στο μακρύ κατάλογο των απολύσεων που εντάθηκαν μπροστά στην ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και συνεχίζονται με ακόμα μεγαλύτερη ένταση μετά από αυτή.

Οι απολύσεις αποτελούν κομμάτι του σχεδίου της κυβέρνησης για την παράδοση των δεκάδων δημοσίων οργανισμών στο κεφάλαιο εντός του επομένου διαστήματος και συγκεκρημένα του 100% του ΟΔΙΕ εντός του 2011.

Οι απολύσεις αυτές είναι μόνο η αρχή του πλάνου που θέλει  να  διασφαλίσει  το λιγότερο δυνατό εργατικό κόστος για τον ιδιώτη και θα ακολουθήσουν ακόμα εκατοντάδες συμβασιούχοι και μόνιμοι.  Στην προσπάθεια της αυτή η διοίκηση εξυπηρετείται από το χουντικό καθεστώς εργασίας με σύμβαση μιας μέρας που διατήρησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα.   Οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν, στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι γυναίκες, που εργάζονται   για 4 έως 8 μέρες εργασίας το μήνα με μεροκάματο 24 ευρώ! Πετιόνται κυριολεκτικά στο δρόμο καθώς δεν δικαιούνται αποζημίωση, ούτε επίδομα ανεργίας, ενώ όσοι έχουν συμπληρώσει το όριο συνταξιοδότησης, δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη, γιατί δεν συμπληρώνουν τα απαιτούμενα ένσημα.

θλιβερή εικόνα ενός πλήρως υποταγμένου συνδικαλισμού αποτελούν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του χώρου που έχουν εξαφανιστεί ή κάνουν τους ανήξερους και με την στάση τους  στρώνουν το έδαφος για τις απολύσεις που έγιναν και με αυτές που έρχονται. Ελπιδοφόρο μήνυμα  είναι οι εργαζόμενοι που βρίσκουν το θάρρος να στήσουν μόνοι τους το σωματείο και τον αγώνα που έχουν ανάγκη οι καιροί .

Καλούμε το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, τα πρωτοβάθμια σωματεία και τις εργατικές συλλογικότητες, να σταθούν στο πλευρό των απολυμένων για να ακυρωθούν όλες οι απολύσεις και να μη χαθεί καμία θέση εργασίας.

Ταξική ενότητα ενάντια στο Μεσοπρόθεσμο καιάδα

κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ

Η νέα φάση της επίθεσης που ξεκίνησε με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ξέρουμε καλά ότι δεν θα αφήσει κανέναν ανέγγιχτο. Η ρητορείες της κυβέρνησης και των ΜΜΕ για τις υπερβολές και τα κακώς κείμενα καταρρέει την επομένη κιόλας της ψήφισης με τις απολύσεις εργαζόμενων των 24 Ευρω.

Το ποτάμι της οργής των εργαζόμενων σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε υπηρεσία ενάντια σε απολύσεις, σε περικοπές και κλεισίματα πρέπει  θα κάνει εφιάλτη την κάθε μέρα της κυβέρνησης μέχρι την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Share

Category: Χωρίς κατηγορία



Αφήστε μήνυμα