Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

Διεθνή ΜΜΕ για την ψηφο εμπιστοσύνης: «Η δικτατορία χωρίς πρόσωπο»



Stern: Η δικτατορία χωρίς πρόσωπο

Στην καταστροφή χρέους της Ελλάδας η πολιτική έχει χάσει την εξουσία. Σκοτεινοί οίκοι αξιολόγησης κατευθύνουν την ευρω-κρίση – προς το συμφέρον των τραπεζών. Αν δεν σταματήσει η δύναμή τους, θα την πληρώσει μόνον ο φορολογούμενος. Ποιος κυβερνά αλήθεια την Ευρώπη; Όχι οι πολιτικοί, τουλάχιστον όχι στο ευρω-δράμα. Οι τράπεζες; Αυτές δεν λερώνουν τα χέρια τους, τουλάχιστον όχι απευθείας.

Οι φίνες τράπεζες έχουν για τις μη φίνες δουλειές της εξουσίας τους, τους πράκτορές τους: τους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης. Έρχονται σχεδόν ανώνυμα στο προσκήνιο: απρόσωπα, με φαινομενική ουδετερότητα, με δήθεν επιστημονικά ψυχρή ειδημοσύνη. Την υπαρξιακή κρίση του ευρωπαϊκού νομίσματος τη βιώνουμε ως δικτατορία των οίκων αξιολόγησης. Αυτοί εγγυώνται την κυριαρχία των χρηματαγορών – δηλαδή των τραπεζών – επί της πολιτικής. Και η πολιτική σκύβει ταπεινωμένη το κεφάλι…

Handelsblatt :Συγκατάθεση και οργή μετά τη νίκη του Παπανδρέου

Παρά τη συγκατάθεση του ελληνικού κοινοβουλίου στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στο νέο κυβερνητικό σχήμα του Γιώργου Παπανδρέου, οι διαμαρτυρίες Ελλήνων πολιτών συνεχίστηκαν ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πάντως, στις χρηματαγορές η αξία του ευρώ και του χρυσού σημείωσε άνοδο με την είδηση ότι η ελληνική κυβέρνηση απέσπασε ψήφο εμπιστοσύνης.

Süddeutsche Zeitung: Μόνο μία μάχη κερδήθηκε από τον Παπανδρέου

Από τις ίντριγκες της προηγούμενης εβδομάδας, ο Παπανδρέου δεν βγήκε κερδισμένος αλλά χαμένος. Το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει την επόμενη εβδομάδα το νέο πακέτο λιτότητας, και για την επίτευξη πλειοψηφίας ο Παπανδρέου θα έχει περισσότερη αγωνία απ’ ότι είχε το βράδυ της ψήφου εμπιστοσύνης. Η πίεση των πολιτών αυξάνεται. Οι Έλληνες είναι απογοητευμένοι με την πολιτική τάξη τους.

Βλέπουν ένα ηγέτη της αντιπολίτευσης, ο οποίος με φτηνό λαϊκισμό αποποιείται των ευθυνών του. Και βλέπουν έναν Πρωθυπουργό, ο οποίος φαίνεται αδύναμος και αμφιταλαντευόμενος. Ο Παπανδρέου ξόδεψε με την αναποφασιστικότητα του το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του: την προθυμία των Ελλήνων να προβούν σε θυσίες. Γιατί το σοκ και η συνειδητοποίηση ότι τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχιστούν ως είχαν, αυτά υπήρχαν ακριβώς πριν από ένα χρόνο.

Share

Category: Χωρίς κατηγορία



Αφήστε μήνυμα