Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

Milton Rogovin: Ο φωτογράφος της εργατικής τάξης



Πέθανε ο μεγάλος φωτογράφος της εργατικής τάξης Milton Rogovin. Για όσους δεν γνωρίζουν τη ζωή και το έργο του ακολουθεί ένα μικρό αφιέρωμα.

«Ποτέ δεν είπα στους ανθρώπους που φωτογράφιζα, πώς να σταθούν που να βάλλουν τα χέρια τους, τι να φορούν. Το μόνο πράγμα που τους ζητούσα ήταν να κοιτούν προς την κάμερα. Μου άρεσε να βλέπω τα μάτια τους και τότε ήξερα ότι μπορώ να τραβήξω τη φωτογραφία.

[…]

Πριν ξεκινήσω οποιαδήποτε νέα σειρά φωτογραφιών ήθελα να ήμουν βέβαιος ότι θα μπορούσα να καταγράψω τα προβλήματα του κόσμου, των φτωχών, όσων δεν είναι προνομιούχοι, των ξεχασμένων. Πήγαινα στις φτωχογειτονιές και κοίταζα τα πράγματα από μια μαρξιστική σκοπιά [...] δεν ήθελα μόνο να καταδείξω τις συνθήκες αλλά και ότι είχαμε να κάνουμε με ανθρώπινα όντα».

Milton Rogovin

Ο Milton Rogovin (30 Δεκεμβρίου 1909 – 18 Ιανουαρίου 2011) υπήρξε ένας μεγάλος μαρξιστής φωτογράφος που κατέγραψε με την κάμερά του τους απλούς εργαζόμενους του καθημερινού μόχθου. Είναι πλέον τόσο πολύ αναγνωρισμένη η αξία της δουλειάς του που οι φωτογραφίες του βρίσκονται στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, το Μουσείο J. Paul Getty, το Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας και σε πολλά άλλα μουσεία και ιδρύματα.

Ο Rogovin γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Το 1938, μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, εγκαταστάθηκε στο Buffalo (η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της πολιτείας της Νέας Υόρκης) και εξάσκησε το επάγγελμα του οπτικού. Το 1942, παντρεύτηκε την Anne Snetsky. Ο Milton και η Anne είχαν τρία παιδιά: δύο κόρες (την Ellen και την Paula) και έναν γιο (τον Mark).

Ο Rogovin κλήθηκε ενώπιον της βουλής των ΗΠΑ για «αντιαμερικανικές δραστηριότητες» το 1952. Όπως και πολλοί άλλοι Αμερικανοί που ήσαν κομμουνιστές προκάλεσε την προσοχή της επιτροπής στη μεταπολεμική περίοδο, και στιγματίστηκε ως κάποιος που είναι «επικίνδυνος και ανεύθυνος».

Το περιστατικό αυτό οδήγησε τον Rogovin να στραφεί προς τη φωτογραφία ως μέσο έκφρασης. Ήταν ένας τρόπος για να μιλήσει για την αξία και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων που ζουν κάτω από δύσκολες συνθήκες, συχνά σε κοπιώδη χειρονακτικά επαγγέλματα που δεν προκαλούν την προσοχή των επίσημων ΜΜΕ. Ο Rogovin ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, τράβηξε πολλά πορτρέτα εργαζομένων και των οικογενειών τους σε πολλές χώρες. Το πιο χαρακτηριστικό έργο του είναι το «The Forgotten Ones» διαδοχικά πορτρέτα από εκατό οικογένειες που κατοικούν στην φτωχογειτονιά του Buffalo, Lower West Side. Το έργο ξεκίνησε το 1972 και ολοκληρώθηκε το 2003, όταν ο Rogovin ήταν 93 ετών.

Ο Rogovin πέθανε στις 18 Ιανουαρίου 2011, λίγες εβδομάδες μετά τα 101 γενεθλία του.

Δείτε ένα μικρό (αλλά πολύ διαφωτιστικό για τον φωτογράφο και τον άνθρωπο) απόσπασμα από ομιλία του Rogovin:

http://lens.blogs.nytimes.com/2009/08/07/showcase-milton-rogovin/

Μπορείτε να θαυμάσετε φωτογραφίες του Milton Rogovin στα εξής links:

http://www.miltonrogovin.com/photoseries/churches.html

http://www.miltonrogovin.com/photoseries/appalachia.html

http://www.miltonrogovin.com/photoseries/chile.html

http://www.miltonrogovin.com/photoseries/mexico.html

http://www.miltonrogovin.com/photoseries/eastside.html

http://www.miltonrogovin.com/photoseries/westside.html

http://www.miltonrogovin.com/photoseries/nativeamericans.html

http://www.miltonrogovin.com/photoseries/workingpeople.html

http://www.miltonrogovin.com/photoseries/familyminers.html


Όλες τις φωτογραφίες του slideshow που παρουσιάζουμε μπορείτε να τις κατεβάσετε από:

http://ia700408.us.archive.org/12/items/Rogovin/Rogovin.zip

Άγγελος Κ

Share

Category: Χωρίς κατηγορία



Αφήστε μήνυμα