Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

Ταμεία: Η μείωση εσόδων θα ψαλιδίσει συντάξεις



Η υψηλή ανεργία και άλλοι 4 λόγοι είναι αυτοί που αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και κυρίως του ΙΚΑ. Ετσι, από τώρα πέφτει ο «σπόρος» των νέων περικοπών στις (μελλοντικές) συντάξεις.

* Μείωση εισφορών. Κατ” αρχάς η μείωση εμμεσου μισθολογικού κόστους δεν θα ωφελήσει τις μικρές ή ασθμαίνουσες -οικονομικά- επιχειρήσεις να ορθοποδήσουν ή να προχωρήσουν σε προσλήψεις, αλλά, κυρίως, τις μεγάλες επιχειρήσεις (ΔΕΗ, ΟΤΕ, τράπεζες κ.ά.), οι οποίες -σε κάθε περίπτωση- πληρώνουν κανονικά και τακτικά τις εισφορές. Κατά συνέπεια το μέτρο δεν οδηγεί σε μείωση της ανασφάλιστης εργασίας και τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής.

* Η αναδιαπραγμάτευση των ατομικών συμβάσεων, και οι νέες «ειδικές» επιχειρησιακές, θα έχουν άμεσες και καθοριστικές επιπτώσεις στα έσοδα του ΙΚΑ και των λοιπών ταμείων. Ετσι, ελλοχεύει ο κίνδυνος άμεσης μείωσης των συντάξεων στην επόμενη (2012) αναλογιστική μελέτη που θα εκπονηθεί.

* Η μερική απασχόληση, οι διαθεσιμότητες και η εκ περιτροπής εργασία επεκτείνονται και, κατά συνέπεια, τα ασφάλιστρα μειώνονται.

* Η ανασφάλιστη εργασία από αλλοδαπούς και ημεδαπούς καθώς και η ασφάλιση για λιγότερες ημέρες την εβδομάδα (οικοδομή κ.ά.) ή λιγότερες ώρες την ημέρα (σουπερμάρκετ κ.ά.) φαίνεται ότι αποτελεί μόνιμη πηγή απώλειας εσόδων για τα ταμεία.

* Η εκτίναξη της ανεργίας η οποία αναμένεται να προσεγγίσει το 15% τον επόμενο χρόνο (και να φτάσει το 1 εκατομμύριο πραγματικά άνεργους) προκαλεί τριγμούς στα θεμέλια του Ασφαλιστικού. Σε αυτό το κλίμα τον Μάρτιο αναμένεται να ολοκληρωθούν οι αναλογιστικές για τις επικουρικές συντάξεις. Και όπου το κρυφό-αναλογιστικό έλλειμμα (του μέλλοντος) εντοπιστεί υψηλό, αναμένεται να αποφασιστεί μείωση των συντάξεων.

Ελευθεροτυπία

Share

Category: Χωρίς κατηγορία



Αφήστε μήνυμα