Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

Η χούντα δεν τελείωσε το ’73…



Στο τέλος της δημοσίευσης μπορείτε να δείτε μια παρουσίαση φωτογραφιών καθώς και βίντεο από τη διαδήλωση.

Η διαδήλωση ήταν πραγματικά πολύ μεγάλη, την υπολογίζω γύρω στις 80-100.000 κόσμου. Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά της ήταν η οργή του κόσμου που κυριολεκτικά κόχλαζε. Τα αντικυβερνητικά συνθήματα που κυριάρχησαν, θύμιζαν άλλες εποχές, εποχές αγώνων της μεταπολίτευσης του 1974:

«Ένα, δυο, τρία να φύγει η συμμορία», «Ότι και να κάνει η αστυνομία θα φύγει αυτή η συμμορία», «Κάτω η Χούντα», «Η χούντα δεν τελείωσε το ΄73».

Θα μπορούσε κάποιος να προβάλλει την ένσταση ότι μια αστική κοινοβουλευτική κυβέρνηση δεν μπορεί να περιγράφεται ως χούντα. Αν όμως επιμέναμε στην κοινωνιολογική ακρίβεια θα χάναμε την ουσία. Αυτή η κυβέρνηση είναι σίγουρα η πιο μισητή, ταξική κυβέρνηση που έχει γνωρίσει η χώρα από τη μεταπολίτευση και μετά. Οι αντιδραστικές ανατροπές που έχει επιφέρει με νομοσχέδια στους ταξικούς συσχετισμούς είναι τέτοιας έκτασης που επιφέρουν κοινωνική ερήμωση στους εργαζόμενους και ταυτόχρονα παραχωρούν στο κεφάλαιο τόσα δικαιώματα που οι καπιταλιστές αισθάνονται το ρολόι της ιστορίας να γυρίζει στον 19ο αιώνα στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. Επομένως, η πολιτική της νεοφιλελεύθερης συμμορίας της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ μπορεί μόνο να συγκριθεί με καθεστώτα «εκτάκτου ανάγκης» που επιδιώκουν τη συντριβή του εργατικού κινήματος -όπως ακριβώς συνέβη και με τη χούντα του 1967-1974.

Έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση που έχει πλήρη συνείδηση της αποστολής της. Γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν έχει οποιαδήποτε λαϊκή νομιμοποίηση για την πολιτική της. Ότι κατέκτησε την κυβέρνηση με προεκλογικό πρόγραμμα εντελώς διαφορετικό από αυτό που εφαρμόζει εξαπατώντας με αισχρό τρόπο τους ψηφοφόρους της. Η μαζική αποχή στις τελευταίες δημοτικές εκλογές διέλυσε και τα τελευταία απομεινάρια λαϊκής νομιμοποίησης (όσο και αν η ίδια η κυβέρνηση καμώνεται ότι δήθεν δεν το αντιλαμβάνεται). Πρόκειται για μια κυβέρνηση που πλέον εμφανώς κυβερνά με σχεδόν μοναδική στήριξη τους καπιταλιστές και τους τραπεζίτες που εξυπηρετεί.

Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο καταφεύγει ολοένα και πιο απροκάλυπτα στην αστυνομική βία για να γαντζωθεί από την εξουσία. Από την αρχή της θητείας της είχε πλήρη επίγνωση ότι η αστυνομοκρατία θα ήταν από τους βασικούς πυλώνες εξάσκησης κυβερνητικής πολιτικής. Οργουελικά μετονόμασε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης σε υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Χρησιμοποίησε και χρησιμοποιεί τις δυνάμεις ασφαλείας με τρόπο πρωτόγνωρο από τη μεταπολίτευση του 1974, για να τσακιστούν οι όποιες αντιστάσεις. Από τα Εξάρχεια και την επιβολή κατάστασης κατοχής από τις αστυνομικές δυνάμεις, στην επίθεση στο «Ρεσάλτο», την εισβολή στο δημαρχείο στο Κερατσίνι, τις επιθέσεις σε κάθε πορεία φοιτητική ή εργαζομένων από τότε που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση (διάβαζε και τη δημοσίευση μας 5/12 – 7/12: Ένα χωρίς προηγούμενο τριήμερο καταστολής και τρομοκρατίας).

Να λοιπόν που στηρίζει η κυβέρνηση τις ελπίδες της. Στην έλλειψη εναλλακτικής λύσης από την Αριστερά, στην ξεπουλημένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, στον κοινοβουλευτικό κρετινισμό που τη διατηρεί στην κυβέρνηση. Και, ασφαλώς, στην αυτοπεποίθηση που αισθάνεται χάρις στις δυνάμεις καταστολής που έχει υπό τον έλεγχό της. Ο Χρήστος Παπουτσής, ο υπουργός Αστυνομικής Βίας και Καταστολής, δήλωσε προ ημερών:

«Όχι μόνο γιατί η ιδέα των εξεγερμένων μαζών μοιάζει απόμακρη και εξωπραγματική στη σημερινή εποχή αλλά επειδή η βία, όταν υιοθετείται ως αγωνιστική πρακτική, προκαλεί αναπόφευκτα τη σκλήρυνση της στάσης των μηχανισμών καταστολής του κράτους».[1]

Ωστόσο η αυξανόμενη μαχητικότητα του κόσμου κινδυνεύει να διαψεύσει τον ίδιο και τους νεοφιλελεύθερους συμμορίτες της κυβέρνησης. Σήμερα αυτό που ήταν αξιοθαύμαστο ήταν η θέληση του κόσμου να διαδηλώσει παρά τους (κυριολεκτικά) τόνους χημικών που εξαπέλυε η αστυνομία εναντίον του. Πολύ ώρα μετά την έναρξη της αστυνομικής βαρβαρότητας, πολύς κόσμος ήταν μαζεμένος κατά μεγάλες ομάδες σε πεζοδρόμια και σε στενά συζητώντας και εκφράζοντας την οργή του για τους «κλέφτες και απατεώνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τη νέα χούντα».

Η οργή του κόσμου κοχλάζει και αυτό γίνεται ολοένα και πιο εμφανές. Πράγματι οι εποχές θυμίζουν μεταπολίτευση!

Άγγελος Κ



Το ΠΑΜΕ

Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων

Αστυνομοκρατία

Share

Category: Χωρίς κατηγορία



Σχόλια (8)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Ο/Η kollaps λέει:

    Τα φοιτητικά μπλοκ τα έχασες, αλλά χαλάλι. Καλή δουλειά όπως πάντα!

  2. Ο/Η admin λέει:

    Έχασα πολλά σύντροφε!
    Από άγχος να τα προλάβω όλα!
    Άγγελος Κ

  3. Ο/Η locos λέει:

    polu kalh doulia s.
    sunexise na mas xarizeis omorfes eikones!

  4. Ο/Η Δημήτρης λέει:

    Καταπληκτικός και πάλι
    Μας μετέφερες το κλίμα και σε εμάς που δεν μπορούσαμε να είμαστε εκεί!

  5. Ο/Η kseeath λέει:

    Σκέψεις για τη 15η Δεκέμβρη

    Αναμφίβολα η σημερινή απεργιακή διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας ήταν όχι μόνο μεγάλη αλλά κυρίως μια μαχητική απάντηση στον αντεπαναστατικό νόμο για τις εργασιακές σχέσεις. Όμως δεν ήταν ούτε η μεγαλύτερη εργατική κινητοποίηση της μεταπολίτευσης ούτε καν της 5ης Μάη. Και πάρα τη μαχητικότητα μερικών εκατοντάδων διαδηλωτών στην Πλ. Συντάγματος που επέλεξαν τη σύγκρουση με τις δυνάμεις καταστολής και των χιλιάδων ακόμα που αμύνθηκαν όσο αυτό ήταν δυνατόν μέσα στα νέφη του χημικού πολέμου που εξαπέλυσαν για ακόμη μια φορά οι ορδές των ένοπλων φρουρών του κράτους, σε καμία περίπτωση αυτό δεν αναλογεί στην επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη και η πλειοψηφία της κοινωνίας τους τελευταίους μήνες. ανάγνωση του υπολοίπου »

  6. Ο/Η κ.κ. λέει:

    Όπως τα λέτε και καμιά ένσταση δεν έχουμε πια. Είναι χούντα, όλος το κόσμος το λέει, μόνο σύσσωμη η αντιπολίτευση παραμένει στο Βουλή και τη νομιμοποιεί. Κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις από το ΠΑΣΟΚ, όπως η Σακοράφα, ο Παπαχρήστος, δείχνουν να έχουν αντίληψη περί τίνος πρόκειται. Αλλά σίγουρα η αριστερά είναι ανάξια των περιστάσεων, ανάξια των ελπίδων και των αναγκών του κόσμου. Πραγματικά οι άνθρωποι είναι πια έτοιμοι για να αλλάξουν τα πράγματα. Εχτές συνάντησα συνάδελφο που μου είπε πως έχει 20 χρόνια να κατεβεί σε πορεία, και να σημειώσουμε οτι ήταν μια βροχερή μέρα.

  7. Ο/Η Z λέει:

    ΕΠΙΣΗΣ ΕΧΑΣΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΜΠΛΟΚ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ!

    ΣΤΕΛΝΩ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ.

    ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
    ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

    Χαιρετίζουμε τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στη σημερινή πανεργατική απεργία, τη συγκλονιστική παρουσία στο πανεργατικό συλλαλητήριο και ιδιαίτερα στο κάλεσμα του Συντονισμού για προσυγκέντρωση στο Μουσείο, τη μαχητικότητα και το σθένος με το οποίο αντιστάθηκαν στις αλλεπάλληλες επιθέσεις των δυνάμεων καταστολής, τη μαζική παρουσία της νεολαίας στο πλευρό των εργαζομένων παρά τις συνεχείς επιθέσεις που δέχτηκαν για άλλη μια φορά τα φοιτητικά μπλοκ.
    Παρ’ όλες τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Μνημονίου και της τρόικα ΕΕ – ΔΝΤ – ΕΚΤ να διαλυθεί η πορεία από τις δυνάμεις καταστολής, η πορεία έγινε, η Βουλή των κοινοβουλευτικών πραξικοπημάτων βρέθηκε περικυκλωμένη από την εργατική αγανάκτηση, η Αθήνα πλημμύρισε από τα ποτάμια της εργατικής και λαϊκής οργής.
    Η σημερινή μεγαλειώδης απεργία και διαδήλωση θέτει άμεσα το ζήτημα της κλιμάκωσης των απεργιακών αγώνων. Απέναντι στα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα και την απόπειρα να αναιρεθεί το σύνολο των κατακτήσεων της εργατικής τάξης δεν χωρά άλλος δρόμος από τη πάλη για τη συνολική ανατροπή του Μνημονίου, των νόμων που έχουν ψηφιστεί αλλά και της κυβέρνησης που προωθεί το σφαγείο ΕΕ – ΔΝΤ – ΕΚΤ.
    Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι χιλιάδες εργαζόμενοι, με μπλοκ πρωτοβάθμιων σωματείων, κατευθύνθηκαν μαζικά προς το κτίριο της ΓΣΕΕ στην οδό Πατησίων για να καταγγείλουν την απαράδεκτη στάση συναλλαγής με τη κυβέρνηση και την εργοδοσία που έχει επιδείξει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και να απαιτήσουν την άμεση κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων. Όμως, σωματεία βρήκαν μπροστά τους κλειδωμένες πόρτες και βάναυση επίθεση από τις δυνάμεις καταστολής. Καταγγέλλουμε τη στάση του υποταγμένου συνδικαλισμού, που οχυρώθηκε πίσω από τα ΜΑΤ και την Ομάδα «Δ» απέναντι στη δίκαιη οργή των εργαζομένων.
    Εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας στους εργαζομένους στις συγκοινωνίες, στον ΟΣΕ, στους ΟΤΑ (στο Δήμο Αθήνας και αλλού) και σε όλους τους κλάδους που βρίσκονται σε απεργιακούς αγώνες διαρκείας. Δείχνουν τον δρόμο για όλους τους κλάδους, για όλο το εργατικό κίνημα.
    Γι’ αυτό το λόγο και πρέπει σε όλους τους κλάδους, σε όλες τις ομοσπονδίες και τα σωματεία να γίνει τώρα προσπάθεια για κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων. Η σημερινή απεργία έδειξε ότι έχουμε τη δύναμη να νικήσουμε.
    Καλούμε επίσης τις ομοσπονδίες και τις συνομοσπονδίες να πάρουν τώρα απόφαση για 24ωρη πανεργατική απεργία στις 22/12, ήμερα ψήφισης του προϋπολογισμού της ληστείας των μισθών, των συντάξεων. Σε κάθε περίπτωση παλεύουμε μέσα στα σωματεία για να είναι η 22/12 ημέρα πανεργατικού αγώνα.

    Με βάση τα παραπάνω:
    • Την Πέμπτη 16/12 ο συντονισμός σωματεία θα εκφράσει τη συμπαράστασή του στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της ΕΘΕΛ και τη στήριξή μας στον αγώνα που δίνουν για υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και για δημόσιες συγκοινωνίες για όλο το λαό.
    • Την Πέμπτη 16/12 στις 11.00 π.μ. θα γίνει μαζική παράσταση του Συντονισμού στα γραφεία της ΓΣΕΕ και θα επιδοθεί το ψήφισμα των σωματείων και θα δηλωθεί η απαίτηση για απεργιακή κινητοποίηση διαρκείας.
    • Την Παρασκευή 17/12 στις 5.30 μ.μ. ο Συντονισμός διοργανώνει μαζικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στα Προπύλαια.

    ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΤΩΡΑ
    ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

    ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ – ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

  8. Ο/Η kseeath λέει:

    Αμφισβητώντας τη βαρύτητα του νόμου

    Όπως και στις διαδηλώσεις της 6 Δεκέμβρη, έτσι και στην γενική απεργία, ο σχεδιασμός του κράτους ήταν εμφανής σε όποιον δεν επιμένει ακόμα και τώρα να εθελοτυφλεί ή να κάνει την ατολμία του εργαλείο ανάλυσης.
    Διαλύστε τις διαδηλώσεις, ψεκάστε με χημικά όπλα, ξυλοκοπείστε, χρησιμοποιήστε τις μηχανές ως δολόφονικό όπλο ήταν οι εντολές προς τα ένστολα παράσιτα.
    Ποιοτική διαφορά ήταν η συνεπικουρία των πραιτοριανών από ορδές ασφαλιτών μεταμφιεσμένους σε μάχιμους διαδηλωτές. Φυσικά η μαχικότητα της αμφίεσης τους έγινε χίλια κομμάτια, όπως και ο τσαμπουκάς των ένστολων συναδέλφων τους, όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με αποφασισμένους διαδηλωτές. ανάγνωση του υπολοίπου »

Αφήστε μήνυμα