Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

Διακοπές σε άσπρο και μαύρο



Ε, ναι, θα διατηρήσω την παράδοση (ενός έτους!) παρουσιάζοντας και φέτος φωτογραφίες των διακοπών μου -μπορείτε να τις δείτε σε slideshow στο τέλος της δημοσίευσης.

Οι διακοπές μου φέτος ήταν εξαιρετικά σύντομες (αποφεύγω να σας αποκαλύψω τη διάρκειά τους…), πράγμα που είχε να μου συμβεί πολλά-πολλά χρόνια.

Ας είναι…

Δεν είχα ούτε το χρόνο ούτε και πολύ διάθεση για φωτογραφίες. Παρ’ όλα αυτά τις λίγες φωτογραφίες που τράβηξα είπα να τις επεξεργαστώ σε άσπρο-μαύρο, όπως τις παλιές καλές (;) εποχές του φωτογραφικού φιλμ.

Ξεκίνησα να μαθαίνω φωτογραφία μετατρέποντας ένα δωμάτιο του (τότε…) σπιτιού μου σε σκοτεινό θάλαμο τυπώνοντας αρχικά ασπρόμαυρες και, λίγο αργότερα, ακόμα και έγχρωμες φωτογραφίες -που εκείνη την εποχή ήταν ολόκληρη περιπέτεια. Για παράδειγμα, έπρεπε να έχεις θερμοστάτες για να κρατάς τη θερμοκρασία των φωτοχημικών υγρών σε συγκεκριμένο επίπεδο.

Η ασπρόμαυρη φωτογραφία έχει, κατά τη γνώμη μου, δυο πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα. Το πρώτο προέρχεται από το ίδιο το γεγονός ότι δεν υπάρχει χρώμα. Στην «πραγματική ζωή» (;) βλέπουμε έγχρωμα, οπότε η ασπρόμαυρη φωτογραφία σχεδόν παραιτείται από το ρεαλισμό της φωτογραφικής εικόνας: υποδηλώνει, εξ’ αρχής, ότι δεν αναπαράγει πιστά την «πραγματικότητα» (;) αλλά αποτελεί ένα σχολιασμό επί της «πραγματικότητας».

Η έλλειψη του χρωματικού εφέ, καθιστά πιο εύκολο την ανάδειξη της φόρμας, της υφής, του σχήματος των πραγμάτων. Επακόλουθο, αυτού του δεύτερου πλεονεκτήματος της μαυρόασπρης φωτογραφίας, είναι η ευκολία με την οποία μπορεί κανείς να δραματικοποιήσει τα θέματά του.

Τα παραπάνω, ασφαλώς, μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν και παγίδα: εύκολα μπορεί κάποιος να παρασυρθεί από την ευκολία και να καταλήξει σε μια απλή μανιέρα. Έτσι παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι φωτογράφοι (επαγγελματίες, αλλά και παθιασμένοι ερασιτέχνες) φαίνεται να προτιμούν την ασπρόμαυρη φωτογραφία, εκτιμώ πάρα πολύ όσες από τις έγχρωμες φωτογραφίες, παρά τις δυσκολίες που ανακύπτουν από το χρώμα, μπορούν ταυτόχρονα να καταγράψουν την ατμόσφαιρα και παράλληλα να αποτελέσουν ένα σχολιασμό των πραγμάτων.

Άγγελος Κ

Share

Category: Χωρίς κατηγορία



Σχόλια (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Ο/Η gianna λέει:

    ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ
    ΟΙ ΦΏΤΟ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΕΣ
    ΕΛΠΙΖΩ Η ΝΕΑ ΑΥΤΗ ΣΕΖΟΝ ΝΑ ΣΕ ΒΡΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΌ
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΧΧΧΧ…

  2. Ο/Η aformi λέει:

    Ευχαριστώ καλή μου Γιάννα!

  3. Ο/Η Στρατής Γατελούζος λέει:

    Κι εμένα μου άρεσαν πολύ οι φωτογραφίες…
    Και γενικά πολύ ωραίο μπλογκ αυτό. Έχει μια υπόγεια αίσθηση ευαισθησίας, που είναι τόσο σπάνια σε αριστερά-ριζοσπαστικά μπλογκ…

Αφήστε μήνυμα