Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

Το 2ο φεστιβάλ της Βίλας Ζωγράφου



Την Παρασκευή 4/6 και το Σάββατο 5/6 πραγματοποιήθηκε το 2ο φεστιβάλ της Βίλας Ζωγράφου, το οποίο διοργανώθηκε από την «Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων για να γίνει το Κτήμα Ζωγράφου Κτήμα του λαού».

Υπενθυμίζω ότι το κτήμα της Βίλας Ζωγράφου διεκδικείται εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια από τους κατοίκους του Ζωγράφου για να γίνει χώρος υψηλού πρασίνου και περιπάτου. Η Επιτροπή Αγώνα των Κατοίκων έχει δώσει πολλές φορές μάχες για να μην αφήσουν το δήμαρχο της περιοχής να μετατρέψει αυτό το κομμάτι πρασίνου στην καρδιά του δήμου -ενός δήμου πυκνοκατοικημένου και πυκνοδομημένου- σε εμπορικό κέντρο.

Έτσι λοιπόν, για δεύτερη χρονιά ο υπό διεκδίκηση χώρος της Βίλας άνοιξε για να φιλοξενήσει συζητήσεις και μουσικές εκδηλώσεις, αλλά κυρίως άνοιξε για να υποδεχθεί αυτούς που τον στερούνται: τους κατοίκους του Ζωγράφου.

Το φεστιβάλ έχει μεγάλη επιτυχία: πολύ μεγάλη προσέλευση κόσμου και πολύ κέφι και τις δύο μέρες. Την Παρασκευή το πρόγραμμα περιελάμβανε τους «Ελεύθερους Περιορισμένους», ένα μαθητικό συγκρότημα από του Ζωγράφου, τους Salonumuz Klimalidir και τη Ματούλα Ζαμάνη με ρεμπέτικα. Δυστυχώς, η συζήτηση για τα κινήματα πόλης και την οικονομική κρίση, που είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο το απόγευμα, δεν πραγματοποιήθηκε λόγω καιρού, αλλά οι μουσικές εκδηλώσεις που ακολούθησαν, μας αποζημίωσαν: παραδοσιακή μουσική με τσαμπούνες, παραδοσιακή κρητική μουσική, οι Encardia και οι Electrobalcana μας κράτησαν ξύπνιους μέχρι αργά το βράδυ.

Μεγάλη, όμως, ήταν και η ανταπόκριση των μικρών παιδιών που ήρθαν με τους γονείς τους να παίξουν, να κάνουν βόλτα μέσα στο χώρο και να συμμετάσχουν στις καλλιτεχνικές δραστηριότητες που είχε οργανώσει η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων για αυτά.

Νομίζω όμως ότι το πιο σημαντικό στην ιστορία αυτή δεν είναι το ότι ο χώρος της Βίλας Ζωγράφου άνοιξε για μια ακόμα φορά, ούτε το ότι έγινε ένα πολύ πετυχημένο φεστιβάλ και περάσαμε όλοι καλά. Είναι το ότι, ενάντια στο δήμαρχο και τους μηχανισμούς του, οι κάτοικοι του Ζωγράφου συνεχίζουν να διεκδικούν δυναμικά τον χώρο που ο δήμαρχος τους στερεί, και πετυχαίνουν μικρές κάθε φορά, αλλά σημαντικές, νίκες.

Δεν μπορώ παρά να θαυμάσω την επιμονή σε ένα αγώνα που αρχικά – όταν δημιουργήθηκε η Επιτροπή – φαινόταν ότι δεν θα μπορούσε να είναι νικηφόρος, αλλά και να εντυπωσιάζομαι από την συνεχή διάψευση αυτής της αρχικής απαισιόδοξης εκτίμησης.

Ευχαριστούμε πολύ τον φίλο, και σύντροφο Γιάννη Α. για τις πολύ ωραίες φωτογραφίες που μας έστειλε.

Μ. Κσ.

Share

Category: Χωρίς κατηγορία



Σχόλια (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. […] 14, 2010 από zografoubloging Πετύχαμε στο “με αφορμή” μια μικρή περιγραφή του δεύτερου φεστιβάλ στη […]

Αφήστε μήνυμα