Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

Η διαδήλωση της Πέμπτης



Όπως πάντα, στο τέλος της δημοσίευσης θα βρείτε μια παρουσίαση φωτογραφιών από τη διαδήλωση.

Ομολογώ ότι η σημερινή διαδήλωση (20/5) ξεπέρασε τις προσδοκίες μου. Πριν τη διαδήλωση με βάση εκτιμήσεις συντρόφων αλλά και δικές μου (π.χ. το κλήμα στη δουλειά μου κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικό ήταν) έλεγα ότι θα ήμουν ευχαριστημένος με 25-30.000 κόσμου. Αλλά έπεσα (ευτυχώς!) έξω. Υπολογίζω, με τη σύμφωνη γνώμη αρκετών συντρόφων που είχαν συνολική εικόνα της διαδήλωσης, τη συγκέντρωση σε περίπου 80.000 κόσμου (φυσικά μαζί με αυτή του ΠΑΜΕ).

Έχω να κάνω δυο παρατηρήσεις:

Το ΠΑΜΕ κλασσικά έκανε καθαρά κομματική εκδήλωση. Αλλά αυτή τη φορά κατευθύνθηκε από την Ομόνοια στο Σύνταγμα, μετά στο υπουργείο εργασίας στην Πειραιώς(!) και αμέσως μετά κατευθύνθηκε στο Θησείο ώστε να βεβαιωθεί η ηγεσία του ΚΚΕ ότι οι οπαδοί του θα αποχωρήσουν από τη στενά ελεγχόμενη κομματική διαδήλωση «ησύχως».  Κατά τη γνώμη μου αυτή η κίνηση σημαίνει ότι μετά τις πιέσεις που δέχθηκε το ΚΚΕ (από ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ) αποφάσισε να δείξει στην πράξη ότι είναι κόμμα που καμιά σχέση δεν έχει με «ταραξίες». Το ΚΚΕ ακολουθεί τα ίδια χνάρια που είχε χαράξει και το Δεκέμβρη 2008…

Η δεύτερη παρατήρηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει στοχοποιηθεί από τις δυνάμεις καταστολής. Το μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε όλη τη διάρκεια της πορείας ήταν περικυκλωμένο από δυνάμεις των ΜΑΤ, όπως ακριβώς γίνεται και με τα μπλοκ των αναρχικών και αντιεξουσιαστών. Η κυβέρνηση διαρκώς κλιμακώνει την καταστολή, πράγμα που δείχνει ότι η ίδια διαισθάνεται ότι το μέγεθος της αντίδρασης στα μέτρα που εφαρμόζει εγκυμονούν κοινωνικές εκρήξεις και επομένως για αυτήν η καταστολή είναι μονόδρομος.

Αυτή η επιλογή της κυβέρνησης υπογραμμίστηκε πριν την έναρξη της διαδήλωσης με συλλήψεις και σωματικές έρευνες που πραγματοποίησε η αστυνομία σε κόσμο που πήγαινε προς τη διαδήλωση.

Ένα παραλειπόμενο που πραγματικά μοιάζει με ανέκδοτο. Μου το μετέφεραν φίλοι και σύντροφοι και αποδεικνύει για άλλη μια φορά το IQ των δυνάμεων καταστολής:

Μέλη της οργάνωσης ΟΚΔΕ-Σπάρτακος κατευθύνονται προς το Μουσείο για τη συγκέντρωση όταν τα σταματούν ΜΑΤ και αρχίζουν να «ερευνούν» τα υλικά που μεταφέρουν. Ένας ΜΑΤΑτζής κοιτάζει μια στοίβα από τα έντυπα της οργάνωσης (η ΟΚΔΕ εκδίδει το περιοδικό «Σπάρτακος») και αναφωνεί κατενθουσιασμένος:

- Α!, αυτόν τον έχουν κάνει ταινία!!

Απίθανο και όμως αληθινό…

Άγγελος Κ

Share

Category: Χωρίς κατηγορία



Σχόλια (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Ο/Η ε,μ λέει:

    Σύντροφε δεν έχει στοχοποιηθεί καμία ανταρσυα, όπως δεν είχε στοχοποιηθεί ποτέ κανένας αναρχικός-αντιεξουσιαστικός χώρος. Ο στόχος είναι πάντα η αυτόνομη από κόμματα-συνδικάτα και κάθε είδους διαμεσολάβηση, λογική και πρακτική σύγκρουσης των εκμεταλλευόμενων με τα αφεντικά και το κράτος. Ο αντικαπιταλιστικός χώρος βάλλεται στο βαθμό που οργανώνει, συνδέει,προωθεί αυτή την λογική κι αυτή την πρακτική. Στο βαθμό που κάνει την πάπια δεν θα ασχοληθεί κανένας μαζί του.
    (όπως συμβαίνει με το κκε, π.χ.)
    Αυτά.
    υ.γ. Συνεχίστε αυτή την δουλειά που αντέχει στην ριζοσπαστική κριτική. Είναι σημαντική.(ευχαριστούμε γι’αυτό).
    ε.κ.

Αφήστε μήνυμα