Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

Τους πληρώσαμε τα κέρδη τους, δεν θα τους πληρώσουμε και την κρίση τους



Η απεργία της Τετάρτης 24 Φεβρουαρίου ήταν επιτυχημένη και αυτό για τους εργαζόμενους είναι εξαιρετικά χαρμόσυνο γεγονός γιατί υποδηλώνει τη διάθεση των εργαζομένων να αντισταθούν στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που τους απειλεί. Μοιάζει να έχει γίνει συνείδηση και στους πλέον μετριοπαθείς εργαζόμενους ότι οι επιθέσεις που δεχόμαστε σαν τάξη είναι οι μεγαλύτερες από την καθιέρωση του νεοφιλελευθερισμού, που σημαίνει από την εποχή της Θάτσερ και του Ρέιγκαν.

Αν συνυπολογιστούν και οι δυο πορείες-συγκεντρώσεις, της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ, υπολογίζω τους συμμετέχοντες απεργούς σε περίπου 40.000. Πράγματι πολύ μεγάλη συμμετοχή, αν λάβουμε υπ’ όψιν μας την κυβερνητική προπαγάνδα (την οποία συνεπικουρούσαν και το σύνολο των ΜΜΕ), που ούτε λίγο ούτε πολύ παρουσιάζει τα νεοφιλελεύθερα μέτρα ως αναγκαία για να «σωθεί η πατρίς και το έθνος».

Ένα από τα συνθήματα που κυριάρχησε και στις δυο πορείες ήταν:

«Τους πληρώσαμε τα κέρδη τους, δεν θα τους πληρώσουμε και την κρίση τους»…

Συνεχίζοντας την ανάγνωση της δημοσίευσης, στο τέλος της θα βρείτε μια παρουσίαση φωτογραφιών από τις πορείες αλλά και από την αστυνομική βία που έκανε ξανά την εμφάνιση της, όπως μας έχει συνηθίσει άλλωστε το ΠΑΣΟΚ και ο Χρυσοχοΐδης από την πρώτη μέρα της νέας κυβέρνησης.

Θα ήθελα να κάνω τρεις παρατηρήσεις για αυτήν την ημέρα που σίγουρα στέλνει μήνυμα αντίστασης στους εργοδότες.

Το πρώτο είναι η παράλυση των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με το μέγεθος της επίθεσης της κυβέρνησης και των καπιταλιστών. Δεν έκαναν σχεδόν τίποτα για να κινητοποιήσουν τον κόσμο της εργασίας, θέλοντας απλά να κάνουν μια διεκπεραιωτική πορεία προς τη Βουλή. Δυστυχώς για αυτούς, ο κόσμος της εργασίας κινητοποιήθηκε από μόνος του, αυθόρμητα, αλλά και από τα πραγματικά μαχητικά πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία. Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πολύ καλά το ρόλο των γραφειοκρατών. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι το κρίσιμο για αυτούς είναι η συνέχιση της καριέρας τους ως βουλευτών και υπουργών στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον (όπως τόσων και τόσων εργατοπατέρων).

Η δεύτερη παρατήρησή μου έχει να κάνει με το ΠΑΜΕ. Στην πραγματικότητα οι δυο πορείες ήταν ουσιαστικά ισοδύναμες. Είναι πραγματικά δυστύχημα για το εργατικό κίνημα η διασπαστική τακτική του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ. Η εργατική τάξη ιδιαίτερα σε στιγμές που δέχεται κατά μέτωπο επίθεση, όπως σήμερα με τα οικονομικά μέτρα, έχει ανάγκη την ενότητα για να μπορέσει να αντιδράσει αποτελεσματικά. Δυστυχώς το ΚΚΕ με τη λογική του «εμείς οι μόνοι συνεπείς» και απαιτώντας τον απόλυτο κομματικό του έλεγχο στις διαδικασίες του κινήματος, διασπά τους αγώνες και αποδυναμώνει το εργατικό κίνημα. Αν διαδηλώναμε όλοι μαζί, το μήνυμα προς τους καπιταλιστές θα ήταν πολύ πιο ηχηρό.

Η τρίτη παρατήρηση μου έχει να κάνει με τη νέα επίδειξη αστυνομικής αυθαιρεσίας από την κυβέρνηση. Είναι πλέον σαφές ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, και γνώριζε την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και είχε επιλέξει να επιβάλει όσα μέτρα της ζητούσαν οι εγχώριοι καπιταλιστές και η Ε.Ε. Για το σκοπό αυτό από την πρώτη μέρα από την ανάληψη της κυβέρνησης, επέλεξε συνειδητά να παίξει το χαρτί της αστυνομικής καταστολής. Σίγουρα η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα προχωρήσει σε «τυφλή», ανεξέλεγκτη, χρησιμοποίηση των κατασταλτικών μηχανισμών. Ωστόσο από τις επιχειρήσεις στα Εξάρχεια και το Κερατσίνι μέχρι την δολοφονία του άτυχου 25χρονου στον Βύρωνα, η αστυνομική βία χρησιμοποιείται συνειδητά για να τρομοκρατήσει όσους τολμούν να αντιστέκονται.

Στην πορεία της Τετάρτης όλα τα παραπάνω ήταν πολύ ξεκάθαρα. Η αστυνομία προκλητικά βάδιζε δίπλα στην πορεία όπου υπήρχαν αντιεξουσιαστές, προκαλούσε τους διαδηλωτές μπαίνοντας ανάμεσά τους (βλέπε και τις φωτογραφίες που ακολουθούν) και επιχειρούσε να συλλάβει διαδηλωτές ορμώντας μέσα στις γραμμές τους. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξουν επεισόδια στο συγκεκριμένο τμήμα της συγκέντρωσης που προκάλεσε και την αγανάκτηση ανθρώπων που δεν ανήκαν στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Η πάλη ενάντια στην αστυνομική τρομοκρατία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ γίνεται πλέον επιτακτικό καθήκον για το κίνημα.

Το slideshow που ακολουθεί το έχω χωρίσει σε τρία μέρη. Στο πρώτο είναι φωτογραφίες από την πορεία της ΓΣΕΕ, το δεύτερο από του ΠΑΜΕ και το τρίτο από σκηνές αστυνομικές βίας και αυθαιρεσίας.

Άγγελος Κ

Share

Category: Χωρίς κατηγορία



Σχόλια (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Ο/Η Rodia λέει:

    Σωστοοοοοοοοοοοο

  2. Ο/Η S.A λέει:

    To πρώτο μέρος που ο φίλος Αγγελος Κ το χρεώνει στη ΓΣΕΕ, σχεδόν στο σύνολό του
    αποτελείται από φοτο της συγκέντρωσης των πρωτοβάθμιων σωματείων, των οργανώσεων
    της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου.Το κομμάτι αυτό
    ήταν συγκεντρωμένο στο Μουσείο και ουδεμία σχέση έχει με την συγκέντρωση της ΓΣΕΕ.
    Ηταν και το κομμάτι που δέχτηκε την επίθεση των ένστολων του ΠΡΟ ΠΟ και που δεν μάσησε,
    θυμίζοντας κάτι απ” την οργή του Δεκέμβρη.Και εννοώ τον κόσμο που αντεπιτέθηκε στα ΜΑΤ,
    που δεν έφυγε και συνέχισε να διαδηλώνει.Είναι αστείο,αν δεν είναι θλιβερό,να χαρίζουμε
    στους εργατοπατέρες κόσμο που ευχαρίστως θα τους ήθελε κρεμασμένους απ” το μπαλκόνι της
    ΓΣΕΕ.
    Δεν θα έμπαινα στον κόπο,αλλά μου δόθηκε αφορμή..

  3. Ο/Η aformi λέει:

    Φίλε SA
    Προφανώς και δεν είχα καμία πρόθεση να χαρίσω «στους εργατοπατέρες κόσμο που ευχαρίστως θα τους ήθελε κρεμασμένους απ’ το μπαλκόνι της ΓΣΕΕ».
    Ωστόσο θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα. Στην απεργία της 24 Φεβρουαρίου δεν υπήρχαν τρεις συγκεντρώσεις αλλά δύο: αυτή της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ. Στο Μουσείο καλούσαν σε προσυγκεντρώσεις όχι μόνο οι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και οι αντιεξουσιαστές, αλλά και πολλά πρωτοβάθμια σωματεία και ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών. Καλούσαν σε προσυγκεντρώσεις όχι σε ξεχωριστή συγκέντρωση. Θεωρώ ότι καλώς έπραξαν.
    Κάνοντας μια απεργία μαζί με τους γραφειοκράτες της ΓΣΕΕ δεν σημαίνει με κανέναν τρόπο ότι χαρίζεις τον κόσμο στους εργατοπατέρες (άλλωστε η πλειοψηφία του κόσμου που κατεβαίνει στις συγκεντρώσεις που καλεί η ΓΣΕΕ κάθε άλλο παρά καλή γνώμη έχει για τους γραφειοκράτες-εργατοπατέρες).
    Την ταχτική των ξεχωριστών συγκεντρώσεων έχει επιλέξει εδώ και κάμποσα χρόνια το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ και έχει αποδειχθεί όχι μόνο αναποτελεσματική για τους εργατικούς αγώνες αλλά και καθιστά κάθε συνεργασία με το ΚΚΕ απαγορευτική.
    Άγγελος Κ

Αφήστε μήνυμα