Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

Δέκα χρόνια «ταξιδεύοντας» με τους μετανάστες μαθητές



Κυκλοφόρησε από την Ομάδα Δασκάλων τα Πίσω Θρανία -Πρωτοβουλία για μια εκπαίδευση χωρίς διακρίσεις, κασετίνα με 5 βιβλιαράκια που καταγράφουν τη διαδικασία του δεκάχρονου “ταξιδιού” της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε ενήλικες μετανάστες και πρόσφυγες.

Το «ταξίδι» μας ξεκίνησε το 1999, ως έμπρακτη αλληλεγγύη στους οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες, στο πλαίσιο του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών.

Το 1ο βιβλίο αφορά τα παραμύθια, το 2ο τα παιχνίδια, το 3ο τα φαγητά, το 4ο τις διαδρομές και το 5ο περιγράφει τη δουλειά των Πίσω Θρανίων.

Κάθε βιβλίο, μνήμες, μυρωδιές, γεύσεις.

Η κάθε πρόταση μία εικόνα: η τάξη, οι μαθητές, οι εκπαιδευτές, η αγωνία τους, η γλώσσα, η δυσκολία τους, η προσπάθεια.

Η κάθε πρόταση ένα ταξίδι: η ψυχή που μιλάει οδηγεί και οι άλλες ακολουθούν, τη συντροφεύουν στο ταξίδι της, στην ίδια «πλούσια», «πολύχρωμη» γλώσσα…

Ένα χρήσιμο εκπαιδευτικό υλικό τόσο για δασκάλους μητρικής γλώσσας όσο και για δασκάλους που διδάσκουν την ελληνική ως ξένη γλώσσα.

Παράλληλα, μπορεί να διαβαστεί από μικρούς και μεγάλους, να μας θυμίσει παιχνίδια διαχρονικά και παραμύθια παγκόσμια, να μας ξυπνήσει μνήμες από γεύσεις, να μας βοηθήσει να γνωρίσουμε τον ένοικο της διπλανής πόρτας, να μας εισαγάγει σε «άλλους κόσμους» που μοιάζουν διαφορετικοί αλλά είναι τόσο ίδιοι!..

“…Θέλω να μιλήσω για τα μάτια. Τα μάτια όλων των ανθρώπων μιλάνε την ίδια γλώσσα. Είναι η Esperanto όλου του κόσμου χωρίς λεξιλόγιο. Δεν έχουν εθνικότητα ή φυλή. Ο πόνος, η απελπισία, η δυστυχία, η απόγνωση, παντού το ίδιο σκοτεινιάζουν τα μάτια. Η ελπίδα, η χαρά, η αλληλεγγύη, η ανθρωπιά, τα κάνουν να λάμπουν. Τα λόγια ακολουθούν ως διερμηνείς του βλέμματος. Φυσικά, σχεδόν αβίαστα. Και τότε το φως των ματιών φωτίζει τα πρόσωπα, φωτίζει τις ψυχές…”

(μαρτυρία εκπαιδευτικού)

Κυκλοφορεί στα κεντρικά βιβλιοπωλεία και στα γραφεία του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών (Τσαμαδού 13, Εξάρχεια, τηλ. 210-3813928).

Τηλ. Επικοινωνίας 6976003312 Aγγελική Καλαχάνη από τα Πίσω Θρανία.

e-mail [email protected]

Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων

και Μεταναστών

Share

Category: Χωρίς κατηγορία



Αφήστε μήνυμα