Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

Εργασιακός μεσαίωνας και στα σχολεία



Θα ήθελα να παραθέσω κάποιες απόψεις που σχετίζονται με το θέμα των νέων συμβάσεων του Υπουργείου Παιδείας για την καθαριότητα των σχολείων. Πιστεύω ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης και ο χρόνος που επιλέγεται δεν είναι καθόλου συμπτωματικά ενώ βέβαια δεν αφορά μόνο τον καθαρισμό των σχολείων ή την σωστή υγιεινή των μαθητών.

Δεν πρέπει κατά την γνώμη μου να περιοριστούμε στη σωστή θέση  να μην δεχτούμε να υπογράψουμε τέτοιες συμβάσεις, οι εκπρόσωποι των γονιών στις σχολικές επιτροπές. Αλλά πρέπει να συζητήσουμε συγκεκριμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες ενημέρωσης των Διοικητικών Συμβουλίων και των εκπροσώπων μας στις Σχολικές  Επιτροπές. Και ασφαλώς θα πρέπει να ενημερωθούν συνολικά οι γονείς των μαθητών.

Αυτή η προσπάθεια γίνεται έξη μόλις μήνες μετά τη δολοφονική επίθεση εναντίον της Κωνσταντίνας Κούνεβα, της Βουλγάρας συνδικαλίστριας – καθαρίστριας της ΟΙΚΟΜΕΤ Α.Ε. (ιδιωτική εταιρεία ανάδοχος καθαρισμού στον ΗΣΑΠ) και τα όσα ήρθαν στο φως με αφορμή αυτήν την υπόθεση. Φαίνεται όμως ότι όλος ο ντόρος που σηκώθηκε δεν φτάνει στα αυτιά των κυβερνώντων οι οποίοι θέλουν να επεκτείνουν αρχικά σε όλο τον δημόσιο τομέα, τις νέες μορφές ανασφάλιστης – εποχιακής εργασίας (προγράμματα stage, ενοικιαζόμενοι εργάτες σε καθαριότητα, φύλαξη, τηλεφωνική εξυπηρέτηση …)

Ποια είναι όμως σήμερα η κατάσταση με τις καθαρίστριες των σχολείων; Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην καθαριότητα των σχολείων απασχολούνται περίπου 7.500 καθαρίστριες. Οι 2.500 περίπου σε οργανική θέση (συμβάσεις αορίστου χρόνου) και οι υπόλοιπες 5.000 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, για την ακρίβεια 10μηνες, με τους αξιοθρήνητους μισθούς των 200 – 513 ευρώ το μήνα. Μάλιστα για να πάρει μια καθαρίστρια το ποσό των 513 € θα πρέπει να καθαρίζει 18 αίθουσες, ενώ για 10-13 αίθουσες η αμοιβή της θα είναι 285-370 € χωρίς να  αμείβονται για τον καθαρισμό τουαλετών, αμφιθέατρου, βιβλιοθήκης, προαυλίου. Και όλα αυτά χωρίς επιδόματα, δώρα κλπ. Αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να τα γνωρίζουν οι γονείς για να ξέρουν σε ποιες συνθήκες δουλεύουν οι καθαρίστριες των σχολείων μας.

Όμως επειδή, όπως φαίνεται, δεν έφταναν τα παραπάνω, υπάρχει, τα τελευταία 2 χρόνια, από την κυβέρνηση προσπάθεια προκειμένου να διαλυθεί εντελώς το σύστημα της καθαριότητας στα σχολεία. Να υπάρξει από τη μια αγανάκτηση από γονείς – εκπαιδευτικούς, και από την άλλη αδιέξοδο στην εύρεση καθαριστριών με δελτία παροχής υπηρεσιών (άντε να βρεις αλλοδαπό ή Έλληνα υποαπασχολούμενο εργαζόμενο με δελτίο) για να έρθουν στο τέλος οι εταιρείες-εργολάβοι σαν σωτήρες.

Στην αρχή της περσινής χρονιάς το Υπουργείο δεν δίνει ούτε σεντς για τις αμοιβές των καθαριστριών, αναγκάζοντας τις σχολικές επιτροπές να πληρώνουν παρατύπως τις καθαρίστριες από άλλα κονδύλια. Τον Απρίλιο επιτέλους καταβάλλονται κάποια χρήματα αφήνοντας όμως έξω τις αποδοχές ενός ολόκληρου τριμήνου.

Και σαν να μη έφταναν αυτά ξεκινά η εφαρμογή του νόμου (άρθρο, 36, Ν. 3699/2008) με βάση τον οποίο η καθαριότητα των σχολείων, που δεν καλύπτονται από μόνιμο προσωπικό, θα ανατίθεται με συμβάσεις έργου σε καθαρίστριες και εταιρείες καθαρισμού. Και επειδή οι καθαρίστριες που εργάζονται μέχρι σήμερα δεν έχουν Δελτία παροχής δίνεται εντολή από το Υπουργείο Παιδείας (22/12/08) να πληρωθούν «…χωρίς να γίνει παρακράτηση ΦΠΑ»

Για όσους δεν κατάλαβαν, το υπουργείο Παιδείας απασχολεί χωρίς συμβάσεις, απλήρωτες και ανασφάλιστες καθαρίστριες, από την αμοιβή των οποίων …χαρίζει τον αναλογούντα Φ.Π.Α. Σαν να λέμε, όταν κάποτε τις πληρώσουν, ή θα προσκομίσουν Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών Δ.Π.Υ (ως απόδειξη της ατομικής εργολαβικής τους σχέσης με το Δημόσιο, άντε και χωρίς ΦΠΑ), ή θα «προσληφθούν» ως ενοικιαζόμενες εργάτριες σε εταιρείες – ανάδοχες για τον καθαρισμό των σχολείων, οι οποίες θα συνάψουν συμβάσεις με την ΟΣΚ Α.Ε. και θα δώσουν στις καθαρίστριες κάποτε τα ψίχουλα που «ελεύθερα» θα συμφωνήσουν μαζί τους.

 

Θα πρέπει ακόμα να προσέξουμε  ότι όταν ζητάμε σαν γονικό κίνημα, και σωστά κάνουμε, την πρόσληψη μόνιμων καθαριστριών στα σχολεία αποκλείουμε ένα πολύ μεγάλο μέρος των σημερινών εποχιακών απασχολούμενων καθαριστριών, διότι με την σημερινή νομοθεσία δεν επιτρέπετε η πρόσληψη στο δημόσιο σε μη κοινοτικούς αλλοδαπούς, επιτρέπετε μόνο σε κοινοτικούς που έχουν πιστοποιητικό ελληνομάθειας.

Όμως το θέμα των καθαριστριών δεν είναι το μόνο στοιχείο της επίθεσης που γίνεται στα εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα στον χώρο του σχολείου. Ενδεικτικά:

  • Οι εκπαιδευτικοί πήραν φέτος αύξηση από 0-1.6% (στην ουσία μειώσεις στους πραγματικούς μισθούς).
  • Στα ολοήμερα σχολεία εργάζονται περισσότεροι από 25.000 ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί (ολοήμερα, ενισχυτικές) για 8 € την ώρα και με μισή ασφάλιση, αναγκασμένοι να γυρνούν 2 και 3 σχολεία την ημέρα για να βγάλουν 350-400 € τον μήνα. (μετά από αυτά ας μην απορούμε γιατί το ολοήμερο σχολείο είναι στην ουσία baby parking).

Νομίζω ότι με αφορμή το θέμα των συμβάσεων για την καθαριότητα των σχολείων θα πρέπει η Ένωση Γονέων και οι Σύλλογοι την νέα σχολική χρονιά να προχωρήσουν σε:

  • Αναλυτική ανακοίνωση  ενημέρωσης των Συλλόγων και συνολικά των γονιών για το θέμα των συμβάσεων με τις καθαρίστριες. Δεν αρκεί να καταψηφιστούν οι συμβάσεις αλλά πρέπει και να εξηγηθεί η κυβερνητική μεθόδευση.
  • Κοινή ανακοίνωση καταδίκης της Ένωσης με τους συλλόγους των εκπαιδευτικών.
  • Να ζητήσουμε τη  δέσμευση όλων των δημοτικών παρατάξεων, ότι οι εκπρόσωποί τους στις σχολικές επιτροπές δεν θα υπογράψουν τις συμβάσεις για τις καθαρίστριες.  (Υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε μια κεντρική συμφωνία ανάθεσης με μια εταιρεία σε έναν ολόκληρο δήμο και μετά να επιμεριστεί ανά σχολική επιτροπή).
  • Να προετοιμαστεί για την νέα σχολική χρονιά η διοργάνωση μιας  «ημερίδας» ενημέρωσης μαζί με τους συλλόγους των εκπαιδευτικών για τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στον χώρο της παιδείας και την απεμπόληση του δημόσιου χαρακτήρα της.

Και ας μην ξεχνάμε ότι σήμερα είναι οι καθαρίστριες αλλά αύριο θα είναι οι σχολικοί τροχονόμοι, οι εταιρείες security για την φύλαξη των σχολείων … και μεθαύριο γιατί όχι υπεκμισθωμένοι εκπαιδευτικοί. Αν δεν αντιδράσουμε η μερική (και ανασφάλιστη) απασχόληση θα είναι τελικά και το δικό μας μέλλον αλλά και των παιδιών μας.

Σωτήρης Οι.


πηγές:

http://www.doe.gr/diaf/kath08.pdf

http://www.iospress.gr/mikro2009/mikro20090314.htm

http://www.edugate.gr/ek-ty/10-05-09-18

http:// enosi-amarousiou.blogspot.com/

Share

Category: Χωρίς κατηγορία



Αφήστε μήνυμα