Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

Είμαι πολύ περήφανη για τη δουλειά που κάνω!



Μετά από πληθώρα ρατσιστικών επιθέσεων (αστυνομικές “επιχειρήσεις σκούπα”, δολοφονικές επιθέσεις ακροδεξιών σε χώρους προσευχής μουσουλμάνων και επιθέσεις “αγανακτισμένων πολιτών” στον Άγιο Παντελεήμονα), επιτέλους μια ουσιαστική πράξη αλληλεγγύης σε μετανάστες.

Στην πλατεία Νέας Σμύρνης, από τις μέρες της εξέγερσης του Δεκέμβρη, το κτίριο της πρώην καφετέριας Γαλαξίας (που ανήκει στον Δήμο) έχει καταληφθεί από συνειδητοποιημένους κατοίκους της περιοχής. Ο «Ελεύθερος Γαλαξίας» στο διάστημα αυτό έχει κατορθώσει να γίνει το κέντρο διάφορων εκδηλώσεων κοινωνικής αλληλεγγύης αλλά και πολιτιστικών εκδηλώσεων (η διεύθυνση του site είναι: http://eleftherosgalaxias.blogspot.com).

Τις προηγούμενες μέρες η ρατσιστική βία είχε κάνει εμφανή την παρουσία της και στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Την Τετάρτη 6 Μαΐου, αστυνομικοί ένστολοι, άστολοι, φανεροί, μυστικοί, κρατικοί, και δημοτικοί μαζεύτηκαν για μια ακόμη φορά στην πλατεία της Νέας Σμύρνης για μια οργανωμένη επίθεση εναντίον των μεταναστών-μικροπωλητών. Εκείνοι παράτησαν τις τσάντες τους δεξιά και αριστερά κι άρχισαν να τρέχουν. Το εμπόρευμά τους κατασχέθηκε από τη δημοτική αρχή με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να μην έχουν τρόπο επιβίωσης για τις επόμενες εβδομάδες.

Η σύσφιξη των δεσμών της συλλογικότητας του «Ελεύθερου Γαλαξία» με τους μετανάστες οδήγησε στη διοργάνωση χτες (31/5) κοινής εκδήλωσης Ελλήνων και μεταναστών για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των τελευταίων.

Η εκδήλωση ήταν πράγματι πολύ επιτυχημένη. Οι ίδιοι οι μετανάστες μετέφεραν τη σκληρή πραγματικότητα της ζωής τους στην Ελλάδα, με πολύ άμεσο, συγκινητικό αλλά και αγωνιστικό τρόπο. Η επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Μεταναστών Μικροπωλητών στην ομιλία της είπε μεταξύ άλλων ότι ενώ έχουν δώσει σε μερικούς μετανάστες άδεια μικροπωλητή εντούτοις εξακολουθούν να θεωρούνται παράνομοι και βρίσκονται σε κατάσταση ομηρίας: η ίδια πληρώνει κανονικά ΦΠΑ, της ζητούν μάλιστα, για να συνεχίσουν να της δίνουν άδεια, να δηλώνει το χρόνο κέρδος 15.000 ευρώ!!! Η ίδια είπε (πράγμα το οποίο είναι σωστό βέβαια) ότι αμφιβάλει αν Έλληνες καταστηματάρχες δηλώνουν τέτοιο ποσό στην εφορία! Με άλλα λόγια την φορολογούν κανονικότατα αλλά την κρατούν σε κατάσταση ημιπαρανομίας. Ταυτόχρονα ενώ ζει πάνω από 15 χρόνια στην Ελλάδα η κόρη της δεν έχει ελληνική υπηκοότητα και ενώ έχει περάσει στο πανεπιστήμιο πρέπει να πληρώνει 500 ευρώ ως “ξένη”.

Ένας νεαρός μετανάστης από τη Νιγηρία περιέγραψε πως είναι να δουλεύεις υπό το κράτος ρατσιστικών απειλών με τον τρόμο να σου κατάσχει η αστυνομία τα cd που πουλάς. Τα οποία έχεις πληρώσει 2.000 ευρώ, και που από αυτά εξαρτάται η ίδια η επιβίωσή σου, με κέρδος ένα ευρώ το cd…

Μια μετανάστρια από το Ιράν περιέγραψε με μελανά χρώματα πως στην ηλικία των πενήντα ετών είναι υποχρεωμένη να δουλεύει κάτω από τον καυτό ήλιο, 40 και 50 βαθμών Κελσίου, για το μεροκάματο. Και ταυτόχρονα με τον φόβο να μην της κατάσχει το εμπόρευμα της η αστυνομία, εμπόρευμα που το έχει πληρώσει με αίμα…

Ήταν πραγματικά εξαιρετικά συγκινητική η στιγμή όταν αυτή η γυναίκα είπε:

“Είμαι πολύ περήφανη για τη δουλειά που κάνω! Και ξέρετε γιατί;

Γιατί δεν ζητιανεύω…”

Στο τέλος της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε οργανωμένη διαμαρτυρία στο Δήμο Νέας Σμύρνης για να σταματήσει το ρατσιστικό κυνήγι των μεροκαματιάρηδων μεταναστών και να επιστραφούν τα κατασχεθέντα εμπορεύματα. Ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος (που επιπλέον διαθέτει κατάστημα στην πλατεία) παρακινεί τον καθημερινό εκφοβισμό τους ακόμα και εκτός των οργανωμένων επιχειρήσεων της αστυνομίας. Θα σας κρατήσουμε ενήμερους για τις εξελίξεις…

Στο μεταξύ, σας προτείνουμε να επισκεφτείτε το εξαιρετικό site της κίνησης Αφρικανών Γυναικών στο:

http://uaworg.wordpress.com

Μεταξύ άλλων, εδώ θα βρείτε πληροφορίες για το 2ο Φεστιβάλ Αλληλεγγύης και Πολιτισμού που διοργανώνει η Ένωση Αφρικανών Γυναικών στην Πλατεία Αμερικής στις 12, 13 και 14 Ιουνίου.

Θα είμαστε όλοι εκεί!

Άγγελος Κ


Share

Category: Χωρίς κατηγορία



Αφήστε μήνυμα