Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

Αντιρατσιστική πορεία Παρασκευή 29 Μαΐου, 6:00 μ.μ. στην Ομόνοια



Τους τελευταίους μήνες η επίθεση της κυβέρνησης εναντίον των μεταναστών και των προσφύγων έχει κλιμακωθεί. Καθημερινά εκτυλίσσονται σκηνές απίστευτης ρατσιστικής βίας σε επιχειρήσεις σκούπας που πραγματοποιεί η ελληνική αστυνομία, συχνά σε συνεργασία με ομάδες ακροδεξιών και μέλη της Χρυσή Αυγής. «Αγανακτισμένοι πολίτες» του ΛΑΟΣ και της Χρυσής Αυγής, πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον μεταναστών, ξυλοκοπούν και εξευτελίζουν ακόμα και μικρά παιδιά, προσπαθώντας, με την βοήθεια της αστυνομίας, να αναδειχθούν σε αφεντικά στις γειτονιές στις οποίες δραστηριοποιούνται. Στον Άγιο Παντελεήμονα, τη Νέα Ιωνία, την Πάτρα, αυτές οι σκηνές αποτελούν καθημερινό βίωμα των μεταναστών και των προσφύγων.

Τα πρόσφατα γεγονότα της βεβήλωσης του Κορανίου και του εμπρησμού του τζαμιού στον Άγιο Παντελεήμονα (όπου κινδύνευσαν να καούν πέντε άνθρωποι) ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης μεταναστών και προσφύγων. Της αγανάκτησης για τους εξευτελισμούς, τους ξυλοδαρμούς και τις δολοφονίες στα σύνορα και τα αστυνομικά τμήματα. Της αγανάκτησης για τις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας και τα εξευτελιστικά μεροκάματα…

Γι’ αυτό και η οργή των χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων, όλων αυτών των ανθρώπων που διαδήλωσαν ζητώντας σεβασμό και αξιοπρέπεια είναι δίκαιη.

Είναι η ίδια οργή που αισθάνονται όλοι οι εργάτες που βλέπουν καθημερινά να συρρικνώνονται τα εργασιακά τους δικαιώματα, να αυξάνονται οι ώρες εργασίας και να περικόπτονται οι μισθοί, που αναγκάζονται να κάνουν δυο δουλειές ή που πετιούνται στο δρόμο όταν «η επιχείρηση δεν έχει κέρδη». Είναι η οργή της νεολαίας που δεν έχει μέλλον και που βλέπει συνεχώς τα όπλα της αστυνομίας στραμμένα πάνω της…

Η οργή των μεταναστών είναι η οργή όλων μας…

Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν είναι οι «ξένοι απ’ τους οποίους κινδυνεύει η εργασία μας και η ασφάλειά μας». Είναι το πιο ευάλωτο κομμάτι της δικιάς μας τάξης, είναι οι δικοί μας που πρέπει να υπερασπίσουμε όταν τους ξεζουμίζουν τα αφεντικά και τους χτυπάει η αστυνομία και οι συμμορίες της ακροδεξιάς, για να υπερασπίσουμε έτσι τα δικαιώματα όλης της κοινωνίας. Γιατί αν αφήσουμε σήμερα την αστυνομία και την ακροδεξιά να δέρνουν μετανάστες, αύριο θα στραφούν εναντίον όλων όσοι διεκδικούν μια καλύτερη ζωή.

Ήδη έχουν στραφεί εναντίον όλων μας.

Το είδαμε να συμβαίνει τις μέρες του Δεκέμβρη, όταν στην Πάτρα και τη Λάρισα οι «αγανακτισμένοι πολίτες» μαζί με την αστυνομία έδερναν τη νεολαία που διαδήλωνε, το είδαμε να συμβαίνει στην Κυψέλη, όταν τα ΜΑΤ μαζί με τους ακροδεξιούς μπράβους των Διαμερισματικών Συμβούλων επιτίθονταν εναντίον των κατοίκων που υπεράσπιζαν το πάρκο απ’ τις μπουλντόζες του Δημάρχου…

Να μην αφήσουμε να ξανασυμβεί.

Να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα όλων αυτών των ανθρώπων που αναγκάζονται να αφήσουν τον τόπο τους για να γλιτώσουν απ’ τη φτώχια και την εξαθλίωση.

Είναι εξοργιστικό, σε μια εποχή όπου τα κεφάλαια και τα εμπορεύματα διακινούνται ελεύθερα σ’ όλο τον κόσμο, να μην έχουν οι εργάτες το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης.

Είναι εξοργιστικό όταν η ΗΠΑ και η ΕΕ αρνούνται να καταργήσουν το χρέος των χωρών του Τρίτου Κόσμου καταδικάζοντας την πλειοψηφία των κατοίκων τους στη φτώχια και την πείνα, να τους αρνούνται το δικαίωμα να προσπαθήσουν να γλιτώσουν απ’ αυτή την κατάσταση.

Είναι εξοργιστικό να εμποδίζουν ανθρώπους να διαφύγουν από χώρες με καταπιεστικά και δολοφονικά καθεστώτα που οι ΗΠΑ και ΕΕ (μαζί και η Ελλάδα) βοήθησαν να ανέβουν και υποστηρίζουν.

Είναι εξοργιστικό να εμποδίζουν τον κόσμο να γλιτώσει από την φρίκη των ιμπεριαλιστικών πολέμων που η ΗΠΑ και ΕΕ (με την συμμετοχή και της Ελλάδας) έχουν εξαπολύσει σ’ όλο τον κόσμο.

Είναι εξοργιστικό όταν τ’ αφεντικά που μας πετάνε στο δρόμο για να αυξήσουν τα κέρδη τους, να υποστηρίζουν ότι «για την ανεργία φταίνε οι ξένοι».

Να μην αφήσουμε την κυβέρνηση να παίξει το χαρτί του ρατσισμού

Η κυβέρνηση προσπαθώντας να δημιουργήσει αποδιοπομπαίους τράγους για να τους χρεώσει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η αρπακτικότητα των καπιταλιστών, βάζει στο στόχαστρο της αστυνομικής καταστολής τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Επιχειρεί έτσι να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους και τη νεολαία από τις ευθύνες για την τραγική κατάσταση που βιώνουν: τις απολύσεις και την ανεργία, τις περικοπές των μισθών, τα ελαστικά ωράρια εργασίας και την εργοδοτική αυθαιρεσία, τα οικονομικά σκάνδαλα και την σκανδαλώδη προσφορά 28 δις στους τραπεζίτες.

Επιχειρεί ταυτόχρονα και σε συνεργασία με τον ακροδεξιό συνεργάτη της, το ΛΑΟΣ, να στρέψουν το πολιτικό κλίμα προς τα δεξιά, να καλλιεργήσει την ξενοφοβία και το ρατσιστικό μίσος που θα τους δώσει τη δυνατότητα να παρουσιαστούν σαν οι σωτήρες της κοινωνίας στα μάτια αποπροσανατολισμένων ανθρώπων, που η οικονομική κρίση φέρνει στα όρια της απελπισίας.

Το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει χρεωθεί μια μακροχρόνια πολιτική ρατσιστικής βίας, εμφανίζεται αυτή τη στιγμή να κάνει κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι δεν είναι αρκετά σκληρή με τους μετανάστες. Τα στελέχη του διακηρύσσουν ότι θα διώξουν τους μετανάστες, όταν γίνουν κυβέρνηση.
ΝΔ, ΛΑΟΣ και ΠΑΣΟΚ ακολουθούν απέναντι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες την ίδια πολιτική που διαμορφώνεται από τις ρατσιστικές Συνθήκες της ΕΕ και τα συμφέροντα των ελλήνων καπιταλιστών. Επιδιώκουν να περιστείλουν κάθε δικαίωμα των «ξένων» εργατών, οι οποίοι αποτελούν το 14% της εργατικής τάξης της Ελλάδας, να περιορίσουν κάθε δυνατότητά του να αντισταθεί στην εργοδοτική βαρβαρότητα και να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης.

Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία και τα κόμματα της ρεφορμιστικής αριστεράς όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν κουνήσει ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα αυτού του πιο ευάλωτου κομματιού της εργατικής τάξης, δεν έκαναν τίποτα για να στηρίξουν τους αγώνες τους.

Γιατί οι μετανάστες και οι πρόσφυγες έδειξαν όχι μόνο ότι μπορούν να αγωνίζονται αλλά και να εμπνέουν με τους αγώνες τους όλους τους εργάτες. Το έδειξε η απεργία των εργατών γης στη Μανωλάδα, η συμμετοχή των μεταναστών στις γενικές απεργίες και στην εξέγερση της νεολαίας τον Δεκέμβρη, το έδειξε πάνω απ’ όλα η συνδικαλιστική δράση της Κωνσταντίνας Κούνεβα, που ενέπνευσε ένα ολόκληρο κίνημα αλληλεγγύης και επιτυχημένης πάλης για την κατάργηση του δουλεμπορίου στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Οι αγώνες των μεταναστών είναι αγώνες για τα δικαιώματα όλων μας.

Γι’ αυτό και πρέπει να μαζικοποιήσουμε την αντιρατσιστική πορεία που καλεί η Μουσουλμανική Κοινότητα Ελλάδας, Αντιρατσιστικές Οργανώσεις, Κοινότητες Μεταναστών και Οργανώσεις και Κόμματα της Αριστεράς ενάντια στις ρατσιστικές επιθέσεις, την ισλαμοφοβία και τον αντιμουσουλμανικό ρατσισμό: Παρασκευή 29 Μαΐου, 6:00 μ.μ. στην Ομόνοια.
Kώστας K.

Share

Category: Χωρίς κατηγορία



Αφήστε μήνυμα