Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το



Αναδρομικά, από την 1η Ιουλίου (αντί της 1/1/2012), θα πρέπει να καταβάλουν στο ΕΤΑΑ οι ασφαλισμένοι τα νέα ασφαλιστικά χαράτσια που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο εργασίας. Έτσι τα νέα ειδοποιητήρια που θα σταλούν στους ασφαλισμένους, θα περιλαμβάνουν πιθανόν αναδρομικά και τις αυξήσεις που δεν ζητήθηκαν τώρα!

Η εξέλιξη αυτή, μαζί με την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού εξαθλίωσης, αποκαλύπτει το βάθος της νέας ακόμα πιο βάρβαρης επίθεσης που προωθεί η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ. Επιβεβαιώνει δυστυχώς, πως το επόμενο διάστημα οι εργαζόμενοι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τη δικτατορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ, των τραπεζών και του κεφαλαίου όλο της το μεγαλείο.

Όπως είναι γνωστό τα ταμεία οδεύουν για διάλυση, λόγω του «κουρέματος», αλλά και της εκτίναξης της ανεργίας και της λιτότητας. Σε ότι αφορά το ΤΣΜΕΔΕ, 3 δις από τα αποθεματικά του σε σύνολο 3,9 δις, που έχουν κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, έχουν μετατραπεί σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια ελληνικού δημοσίου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, μετά το «κούρεμα» το ΤΣΜΕΔΕ θα μείνει με το 50% της αξίας των διαθεσίμων του, που προέρχονται αποκλειστικά από τις εισφορές μας. Οι απώλειες αυτές για το ταμείο ξεπερνούν το 1,5 δις €. Η βέβαιη υπαγωγή της Attica Bank σε διαδικασία «κουρέματος», θα σηματοδοτήσει κι άλλες απώλειες για το ταμείο. Στις απώλειες για τους εργαζόμενους μηχανικούς πρέπει να συνυπολογίσουμε ακόμα τη μη καταβολή της κρατικής χρηματοδότησης, διαχρονικά από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (άλλα 500 εκτ. €), τις τεράστιες απώλειες από το χρηματιστήριο, τα θαλασσοδάνεια σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ που δίνει η Attica Bank από τις εισφορές μας. Παράλληλα είναι τεράστιες οι οφειλές του κατασκευαστικού κεφαλαίου και της εργοδοσίας στο ταμείο.

Ταυτόχρονα ο νέος προϋπολογισμός που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ μειώνει δραστικά την κρατική επιχορήγηση στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ από την 1/1/2015 το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ δεν «δικαιούται» πλέον κρατική συμμετοχή σύμφωνα με τους πρόσφατούς αντεργατικούς νόμους. Με βάση αυτές τις εξελίξεις το «πλούσιο και εύρωστο ταμείο» μας δεν θα μπορεί σε λίγο καιρό, να χορηγεί τις συντάξεις και τις όποιες παροχές.

Οι εργαζόμενοι μηχανικοί καλούμαστε να πληρώσουν όλα αυτά τα σπασμένα, την κρίση και το χρέος. Οι εισφορές εκτινάσσονται δραματικά, για τη συντριπτική πλειοψηφία των μηχανικών που δουλεύουν με μπλοκάκια, τους ανέργους, τους υποαπασχολούμενους και αυτοαπασχολούμενους συναδέλφους. Έτσι οι «παλιοί» ασφαλισμένοι επιβαρύνονται με 50 € το μήνα, ενώ οι εισφορές τους θα φτάσουν τα 385.10 €. Στους «νέους» συναδέλφους, άνω πενταετίας, οι εισφορές θα φτάσουν τα 423 € μηνιαίως. Καθώς θα περνούν οι «τριετίες» και θα «αναβαθμίζεται» η ασφαλιστική τους κλάση, οι εισφορές θα ξεπεράσουν τα 649.37 €, δηλαδή η αύξηση των εισφορών θα φτάσει το 100%.

Αυτά τα μέτρα θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην έξοδο χιλιάδων συναδέλφων από το επάγγελμα και σε στρατιές ανέργων μηχανικών χωρίς ελπίδα και μέλλον, ενώ την ίδια στιγμή αυτές οι εξοντωτικές εισφορές θα υπολογίζονται ως φορολογητέο εισόδημα.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της Διοίκησης του ΤΣΜΕΔΕ και του ΤΕΕ, που συναινούν και συνδιαμορφώνουν όλα αυτά τα χρόνια τις κατευθύνσεις αυτές.

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΜΑΣ – ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-ΔΩΡΕΑΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ-ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ

Η δικτατορία των αγορών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ανελέητων μνημονίων δεν θα σταματήσει εδώ. Η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ θα συνεχίζει την επίθεση ενάντια στον κόσμο της εργασίας. Είναι άμεσα αναγκαίο να συγκροτηθεί ένα μέτωπο αποφασιστικής αντιπαράθεσης και μαχητικής πρακτικής δράσης. Σε αυτό το δρόμο καλούμε όλες τις αριστερές και κινηματικές δυνάμεις. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους μηχανικούς και τα σωματεία τους, κάθε συλλογικότητα, να συμβάλλουν στην οργάνωση του αγώνα, ώστε να αναπτυχθούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες, για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων και συνολικά για την ανατροπή της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου, της χούντας των αγορών, της πολιτικής ΕΕ-ΔΝΤ, κεφαλαίου.

ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στο ΤΣΜΕΔΕ στις 8 πμ, πορεία στο Υπ. Εργασίας (Σταδίου 29) και στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Share

Tags: ,

Category: Χώροι δουλειάς



Αφήστε μήνυμα