Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

Οι άστεγοι και η πλατεία Κλαυθμώνος
Σήμερα το πρωί, διάβασα από ένα tweet ένα άρθρο στο NewsIt.gr το οποίο κατηγορεί το Δήμο Αθηναίων ότι ξήλωσε τα παγκάκια στην πλατεία Κλαυθμώνος, ώστε να μην βρίσκουν εκεί καταφύγιο πλέον οι άστεγοι και να «καθαρίσει» η πλατεία. Αντέδρασα άμεσα (όσο μπορεί να θεωρηθεί πραγματική αντίδραση ένα tweet τέλος πάντων -δηλαδή καθόλου) κάνοντας αναπαραγωγή του tweet προσθέτοντας τον χαρακτηρισμό «Ξεφτιλισμένοι».

Την άποψη μου για τον χαρακτηρισμό «Ξεφτιλισμένοι» συμμερίστηκαν άλλοι 10 χρήστες, που το αναπαρήγαγαν.

Αργότερα το απόγευμα, ο Δήμος Αθηναίων, εξέδωσε την ακόλουθη απάντηση:

«28-11-2011: Απάντηση του Δήμου Αθηναίων σε δημοσιεύματα για την Πλατεία Κλαυθμώνος

Με αφορμή δημοσιεύματα στο διαδίκτυο για την πλατεία Κλαυθμώνος, τα παγκάκια και τους αστέγους, υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο ξεκίνησε η προσπάθεια ανάπλασης της πλατείας, η οποία στην κυριολεξία αποτελούσε απαγορευμένη ζώνη. Η πλατεία – ‘υγειονομική βόμβα’, σύμφωνα με κάποια παλαιότερα δημοσιεύματα, άρχισε να ξαναποκτά ζωή, να αποδίδεται ο δημόσιος χώρος στους δημότες, ενώ και το κυλικείο ξαναλειτούργησε πριν από μία εβδομάδα. Τα παγκάκια, όπως και άλλες υποδομές της πλατείας, αντικαθίστανται, αφού η κατάσταση στην οποία βρίσκονταν δεν ταιριάζει σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Στις 16 Δεκεμβρίου, κορυφώνεται η προσπάθεια επανάχρησης της πλατείας Κλαυθμώνος, με κύκλο εορταστικών εκδηλώσεων που προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν εκεί. Ο Δήμος Αθηναίων δείχνει καθημερινά πως αντιλαμβάνεται την κοινωνική αποστολή του, ιδιαιτέρως απέναντι στους αστέγους, μέσω του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων και των υπολοίπων υπηρεσιών του. Φαίνεται, όμως, ότι κάποιοι φαντάζονται όλη την υπόλοιπη ζωή των αστέγων, πάνω σε ένα παγκάκι και των υπολοίπων δημοτών περιορισμένη σε ιδιότυπα γκέτο.

Ημερομηνία:

Δευ, 28/11/2011 – 17:50″

Μετά λοιπόν από τις εξηγήσεις αυτές του Δήμου Αθηναίων, να ζητήσω κατ” αρχήν ΣΥΓΓΝΩΜΗ για τον χαρακτηρισμό «ξεφτιλισμένοι» που απέδωσα στους υπευθύνους του Δήμου, χωρίς να έχω ερευνήσει τις πραγματικές προθέσεις τους, δηλαδή να παραδώσουν πίσω την πλατεία σε εμάς τους Δημότες, καθαρίζοντας την από την υγειονομική βόμβα.

Ας με κρίνουν όμως με ελαφρυντικά, γιατί η αντίδραση μου ήταν θυμική και αντανακλαστική, καθώς το ακριβώς προηγούμενο βράδυ, κατεβαίνοντας για να ξεκλειδώσω την εξώπορτα της πολυκατοικίας που μένω (στα Εξάρχεια) σε μια φίλη, γύρω στη μία το βράδυ, είδα στην εσωτερική γωνία του πεζοδρομίου, δεξιά από την πόρτα, έναν άνθρωπο ξαπλωμένο να κοιμάται, κατάχαμα, σε ένα σεντόνι και με μια κουβέρτα, στους 8 βαθμούς που είχε εκείνη την ώρα.

Μην ξέροντας τι περισσότερο να κάνω, ξανανέβηκα στο σπίτι, πήρα ένα πάπλωμα, ένα πουλόβερ, σκούφο-γάντια-κασκόλ (αυτά τα τελευταία τα είχα από το στρατό), έβαλα σε ένα τάπερ σούπα, από αυτή που συμπτωματικά είχα φτιάξει για βραδινό και σε ένα σέηκερ ζεστό τσάι με μέλι και του τα κατέβασα κάτω.

Του μίλησα σιγανά -μιας και κοιμόταν ο άνθρωπος- αλλά ξύπνησε αμέσως. Του έδωσα τα πράγματα, τα οποία δέχτηκε με ευχαρίστηση, τον ρώτησα αν θέλει κάτι ακόμα, «μήπως έχεις λίγο ψωμάκι;» με ρώτησε, ξανανέβηκα, του κατέβασα. Τον ρώτησα πως τον λένε, «Σωτήρη» μου είπε, και με ευχαρίστησε. Του απάντησα «Τι με ευχαριστείς ρε άνθρωπε, μακάρι να μπορούσα να κάνω κάτι περισσότερο» και επέστρεψα στο ζεστό μου σπίτι, με θυμό και τύψεις, τύψεις γιατί δεν μπόρεσα να ξεπεράσω τις φοβίες μου και να του πω να ανέβει να κοιμηθεί στο σπίτι μου, γιατί φοβήθηκα την αντίδραση της πολυκατοικίας, όχι τόσο προς εμένα, όσο προς τον ίδιο- σε περίπτωση που του άνοιγα ώστε να κοιμηθεί έστω στην είσοδο της πολυκατοικίας, μέσα από τη τζαμαρία και θυμό γιατί γκρινιάζω για τη δική μου καθημερινότητα.

 

Την επόμενη μέρα, στη γωνία που κοιμόταν, βρήκα τα σκεπάσματα μέσα στην τσάντα που του είχα αφήσει:

Ζητώ λοιπόν ΣΥΓΓΝΩΜΗ από το Δήμο Αθηναίων για το χαρακτηρισμό που τους απηύθυνα μέσω του Twiiter και θέλω να κάνω τις εξής ερωτήσεις, ώστε να μην ξαναχαρακτηρίσω άδικα:

1) Εφόσον δεν ήταν στην πρόθεση του να εκδιώξει από εκεί τους αστέγους που κοιμόνταν στα παγκάκια αλλά ήθελε απλώς να αποκαταστήσει το ευρωπαϊκό προφίλ της Αθήνας μας, ποια μέριμνα έλαβε για όσους έμεναν εκεί; Τους προσέγγισε η αρμόδια υπηρεσία και τους ενημέρωσε για το πού και πώς μπορούν να βρουν ένα πιο φιλόξενο καταφύγιο;

2) Την επόμενη φορά που θα βρω έναν άνθρωπο να κοιμάται στη μία τα ξημερώματα -ή αργότερα, ή νωρίτερα, που μπορώ να απευθυνθώ, ώστε να μην τον αφήσω στο δρόμο; Η ιστοσελίδα του Δήμου, δε με βοήθησε: http://www.cityofathens.gr/eypatheis-koinonikes-omades/astegoi#c

Μια ανακοίνωση που βρήκα, είναι από το Μάρτιο του 2011: http://www.cityofathens.gr/node/13002

3) Πόσους φροντίζει το Κέντρο Υποδοχής Αστέγων; Στο site του Δήμου, για στέγαση, αναφέρεται δυναμικότητα για 160 ανθρώπους στους 3 ξενώνες. Η ΜΚΟ «Κλίμακα» αναφέρει ότι οι άστεγοι στην Αθήνα φτάνουν τις 20.000. Ο Δήμος Αθηναίων, συμφωνεί με αυτό το νούμερο; Είναι σωστό, μεγάλο, μικρό; Έχει δικά του στοιχεία;

4) Γνωρίζω ότι παλαιότερα λειτουργούσε στην οδό Μπενάκη το «Off Club», ένα μέρος όπου μπορούσε ένας άστεγος να περάσει, να κάνει ένα μπάνιο, να μαγειρέψει για να φάει, να κάνει έναν καφέ, να μιλήσει με κόσμο. Τα τελευταία χρόνια το βλέπω κλειστό. Λειτουργεί κάπου αλλού κάτι αντίστοιχο;

5) Στην ανακοίνωση σας, αναφέρεται: «Στις 16 Δεκεμβρίου, κορυφώνεται η προσπάθεια επανάχρησης της πλατείας Κλαυθμώνος, με κύκλο εορταστικών εκδηλώσεων που προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν εκεί.»

Μιλώντας για «επανάχρηση» καταλαβαίνω σωστά ότι το να κοιμούνται εκεί άστεγοι είναι «μη χρήση» ή «κακή χρήση»; Και μιλώντας για «εορταστικές εκδηλώσεις» τι ακριβώς θα «εορτάσουμε» εμείς οι δημότες; (οι άστεγοι μάλλον για εσάς δεν είναι δημότες, καθώς τους διακρίνετε σαφώς στην ανακοίνωση).

6) Στην Αθήνα υπάρχουν πάρα πολλά κτίρια, δημόσια, ΚΕΝΑ, ΑΔΕΙΑ, ΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΤΑ. Να αναφέρω αμέσως αμέσως 2 τεράστια: Το παλαιό ΙΚΑ στην Πειραιώς και το διαβόητο παλαιό Εφετείο στη Σωκράτους. Σκοπεύετε να κάνετε -και πότε- κάποια συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες (ΙΚΑ; Υπουργεία;) ούτως ώστε να αξιοποιηθούν υπέρ των αστέγων; Δεν είναι αμαρτία να στεγάζετε μόνο 160 άτομα όταν υπάρχουν μερικές χιλιάδες άστεγοι;

Ευχαριστώ εκ τον προτέρων.

Πηγή: antidrasiandsex.blogspot.com

Share

Category: Χωρίς κατηγορίαΣχόλια (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. antigrafi apo to blog moy http://www.sgiorgiio.blogspot.com ..δεν πιστευω τους ανθρωπους πια μου λεει…δεν πιστευω σχεδον τιποτα,….20χρονια….χε ας ειναι,,,,οσο για δουλεια;ποιος να με παρει κ που;67χρονων,,,,παλι καλα που καλοκαιριαζει…καλα ρε ###### κ το χειμωνα πως την βγαζεις;;;ξερεις κατι;;;πεταξα εδω κ καιρο τον εαυτο μου ειπα δεν ζω,δεν ζεις αμα πεις δεν ζεις;;;τοτε ειναι που ζ ε ι ς πραγματικα,,,,αμα πεταξεις το ε γ ω μετα ολα ειναι πιο ευκολα ειτε λεγεται τεχνη αυτο που κανεις ειτε οτιδηποτε,,,,κ να θυμασαι αυτο γραφτο!μεγαλυτερη τεχνη ειναι η τεχνη της ζωης….η τεχνη του να ζεις κ να πεθαινεις,,,,τεχνη ειναι αυτο που ζεις του λεεω κ γελαω:)-ακριβως μου λεει…ακριβως…χαζευουμε περαστικους,,,,#########################################################################.-παλι δεν θα βγαλεις ακρη,,,,δεν βγαζεις ακρη,,,κ γω μια ζωη τους τα λεγα στα ισια…..κ στη κλιμακα(κεντρο-ομαδα για τους αστεγους)εχουν 1000κρεβατια αδεια κ ομως δεν μας βαζουν μεσα…κ δεν τ ο λ μ ας να πεις κουβεντα εχεις το φοβο μην σου κοψουν το ενα πιατο φαι που σου δινουν την εβδομαδα…..κοιτα την παρτυ σου μικρε…οσο μπορεις,κοιτα ε σ ε ν α,…..εγω οσο αντεξω,,,,τα παμε λιγο ακομα…….κ εφυγα……κοιτω το σκιτσο που μου χαρισε,,,,η εισοδος ενος κοιμητηριου κ ενα ξωκληση,,,,,κ η αφιερωση,,,,,στον Γιωργο.
    που κ που του δινω κανα πακετο τσιγαρα η τον κερναω καμια τυροπιτα,,,

  2. Ο/Η eleni vlahopoulou λέει:

    ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙ ΑΥΤΟΥς Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ: ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΕΝΟΙ! ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩς ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΤΟ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ, ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΙΧΝΟΣ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ…ΔΙΣ ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕ ΦΤΗΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ!

Αφήστε μήνυμα