Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

Το 30% των επιχειρήσεων δεν έχει καταβάλει από 1 έως 4 μισθούς



Στη µη καταβολή δεδουλευμένων και σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης προχωρούν πολλές επιχειρήσεις.

Στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας που αποκαλύπτει η εφημερίδα «Τα Νέα» καταδεικνύουν πως οι απολύσεις και η µη καταβολή δεδουλευμένων βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, ενώ η ευελιξία, µε αιχμή τη μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής εργασία έχει διπλασιαστεί.

Τα συμπεράσματα των ελέγχων στην αγορά εργασίας αποκαλύπτουν ότι:

-Το 30% από το σύνολο των επιχειρήσεων το τελευταίο διάστημα δεν έχει καταβάλει στους εργαζομένους από 1 έως 4 μισθούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από τις μισές καταγγελίες εργαζομένων στο ΣΕΠΕ για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας το 2010 αφορούσαν µη καταβολή δεδουλευμένων και το 25% καταγγελίες συμβάσεων (απολύσεις).

-Καταγράφεται μείωση 20% των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα λόγω της μετατροπής των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε ευέλικτεςμορφές απασχόλησης το πρώτο δίμηνο του 2011. Οι ατομικές συμβάσεις εργασίας καθώς και η εκ περιτροπής εργασία παίρνουν τη θέση της πλήρους απασχόλησης.

-Περίπου 60% των διαφωνιών που φθάνουν στο ΣΕΠΕ μεταξύ μισθωτών και ιδιοκτητών εταιρειών κάθε μεγέθους, αφορά τη µη καταβολή δεδουλευμένων

Σύμφωνα µε τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, καταγράφεται ραγδαία εξάπλωση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης κατά τη διάρκεια του πρώτου διμήνου του τρέχοντος έτους. Φέτος ο αριθµός των επιχειρήσεων που υπέγραψαν συμβάσεις οποιασδήποτε μορφής μειώθηκε κατά 10,32%. Η υπογραφή νέων συμβάσεων πλήρους απασχόλησης μειώθηκε κατά 45,08% σε σχέση µε το 2010, ενώ 11,65% είναι μειωμένο το ποσοστό των συμβάσεων μερικής απασχόλησης.

Αναλυτικά, εφέτος υπογράφηκαν 43.900 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης και 24.611 μερικής απασχόλησης, ενώ πέρυσι 79.932 πλήρους και 27.857 μερικής απασχόλησης. Στον αντίποδα, αύξηση 21,82% παρουσιάζουν οι νέες συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης. Φέτος υπογράφτηκαν 8.263 συμβάσεις, ενώ πέρσι 6.783.

Share

Category: Χωρίς κατηγορία



Αφήστε μήνυμα