Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

Στην αντεπίθεση οι φίλοι του Ασάνζ



Στην αντεπίθεση οι φίλοι του Ασάνζ

Της ΝΤΙΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ (Ελευθεροτυπία)

Εχουμε κυβερνοπόλεμο: Παρά τις δεδηλωμένες επιδιώξεις από πλευράς ΗΠΑ -και όχι μόνο- να σταματήσουν ή να ακυρώσουν τη σημασία των αποκ αλύψεων του CableGate στο WikiLeaks, εξακολουθεί η ροή ανάρτησης των αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων στο wikileaks.ch και η δημοσίευσή τους από τα συνεργαζόμενα έντυπα, ενώ πυρά on και off line ανταλλάσσουν εκατέρωθεν εχθροί και υποστηρικτές του ιστότοπου και του ιδρυτή του, Τζούλιαν Ασάνζ.

Το λόγο και χθες είχαν οι χακτιβιστές (από το χάκερ και ακτιβιστής) της Operation Payback (Επιχείρηση Ανταπόδοσης), πίσω από την οποία βρίσκετα ι η γνωστότερη και πλέον επίφοβη ομάδα ιδεολόγων χάκερ, οι Anonymous. Πέρα από το ότι έχουν βοηθήσει στην αναπαραγωγή του περιεχομένου του WikiLeaks από εκατοντάδες mirror sites διεθνώς (ξεπερνούν ήδη τα 600), «τιμώρησαν» επίσης οργανισμούς με εχθρική πρακτική έναντι του ιστοτόπου και του ιδρυτή του Τζούλιαν Ασάνζ.

Με κατανεμημένες επιθέσεις άρνησης υπηρεσίας (DDoS) αχρήστεψαν ή κατέστησαν αδύνατη επί ώρες τη διαδικτυακή πρόσβαση στην εισαγγελία της Σουηδίας που εκζητεί προς έκδοση τον Ασάνζ, που από προχθές κρατείται σε φυλακή του Λονδίνου. Και στο Postfinance -το ελβετικό ταχυδρομικό ταμιευτήριο- τις εταιρείες πιστωτικών καρτών Visa και Mastercard και την εταιρεία διαχείρισης διαδικτυακών συναλλαγών PayPal Inc., που πάγωσαν τους λογαριασμούς του WikiLeaks και του Ασάνζ.

Απειλούν Visa – Mastercard

Παράλληλα, η ελβετική εταιρεία Datacell, που διαχειρίζεται τις δωρεές υποστηρικτών του WikiLeaks, απείλησε με μηνύσεις τις Visa και Mastercard αν δεν ξεπαγώσουν άμεσα τους λογαριασμούς. Ο Οσάμα Μπεντιέ, αντιπρόεδρος της PayPal, αποκάλυψε ότι ύστερα από «παραινέσεις» της κυβέρνησης των ΗΠΑ πάγωσε το λογαριασμό του Ασάνζ. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Κρόουλι, επιχείρησε διάψευση με μήνυμα στο Twitter, επιμένοντας ότι η «αμερικανική κυβέρνηση δεν έγραψε στο PayPal ζητώντας οποιαδήποτε ενέργεια σχετικά με το WikiLeaks».

Ακόμη, σε ανοικτή επιστολή τους, δεκάδες Αμερικανοί νομικοί, πανεπιστημιακοί, διανοούμενοι και άνθρωποι των τεχνών και των ΜΜΕ καταγγέλλουν τη στάση ΗΠΑ και Αυστραλίας εναντίον του Ασάνζ, επιμένοντας ιδιαίτερα στις αμερικανικές δημόσιες προτροπές για φυσική εξόντωσή του. Από τους πρώτους, ο Νόαμ Τσόμσκι και ο Ελληνοαυστραλός συγγραφέας Κρις Τσιόλκας. Η επίσημη ιστοσελίδα της αντιπροεδρίας της Βολιβίας λειτουργεί πλέον και ως mirror στο WikiLeaks.

Ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών, Κέβιν Ραντ, κατηγόρησε τις ΗΠΑ πρωτίστως και μετά τον Ασάνζ ως υπεύθυνους της διαρροής των διπλωματικών τηλεγραφημάτων. Υποστήριξε δε πως όλα οφείλονται «στην αποτυχία της αμερικανικής κυβέρνησης να προστατέψει τις διπλωματικές της επικοινωνίες».

Στη Σουηδία, ο Κλάις Μπόστρομ, δικηγόρος των δύο γυναικών που κατηγορούν τον Ασάνζ για σεξουαλικά αδικήματα, αρνήθηκε ότι σχετίζονται με πολιτική συνωμοσία εναντίον του: «Δεν υπάρχει -είπε- καμία σχέση με το WikiLeaks ή τη CIA». Ενώ ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ, ερωτηθείς στη διάρκεια χθεσινής επίσκεψής του στο Βελιγράδι, αρνήθηκε ότι υπάρχουν επαφές μεταξύ σουηδικών και αμερικανικών αρχών για έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ.

(Πηγές: Associated Press, Reuters, Γαλλικό, ΑΠΕ, BBC, Guardian.co.uk, wikileaks.ch)
Share

Category: Χωρίς κατηγορία



Αφήστε μήνυμα