Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

Καλώς ήλθατε στη δεκαετία του 1970!



Το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου επιδιώκει να γυρίσει το ρολόι της ιστορίας του εργατικού κινήματος πίσω στη δεκαετία του 1970. Ήταν μια δεκαετία που τη χαρακτήριζαν οι αγώνες των εργαζομένων που διεκδικούσαν τα στοιχειώδη δημοκρατικά τους δικαιώματα (όπως ο ελεύθερος συνδικαλισμός) και οι αγώνες για το μεροκάματο. Οι αγώνες αυτοί διεξήχθησαν κάτω από το βάρος της «καραμανλικής τρομοκρατίας», του Κωνσταντίνου Καραμανλή του πρεσβύτερου, του αποκαλούμενου από τους Δεξιούς «εθνάρχη».

Σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου υποδυόμενος το «σωτήρα της πατρίδας» μετατρέπεται στον Έλληνα αρσενικό Θάτσερ. Το σημερινό ΠΑΣΟΚ απειλεί να ρίξει το βιοτικό επίπεδο στα επίπεδα της δεκαετίας του 1970, ενώ ταυτόχρονα η αστυνομική τρομοκρατία σε αγαστή συνεργασία με τα αφεντικά, απειλούν να επαναφέρουν την τρομοκρατία εκείνης της εποχής στους εργασιακούς χώρους.

Το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, του Χρυσοχοΐδη και του Πάγκαλου, απειλεί να καταργήσει όλες τις καταχτήσεις του εργατικού κινήματος από τη δεκαετία του 1970 αναβιώνοντας το κλίμα αστυνομικής τρομοκρατίας εκείνης της εποχής. Είναι πλέον ξεκάθαρο στον κάθε εργαζόμενο ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πολύ πριν κερδίσει τις τελευταίες εκλογές είχε αποφασίσει να χρησιμοποιήσει την κρατική τρομοκρατία και να επιβάλει στους εργαζόμενους θατσερικές οικονομικές πολιτικές.

Η συγκέντρωση της 11/3/2010 ήταν πράγματι μεγαλειώδης: την υπολογίζω, μαζί με το ΠΑΜΕ, σε πάνω από 60.000 εργαζόμενους και νεολαίους. Η αστυνομία άρχισε να επιτίθεται στη διαδήλωση από την Πατησίων, πριν καλά-καλά ξεκινήσει η πορεία. Η αστυνομία, πάνοπλη, με εμφανή (όπως βλέπεται στη φωτογραφία) την περιβολή περιστρόφων, προκαλούσε, κινιόταν ανάμεσα στους διαδηλωτές και με το παραμικρό έριχνε καταιγισμό δακρυγόνων και χημικών (όπως θα δείτε και στο slide show που προβάλουμε στο τέλος της δημοσίευσης).

Η περίοδος της μεταπολιτευτικής καραμανλικής τρομοκρατίας κορυφώθηκε με τη δολοφονία το Νοέμβρη 1980 του Ιάκωβου Κουμή και της Σταματίνας Κανελλοπούλου. Το σημερινό ΠΑΣΟΚ κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς την επανάληψη τέτοιων γεγονότων. Όπως ο Καραμανλής τη μεταπολίτευση έτσι και το σημερινό ΠΑΣΟΚ βρίσκει στήριγμα στην ακροδεξιά. Είναι τυχαία η ολόψυχη στήριξη που του παρέχει το ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη;

Το εργατικό κίνημα είναι ξανά στους δρόμους «πάλης ξεκίνημα, νέοι αγώνες». Για να μην θρηνήσουμε ξανά νεκρούς. Για το μεροκάματο, για τα δημοκρατικά μας δικαιώματα.

Άγγελος Κ

Ο φίλος Ιάσονας μας έστειλε τις φωτογραφίες που τράβηξε στην πορεία τις οποίες και δημοσιεύουμε.

Share

Category: Χωρίς κατηγορία



Σχόλια (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Ο/Η ΝΙΚΟΣ λέει:

    αγγελε, αμα τα πεις με δικά σου λόγια και όχι με τη ξύλινη γλώσσα των μμε, θα δεις κι εσυ ο ίδιος τι θα έχεις να πείς .
    καλό κουράγιο :)

Αφήστε μήνυμα