Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

Να καταργηθούν τώρα οι παρελάσεις!



127_2771

Πρός: Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων Παλλήνης

Σύλλογο εκπαιδευτικών «Αλέξανδρος Δελμούζος», Ε΄ ΕΛΜΕ

Αφορμή για αυτήν την επιστολή είναι κάποιες εκδηλώσεις μαθητών κατά τη διάρκεια της παρέλασης για το γιορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στην Παλλήνη. Εκδηλώσεις που δεν ήταν βέβαια αυθόρμητες, αλλά κάτω από την καθοδήγηση και τα προστάγματα των εκπαιδευτικών τους που προφανώς τα είχαν από πριν διδάξει στα παιδιά.

Άκουσα λοιπόν μαθητές δημοτικού σχολείου να εκτελούν στρατιωτικά παραγγέλματα του στιλ «… ένα στ” αριστερό, ένα κι ένα δυο», να φωνάζουν συνθήματα «… μαθητές λοκατζήδες» και άλλα παρόμοια. Και δυστυχώς αυτή δεν είναι η πρώτη χρονιά που εγώ προσωπικά έχω δει τέτοια γεγονότα. Ίσως μάλιστα και να άρεσε σε μερικούς πατεράδες που τα παιδιά τους μιμούνταν τις ειδικές δυνάμεις του στρατού. Συμπληρωματικά να αναφέρω ότι και στο δικό μας σχολείο υπήρχε πριν από 3 χρόνια δάσκαλος γυμναστικής που την ώρα του «ζεστάματος» έβαζε τα παιδιά να τραγουδούν «είμαστε όλοι εμείς μαθητές καταδρομείς, το πρωί με την αυγούλα κάνουμε γυμναστικούλα …».

127_2769Φυσικά, αν και δεν αποτελεί δικαιολογία, αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν νιώσει από πρώτο χέρι τι σημαίνει πόλεμος και τους εύχομαι να μην το νιώσουν ποτέ. Όμως δεν βλέπουν ποια είναι τα αποτελέσματα του πολέμου στις σημερινές εμπόλεμες περιοχές και ειδικά για τα παιδιά; Δεν βλέπουν στην τηλεόραση και τις εφημερίδες σκηνές ή φωτογραφίες από την Παλαιστίνη, το Αφγανιστάν, το Ιράκ … Δεν έμαθαν, άκουσαν, διάβασαν, για τα δεινά και τη φρίκη που έφερε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο;

Όμως από ότι φαίνεται υπάρχουν κάποιοι δάσκαλοι, ευτυχώς μάλλον ελάχιστοι, που δεν έχουν ανοίξει βιβλίο ιστορίας ή εάν το άνοιξαν δεν κατάλαβαν ούτε λέξη. Δεν έμαθαν για τους 750.000 Έλληνες, θύματα του πολέμου και της κατοχής του 1940-45, ή ακόμα και για την άλλη όχθη του πολέμου- 130.000 έως 250.00 άμαχοι σε μια μέρα στο βομβαρδισμό της Δρέσδης, 400.000 σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι. Δεν κατάλαβαν ότι όταν τέλειωσε ο Β Παγκόσμιος ένα σύνθημα υπήρχε στα χείλη όλου του κόσμου: «Ποτέ ξανά Φασισμός, Ποτέ ξανά Πόλεμος».

Και βέβαια είναι σπουδαίο να πεθαίνει κανείς για την υπεράσπιση της ελευθερίας του και των ιδανικών του, αλλά είναι απαράδεκτο και καπήλευση της θυσίας τόσων ανθρώπων να μαθαίνεις στα παιδιά ότι ο πόλεμος και ο στρατός είναι παιχνιδάκια που τα παίζουμε στο σχολείο και θα μας κάνουν άντρες γενναίους και δυνατούς.

IMG_2425Δεν θέλω να κινδυνολογήσω και δεν θεωρώ ότι τέτοιου είδους φαινόμενα έχουν πάρει διαστάσεις σήμερα στα σχολεία μας, αλλά τα θεωρώ ιδιαίτερα επικίνδυνα εάν δεν παρθούν μέτρα και δεν στιγματιστούν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Και επιτέλους, θα πρέπει να τεθεί αποφασιστικά το ζήτημα της κατάργησης των μαθητικών -και των στρατιωτικών- παρελάσεων που δεν εξυπηρετούν άλλους σκοπούς από την εξύμνηση στρατοκρατικών «ιδεωδών» και τη διαιώνιση του μίσους ανάμεσα στους λαούς. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι στρατιωτικού τύπου εκπαίδευση στα σχολεία εφάρμοζε ο Χίτλερ και στην Ελλάδα ο Μεταξάς με την ΕΟΝ.

Σωτήρης Οι.

7ο Δημοτικό Σχολείο Παλλήνης



Share

Category: Χωρίς κατηγορία



Αφήστε μήνυμα