Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

Athens Pride



To Athens Pride Parade ήδη στην έκτη χρονιά του έχει κατακτήσει τη θέση του ως τη γιορτή του κινημάτος ΠΛΑΤ – LGBT στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια σε Ευρώπη και Αμερική, δίνοντας σε πολύ κόσμο τη δυνατότητα να εκφραστεί, διαδηλώσει, συζητήσει και διασκεδάσει. Το ελληνικό pride parade είναι αρκετά πολιτικοποιημένο και κάθε χρονιά προβάλει τα αιτήματα που καίνε το κίνημα LGBT όπως πολιτικός γάμος και σύμφωνο συμβίωσης. Παρόλο που δεν αντιμετωπίζει δυσκολίες διοργάνωσης όπως σε άλλες χώρες, κυρίως τις ανατολικοευρωπαϊκές, είναι χαρακτηριστικό ότι είναι το μόνο parade που δεν είναι υπό την αιγίδα του τοπικού δήμου. Ο Δήμος Αθήνας αρνείται επίμονα να βάλει την υπογραφή του. Άραγε τι να φοβάται ο κύριος Νικήτας Κακλαμάνης; Ευτυχώς μέχρι τώρα δεν υπήρξαν οργανωμένες επιθέσεις πλην κάποιων περιθωριακών φασιστών που τόλμησαν να κάνουν την εμφάνισή τους στο παρελθόν είτε με μερικά γιαούρτια είτε με φεϊγ βολάν.


Οι αντιδράσεις του 2010

Φέτος όμως υπάρχει μία πολύ οργανωμένη και εκτενής εκφρασμένη επιθετικότητα απο την ακροδεξιά, που πέρνοντας σαν αφορμή την αφίσα της φετινής διοργάνωσης, απειλεί τη διοργάνωση με επίθεση, πέρα βέβαια της ευκαιρίας να εκφράσουν όλο τον οχετό της ρατσιστικής και σεξιστικής μισαλλόδοξης φιλολογία τους. Αλλά μάλλον έχουν στο μυαλό τους τις καρικατούρες των gay φυσιογνωμιών που τόσο απλόχερα προσφέρει η ελληνική τηλεόραση και αγνοούν πόσο σκληραγωγημένοι μπορούν να είναι οι ΠΛΑΤ, που καθημερινά ζουν τη διάκριση, την καταφρόνια, και κάποιες φορές και τη βία, και πόσο αποφασισμένοι /ες είναι να αντιμετωπίσουν τις φασιστικές προσκλήσεις είτε με αφάνταστο χιούμορ και ειρωνεία είτε αν χρειαστεί πιο δυναμικά.


Η αλλαγή ώρας

Η διοργάνωση του Athens Pride Parade προγραμματίζει κάθε εκδήλωση ένα χρόνο πριν με ότι αυτό συνεπάγεται από άποψη προετοιμασίας, σκηνικών κ.λπ..

Φέτος πριν λίγες μέρες υπήρξε κοινή απόφαση των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να οργανώσουν ένα συλλαλητήριο -χωρίς απεργία φυσικά…- το Σάββατο 5 Ιουνίου στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος, παραλείποντας το γεγονός ότι υπήρχε ήδη προγραμματισμένο εκεί το Athens Pride Parade. Αυτό από μόνο του δεν λέει τίποτα, δεν είναι απαραίτητο άλλωστε οι αρχι-συνδικαλιστές να γνωρίζουν κάθε λεπτομέρεια της ζωής της Αθήνας, και κυρίως κάποιων «πολύχρωμων βαβουριάρηδων», αλλά μαθαίνοντας τι θα αντιμετώπιζαν έσπευσαν να αλλάξουν τον τόπο του συλλαλητηρίου στη πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (πλατεία Κοτζιά) σε συννενόηση με την οργανωτική επιτροπή του Athens Pride.

Γιατί; Δεν θα μπορούσε η μία εκδήλωση να ακολουθήσει, και ακόμα περισσότερο η μία να γίνει συνέχεια της άλλης; Ο κόσμος του pride είναι εργαζόμενοι, νέοι, μεσήλικες, μαθητές, φοιτητές, υπάλληλοι, εργάτες, κούριερ, σερβιτόροι, οδηγοί. Είναι κομμάτι όλων αυτών που απαρτίζουν τους εργαζόμενους νέους, άνεργους και μη, που πλήττονται από τα μέτρα της κυβέρνησης και πολλοί αντιδρούν ενεργά όχι μόνον απεργώντας αλλά και οργανώνοντας τις αντιστάσεις στους χώρους εργασίας και στις γειτονιές. Σε μια τέτοια περίπτωση θα καταλήγαμε το Σάββατο να είχαμε δύο σημαντικές και απαραίτητες συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας.

Η καλύτερη πρόταση ήρθε από τους διοργανωτές του Pride. Με ανακοίνωσή τους αλλάζουν τον προγραμματισμό -όλα θα ξεκινήσουν στις 17:00- γιατί όπως αναφέρει κατά λέξη η ανακοίνωση:

«Ως εργάτριες κι εργάτες, άνεργοι, άνεργες, φοιτητές, φοιτήτριες, υπάλληλοι, συνταξιούχοι και επαγγελματίες, ως αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδας των ενεργών πολιτών και πολιτισσών, συμπάσχουμε και συμμεριζόμαστε την ίδια αγωνία με όλη τη χώρα. Από σεβασμό προς το εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα των κοινωνικών διεκδικήσεων, ακυρώνουμε όλες μας τις δράσεις από τις 11.00 ως τις 15.00 του Σαββάτου. Στη ζοφερή κατάσταση της Ελλάδας του ΔΝΤ και της «Τρόικας», της αβεβαιότητας και της απογοήτευσης, ενώνουμε τη φωνή των δικών μας διεκδικήσεων με κάθε φωνή που αγωνίζεται ειρηνικά για μια καλύτερη και δικαιότερη Ελλάδα.

Η ετήσια εκδήλωση υπερηφάνειας είναι για μας όμως ένα κομμάτι ζωτικής έκφρασης, με την οποία επιδιώκουμε την ορατότητά μας και το σεβασμό, πολεμώντας την επιπλέον διάκριση που υφιστάμεθα λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και κοινωνικού φύλου. Για το λόγο αυτό, κανονικά θα διεξαχθούν στην πλατεία Κλαυθμώνος οι χαιρετισμοί, προγραμματισμένοι στις 17.00, η παρέλαση στις 18.00, καθώς και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τις 20.00 και μετά.

Η περήφανη συμμετοχή μας στην πλατεία και στην πολύχρωμη παρέλαση, είναι ταυτόχρονα μια βαθιά πολιτική δήλωση. Την ημέρα περηφάνιας μετατρέπουμε τη διαμαρτυρία μας σε γιορτή και τη διεκδίκηση σε αισιοδοξία.»


Αριστερά

Σε όλες τις διοργανώσεις υπάρχει εμφανής η παρουσία της αριστεράς, αλλά με ποιόν τρόπο όμως;

Φυσικά (;) το ΚΚΕ είναι ανύπαρκτο, δεν μας κάνει και τόσο εντύπωση γνωρίζοντας τις διαχρονικές απόψεις του. Ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμως συμμετάσχει αλλά με υποβαθμισμένο περιεχόμενο και πλήρη απουσία βουλευτών του, με κύρια συμμετοχή αυτή της νεολαίας ΣΥΝ. Ταυτόχρονα συμμετάσχουν και άλλες οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς οι οποίες έχουν και παρουσία στο χώρο των εκδηλώσεων. Μόνον που αυτή η συμμετοχή εξαντλείται σε κάποια συνθήματα ενάντια στο σεξισμό και το ρατσισμό και δεν εμβαθύνει πάνω στο ζήτημα. Και με το δίκιο του πολύ κόσμος του pride parade, αριστερός και ριζοσπαστικοποιημένος νιώθει ότι τον αντιμετωπιζουν καλοκάγαθα, κάτι σαν πακέτο, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη του τη διαφορετικότητα που τον «κατατρέχει», για παράδειγμα δεν νιώθουν την ανάγκη του να φιλήσει και να φιληθεί στον δρόμο. Γιατί ας μην κοροϊδευόμαστε, η ελληνική αριστερά σε όλες σχεδόν τις εκφάνσεις της έχει μεγάλη αδυναμία να προσεγγίσει τους ανθρώπους του ΛΕΠΑΤ- LGBT και να «μιλήσει» μαζί του πολύ περισσότερο να αναλύσει όλη τη θεματολογία που έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια -επιτέλους!- και στην Ελλάδα (π.χ. AIDS, σεξουαλικότητα, gender queer issues). Μόνον ο αντεξουσιαστικός χώρος έχει προχωρήσει σε αυτό τον τομέα με εκδηλώσεις, συζητήσεις, εκδόσεις και προβολές ταινιών και κατορθώνει να επικοινωνήσει κυρίως με το πιο νεαρό ακροατήριο, κάτι βέβαια που συνδέεται γενικότερα με την παρέμβαση του αναρχικού χώρου τα δύο τελευταία χρόνια.


Κριτική

Μία από τις κριτικές που γίνονται από την Αριστερά και προβάλλεται σαν δικαιολογία είναι η «ελαφρότητα» και η «διασκεδαστική» διάθεση που κυριαρχεί στο pride parade εις βάρος της «πολιτικής».

Πρώτα από όλα, δεν είναι κακό να διασκεδάζεις να χορεύεις και δεν είναι απαραίτητο η μουσική υπόκρουση να είναι Θεοδωράκης, Λοΐζος της δεκαετίας του ΄70, και του ΄80. Και ναι, η φετινή συμμετοχή της Τάμτας και της Παπαρίζου έχει δεχτεί κριτική από πολύ κόσμο της κοινότητας LGBT με πιο έντονη αυτή του Μιχάλη Δέλτα. Ναι, υπάρχει κίνδυνος να μετατραπεί σε «μια πανηγυριστικη μπουζουκλερι σε εναν αχταρμά με διαφορους ενναλακτικους αλλους εκ των οποιων κανενας δεν ενδιαφερεται αληθινα για τα αλυτα θεματα της κοινοτητας των αθηναίων ομοφυλοφιλων». Αλλά είναι στο χέρι μας και μία ευκαιρία για την Αριστερά, τη ριζοσπαστική μαχητική με ανοιχτές τις αισθήσεις, να μην γίνει κάτι τέτοιο, αλλά αντίθετα κάθε Athens Pride Parade να είναι εκδήλωση αγώνα αλλά και γιορτής. Και όχι μόνον η Αθήνα αλλά κάθε πόλη της χώρας με το δικό της pride.


Συμμετοχή

Το Σάββατο 5 Ιουνίου το απόγευμα στις πέντε στην πλατεία Κλαθμώνος, παρελαύνουμε, διαδηλώνουμε, διασκεδάζουμε.

Κώστας Τσ.

Δείτε και την προηγούμενη δημοσίευσή μας για το Athens Pride:

Gay Pride

Κεντρική ιστοσελίδα:

http://www.athenspride.eu/

Ανακοίνωση αλλαγής προγράμματος:

http://www.athenspride.eu/v2/index.php?option=com_content&view=article&id=215%3A-5-2010&catid=35%3Adeltia-typou&Itemid=84&lang=el

ΠΛΑΤ, Πούστηδες, Λεσβίες, Αμφισεξουαλικοί, Τραβεστί: ίσως το καλύτερο αντίστοιχο του Αγγλοσαξωνικού LGBT.

Share

Category: Εσωτερικά



Σχόλια (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Ο/Η gatouleas λέει:

    Φέτος ο Δήμος υποστηρίζει το Pride.. Δες τους χορηγούς στην ιστοσελίδα των διοργανωτών. Ίσως έτσι εξηγείται και η συμμετοχή Τάμτα και Παπαρίζου.

  2. Ο/Η bodyfull λέει:

    Ο Δήμος Αθήνας είναι χορηγός στο επίπεδο παραχώρησης σημείων ανάρτησης της αφίσας της εκδήλωσης, όπως παραχωρεί την πλατεία και το ηλεκτρικό ρεύμα. Τίποτα παραπάνω.
    Η Παπαρίζου έχει τραγουδήσει σε pride της Στοκχόλμης και της Μαδρίτης στο παρελθόν. Από δηλώσεις της το αντιμετωπίζει απλά ως πάρτυ.

Αφήστε μήνυμα