Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

Live your myth in Greece: the true experience



Φωτογραφίες από την Αθήνα τον Αύγουστο. Η αρχική ιδέα μου ήταν να δημιουργήσω ένα μικρό φωτογραφικό χρονικό της αυγουστιάτικης νυχτερινής Αθήνας.

Η πόλη, τα αρχαία «αξιοθέατά» της, οι άστεγοι, οι τουρίστες, τα σουβλατζίδικα στο Μοναστηράκι, τα μαγαζιά με τουριστικά σουβενίρ, οι ατέλειωτες ουρές από (άδεια) ταξί που μοιάζουν να βρίσκονται σε αιώνια αναμονή πελατών.

Την πλειοψηφία των φωτογραφιών τις τράβηξα μετά τις 12 τα μεσάνυκτα. Οι δρόμοι της Αθήνας τις πρώτες πρωινές ώρες μετατρέπονται σε υπαίθριο ξενοδοχείο –ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός αστέγων κοιμάται στα πεζοδρόμια. Ένας άστεγος στη στάση λεωφορείων στην αρχή της Φιλελλήνων, κάθε φορά που περνούσα, «μαύρα μεσάνυχτα», κοιμόταν ακριβώς στο ίδιο σημείο. Στη ρίζα ενός σήματος της τροχαίας, δίπλα σε μια κολώνα. Κατάχαμα, χωρίς το χαρτόνι που χρησιμοποιούν συνήθως οι άστεγοι ως «στρώμα», ακριβώς στο ίδιο σημείο, χωρίς καμιά παρέκκλιση. Ψευδαίσθηση «κρεβατιού», προσομοίωση «ασφάλειας»; Μετά από κάποιες μέρες τον έχασα, δεν τον είδα ξανά…

Η Αθήνα τη νύχτα αποκαλύπτει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την πιο σκοτεινή της πλευρά: τη θλιβερή πρωτεύουσα μιας χώρας όπου διαρκώς και περισσότεροι άνθρωποι χάνουν τα πάντα: τη δουλειά τους, την ελπίδα, την αξιοπρέπειά τους.

Το φωτορεπορτάζ της νυχτερινής Αθήνας απέχει πολύ από το να είναι πλήρες. Δυο πράγματα εμφανώς απουσιάζουν. Κάθε νύχτα η Αθήνα θυμίζει κατεχόμενη πόλη. Διμοιρίες βλοσυρών,  απειλητικών, πάνοπλων μπάτσων βρίσκονται σε «στρατηγικά» σημεία της πόλης (τα Εξάρχεια βρίσκονται υπό μόνιμη περικύκλωση). Μοτοσικλετιστές της ΔΙΑΣ, «καουμπόιδες» της νύχτας, κοιτάζουν απειλητικά και καχύποπτα οτιδήποτε τους πλησιάζει, περνούν σχεδόν πάντοτε με κόκκινο τα φανάρια, πηγαίνουν αντίθετα στο ρεύμα κυκλοφορίας. Γιατί; Είναι και αυτό μέρος της επίδειξης εκφοβισμού. Ο νόμος είναι οι μπάτσοι αυτοπροσώπως, ερμηνεύεται και παραβιάζεται από τους ίδιους κατά το δοκούν. Και, φυσικά, από το φωτογραφικό ρεπορτάζ της Αθήνας λείπουν οι συμμορίες της Χρυσής Αυγής που επιτίθενται σε μετανάστες. Απουσιάζουν οι φωτογραφίες αυτών των δυο αλληλοτροφοδοτούμενων «ομάδων» για ένα πολύ απλό λόγο: είναι οι πλέον επικίνδυνες πληθυσμιακές ομάδες για φωτογράφιση.

Άγγελος Καλοδούκας

Share

Tags:

Category: Φωτογραφίες δρόμου...



Σχόλια (9)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Ο/Η ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ λέει:

    Η απλογνωση των ανθρώπων, η μοίρα μας , η κοινή μας μοίρα του απλού κόσμου όχι αυτών βέβαια που βγάζουν τα ευρώ στο εξωτερικό

  2. Ο/Η Δήμητρα λέει:

    συγκρατώ δύο εικόνες: τη φράση στην αυτοσχέδια ταμπέλα «έμεινα άστεγος» που συνοδεύεται από την ένδειξη «(έλληνας)» και τον άνθρωπο που κοιμάται μπροστά από ένα κτήριο με 3 ενοικιαστήρια…

  3. Ο/Η giorgos λέει:

    Mπράβο, πολύ καλό.

  4. Ο/Η Xanadu λέει:

    καλο ειναι τα προσωπα των ανθρωπων να σβηνονται

  5. Ο/Η νικ λέει:

    οταν η ψυχη του ανθρωπου ειναι μαυρη βλέπει μονο τα μαυρα και ποτε τα ομορφα
    Η ιδεολογία του συγγραφεα εχει ποτισει με μαυρίλα όλη την καρδιά του που βλέπει μονο την ασχημια και την δυστυχια γιατι μονο αυτην αναζητα
    Αλλωστε η ιδεολογία του χωρις την δυστυχία δεν θα μπορέσει ποτε να παραλαβει την εξουσια

  6. Ο/Η Burn a Lifo λέει:

    Ti les re karnavale pasoko-nik..ema8es mia eklaikevmenh fainomenologiki ataka kai thn petas akoma kai ekei pou den kollaei??dld esy poia wraia kai cool kai bios kai lifo kai kouvelhs kai an8rwpos kai drwmena kai 8eatro dromou kai pseutokoultouriariko pseutocinema kai lars fon trier kai varkelwnh kai hipster Xaroumenh diastash vlepeis se authn thn arrwsthmmeni polh?apo pote to autonohto einai provolh ideologias,kai ekkalypsh tou einai, re dh8eniarh koultourovlammene?auto pou egw eida pantws fainetai atofio einai,kai akoma kai an einai dwsmeno me afeleia opws sthn parapanw periptwsh,den pavw na ektimw oti to paidi pou to eftiakse NIW8EI kai auto einai pera gia pera pragmatiko..

  7. Ο/Η mary λέει:

    Να ρωτήσω κάτι; που μπορούμε να δούμε την έκθεση σου τώρα ή στο άμεσο μέλλον;

  8. Ο/Η mary λέει:

    1.Συγχαρητήρια…παρα πολυ καλη δουλεια!! Και παρεπιπτοντως προφανως ο φωτογραφος απεικονιζει με τον τροπο του μια πραγματικοτητα της δικης του οπτικης. Και αυτη κακως αλλα ειναι μια πραγματικοτητα σημερινη ειτε θελουμε να την παρατηρησουμε ειτε οχι.
    2. Που μπορει κανεις να δει την εκθεση του; γιατι την εχασα στον χωρο που παρουσιαζοταν.

  9. Ο/Η aformi λέει:

    Δυστυχώς φίλε μου η έκθεση τελείωσε. Σε ευχαριστώ πάντως για το ενδιαφέρον. Την επόμενη φορά!
    Φιλικά
    Άγγελος

Αφήστε μήνυμα