Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

Όχι στη διαπόμπευση της εξαθλίωσης



Του Παναγιώτης Σωτήρης

Αντιμέτωπος με την κλιμάκωση της λαϊκής οργής, ο κυνικός εσμός τοξικομανών της εξουσίας που αποτελεί την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, δεν διστάζει να διέλθει οποιουδήποτε μέσου, για να μπορέσει να διατηρήσει κάποια ψιχία κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.

Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσουμε τη δημόσια διαπόμπευση οροθετικών εκδιδόμενων γυναικών από το δίδυμο Λοβέρδου και Χρυσοχοΐδη. Άλλωστε, ο κ. Λοβέρδος από καιρό είχε περιγράψει τον «υπ. αρ. 1 υγειονομικό κίνδυνο»: εκδιδόμενες αλλοδαπές γυναίκες που σπέρνουν τον υιό του AIDS. Του πήρε βέβαια ένα χρόνο να τις εντοπίσει, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει, εάν κάποιος είναι διατεθειμένος να πατήσει – κυριολεκτικά…  – επί πτωμάτων για να κρατηθεί στην εξουσία.

Και βέβαια η πραγματικότητα ήταν διαφορετική από αυτή που είχε διαφημίσει ο κ. Λοβέρδος. Επειδή η αστυνομία – μαζί με το επιμελώς παραβιάζον κάθε πρωτόκολλο δεοντολογίας ΚΕΕΛΠΝΟ – δεν μπορούσε να βρει αρκετά παραδείγματα που να νομιμοποιούν τον αρχέγονο ρατσιστικό μύθο ότι οι «ξένοι» φέρνουν και την αρρώστια, στράφηκε στην αμέσως επόμενη επιλογή. Νυχτερινές σκούπες σε υπαίθρια στέκια τοξικοεξαρτημένων και συλλήψεις φτωχών, αστέγων, περιστασιακά εκδιδόμενων και προφανώς εξαρτημένων γυναικών, στη συντριπτική τους πλειοψηφία Ελληνίδων, που είχαν καταστεί οροθετικές το πιο πιθανό ως αποτέλεσμα της έξαρσης της ενδοφλέβιας χρήσης ναρκωτικών στις συνθήκες εξαθλίωσης που έχει φέρει το Μνημόνιο και οι πολιτικές που ολόθερμα ψήφισαν Λοβέρδος και Χρυσοχοΐδης.

Και στη συνέχεια διαπόμπευση, ποινική δίωξη για βαριά αδικήματα και μεταφορά όλης της ευθύνης σε αυτές τις ίδιες, οι οποίες τώρα αντί για υποστήριξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα αντιμετωπίσουν τον ποινικό εγκλεισμό και το στιγματισμό. Και ας είναι σαφές ότι εάν υπήρξαν περιπτώσεις μετάδοσης, αυτό θα αφορά και τις ανεύθυνες σεξουαλικές πρακτικές όσων συνευρέθηκαν μαζί τους (αφήνοντας κατά μέρος την ίδια τη βία που ούτως ή άλλως ασκεί ο πελάτης ή ο προαγωγός σε αυτές τις γυναίκες). Και ας είναι επίσης σαφές ότι για την έξαρση του AIDS ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η αποδιάρθρωση των υπηρεσιών υγείας και η διάλυση προγραμμάτων όπως η χορήγηση δωρεάν συρίγγων στους τοξικοεξαρτημένους, ως αποτέλεσμα των περικοπών που έχουν επιβάλει οι Μνημονιακές κυβερνήσεις.

Έχουμε να κάνουμε με μια πρωτοφανή και κυνικότατη ποινικοποίηση της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Κατά τρόπο ανάλογο με τη νομοθεσία του 18ου και του 19ου αιώνα που ποινικοποιούσε τη φτώχεια και την έλλειψη στέγης, έτσι και τώρα ποινικοποιείται, ουσιαστικά, ο κοινωνικός αποκλεισμός.

Αλλά αυτά είναι ψηλά γράμματα για τον κάθε Λοβέρδο. Ο βασικός σκοπός γι’ αυτούς επιτεύχθηκε.  Ο συνειρμός ότι οι ξένοι και οι πολύ φτωχοί είναι και φορείς επικίνδυνων ασθενειών, ότι αποτελούν εν δυνάμει «υγειονομικές βόμβες», προβλήθηκε με τη βοήθεια των τρομολάγνων καναλιών και της αστυνομίας. Τώρα μπορούν να προχωρήσουν στην ίδρυση των νέων στρατοπέδων συγκέντρωσης. Πάνω από όλα, ελπίζουν ότι θα έχουν καταφέρει να μετατοπίσουν, έστω και λίγο προς τα δεξιά, την προεκλογική συζήτηση. Ότι με αυτό τον τρόπο απλώς νομιμοποιούν την ατζέντα της ακροδεξιάς και της φασιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής, λίγο τους απασχολεί.

Άλλωστε, ο συνδυασμός ανάμεσα σε νεοφιλελεύθερες και ρατσιστικές απόψεις, ολοένα και περισσότερο αποτελεί τον κανόνα των κομμάτων εξουσίας σε όλη την Ευρώπη. Σοσιαλδημοκράτες και χριστιανοδημοκράτες, συντηρητικοί  και φιλελεύθεροι, όλοι επενδύουν στην ατζέντα του ρατσισμού και της τάξης, ακριβώς γιατί αποτελούν την πραγματική ακροδεξιά σήμερα.

Ακριβώς, γι’ αυτό το λόγο και είναι σημαντικό η Αριστερά και τα κοινωνικά κινήματα να πάρουν θέση και να απαιτήσουν εδώ και τώρα να μπει φραγμός στο κρεοπωλείο της διαπόμπευσης και του στιγματισμού. Εάν πρέπει κάποιος να διαπομπευτεί, να στιγματιστεί ανεξίτηλα και να κάτσει στο σκαμνί της λαϊκής δικαιοσύνης και εκδίκησης αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από τo Λοβέρδο και το Χρυσοχοΐδη και όλους τους άλλους συνεργάτες της μνημονιακής καταστροφής.

Πηγή: Αριστερό Βήμα

Share

Category: Χωρίς κατηγορία



Αφήστε μήνυμα