Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

Απάντηση στην καταγγελία του ΠΑΜΕ κατά των Παρεμβάσεων




Η κατάσταση στη μεγάλη πλειοψηφία των συνδικάτων στις Ευρωπαϊκές  χώρες και μέσα σε αυτά και της εκπαίδευσης,  είναι γενικά γνωστή. Ρεφορμιστικά, γραφειοκρατικοποιημένα συνδικάτα συντεχνιακού χαρακτήρα απόλυτα ενταγμένα στη λογική της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Κομμάτι αυτής της γραφειοκρατίας αποτελούν και τα δικά μας τριτοβάθμια συνδικάτα της ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ και όχι μόνο. Φυσικά η κατάσταση αυτή κυριαρχεί εδώ  και δεκαετίες.
Στο Ριζοσπάστη της 23 Φλεβάρη φιλοξενήθηκε άρθρο ανωνύμου στην τελευταία του σελίδα όπου καταγγέλλονται οι Παρεμβάσεις γιατί δέχονται τη συμμετοχή της ΟΛΜΕ στην ETUCE (Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εκπαιδευτικών) και δεν θέτουν ζήτημα αποχώρησης από αυτήν. Στο άρθρο αυτό αναφέρονται συνειδητά πολλές ανακρίβειες και ψεύδη στην προσπάθεια ανάδειξης του ΠΑΜΕ (ή των συγκεκριμένων  εκπροσώπων του στο ΔΣ της ΟΛΜΕ) ως μοναδικού εκφραστή των πραγματικών συμφερόντων των καθηγητών σε ταξική κατεύθυνση. Από την άλλη καταγγέλλονται όλες  οι άλλες δυνάμεις με τις Παρεμβάσεις να πρωτοστατούν! στο να στρώσουν το έδαφος στις απολύσεις των συναδέλφων!!!
Για να πιάσουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ως εκπρόσωπος των Παρεμβάσεων στο ΔΣ της ΟΛΜΕ έχω τοποθετηθεί και επιμένω στην ανάγκη συμμετοχής της ΟΛΜΕ σε όλες της συλλογικότητες συνδικάτων σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Το πρόβλημα δεν είναι η συμμετοχή αλλά το τι υποστηρίζεις και παλεύεις μέσα σε αυτά. Σε αυτό θα πρέπει να κατευθύνεται η κριτική κι όχι στη συμμετοχή. Γιαυτό και μετά από πρόταση μου συμμετέχει η ΟΛΜΕ στη FISE, παγκόσμια οργάνωση εκπαιδευτικών με σοσιαλιστική και κομμουνιστική κατεύθυνση. Ως μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ μοναδική συμμετοχή είχα σε συνέδριο της FISE για το οποίο και με καταγγέλλει το ΠΑΜΕ. Τη δε συμμετοχή μας στα Ευρωπαϊκά συνδικάτα με δήλωση μου πρότεινα να την αξιοποιήσουμε για την προβολή των απόψεων της ομοσπονδίας, όπου κανείς πιστεύω δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι αρκετές κινούνται σε θετική κατεύθυνση. Στα πλαίσια αυτά δήλωσα ότι και η συμμετοχή μας στη συγκεκριμένη συνάντηση της ETUCE έχει μόνο νόημα για να καταγγείλουμε τον κοινωνικό διάλογο και να αναδείξουμε το πρόβλημα των ελλήνων εργαζομένων. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ ήταν εκεί όταν έκανα αυτή τη δήλωση και έχουν την ηθική ευθύνη για το ότι αυτό δεν αναφέρεται στο άρθρο, που προφανώς με τη συμβολή τους γράφτηκε.
Σε αντίστοιχη συζήτηση που είχε γίνει στο ΔΣ της ΟΛΜΕ για το ζήτημα της συμμετοχής της στην ETUCE και μπροστά στην άρνηση των εκπροσώπων του ΠΑΜΕ τους τέθηκε το ερώτημα γιατί συμμετέχουν στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, αφού κατά γενική ομολογία κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά συνδικάτα και βέβαια και η ETUCE. Είναι εύλογο ότι απάντηση δεν δόθηκε.
Είναι πάντως αξιοπερίεργο ότι η ΟΛΜΕ συμμετέχει σε όλα αυτά τα διεθνή και ευρωπαϊκά συνδικάτα εδώ και δεκαετίες, με σύμφωνη γνώμη του ΚΚΕ και για πολλά χρόνια του ΠΑΜΕ και με αντίστοιχη συμμετοχή τους στις αποστολές. Όσο για το κόστος συμμετοχής της ΟΛΜΕ στην ETUCE μάλλον από άγνοια το έχουν παρουσιάσει υπερτριπλάσιο από το πραγματικό, με αυτά δε τα χρήματα καλύπτει τα έξοδα όλων των ταξιδιών (μεταφορά, διανομή και φαγητό) για τις συνεδριάσεις των επιτροπών, αναπτύσσοντας και μια ολόκληρη δακρύβρεκτη καταγγελία συνδέοντας το με την κακή οικονομική κατάσταση των εργαζομένων. Τώρα όσο ποτέ είναι αναγκαίο να πληροφορηθούν οι εργαζόμενοι όλων των χωρών της Ευρώπης και όχι μόνο για την πραγματική κατάσταση του λαού της χώρας μας. Κι αυτό μόνο οι εργαζόμενοι μπορούμε να το κάνουμε.
Δυστυχώς οι σύντροφοι του ΠΑΜΕ μπροστά στην ανάγκη διαχωρισμού τους από όλους τους άλλους και όταν αυτό δεν μπορούν να το κάνουν επί ουσιαστικών ζητημάτων, αναδεικνύουν δευτερεύοντα θέματα σε κυρίαρχα και με πολύ επιπόλαιο τρόπο. Να θυμίσω ότι πρόσφατα, στο τελευταίο συνέδριο της ΟΛΜΕ λόγω λάθους στην ενημέρωση του εκπροσώπου του ΠΑΜΕ στο ΔΣ, θεώρησαν τον εκπρόσωπο της Πορτογαλικής Ομοσπονδίας εκπαιδευτικών σαν εκπρόσωπο της ETUCE και ύψωσαν πανό και με συνθήματα στα αγγλικά «Προδότη γύρνα σπίτι σου» χλεύασαν τον επίσημα προσκεκλημένο. Δυστυχώς γιαυτούς ο συγκεκριμένος προσκεκλημένος είναι μέλος του κομμουνιστικού κόμματος της Πορτογαλίας και η όλη ενέργεια του ΠΑΜΕ έμεινε σαν μια αμίμητη γκάφα.
Σύντροφοι του ΠΑΜΕ,
Έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολύ πιο σοβαρά προβλήματα από την ETUCE που παίζει έως και μηδενικό ρόλο στα τεκταινόμενα της χώρας μας και το πιθανότερο ελάχιστοι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν την ύπαρξη της. Συμφωνείτε κι εσείς φαντάζομαι ότι την ΟΛΜΕ δεν την καθοδηγεί η ETUCE. Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι το πώς θα συμβάλλουμε στη δημιουργία μετώπου εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων και όλου του λαού για να ανατρέψουμε την πολιτική του μαύρου μετώπου κυβέρνησης, ΕΕ, τρόικας, κεφαλαίου ντόπιου και ξένου και τις κυβερνήσεις που τις εφαρμόζουν. Να βαθαίνουμε την αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων και να μην εμποδίζουμε τον εκπρόσωπο της ΟΛΜΕ να απευθύνει χαιρετισμό στους ηρωικά αγωνιζόμενους εργάτες της Ελληνικής Χαλυβουργίας, όπως συνέβη στη συγκέντρωση της Ελευσίνας, όπου οι καθηγητές συμμετείχαν με απεργία συμπαράστασης. Να βάλουμε στην πάντα μικροπαραταξιακές και μικροκομματικές πρακτικές και να προωθήσουμε τη γενική πολιτική απεργία για να διώξουμε μια και καλή όλους αυτούς που εξαθλιώνουν το λαό μας. Αυτή πρέπει να είναι σήμερα η απάντηση για να χτίσουμε μια Ελλάδα των εργαζομένων, μια χώρα με μέλλον, να συμβάλλουμε στο παγκόσμιο κίνημα για μια άλλη εξέλιξη των κοινωνιών.
Παύλος Αντωνόπουλος

Εκπρόσωπος των Παρεμβάσεων στο ΔΣ της ΟΛΜΕ

Share

Category: Χωρίς κατηγορία



Αφήστε μήνυμα