Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

Συνεχίζεται η Eπανάσταση στην Αίγυπτο




– Ιατρικές πηγές ανέφεραν ο αριθμός των νεκρών είχε ανέλθει σε 13 από την Παρασκευή, όταν ξέσπασαν συγκρούσεις.  Oι συγκρούσεις αναζωπυρώθηκαν την Παρασκευή όταν ο στρατός επιτέθηκε σε ειρηνική διαμαρτυρία   που εξελίσσονταν από τα τέλη Νοεμβρη με αίτημα την πτώση της χούντας.  Σκοπός των διαδηλωτών ήταν να μην επιτρέψουν στον διορισμένο προθυπουργό Ελ- Γκαντζουρι  να προσέρχεται σε κυβερνητικά κτήρια.  Συνεχής μάχες από τότε, 10 νεκροί  και 432 τραυματίες, συμφωνά με το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου, πάνω από 700 οι τραυματίες σύμφωνα με τους διαδηλωτές.
– Κατά τη διάρκεια της νύχτας (Κυριακή), η αστυνομία και οι στρατιώτες οπλισμένοι με ρόπαλα κατάφεραν  να εκδιώξουν  τους διαδηλωτές από την  πλατεία Ταχρίρ. Οι  διαδηλωτές πετούσαν  πέτρες και βόμβες μολότοφ κατά της αστυνομίας σε διάφορα σημεία του κέντρου , η οποία φαίνεται να έχει  αντικαταστήσει  τον στρατό στην πρώτη γραμμή . “Κάτω ο Ταντάουι , Κατώ η στρατιωτική δικτατορία “  το κεντρικό σύνθημα.
-Εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν επιστρέψει στην πλατεία από το πρωί (Δευτέρα)  από την στιγμή που οι δυνάμεις ασφαλείας υποχώρησαν πίσω από οδοφράγματα που έχει στήσει ο στρατός  στους δρόμους που οδηγούν στο κοινοβούλιο, το υπουργικό συμβούλιο και το Υπουργείο Εσωτερικών.
-Μια πηγή του στρατού ανέφερε ότι  164 άτομα είχαν τεθεί υπό κράτηση και  κατηγορούνται για αντίσταση  κατά της αρχής, για επιθέσεις  στο στρατό και την αστυνομία και   εμπρησμούς κυβερνητικών κτηρίων. Ταυτόχρονα  από τους μπάτσους διέρρευσε ότι ένας  26-χρονος άντρας έχει  πεθάνει υπό κράτηση, αν και η αιτία θανάτου ( κατα τους μπάτσους ) δεν είναι σαφής . Άλλοι 53 διαδηλωτές  αντιμετωπίζουν κατηγορίες χωρίς να έχουν συλληφθεί.
– Στις  συγκρούσεις της Κυριακής, οι διαδηλωτές και και οι στρατιώτες αντιπαρατέθηκαν σε δύο κύριους δρόμους γύρω από την πλατεία Ταχρίρ,  με τους διαδηλωτές να εκτοξέουν πέτρες και μολότωφ  προς τα οδοφράγματα με τα οποία ο στρατός έχει κλείσει τις δύο κεντρικές λεωφόρους. Το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων (SCAF)  επιρρίπτει  την ευθύνη σε χούλιγκαν.  Ανέφερε επίσης ότι δύο στρατιώτες ήταν στο νοσοκομείο μετά τη σύλληψή τους  από διαδηλωτές την Κυριακή.  Διαδηλωτές ανέφεραν  ότι είχαν αχμαλωτίσει τέσσερις στρατιώτες οι οποίοι ήταν μέρος της επιτιθέμενης δύναμης τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.
-Ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι που προσπαθούν να κινηματογραφήσουν τη στρατιωτική βία διαμαρτύρονται για σοβαρές ενοχλήσεις από τον στρατό.  Ένα ανεξάρτητο δορυφορικό κανάλι που εκπέμπει ζωντανά εικόνες από τις συγκρούσεις  έχει κοπεί δυο φορές ενώ ήταν στο αέρα, επείδη επικέντρωνε στον ξυλοδαρμό γυναικών από τους στρατιώτες.  Στρατιώτες κλέβουν και σπάνε κάμερες.
-Ακόμα και ορισμένοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς από την κρατική τηλεόραση και το ραδιόφωνο εξέφρασαν την  οργή τους  . Τουλάχιστον τρεις εκφωνητές ραδιοφωνικών σταθμών έχουν κοπεί  από τα ραδιοκύματα για την κριτική τους στην χούντα.
– Ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούσαν (την Κυριακή)  από την οροφή  κτιρίου της κυβέρνησης  στην πλατεία Ταχρίρ.
-Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν καταδίκασε την “υπερβολική”  βία  που χρησιμοποιείται κατά των διαδηλωτών που θεωρεί ότι   αφήνει  σκιές  πάνω στις  πρώτες ελεύθερες εκλογές της χώρας εδώ και δεκαετίες. Προφανώς  για τον ΟΗΕ δεν υπάρχει κάποια αντίφαση στο γεγονός ότι τις πρώτες ”ελεύθερες”  εκλογές τις διοργανώνει η χούντα και υπάρχουν νεκροί, τραυματίες και πολιτικοί κρατούμενοι κατά την διαρκεια τους, ούτε ότι ο στρατός είναι στους δρόμους και δεν σκοπέυει να φύγει ούτε και μετά το τέλος των ”ελεύθερων” εκλογών.
– Οι εκλογές είναι τόσο ελεύθερες που σε σημερινό διάγγελμα  o εκπροσώπος  της  χούντας Υποστράτηγος Adel Emara, αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, είπε ότι την ακεραιότητα  του  SCAF μπορεί να την  αμφισβητήσει μόνο ο Θεός. Δήλωσε επίσης ότι τα επεισόδια τα προκαλεί  ‘’ κάποιος’’ εξωτερικός παράγοντας , χωρίς προφανώς να διευκρινίσει τι εννοεί και διέκοψε μάλιστα την ομιλία του για να διαβάσει μια εκτακτή πληροφορία ότι κάποιοι σχεδιάζουν επίθεση στο κοινοβούλιο σήμερα ( Δευτερα). Σύμφωνα επίσης  με το εξωφρενικό διάγγελμα   του υποστράτηγου ο στρατός δεν έχει κάνει χρήση βίας  και τα επεισόδια τα προκαλούν τραμπούκοι που βρίσκονται στους δρόμους.
-Το γύρο του κόσμου έκαναν εικόνες ανδρών της στρατιωτικής αστυνομίας να σέρνουν ημίγυμνη διαδηλώτρια . «Δεν ήταν σύμπτωση, αλλά μέρος ενός γενικότερου πολιτικού σχεδιασμού τόσης και τέτοιας μορφής βίαιης καταστολής», επισημαίνουν οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
-Αιγύπτιοι και ξένοι δημοσιογράφοι, που συνελήφθησαν και  δάρθηκαν ανηλεώς επί ώρες σε πρόχειρα κέντρα κράτησης, ακόμα και σε ισόγειες αίθουσες του κτηρίου της Εθνοσυνέλευσης, μετέδιδαν για «πατώματα γεμάτα αίμα» και για βασανιστήρια με τέιζερ και ηλεκτροσοκ.
– Η χήρα του κληρικού Σεΐχη Emad Effat που πυροβολήθηκε στο στήθος την Παρασκευή και που η κηδεία του αποτέλεσε μαζική αντιχουντική διαδήλωση, δήλωσε ότι ο κληρικός δεν περνούσε απλά από εκεί – όπως μεταδίδουν τα κρατικά ΜΜΕ αλλα συμμετείχε κανονικά στην διαμαρτυρία.
-Κυβέρνηση και διαδηλωτές αλληλοκατηγορούνται ως υπεύθυνοι της καταστροφής ενός πολύ σημαντικού ιστορικού  κτηρίου του Υπουργείου πολιτισμού καθώς και των αρχείων του- πολλά χρονολογούμενα από τον 18ο αιώνα. Οι ακτιβιστές αναφέρουν ότι από κάνιστρα δακρυγόνων πήρε φωτιά η στέγη του κτηρίου, όχι από μολότοφ. Αυτό αποτελεί και το αγαπημένο θέμα της καθεστωτικής προπαγάνδας.
– Η Χίλαρυ Κλίντον κάλεσε τον στρατό να σταματήσει την υπερβολική βία και τους διαδηλωτές να περιοριστούν σε ειρηνικές διαμαρτυρίες. Όπως κάνουν και στην Αμερικη και έχουν 5.000 συλλήψεις.
-Εν τω μεταξύ, αγωγός φυσικού αερίου της Αιγύπτου που τροφοδοτεί  το Ισραήλ δέχθηκε επίθεση για 10η φορά φέτος, σύμφωνα με διάφορες πηγές ειδήσεων.
Πηγές:  Ελληνικά και διεθνή αστικά site ( RT news, Assosiated Press, Enet.gr κ.α)
Πηγή: classwar

Share

Category: Χωρίς κατηγορία



Αφήστε μήνυμα