- aformi - http://www.aformi.gr -

Να μην πληρώσουμε το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ!


Την Κυριακή 20/11 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση-συγκέντρωση κατοίκων της Νέας Σμύρνης στον κινηματογράφο Σπόρτινγκ για να συζητηθεί το τι πρέπει να γίνει ώστε να μην πληρωθεί το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Τη συζήτηση συντόνισαν εκ μέρους της Λαϊκής Συνέλευσης Πλατείας Ν. Σμύρνης οι Νίκος Κανελλής και Γιάννης Κόνιας. Ο Δημήτρης Σαραφιανός μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ από την Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων έκανε την αρχική εισήγηση και απάντησε σε ερωτήσεις των παραβρισκόμενων κατοίκων της Νέας Σμύρνης.

Η συμμετοχή στην εκδήλωση ήταν μαζική: ο κινηματογράφος γέμισε ασφυκτικά από εκατοντάδες κόσμου. Η ίδια μαζική συμμετοχή παρατηρείται και σε όλες τις συνοικίες που πραγματοποιούνται ανάλογες εκδηλώσεις. Αυτό εξαναγκάζει τους υπουργούς της ακροδεξιάς κυβέρνησης Παπαδήμα να προσπαθούν να εμφανίσουν κάποιες «φιλολαϊκές» τροποποιήσεις στο χαράτσι. Ωστόσο αυτές οι «τροποποιήσεις» δεν αλλοιώνουν τη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος. Ο πανικός τους να παρουσιάσουν ένα «πιο ευαίσθητο» κοινωνικό προφίλ αποκαλύπτει ότι μπορούμε με τη μαζική άρνηση πληρωμής να καταργήσουμε στην πράξη την κλοπή των (πενιχρών πλέον…) εισοδημάτων μας.

Εισήγηση του Δημήτρη Σαραφιανού

Παρεμβάσεις στη συζήτηση

Απαντήσεις σε ερωτήσεις


Εισήγηση εκ μέρους της

Λαϊκής Συνέλευσης Πλατείας Ν. Σμύρνης

Εκ μέρους της λαϊκής συνέλευσης πλατείας Ν. Σμύρνης χαιρόμαστε πολύ που ανταποκριθήκατε.

Σας καλέσαμε λοιπόν για να αντιμετωπίσουμε το εκβιαστικό χαράτσι για τα ακίνητα. Είναι απίστευτο, έχουν το θράσος να μας απειλούν πως αν δεν το πληρώσουμε θα κάνουμε γιορτές χωρίς ρεύμα !

Θα πρέπει λοιπόν να βρούμε σήμερα πρακτικούς τρόπους αντιμετώπισης. Η συμμετοχή σας είναι νομίζω ενδεικτική της κοινωνικής δυναμικής που έχει αναπτυχθεί.

Από τη μεριά μας ως λαϊκή συνέλευση βάζουμε δύο συγκεκριμένους στόχους. Για να τους πετύχουμε θα χρειαστούμε καλή  πληροφόρηση, κινητοποίηση αλλά και χτίσιμο δεσμών εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης μεταξύ μας.

Ο πρώτος στόχος είναι να ξεπεράσουμε τους δισταγμούς και «να μην πληρώσουμε το χαράτσι» παρά μόνο το ρεύμα.

Ο δεύτερος στόχος είναι να οργανώσουμε την άμυνα μας απέναντι σε ενδεχόμενη διακοπή για  «να μη μείνει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα».

Έχουμε την εικόνα πως η παράδοση λογαριασμών δεν έχει ολοκληρωθεί στην πόλη μας. Η πλειοψηφία ακόμη δεν τους έχει παραλάβει. Πρέπει να ξέρουμε ότι εντολή διακοπής ρεύματος βγαίνει 40 ημέρες μετά την έκδοση του λογαριασμού, το οποίο πρακτικά σημαίνει περίπου 15 μέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής του.

Για παράδειγμα προσωπικά έλαβα μέσα στη βδομάδα λογαριασμό με ημερομηνία έκδοσης 8/11 που σημαίνει ότι λογικά 18/12 θα εκδοθεί εντολή διακοπής ρεύματος.  Η προθεσμία πληρωμής του λογαριασμού είναι 5/12.

Για να υλοποιηθεί ο πρώτος στόχος «να μην πληρώσουμε το χαράτσι» πρέπει να ξεπεράσουμε καταρχήν τα όποια διλήμματα. Δεν είμαστε παράνομοι. Τα χαράτσια είναι παράνομα, ληστρικά και αντισυνταγματικά.  Όσοι βέβαια δεν έχουν χρήματα φαντάζομαι ότι δεν θα έχουν τέτοια διλήμματα και δε θα περικόψουν από τις βασικές ανάγκες τους.

Έχουμε κάπου νομικά να ακουμπήσουμε ? Φαντάζομαι ότι ο Δημήτρης θα μας πει αναλυτικά τα όρια της  νομικής οδού. Από την πλευρά μου ήθελα να σταθώ σε μια πρώτη ομπρέλα προστασίας που μας προσφέρει η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης 16 Νοέμβρη που υπόσχεται ότι θα καλύψει νομικά  δημότες που δεν έχουν ή αρνούνται να πληρώσουν το ρεύμα. Το ψήφισμα το βρήκατε στα τραπεζάκια υποδοχής αλλά νομίζω ότι χρειάζεται να διαβαστεί.

Το ζήτημα είναι η απόφαση αυτή να μη μείνει στα χαρτιά και να την αξιοποιήσουμε στέλνοντας το μήνυμα ότι οι Νεοσμυρνιώτες –τισσες δεν πληρώνουν. Η αρχική θέση της Δημοτικής αρχής  ήταν προβληματική, την πιέσαμε για να μετατοπιστεί ,  πρέπει να την πιέσουμε και για την άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε. Σας καλούμε λοιπόν να απευθύνεστε από αύριο κιόλας καθημερινά στο Δήμο Ν. Σμύρνης. Αν μάλιστα δεν ανταποκριθεί θα χρειαστεί όπως έγινε και για τη λήψη της απόφασης μαζική κινητοποίηση για την υλοποίησή της.  Σε κινητοποίηση θα χρειαστεί να προσανατολιστούμε και τη μέρα συζήτησης προσφυγής έξω από το της Συμβούλιο Επικρατείας.

Για την πληρωμή λογαριασμού χωρίς το χαράτσι σας έχουν δοθεί κάποιες πρακτικές οδηγίες μέσω ΑΤΜ ή μηχανήματος αυτόματης πληρωμής στις τράπεζες.

Πέρα από την προσωπική απόφαση είναι σημαντικό να γνωστοποιήσουμε την πρόθεση μας στον κοινωνικό μας περίγυρο, στη γειτονιά, στην πολυκατοικία μας ώστε να υιοθετήσουμε όσο το δυνατό περισσότεροι αυτή την κοινή στάση άρνησης πληρωμής. Έτσι μπορούμε με καλύτερους όρους να υλοποιήσουμε και τον δεύτερο στόχο που είναι «να μη μείνει κανένα σπίτι  χωρίς ρεύμα»

Μπορούμε να κουβεντιάσουμε πρακτικούς τρόπους αποτροπής της διακοπής  ανάλογα με το που βρίσκεται ο μετρητής, αλλά και βρίσκοντας τους κατάλληλους ανθρώπους που είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν στην επανασύνδεση.

Η πρόταση από την πλευρά μας είναι πως κάθε γειτονιά, κάθε πολυκατοικία πρέπει να βρει τρόπο αντιμετώπισης. Στην κατεύθυνση αυτή δουλεύουμε για τις επόμενες 15 μέρες. Φτιάχνουμε  ένα δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ μας. Γι΄ αυτό και σας ζητάμε τηλέφωνα και e-mail.

Θεωρούμε ότι μπορούμε να ξαναβρεθούμε ακόμη περισσότεροι την επόμενη φορά μάλλον σε μεγαλύτερο χώρο. Υπάρχουν σκέψεις και  γι΄ αυτό.

Κλείνω με δυο λόγια για το ποιοι και ποιες είμαστε

Η συνέλευση ξεκίνησε τη ζωή της στις αρχές του προηγούμενου καλοκαιριού, κομμάτι του κινήματος των πλατειών. Με ανοιχτές διαδικασίες προσπαθούμε συλλογικά, όχι μόνο για τα χαράτσια, να αντισταθούμε στο σημερινό αδιέξοδο που δημιούργησαν η προηγούμενη κυβέρνηση, το σάπιο πολιτικό σύστημα, οι τοκογλύφοι της ΕΕ και του ΔΝΤ. Αρνούμαστε την πληρωμή του χρέους, υπερασπίζουμε τη δημόσια περιουσία, τα κοινωνικά αγαθά και τις κατακτήσεις.

Βρισκόμαστε σε μια πρωτόγνωρη συγκυρία που καθημερινά επιδεινώνεται. Είναι φανερό πως στην προσπάθεια τους να σώσουν τα κέρδη τους, θέλουν να μας οδηγήσουν στην κοινωνική χρεοκοπία.

Εκτιμούμε πως δεν θα τα καταφέρουν

Ας δούμε τι συνέβη το προηγούμενο διάστημα. Η κυβέρνηση Παπανδρέου ακριβώς λόγω της αντοχής και του παρατεταμένου αγώνα που δίνει η ελληνική κοινωνία αναγκάστηκε να δώσει τη θέση της σε μια κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης. Η Ευρωπαϊκή κρίση δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τις όποιες προσπάθειες σταθεροποίησης της.

Δεν ξεχνάμε πως αυτοί μας φοβούνται. Οι  πλατείες, οι απεργίες, οι καταλήψεις, η γενική απεργία στις 19-20 Οκτώβρη, οι παρελάσεις του ΟΧΙ, η κοινωνική απομόνωση, ανάγκασαν την κυβέρνηση Παπανδρέου να δώσει τη θέση της σε μια κυβέρνηση σκιάχτρο για να ξορκίσει τον επερχόμενο λαϊκό ξεσηκωμό, για τον οποίο πρέπει να όλοι και όλες να ετοιμαζόμαστε.

 

Απόφαση της συγκέντρωσης

Ομόφωνα εκατοντάδες κάτοικοι που συμμετείχαν στη συγκέντρωση – συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20/11 στον κινηματογράφο Σπόρτινγκ αποφάσισαν :

Ξαναβρισκόμαστε  :

Μέχρι τότε ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας και  οργανωνόμαστε σε κάθε σπίτι, σε κάθε πολυκατοικία, σε κάθε γειτονιά.

Share