Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

Διευρύνεται το χάσμα ανάμεσα στις αμοιβές των στελεχών των επιχειρήσεων και των εργαζομένων



Ολοένα διευρύνεται το χάσμα ανάμεσα στις αμοιβές των στελεχών των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Σύμφωνα με μελέτη της οργάνωσης High Pay Commission (επιτροπή ελέγχου υψηλών αμοιβών), η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λειτουργεί «διαβρωτικά» για τη βρετανική οικονομία και κοινωνία, ειδικά σε μία περίοδο που εφαρμόζεται πολιτική σκληρής λιτότητας.

Οι αμοιβές των κορυφαίων στελεχών των επιχειρήσεων έχει κατά μέσο όρο σαρανταπλασιαστεί από το 1980 ως σήμερα, ενώ στο ίδιο διάστημα, ο μέσος μισθός ενός εργαζομένου έχει αυξηθεί κατά τέσσερις φορές περίπου -25.900 στερλίνες σήμερα έναντι 6.474 το 1980. Μόνο πέρυσι, οι αμοιβές των επικεφαλής των 100 κορυφαίων βρετανικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 49%, για να φτάσουν τα 4,2 εκατομμύρια στερλίνες ετησίως.

Παραδείγματα

Χαρακτηριστικά είναι ορισμένα παραδείγματα: Στην πετρελαϊκή BP, ο διευθύνων σύμβουλος βγάζει κάθε χρόνο 63 φορές περρισσότερα χρήματα από ό,τι ο μέσος εργαζόμενος της ίδιας εταιρείας -όταν ο αντίστοιχος λόγος πριν από τρεις δεκαετίες ήταν 16,5.

Την ίδια στιγμή, στην Barclays, η αναλογία είναι σήμερα 75 προς ένα, έναντι 14,5 προς ένα το 1979. Μάλιστα, σε σύγκριση με το μέσο Βρετανό εργαζόμενο, το αφεντικό του τραπεζικού ομίλου Τζον Βάρλεϊ κερδίζει 169 φορές περισσότερα, καθώς η αμοιβή που αφορά τη συγκεκριμένη θέση έχει εκτοξευτεί κατά 5.000% στη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών!

Επιδόσεις

«Υπάρχει μια κρίση στην κορυφή των βρετανικών επιχειρήσεων, η οποία είναι ιδιαιτέρως διαβρωτική για την οικονομία μας. Οταν οι αμοιβές των κορυφαίων στελεχών αποφασίζονται πίσω από κλειστές πόρτες, δεν αντανακλούν τις επιδόσεις των επιχειρήσεων και τροφοδοτούν τη μαζική ανισότητα, τότε έχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο που αντιπροσωπεύει βαθιά αρρώστια στην κορυφή της κοινωνίας μας», δήλωσε η Ντέμπορα Χάργκριβς, επικεφαλής της οργάνωσης HPC. «Υπάρχει ευρεία συμφωνία, όχι μόνο στην κοινή γνώμη αλλά και στις τάξεις των επιχειρήσεων, γύρω από το συμπέρασμα ότι αυτό το φαινόμενο είναι απαράδεκτο και υπονομεύει την αξιοπιστία του συστήματός μας, που βασίζεται στην αγορά», σχολίασε από την πλευρά του ο υπουργός Επιχειρήσεων, Βινς Κέιμπλ, ο οποίος σχεδιάζει να προτείνει τη συμμετοχή των εργαζομένων στις επιτροπές όπου αποφασίζονται οι αμοιβές των στελεχών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι και φέτος έχουν πολλαπλασιαστεί τα φαινόμενα «ανταρσίας» από την πλευρά των μετόχων μεγάλων εταιρειών όσον αφορά τις αμοιβές των στελεχών. Κάτι τέτοιο έγινε και σε παγκοσμίως γνωστές εταιρείες, ανάμεσα στις οποίες είναι η BP, η Rio Tinto και η HSBC. Αναμένεται, μάλιστα, ότι τα φαινόμενα αυτά θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα.

Πάντως, ακόμη κι έτσι, η Βρετανία δεν εμφανίζει τις ανισότητες των ΗΠΑ στις αμοιβές. Εκεί, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, κατά μέσο όρο ο διευθύνων σύμβουλος βγάζει 142 φορές περισσότερα από ό,τι ο εργαζόμενος.

Πηγή: Ημερησία

Share

Category: Χωρίς κατηγορία



Αφήστε μήνυμα