Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

Τώρα! Τα πάντα!



Με αφορμή ακόμα ένα άρθρο που υποτιμά τα θέματα ισότητας…

Κανένας αγώνας δεν είναι δευτερεύων σήμερα!!

 «Καλή είναι η ισότητα, αλλά η σωτηρία της χώρας είναι ο υπέρτατος στόχος.»

Με αυτά τα λόγια καταλήγει στο άρθρο του «Πολύ αργά, πολύ λίγο» στην Καθημερινή ο Π. Μανδραβέλης στις 14/9/2011.

Το άρθρο του αφορά τους, κατά τον κ. Μανδραβέλη πάντα, περιττούς κρατικούς, δημόσιους ή επιχορηγούμενους από το κράτος ερευνητικούς οργανισμούς, γιατί στην Ελλάδα δεν χρειάζεται να παράγουμε τόση έρευνα και στην τελική, για να σώσουμε τη χώρα πρέπει να τους κλείσουμε και να διώξουμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες! Ναι, έτσι θα σωθεί η χώρα! Πως και δεν σε έχει προσλάβει ακόμη για σύμβουλο ο ΓΑΠ κ. Μανδραβέλη; Και αφού κινδυνεύει η χώρα θα πρέπει να θυσιάσουμε μεταξύ άλλων και την ισότητα. Ναι! Αυτές είναι οι απόψεις που αρμόζουν σε έναν σοβαρό δημοσιογράφο και πάνω απ” ολα δημοκράτη άνθρωπο! Ωχ, συγγνώμη ξεχάστηκα… κινδυνεύει η χώρα, οπότε μάλλον πρέπει να αυτοσφαλιαριστεί όποιος/όποια τολμά να απαιτεί δημοκρατία!

Προφανώς με την τελευταία φράση του υπονοεί το Κέντρο Έρευνας Θεμάτων Ισότητας, άλλον έναν περιττό οργανισμό γι” αυτόν. Και εδώ που τα λέμε, γιατί ο κύριος Μανδραβέλης να θεωρεί απαραίτητη την ισότητα; Ισότητα για αυτόν δεν θα σήμαινε κάποια αλλαγή στη δικιά του ζωή, αφού ανήκει σε αυτούς/ες που είναι πιο ίσοι/ες από τους ίσους/ες! Φυσικά όλοι οι «άτυχοι» και κυρίως όλες εμείς οι «άτυχες» που ενοχλούμε τους ευνοημένους/ες με τις διεκδικήσεις μας για όλα αυτά που μας χρωστούσαν και πριν την κρίση και όλα αυτά που μας κλέβουν επιπλέον με πρόσχημα την κρίση πρέπει να το βουλώσουμε. Ακόμη καλύτερα να παραχωρήσουμε τα δικαιώματά μας μέχρι να τελειώσει η κρίση, όχι για να μη χάσουν αυτοί τα προνόμια τους (μην γινόμαστε και κακόβουλες…) αλλά για το καλό της πατρίδας βρε παιδιά!

Αλλά μην κοροϊδευόμαστε! Ο κ. Μανδραβέλης δεν λέει κάτι που δεν γίνεται ήδη! Απλά λέει τα πράγματα λίγο πιο ξεκάθαρα και πιθανόν να γεννά σε πολλούς την ελπίδα αυτή η «ανιδιοτελής» ειλικρίνεια  του να ρίξει με ακόμη μεγαλύτερο βάρος τα γκλομπ των ματατζήδων στα κεφάλια των διαδηλωτριών/των την επόμενη φορά! Γιατί είπαμε η ισότητα πάει περίπατο άμα είναι να σώσουμε τη χώρα. Και φυσικά όλοι οι ένστολοι/ες σε αυτή τη χώρα που εξαιρούνται από την εφεδρεία και το ενιαίο μισθολόγιο είναι πιο ίσοι/ες από τους/τις υπόλοιπους/ες δημόσιους υπαλλήλους!

Αυτό όμως που δεν είναι τόσο προφανές στην κατακλείδα του άρθρου του κ. Μανδραβέλη είναι το μέλλον που περιμένει τις περισσότερες γυναίκες με πρόσχημα την κρίση και την διάσωση της χώρας βεβαίως, βεβαίως! Δεν φανταζόμαστε ένας τόσο σοβαρός δημοσιογράφος να μην έψαξε πριν γράψει, να δει πως το ΚΕΘΙ ασχολείται κυρίως με θέματα ισότητας των φύλων;

Αν κάποιοι οργανισμοί και κάποιοι τομείς του δημοσίου είναι περισσότερο απαραίτητοι από ποτέ αυτή την εποχή, είναι οι τομείς της πρόνοιας και του κοινωνικού κράτους και κυρίως όσοι ασχολούνται με θέματα ισότητας!

Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και του ΟΑΕΔ για τον Ιούνιο του 2011 σχετικά με το ύψος της ανεργίας στην Ελλάδα μας δίνουν μια καλή εικόνα για το τι σημαίνει πως υπέρτατος στόχος είναι να σωθεί η χώρα και μετά όλα τα άλλα πχ η ισότητα. Σε σύνολο ανεργίας 16,7% η ανεργία των γυναικών είναι στο 20,3% και των ανδρών στο 14% που σημαίνει πως το 57,7% των ανέργων είναι γυναίκες! Πέραν του ότι απολύονται πρώτες ξέρουμε πολύ καλά πως οι γυναίκες είναι και οι πιο κακοπληρωμένες, εργάζονται συνήθως ανασφάλιστες και πολλές δεν καταγράφονται καν ως άνεργες καθώς στην χώρα μας-που αξίζει τόσο να σωθεί-δεν θεωρείται τόσο τραγικό οι γυναίκες να μην εργάζονται και να ασχολούνται κυρίως με το σπίτι. Αν προσθέσουμε και την συρρίκνωση της κοινωνικής πρόνοιας στην έκρηξη της ανεργίας, όπως το κλείσιμο παιδικών σταθμών και προγραμμάτων όπως το βοήθεια στο σπίτι και ψυχικής υγείας, μεταξύ άλλων, μπορούμε να φανταστούμε κυρίως ποιες θα υποστούν τα επιπλέον βάρη.

Λοιπόν; Θα αφήσουμε να σώσουν την χώρα (τους) πατώντας πάνω στα πτώματά μας; Θα δεχτούμε οι γυναίκες να γίνουμε τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης τους; Ή μήπως πρέπει να τους απαντήσουμε απαιτώντας από όλα τα κινήματα να διεκδικήσουν μια πραγματική έφοδο στον ουρανό απαιτώντας ΤΩΡΑ! ΤΑ ΠΑΝΤΑ!. Απαιτώντας τώρα την διεκδίκηση της πραγματικής ισότητας μεταξύ όλων ανεξαρτήτως εθνικότητας, φύλου και σωματικών αναπηριών! ΤΩΡΑ! ΤΑ ΠΑΝΤΑ! Στέλνοντας στο διάολο το σάπιο σύστημά τους και δημιουργώντας εμείς οι ίδιες και οι ίδιοι τις συνθήκες της πραγματικής χειραφέτησης και ισότητας των ανθρώπων!

Στην παρούσα συγκυρία ακούγεται πραγματικά σοφό το σύνθημα «Στην εθνική ενότητα είμαστε προδότριες!»

 Ομάδα γυναικών ΟΚΔΕ-ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

Share

Category: Χωρίς κατηγορία



Αφήστε μήνυμα