Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

Όχι στη διάλυση του δημόσιου οργανισμού πληροφορικής της Κοινωνικής Ασφάλισης και της Υγείας



ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΤΥΠΗΜΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΑΠΟ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011 ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ Η.ΔΙ.Κ.Α Α.Ε.

ΚΑΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ – ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ – ΚΑΜΙΑ ΧΑΜΕΝΗ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ Η ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΗΣ Η.ΔΙ.Κ.Α Α.Ε. ΜΕ ΤΗΝ ΚτΠ Α.Ε.

Με άλματα προχωράει η κυβέρνηση στην διάλυση της Η.ΔΙ.Κ.Α, του δημόσιου οργανισμού πληροφορικής της Κοινωνικής Ασφάλισης και της Υγείας.

Η απόφαση για εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας στις Δ.Ε.Κ.Ο., που σφαγιάζει τις θέσεις εργασίας και οδηγεί στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους, θα δώσει την χαριστική βολή και στην πληροφορική των κοινωνικών ασφαλίσεων.

Η Η.ΔΙ.Κ.Α, ένας οργανισμός με 616 οργανικές θέσεις, που πριν την έναρξη της εφαρμογής του μνημονίου είχε 401 τακτικούς υπαλλήλους και 80 συμβασιούχους έργου, σήμερα έχει 280. Μέσα σε 20 μήνες αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης –κατά κανόνα πρόωρης- 121 τακτικοί υπάλληλοι, έληξε η σύμβαση των 80 συμβασιούχων, ενώ άλλοι 50 τακτικοί υπάλληλοι αναμένεται να αποχωρήσουν το 2012. Ήδη σε δύο βασικά έργα –την σάρωση των συνταγών φαρμάκων και το help desk της ηλεκτρονικής συνταγογράφισης- η Η.ΔΙ.Κ.Α. έχει υποχρεωθεί να προσφύγει σε εργολάβους λόγω έλλειψης προσωπικού. Και όμως σε έναν οργανισμό που η πολιτική του μνημονίου τον έφερε ήδη σε αυτήν την κατάσταση, η κυβέρνηση ζητάει να εφαρμοστεί η εργασιακή εφεδρεία και να απολυθεί προσωπικό.

Έτσι η κυβέρνηση ανοίγει τον δρόμο για την εκχώρηση των εργασιών της Η.ΔΙ.Κ.Α. στον ιδιωτικό τομέα, προετοιμάζοντας το έδαφος για την οριστική διάλυσή της, μέσα από την πρόσφατα νομοθετημένη συγχώνευση της με την ΚτΠ Α.Ε.

Μετά την καρατόμηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων το περασμένο καλοκαίρι, μετά το πετσόκομμα των συντάξεων με την νέα επιβολή ειδικής εισφοράς, τώρα η ουσιαστική διάλυση της Η.ΔΙ.Κ.Α. –του φορέα πληροφορικής των Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της Υγείας- αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα στην Κοινωνική Ασφάλιση κατ’ επιταγή της πολιτικής του μνημονίου.

Είναι ένα πλήγμα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του Σ.Ε.Π.Ε. (Σύνδεσμος Εταιρειών Πληροφορικής και Επικοινωνιών) που βλέπει στην Η.ΔΙ.Κ.Α. έναν επικίνδυνο για τα συμφέροντα των ιδιωτικών εταιρειών δημόσιο φορέα πληροφορικής. Μπροστά στις επιταγές των ιδιωτικών εταιρειών η κυβέρνηση δεν διστάζει να στερήσει τις κοινωνικές υπηρεσίες από ένα σημαντικό εργαλείο εκσυγχρονισμού και να κάνει την Ελλάδα την μοναδική χώρα της Ε.Ε. που δεν θα διαθέτει ειδικό οργανισμό πληροφορικής για την Κοινωνική Ασφάλιση και την Υγεία.

Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.) είναι Δ.Ε.Κ.Ο. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με μοναδικό μέτοχο το ελληνικό δημόσιο. Προσφέρει υπηρεσίες πληροφορικής στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και στα δημόσια νοσοκομεία εδώ και 40 χρόνια. Εποπτεύεται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Σαν βασική της δραστηριότητα έχει την διοίκηση – διαχείριση – μελέτη – σχεδιασμό – ανάπτυξη – εγκατάσταση – συντήρηση – υποστήριξη – αναβάθμιση – επέκταση – λειτουργία και εκμετάλλευση συστημάτων πληροφορικής και επικοινωνιών για την κοινωνική ασφάλιση και την υγεία. Από την ίδρυση της μάλιστα έχει αναλάβει με ειδική νομοθετική ρύθμιση όλα τα νέα έργα πληροφορικής και επικοινωνιών της Κοινωνικής Ασφάλισης καθώς και τις επεκτάσεις τους.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Η.ΔΙ.Κ.Α. δεν είναι ελλειμματική Δ.Ε.Κ.Ο. Για την ακρίβεια πρόκειται για μη κερδοσκοπική εταιρεία που δεν επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Χρεώνει τις υπηρεσίες της προς τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας μόνο σε τιμή κόστους χωρίς καθόλου ποσοστό κέρδους. Κάθε χρόνο παρουσιάζει απόλυτα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και απολογισμό με μηδενικό κέρδος. Έτσι η Η.ΔΙ.Κ.Α. δεν δημιουργεί ελλείμματα. Αυτό σημαίνει ότι η λειτουργία της Η.ΔΙ.Κ.Α. δεν επηρεάζει την διαμόρφωση του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης. Σημαίνει επίσης ότι με το κλείσιμο της Η.ΔΙ.Κ.Α. δεν θα υπάρξει εξοικονόμηση πόρων. Αντίθετα, αυτό που η δημόσια Η.ΔΙ.Κ.Α. προμηθεύει φθηνά στην Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση και την Υγεία σε τιμές κόστους, θα το προσφέρουν τώρα οι ιδιωτικές εταιρείες προσθέτοντας και το ποσοστό κέρδους, δηλαδή ποιο ακριβά.

Επιπλέον, η Η.ΔΙ.Κ.Α. είναι παραγωγική δημόσια επιχείρηση. Παράγει πληροφοριακό προϊόν και προστιθέμενη αξία. Είναι η μοναδική δημόσια επιχείρηση που κατασκευάζει πρότυπο λογισμικό, με ιδιαίτερη τεχνογνωσία στην πληροφορική των Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της Υγείας. Το προσωπικό της εταιρείας είναι ιδιαίτερα έμπειρο σε αυτόν τον τομέα εφαρμογών, οι γνώσεις και η εμπειρία του είναι απολύτως αναγκαίες για την λειτουργία των Φορέων Κοινωνικής Πολιτικής και η διάλυση της Η.ΔΙ.Κ.Α θα δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα λειτουργίας σε ολόκληρη την Κοινωνική Ασφάλιση και την Υγεία.

Η πολιτική απόφαση λοιπόν της κυβέρνησης να προχωρήσει στην συγχώνευση της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. με την Κ.τ.Π. Α.Ε. και τις Ψηφιακές Ενισχύσεις Α.Ε. περιορίζει αντικειμενικά τον χώρο που καταλαμβάνει ο δημόσιος τομέας στον κλάδο της πληροφορικής. Πράγμα που καταλήγει σε συρρίκνωση των υπηρεσιών πληροφορικής και επικοινωνιών που απολαμβάνουν οι δημόσιες υπηρεσίες και πτώση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Η συγχώνευση μιας δημόσιας επιχείρησης όπως η Η.ΔΙ.Κ.Α. που είναι παραγωγικός φορέας υλοποίησης έργων, με δημόσιες επιχειρήσεις όπως η ΚτΠ και οι Ψηφιακές Ενισχύσεις που είναι γραφειοκρατικοί φορείς και έχουν σαν βασική δραστηριότητα την διενέργεια διαγωνισμών, έχει σχεδιαστεί για να οδηγήσει στην απόσυρση και την διάλυση του παραγωγικού τομέα.

Όμως η ύπαρξη της Η.ΔΙ.Κ.Α. η αναβάθμιση και η εξέλιξή της σαν παραγωγικός οργανισμός συμβάλλει αποφασιστικά στην απαραίτητη μεταφορά τεχνογνωσίας και στην αυτονομία του δημόσιου από τον ιδιωτικό τομέα στην πληροφορική και τις επικοινωνίες. Και η αυτονομία αυτή είναι κρίσιμη και έχει στρατηγική σημασία αφού η λειτουργία του δημόσιου τομέα πρέπει να είναι ανεξάρτητη και διαρκής χωρίς τις απρόσμενες διακοπές που επιφυλάσσει η αστάθεια του ιδιωτικού τομέα.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν ανατεθεί στην Η.ΔΙ.Κ.Α. σημαντικά έργα εθνικής εμβέλειας. Εκτός από τον Α.Μ.Κ.Α., στην Η.ΔΙ.Κ.Α. αναπτύχθηκε και λειτουργεί η εκκαθάριση συνταγών φαρμάκων, η Ηλεκτρονική Συνταγογράφιση, το EESSI, τα ενοποιημένα λογιστήρια των ασφαλιστικών οργανισμών, το Ενιαίο Μητρώο Συντάξεων. Μαζί με τα συστήματα πληρωμών όλων των συντάξεων, τα συστήματα μισθοδοσίας, τα συστήματα εσόδων – ασφάλισης των ασφαλιστικών οργανισμών και το πληροφοριακό σύστημα των νοσοκομείων, η Η.ΔΙ.Κ.Α. σήμερα δέχεται συνεχώς αιτήματα για νέες εγκαταστάσεις των εφαρμογών της από τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και τα Νοσοκομεία.

Η απόφαση για την συγχώνευση της Η.ΔΙ.Κ.Α λοιπόν δεν θα προσφέρει κάποια πραγματική εξοικονόμηση πόρων. Αντίθετα θα σταματήσει η υλοποίηση όλων αυτών των σημαντικών έργων για την πάταξη της σπατάλης στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης, πράγμα που θα προκαλέσει εκτίναξη της σπάταλης σε αυτούς του τομείς και θα ακυρώσει κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού και εξορθολογισμού τους.

Οι εργαζόμενοι στην Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την διάλυση της πληροφορικής της Κοινωνικής Ασφάλισης και της Υγείας.

Για αυτό θα παλέψουμε αποφασιστικά για να αποτρέψουμε την εφαρμογή του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας και θα υπερασπιστούμε όλες τις θέσεις εργασίας.

Για αυτό θα αγωνιστούμε για την κατάργηση της νομοθετικής ρύθμισης που συγχωνεύει την Η.ΔΙ.Κ.Α. με την ΚτΠ και θα υπερασπιστούμε τα εργασιακά μας δικαιώματα.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΑΠΟ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Για το Δ.Σ. του Σωματείου Προσωπικού Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΑΤΣΟΥΚΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΥΘΙΝΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΘΗΝΑ 14/9/2011

Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.

Λ. ΣΥΓΓΡΟΥ 101

117 45 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ:2109221206-2109282176

FAX: 2109282328

Share

Category: Χωρίς κατηγορία



Αφήστε μήνυμα