Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

Άξονας Ελλάδας-Νότιας Κύπρου-Ισραήλ: απειλή για την ειρήνη
Ξαφνικά, στο τέλος του καλοκαιριού, οι εθνικές αντιπαραθέσεις αυξάνουν επικίνδυνα στην ανατολική Μεσόγειο ενώ κάπου στο βάθος πυκνώνουν σύννεφα πολέμου. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι πολεμοκάπηλες κραυγές θα καταλήξουν σε θερμά επεισόδια. Ένα είναι βέβαιο: στη δημιουργία κλίματος έντασης στην περιοχή οι κυρίως υπεύθυνοι είναι το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Νότια Κύπρος. Την επικινδυνότητα της κατάστασης που διαμορφώνεται μας τη δίνει ο πρόεδρος του διεφθαρμένου ελληνοκυπριακού κράτους της Νότιας Κύπρου (παράδεισος offshore εταιρειών και ξεπλύματος μαύρου χρήματος στο οποίο έχουν εμπλακεί κατά καιρούς και πρόεδροι του κράτους). Ο πρόεδρος της Νότιας Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας κάλεσε σε ετοιμότητα την «Εθνική Φρουρά» -τις ένοπλες δυνάμεις του κρατιδίου. Ο λόγος:

«Επιβάλλεται επαγρύπνηση και ετοιμότητα, λόγω της τουρκικής αλαζονείας και των απειλών που εκτοξεύονται σε μία προσπάθεια εκβιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας να μην εκμεταλλευτεί την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη» δήλωσε.

Ο κ. Χριστόφιας ζήτησε από τις Ένοπλες Δυνάμεις “να διαφυλάξουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της ημικατεχόμενης πατρίδας μας, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του λαού μας”».[1]

Σε αγαστή συμφωνία με τη διεφθαρμένη πολιτική ηγεσία της Νότιας Κύπρου βρέθηκε και η νεοφιλελεύθερη συμμορία των ΓΑΠ-Βενιζέλου:

«Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας με αφορμή τις προκλητικές δηλώσεις υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων μετά την απόφαση της Κύπρου να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της [δήλωσε ότι]:

Είναι αυτονόητο ότι προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο. Η Ελλάδα προασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου σε συνεχή συντονισμό με την Κυπριακή δημοκρατία».[2]

Πολύ πιο ωμά επιθετικός ήταν ο νεοφιλελεύθερος τραμπούκος της κυβέρνησης, ο Θ. Πάγκαλος:

«“Οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Κύπρου ισοδυναμεί με επίθεση εναντίον της Ελλάδος”, διεμήνυσε από το βήμα της Βουλής, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος επεσήμανε ότι είναι πολύ άσχημο να παρεμβαίνει η Τουρκία με στρατιωτικά επιχειρήματα και επιχειρήματα εκφοβισμού.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη για τα προβλήματα της Θράκης, ο κ. Πάγκαλος εξέφρασε την άποψη ότι αποτελεί μεγάλο σφάλμα η ύπαρξη του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή, το οποίο, τόνισε, δεν αποτελεί αντιστοίχηση προς το ελληνικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης, δεδομένου ότι υπάρχει και το τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης. “Είναι”, είπε, “πάγια άποψή μου, την έχω εκφράσει και ως ΥΠΕΞ”».[3]

Σε συμπαράσταση Ελλάδας, Νότιας Κύπρου, έσπευσε το αιματοβαμμένο φασιστοειδές καθεστώς των σιωνιστών του Ισραήλ:

«Χθες έκαναν την εμφάνισή τους (σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερο») στα θαλάσσια οικόπεδα 11 (Λεβιάθαν) και 12 (Αφροδίτη) μη επανδρωμένα ισραηλινά αεροσκάφη, τα οποία περιπολούν την περιοχή.

Οι Ισραηλινοί έχουν ενεργοποιήσει και το εβραϊκό λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες έναντι των τουρκικών απειλών. Το εβραϊκό λόμπι συνεργάζεται στενά και με το ελληνικό, ενώ η Ουάσιγκτον επισήμως έχει ταχθεί υπέρ του δικαιώματος της Κύπρου να πραγματοποιήσει εξορύξεις εντός της δικής της ΑΟΖ».[4]

Ένοπλες δυνάμεις σε ετοιμότητα, περιπολίες αεροσκαφών και πλοίων, κίνδυνος «θερμών επεισοδίων»…

Φαινομενικά τα πράγματα για την Αριστερά Ελλάδας-Νότιας Κύπρου θα έπρεπε να ήσαν εξαιρετικά απλά:

Από τη μια πλευρά βρίσκονται μια νεοφιλελεύθερη συμμορία (Ελλάδα), ένα καθεστώς διαφθοράς, διαπλοκής και πλήρους σύμπλευσης με το δυτικό ιμπεριαλισμό (Νότια Κύπρος) ενώ ο τρίτος της (καθόλου ενάρετης) παρέας είναι ένα κράτος-δολοφόνος: το Ισραήλ. Από την άλλη πλευρά, ένα αστικό συντηρητικό καθεστώς (η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν) το οποίο, ωστόσο, βρίσκεται σε πορεία ρήξης με το μαντρόσκυλό των ΗΠΑ στην περιοχή, το Ισραήλ, και προσέγγισης με τα αραβικά καθεστώτα που ανέτρεψαν δικτατορίες δεκαετιών, ενώ υπερασπίζεται το δικαίωμα των Παλαιστίνιων για ίδρυση δικού τους κράτος. Θα περίμενε κανείς, λοιπόν, η Αριστερά να καταγγείλει χωρίς περιστροφές την ελληνική κυβέρνηση και το καθεστώς της Νότιας Κύπρου για τις πολεμοκάπηλες περιπέτειες που πάνε να εμπλέξουν τις εργατικές τους τάξεις. Αλλά, δυστυχώς, η υπόκλιση στις «εθνικές» οπτικές των γεγονότων είναι η άλλη όψη του νομίσματος -της ανικανότητας της Αριστεράς να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και με ταξικό τρόπο τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που σαρώνει τη χώρα…

 

Το καθεστώς της Νότιας Κύπρος

Ας υπενθυμίσουμε πως φτάσαμε έως εδώ.

Το καθεστώς της Νότιας Κύπρου από χρόνια ενδιαφέρεται για τα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων που υποτίθεται ότι υπάρχουν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (AOZ) της Κύπρου συνολικά και όχι μόνο της Νότιας Κύπρου. Δηλαδή, το καθεστώς της Νότιας Κύπρου ισχυριζόμενο ότι είναι το μόνο «νόμιμο κράτος» στο νησί (το τουρκοκυπριακό κράτος της Βόρειας Κύπρου το χαρακτηρίζει ως «ψευδοκράτος») επιδιώκει να υφαρπάξει τα όποια κέρδη προκύψουν από τυχόν ανακάλυψη υδρογονανθράκων μόνον για τους Ελληνοκύπριους καπιταλιστές καταπατώντας και αγνοώντας τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων.

Η άρχουσα τάξη της Νότιας Κύπρου έχει «θολώσει» από τα υπερκέρδη που προσδοκά:

«Υπολογίζεται ότι το συγκεκριμένο κοίτασμα [στο «οικόπεδο 12»] έχει αποθέματα 300 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, με την αξία του να εκτιμάται μεταξύ 50 και 80 δισ. δολαρίων. Οι επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης του κοιτάσματος αναμένεται να φτάσουν στα 4,5 δισ. δολάρια, με αναμενόμενη παραγωγή φυσικού αερίου της τάξης των 40 εκατ. κυβικών μέτρων την ημέρα».[5]

Αρχικά το καθεστώς της Νότιας Κύπρου είχε απευθυνθεί (το 2007) σε γαλλικές και ρωσικές εταιρείες για έρευνες στην ΑΟΖ που διεκδικεί για μονομερή εκμετάλλευση (αγνοώντας τους Τουρκοκύπριους). Ωστόσο τόσο οι γαλλικές όσο και οι ρωσικές εταιρείες δεν προχώρησαν σε συμφωνία λόγω των αντιδράσεων της Τουρκίας.[6] Τον Αύγουστο του 2007, η μόνη εταιρεία που υπέβαλε σοβαρή πρόταση ήταν η Noble Energy αμερικανικών συμφερόντων. Τον Δεκέμβρη 2010, Νότια Κύπρος και Ισραήλ υπέγραψαν συμφωνία για τα όρια της μεταξύ τους ΑΟΖ.

Εδώ ακριβώς φαίνεται ο τυχοδιωκτικός χαρακτήρας του ελληνοκυπριακού καθεστώτος της Νότιας Κύπρου: μπροστά στην επιδίωξη κέρδους αδιαφορούν πλήρως για την ειρήνη στην περιοχή. Η περιοχή που διεκδικούν μαζί με τους δολοφόνους σιωνιστές του Ισραήλ είναι αμφισβητούμενη.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αντάν Μανσούρ, έχει καταγγείλει ότι η συμφωνία Κύπρου – Ισραήλ παραβιάζει την κυριαρχία του Λιβάνου «αποτελεί απειλή γιατί παραβιάζει τη λιβανική κυριαρχία, βλάπτει τα οικονομικά συμφέροντα του Λιβάνου και υποσκάπτει την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή».[7] Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο Λίβανο πλέον κυριαρχεί η Χεζμπολλάχ με τους ηρωικούς αγώνες της ενάντια στο σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ. Η Βουλή του Λιβάνου ψήφισε νόμο με τον οποίο οριοθέτησε μονομερώς τα σύνορα της ΑΟΖ της χώρας με το Ισραήλ, διεκδικώντας 800 τετραγωνικά χιλιόμετρα από το Ισραήλ.

Την κατάσταση περιπλέκει το γεγονός ότι η πλειοψηφία των κρατών της περιοχής, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, δεν έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους για τα όρια των ΑΟΖ (Ελλάδα – Τουρκία, Ισραήλ – Λίβανος, Κύπρος – Λίβανος). Η ρευστότητα στην περιοχή επιδεινώθηκε και με την ανατροπή της δικτατορίας στην Αίγυπτο:

«Η Τουρκία, σύμφωνα με τη διπλωματική αλληλογραφία των ΗΠΑ, προσέγγισε τον Λίβανο και την Αίγυπτο και ζήτησε την ακύρωση των συμφωνιών για την ΑΟΖ που υπέγραψαν τα δύο γειτονικά κράτη με την Κύπρο. Μάλιστα, υπέδειξαν στις δύο χώρες πως με βάση την τουρκική εκδοχή για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας έχουν να κερδίσουν μεγαλύτερο μερίδιο. Με βάση την τουρκική εκδοχή η Κύπρος δεν έχει υφαλοκρηπίδα πέραν τον 12 μιλίων και με αυτό τον τρόπο κατέβασε την τουρκική υφαλοκρηπίδα δυτικά της Πάφου εισχωρώντας σε δύο ερευνητικά τεμάχια της Κύπρου, στα σύνορά της με την Αίγυπτο.

Ως αποτέλεσμα αυτών των παρεμβάσεων, η μεν Αίγυπτος αναφέρεται ότι απεσύρθη από τις διαπραγματεύσεις για την υφαλοκρηπίδα, αν και έχει υπογράψει και επικυρώσει τη συμφωνία για την ΑΟΖ».[8]

Παρά τη ρευστότητα, τα πράγματα έχουν διαμορφωθεί στο χοντρικό τους περίγραμμα: το Ισραήλ, η Νότια Κύπρος και η Ελλάδα των ΓΑΠ-Βενιζέλου σχηματίζουν έναν άξονα που βρίσκεται σε πορεία αντιπαράθεσης με αραβικά καθεστώτα που απειλούνται από τον ισραηλινό επεκτατισμό. Ελλάδα-Νότια Κύπρος οικειοθελώς (για τον έλεγχο των δρόμων του πετρελαίου) μπαίνουν σε συμμαχία με το Ισραήλ παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε αντιπαράθεση (συχνά στρατιωτικά) με τα αραβικά κράτη της περιοχής (και τους Παλαιστίνιους). Το γεγονός ότι αυτή η συμμαχία αποτελεί απειλή για την ειρήνη στην περιοχή το επιβεβαίωσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το ίδιο το Ισραήλ εκφοβίζοντας τους γείτονές του:

«Ενώ η κυπριακή κυβέρνηση ήταν αρκετά προσεκτική στις ανακοινώσεις και τους λόγους της [για την υπογραφή της συμφωνίας με το Ισραήλ για την ΑΟΖ] ώστε να µην προκαλέσει εντάσεις µε γειτονικές χώρες, δεν συνέβη το ίδιο µε το Ισραήλ. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ισραηλινή πρεσβεία στη Λευκωσία τονίζεται ότι “υπό το φως της πρόσφατης ανακάλυψης πλούσιων φυσικών πόρων στη Μεσόγειο Θάλασσα, η οριοθέτηση των συνόρων του Ισραήλ θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση ζωτικών οικονομικών συμφερόντων του Ισραήλ, παρέχοντας ασφάλεια στους επενδυτές και σαφήνεια στους γείτονες του Ισραήλ ως προς την ακριβή τοποθεσία των θαλάσσιων συνόρων του Ισραήλ και ως προς τα δικαιώματα του στους φυσικούς θαλάσσιους πόρους”. Τα ισραηλινά μηνύματα προς τους γείτονες είναι σαφή».[9] [Οι υπογραμμίσεις δικές μου –ΑΚ]

Το μαντρόσκυλο λοιπόν του δυτικού ιμπεριαλισμού, το Ισραήλ, απειλεί τους γείτονές του σε πλήρη γνώση και με το σιγοντάρισμα των καθεστώτων Ελλάδας-Νότιας Κύπρου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ελληνοκυπριακή άρχουσα τάξη απειλεί να αποτελέσει casus belli για την περιοχή. Τις δεκαετίες του 1960 και 1970 το (σχεδόν) μαφιόζικο καθεστώς Μακαρίου έφτασε τις δυο χώρες, Ελλάδα-Τουρκία, τουλάχιστον τρεις φορές στα πρόθυρα πολέμου. Αιτία ήταν η πολιτική εθνοκάθαρσης που ακολουθούσε το καθεστώς Μακαρίου σε βάρος των Τουρκοκυπρίων. Για να μπορεί το καθεστώς Μακαρίου να εξασκεί την εγκληματική του πολιτική χρησιμοποιούσε από τη μια δολοφόνους φασίστες (του είδους Π. Γιωρκάτζη και Ν. Σαμψών) και από την άλλη Ελλάδα-Τουρκία,τη μια κατά της άλλης. Με αυτή την πολιτική τελικά «κατάφερε» να προκαλέσει την τουρκική εισβολή του 1974. Για μια ιστορική παρουσίαση αυτής της εγκληματικής πολιτικής διάβαζε τη δημοσίευσή μας Το κυπριακό ζήτημα, και επίσης, το βιβλίο Το Κυπριακό, από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι το σχέδιο Ανάν.

Μετά το 1974 το καθεστώς της Νότιας Κύπρου, σε πλήρη σύμπνοια με το δυτικό ιμπεριαλισμό, κατάφερε να είναι το μόνο αναγνωρισμένο κράτος της Κύπρου, επέτυχε «εθνική ομοιογένεια», και χάραξε τη στρατηγική του στο δόγμα:

«Η μη-λύση είναι η λύση!».

Το καθεστώς των ελληνοκύπριων καπιταλιστών από το 1974 σαμποτάρισε συστηματικά οποιαδήποτε προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού με κάποιου είδους συμβιβασμού με τους Τουρκοκύπριους για τη διατήρηση των προνομίων του ενός και μοναδικού «εθνικά ομοιογενούς» κράτους που οι ίδιοι ελέγχουν. Παρά τις πιέσεις που δέχθηκε κατά καιρούς η ελληνοκυπριακή άρχουσα τάξη παρέμεινε προσκολλημένη στην ίδια λογική. Απέρριψε το Σχέδιο Ανάν (που το υποστήριζαν όχι μόνο δυνάμεις του αριστερού κινήματος σε νότια και βόρεια Κύπρο αλλά, αρχικά, το υποστήριζε και μέρος του ΠΑΣΟΚ) με εντελώς εθνικιστική λογική: η άρχουσα τάξη της Νότιας Κύπρου εκμεταλλεύτηκε τις αντιθέσεις που άρχισαν να ανακύπτουν μεταξύ Τουρκίας και δυτικού ιμπεριαλισμού λόγω της πρόσφατης (τότε) εισβολής στο Ιράκ (το 2003) για να μείνει προσκολλημένη στο εθνικιστικό της «όραμα». Τον οικονομικό στραγγαλισμό της Βόρειας Κύπρου και να παραμείνει η ίδια ο μοναδικός αυθεντικός εκφραστής των δυτικών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην Κύπρο. Αυτή η λογική φτάνει σήμερα στη λογική της κατάληξη: τη συμμαχία με τους σιωνιστές δολοφόνους του Ισραήλ….

 

Η «αραβική άνοιξη»

και η στάση Τουρκίας-Ελλάδας

Απέναντι σε αυτήν τη συμμαχία-πελάτη του δυτικού ιμπεριαλισμού (Ελλάδας-Νότιας Κύπρου-Ισραήλ) υπάρχει η Χεζμπολλάχ και καθεστώτα που προέκυψαν από την «αραβική άνοιξη». Ασφαλώς, και η Τουρκία, με αναβαθμισμένο ρόλο και κύρος στα αναδυόμενα νέα καθεστώτα του αραβικού κόσμου.

Με αυξανόμενο ρυθμό από την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003 η Τουρκία διαφοροποιείται από τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους τους (συμπεριλαμβανομένου και του Ισραήλ) ως προς την πολιτική που ακολουθούν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η αρχική κύρια αιτία αυτών των διαφοροποιήσεων ήταν ότι η τουρκική άρχουσα τάξη φοβήθηκε ότι οι ΗΠΑ ευνοούσαν τη δημιουργία κουρδικού κράτους στο Βόρειο Ιράκ. Αργότερα προστέθηκαν και άλλοι λόγοι: η στρατηγική για ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε, οι Αμερικανοί αντιμετώπισαν (και αντιμετωπίζουν) αυξανόμενα προβλήματα στην επιβολή της ιμπεριαλιστικής ειρήνης σε Αφγανιστάν, Ιράκ και συνολικά στον αραβικό κόσμο, ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα των εξεγέρσεων κατά των αραβικών δικτατοριών-πελατών του δυτικού ιμπεριαλισμού. Σε αυτές τις συνθήκες η τουρκική άρχουσα τάξη βρήκε την ευκαιρία για να εξασκήσει πολύπλευρη «εξωτερική πολιτική» (κάτι αντίστοιχο με την πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου τη δεκαετία του 1980), προσεγγίζοντας Ιράν, Ρωσία, Κίνα. Πράγμα που ενόχλησε τις ΗΠΑ, τους δυτικούς τους συμμάχους και το μαντρόσκυλό τους το Ισραήλ. Ιδιαίτερα με το ξέσπασμα της «αραβικής άνοιξης», η Άγκυρα εμφανίστηκε υπέρμαχος των αραβικών εξεγέρσεων: υποστήριξε τα νέα καθεστώτα, αρχικά εναντιώθηκε στην επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, υποστήριξε το σπάσιμο του ισραηλινού αποκλεισμού στη Γάζα, το δικαίωμα των Παλαιστινίων στη δημιουργία δικού τους κράτους. Αυτή η νέα τουρκική εξωτερική πολιτική αναβάθμισε το κύρος της Τουρκίας στον αραβικό κόσμο όπως φάνηκε στη θριαμβευτική επίσκεψη στην Αίγυπτο του Ερντογάν όπου του έγινε υποδοχή ήρωα από πλήθη κόσμου.[10]

Αυτή η πολιτική, προφανώς, δεν στερείται αντιφάσεων και «εθνικών» υπολογισμών.

Η τουρκική άρχουσα τάξη παρά τη διπλωματική ρήξη με το σιωνιστικό καθεστώς του Ισραήλ, δεν επιθυμεί τη δημιουργία ενός αντιδυτικού άξονα στην περιοχή. Η ταχύτατα αναπτυσσόμενη τουρκική οικονομία χρειάζεται τόσο τους δυτικούς καπιταλιστές όσο ακόμα και το ίδιο το Ισραήλ. Αυτός είναι ο λόγος που παρά την όξυνση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ ο Ερντογάν στην πραγματικότητα προχωράει πολύ προσεκτικά. Παρά τις αρχικές αντιρρήσεις, τελικά η Τουρκία συμμετέχει στην επέμβαση των δυτικών στη Λιβύη, η διατυμπανιζόμενη «επικείμενη» επίσκεψη Ερντογάν στη Γάζα δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, ενώ στη διάρκεια της επίσκεψης του στη Λιβύη ο Ερντογάν εξαπέλυσε επίθεση κατά του καθεστώτος του Ιράν στέλνοντας ουσιαστικά μήνυμα ότι η Τουρκία ανήκει στο «δυτικό στρατόπεδο».[11] Έτσι, βάσιμα, οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι μπορεί να βρεθεί μια φόρμουλα συμβιβασμού μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ:

«“Προσπαθούμε εδώ και μήνες να εργαστούμε με τους Τούρκους εταίρους μας και τους Ισραηλινούς εταίρους μας για να δυναμώσουμε και να βελτιώσουμε τις μεταξύ τους σχέσεις” δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ».[12]

Επομένως, όπως και στην περίπτωση του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 1980, η «πολύπλευρη εξωτερική πολιτική» του Ερντογάν μπορεί να αλλάξει απότομα κατεύθυνση αν το απαιτήσουν τα συμφέροντα της τουρκικής άρχουσας τάξης.

Και, ασφαλώς, η απάντηση της τουρκικής άρχουσας τάξης στην επιθετική στάση Ελλάδας-Νότιας Κύπρου-Ισραήλ είναι τυπικά εθνικιστική. Απειλεί με κινητοποίηση του στρατιωτικού της μηχανισμού στην ανατολική Μεσόγειο, μονομερείς έρευνες σε αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές, κινητοποιεί όσους συμμάχους μπορεί στην περιοχή οξύνοντας τις «εθνικές» αντιθέσεις -πράγμα που σημαίνει, η τουρκική άρχουσα τάξη ρίχνει και αυτή λάδι στη φωτιά (όπως ακριβώς και η ελληνική άρχουσα τάξη) αυξάνοντας κατακόρυφα τους ανταγωνισμούς σε μια περιοχή που αποτελεί κυριολεκτικά μπαρουταποθήκη.

Ωστόσο, σε αυτήν τη νέα φάση όξυνσης των ελληνοτουρκικών ανταγωνισμών ένα πράγμα είναι σαφές σε οποιονδήποτε είναι στοιχειωδώς αντικειμενικός: την κύρια ευθύνη της (επικίνδυνης) όξυνσης των ανταγωνισμών στην περιοχή τη φέρουν Ελλάδα-Νότια Κύπρος-Ισραήλ.

Το ελληνοκυπριακό καθεστώς της Νότιας Κύπρου ισχυρίζεται ότι έχει δικαίωμα για έρευνες σε ολόκληρη την κυπριακή ΑΟΖ (αγνοώντας του Τουρκοκύπριους) γιατί είναι το μόνο κράτος που αναγνωρίζεται από τη «διεθνή κοινότητα». Αυτό το «επιχείρημα» δείχνει από μόνο του την αντιδραστικότητα του καθεστώτος. Με αυτή τη λογική δικαιώνονται οι νέοι σύμμαχοι του καθεστώτος: οι σιωνιστές ρατσιστές. Το Ισραήλ είναι το μόνο νόμιμο αναγνωρισμένο κράτος από τη «διεθνή κοινότητα» στην Παλαιστίνη και αυτό χάρις στην υποστήριξη προς τους σιωνιστές από το δυτικό ιμπεριαλισμό. Η διατήρηση αυτής της ιμπεριαλιστικής νομιμότητας σημαίνει καταπίεση και σφαγή για τον παλαιστινιακό λαό.

Αλλά τα «επιχειρήματα» των καθεστώτων Ελλάδας-Νότιας Κύπρου αποκαλύπτουν την ουσία της πολιτικής που ακολουθούν. Έχουν συνδέσει την επίτευξη των ταξικών τους επιλογών με την πρόσδεση στο άρμα του δυτικού ιμπεριαλισμού, χωρίς καμία επιφύλαξη ή διαφοροποίηση (σε εξόφθαλμη αντίθεση με την τουρκική εξωτερική πολιτική).

Αυτή η ταξική επιλογή οδηγεί στην πλήρη ταύτιση με το δολοφονικό καθεστώς του Ισραήλ, στη δημιουργία στρατιωτικού άξονα Ελλάδας-Νότιας Κύπρου-Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης στο Ισραήλ ο Πάνος Μπεγλίτης, υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, δήλωσε με ανατριχιαστικό θράσος:

«Να μου επιτρέψετε να πω ότι συμμεριζόμαστε απόλυτα τις ανησυχίες γύρω από την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ. Υποστηρίζουμε το Ισραήλ και υποστηρίζουμε το νόμιμο δικαίωμά του που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο στην αυτοάμυνα και βεβαίως καταδικάζουμε όλες εκείνες τις τρομοκρατικές ενέργειες από οργανώσεις που δρουν από τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη εναντίον πολιτών του Κράτους του Ισραήλ».[13]

Με απλά λόγια, η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει και «κατανοεί» πλήρως τη σφαγή των Παλαιστίνιων από το σιωνιστικό κράτος…

Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην «αραβική άνοιξη» είναι απολύτως εχθρική. Ο Π. Μπεγλίτης φρόντισε με δηλώσεις του να ξεκαθαρίσει τη στάση της νεοφιλελεύθερης κυβερνητικής συμμορίας της Αθήνας:

«Φοβάμαι ότι η “αραβική άνοιξη” που δημιούργησε πολλές προσδοκίες υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και με μια ευρύτερη διεθνή πρωτοβουλία μπορεί να εξελιχθεί σε “αραβικό χειμώνα” και να δημιουργήσει φυγόκεντρες δυνάμεις, άρα να συμβάλλει στην αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής. Κάτι που θα πλήξει και τα συμφέροντα της χώρας μας, της Ελλάδας, μιας χώρας που έχει ζωτικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».[14]

Αυτή η πολιτική δεν είναι το αποτέλεσμα κάποιας δήθεν «εκποίησης της εθνικής ανεξαρτησίας» αλλά συνάδει με τα συμφέροντα των αρχουσών τάξεων Ελλάδας-Νότιας Κύπρου. Συνάδει με τα συμφέροντα του ληστρικού ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου που φοβάται ότι οι εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τα συμφέροντά του που τα εγγυόντουσαν τα δικτατορικά καθεστώτα που ανατράπηκαν. Συνάδει με τα συμφέροντα των ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών που έκτισαν περιουσίες κάνοντας «μπίζνες» με τα διεφθαρμένα καθεστώτα που κατέρρευσαν. Συνάδει με τα συμφέροντα της ελληνοκυπριακής άρχουσας τάξης που θέλει να ισχυροποιήσει τη θέση της (με το αζημίωτο φυσικά…) ως ενεργειακός κόμβος προς τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές χώρες της δυτικής Ευρώπης και ως πιστός και αφοσιωμένος σύμμαχος του ιμπεριαλισμού στην περιοχή.

 

Ελληνοτουρκικές διαφορές και Αριστερά

Στη νέα αυτή φάση όξυνσης των ελληνοτουρκικών διαφορών, δυστυχώς, η Αριστερά για άλλη μια φορά έβγαλε σε κοινή θέα τις αδυναμίες της με τη βασικότερη να κάνει την επανεμφάνισή της: υπόκλιση σε «εθνικές» λογικές και πέταγμα στον κάλαθο των αχρήστων των ταξικών αναλύσεων.

Οι ελληνοτουρκικές διαφορές εμφανίζονται στην πλειοψηφία των αριστερών κομμάτων, ιδιαίτερα του ΚΚΕ και του ΣΥΝ, ως «εθνικές» διαφορές που τις εκμεταλλεύεται ο «ιμπεριαλισμός» σε βάρος «των λαών της περιοχής». Αν αυτή η προσέγγιση ήταν ουδέτερη, δηλαδή κράταγε ίσες αποστάσεις απέναντι στις άρχουσες τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας, τότε το πρόβλημα θα ήταν σοβαρό (μιας και θα απέφευγε την ουσία των ελληνοτουρκικών διαφορών) αλλά τουλάχιστον δεν θα ταύτιζε την Αριστερά με «εθνικές διεκδικήσεις». Το πρόβλημα βρίσκεται ότι η πλειοψηφία της ελληνικής και ελληνοκυπριακής Αριστεράς θεωρεί ότι Ελλάδα και Νότια Κύπρος έχουν απολύτως δίκαιο στις διαφορές τους με την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους και, ακόμα χειρότερα, η πλειοψηφία της ελληνικής και ελληνοκυπριακής Αριστεράς δηλώνει έτοιμη να υπερασπιστεί τα «εθνικά δίκαια».

Η Δημοκρατική Αριστερά το μόνο που βλέπει είναι την επιθετικότητα της Τουρκίας και καλεί στην υπεράσπιση των «εθνικών δικαίων»:

«Η διαρκής αμφισβήτηση από την Τουρκία του Διεθνούς Δικαίου και των νόμιμων κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής και της Ελληνικής Δημοκρατίας, την καθιστά παράγοντα αστάθειας για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και δυσχεραίνει τις διμερείς σχέσεις και την ενταξιακή της πορεία.

[…]

Η κυβέρνηση οφείλει με σταθερότητα να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά εθνικά δικαιώματα της χώρας».[15]

Ο ΣΥΝ θεωρεί την κατάσταση «εξαιρετικά περίπλοκη»(;) καταγγέλλει μεν την κυβέρνηση που συνεργάζεται «με την ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου» αλλά…

…τα «εθνικά δίκαια» θα πρέπει να προστατευθούν:

«[…] η συνεχιζόμενη αδιέξοδη εξωτερική πολιτική της χώρας μας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η πλήρης αδράνεια της χώρας μας στη διεθνή σκηνή, η απόλυτη υποταγή της στα συμφέροντα των ΗΠΑ και των ισχυρών της Ε.Ε. […] αποτελούν, ανάμεσα σε άλλα πολλά, μια σειρά από τραγελαφικές και ιδιαίτερα επικίνδυνες ενέργειες μιας “υποταγμένης” εξωτερικής πολιτικής που θέτει μεγάλους κινδύνους για την περιοχή μας και τα δικαιώματα της χώρας που απορρέουν από τις συνθήκες του διεθνούς δικαίου».[16]

Το ΚΚΕ εμφανίζεται αποφασισμένο να κάνει «ταξική ανάλυση» για τις ελληνοτουρκικές διαφορές. Αρχικά μοιάζει το κόμμα να υιοθετεί μια λογική ίσων αποστάσεων. Στην περιοχή υπάρχει:

«[…] ένταση των αντιθέσεων ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τον ανταγωνισμό των αστικών τάξεων, σε μια περιοχή που διαθέτει ενεργειακό πλούτο κι αποτελεί «πέρασμα» των πρώτων υλών από την Κεντρική Ασία, την Κασπία, τη Μέση Ανατολή, τόσο προς τη Δύση, όσο και προς τις γοργά ανερχόμενες δυνάμεις της Ασίας (Κίνα, Ινδία κ.ά.)».[17]

Ωστόσο, το ΚΚΕ μας επισημαίνει τον κίνδυνο να:

«[…] εγκλωβιστεί η σκέψη είτε στον εθνικισμό, είτε σε κοσμοπολίτικες απόψεις, που αποτελούν δύο, εξίσου επικίνδυνες, πλευρές της αστικής προσέγγισης των διεθνών σχέσεων».

Θαύμα! Γι’ αυτό το κόμμα καταλήγει τελικά στην άνευ όρων υπεράσπιση των «εθνικών δικαίων»:

«Αυτές τις μέρες πρέπει να επαγρυπνούμε καθώς επίκειται η άντληση πετρελαίου από την Κύπρο σε συνεργασία με το Ισραήλ και τις εταιρείες των ΗΠΑ. Στο φόντο αυτού του γεγονότος γίνεται μια προσπάθεια να περιοριστεί η διείσδυση στην περιοχή από την πλευρά της Ρωσίας και της Κίνας, ενώ η Τουρκία δρομολογεί τις βλέψεις της για το Αιγαίο, αφού η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει σε νέα εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Στηρίζουμε το δικαίωμα του κυπριακού λαού, της Κυπριακής Δημοκρατίας να κάνει την άντληση και να έχει τη δικιά της ΑΟΖ. Δεν το συζητάμε».[18]

Στο χώρο της επαναστατικής, εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, οι θέσεις για τα ελληνοτουρκικά ακολουθούν το ίδιο μοτίβο όπως και στην κοινοβουλευτική Αριστερά. Στο Πριν (εφημερίδα του ΝΑΡ) διαβάζουμε ότι η πολιτική της άρχουσας τάξης οδηγεί στην «υποθήκευση [sic!] της εθνικής ανεξαρτησίας της Κύπρου». Πουθενά δεν αναφέρεται η επιθετικότητα της ελληνικής και ελληνοκυπριακής άρχουσας τάξης. Μόνο ο κίνδυνος απώλειας, λόγω ενδοτικότητας προφανώς, της «εθνικής ανεξαρτησίας»:

«Δυστυχώς, υποστηρίζεται έντονα ότι οι συμφωνίες με το Ισραήλ θα ενεργήσουν αποτρεπτικά σε περίπτωση κρίσης μεταξύ της τουρκικής και ελληνοκυπριακής πλευράς. Η λογική που λέει ότι ένα αδύναμο κράτος πρέπει να δορυφοριοποιείται γύρω από το άρμα του αμερικανοϊσραηλινού ιμπεριαλισμού είναι επικίνδυνη. Η εθνική ανεξαρτησία υποθηκεύεται ακόμα περισσότερο. Επίσης, καμία στρατηγική συμφωνία δεν υπάρχει με το Ισραήλ, όπως επίσης καμία δήλωση από τον Νεντανιάχου και τον Μπάρακ ότι το Ισραήλ θα προσφέρει αμυντική ομπρέλα στην Κύπρο σε μία κρίση με την Τουρκία. Φυσικά είναι ανεπιθύμητη τέτοια βοήθεια από ένα αιμοσταγές κράτος όπως το Ισραήλ».[19]

Απλά… μια παρατήρηση: ευτυχώς που το Ισραήλ δεν «θα προσφέρει αμυντική ομπρέλα στην Κύπρο σε μία κρίση με την Τουρκία». Σε αυτή την περίπτωση θα είχαμε εξασφαλισμένα πόλεμο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας-Ισραήλ…

Το μακράν χειρότερο, ωστόσο, δείγμα μιας Αριστεράς με «εθνικά χρώματα» το έχουμε από την εφημερίδα της ΚΟΕ (μέλος του ΣΥΡΙΖΑ), το Δρόμο της Αριστεράς σε άρθρο του Ρούντι Ρινάλντι με τον αποκαλυπτικό και ανησυχητικό τίτλο «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η επιβίωση της χώρας». Ο συγγραφέας, αφού διαβεβαιώσει ότι ζούμε «πανεθνική κρίση», κρούει τον κίνδυνο για την «επιβίωση της χώρας, της κοινωνίας, του λαού». Παρ’ όλο που τα «εθνικά δίκαια» Ελλάδας-Νότιας Κύπρου απορρέουν από «το διεθνές δίκαιο», η ελληνική άρχουσα τάξη κατηγορείται ότι είναι έτοιμη να απεμπολήσει «κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας»:

«Η μέχρι σήμερα κοινή στάση για διχοτόμηση του Αιγαίου υπό ΝΑΤΟϊκή επικυριαρχία (καθορισμός του 25ου μεσημβρινού ως ορίου ανάμεσα στις δύο χώρες στο Αιγαίου, κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς και θαλάσσιου δικαίου) που προωθούνταν μέσα από τις μυστικές συνομιλίες, το «πρόβλημα» του Καστελόριζου στο οποίο η ελληνική πλευρά έδειχνε ως ένα βαθμό διατεθειμένη να κάνει κυριαρχικές παραχωρήσεις, μπαίνουν με άλλο τρόπο και με την απειλή των όπλων στην κεντρική ατζέντα».[20]

Η λύση κατά τον Ρ. Ρινάλντι είναι η… ανασύσταση του ΕΑΜ! Κατακεραυνώνει «μια Αριστερά» που έβλεπε την Ελλάδα «ως ιμπεριαλιστική ή μικρο-ιμπεριαλιστική χώρα». Ο Ρινάλντι αντίθετα βλέπει τη «χώρα μας» ως «χώρα υπό κατοχή και κηδεμονία» και αναζητά «παλλαϊκή συσπείρωση», ένα «παλλαϊκό μέτωπο σωτηρίας».

 

«Διεθνές δίκαιο» και εργατικό κίνημα

Είναι πράγματι εντυπωσιακό πως ο Ρινάλντι και η πλειοψηφία της Αριστεράς θεωρούν ως δεδομένο ότι το «διεθνές δίκαιο» είναι υπέρ των «ελληνικών θέσεων» χωρίς καν να μπαίνουν στον κόπο να επιχειρηματολογήσουν επαρκώς περί αυτού.

Δεν θα μπω εδώ στην ουσία των ελληνοτουρκικών διαφορών. Το έχουμε κάνει σε σειρά δημοσιευμάτων αναλυτικά. Σε δυο δημοσιεύσεις, στο Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η αλήθεια και Το διεθνές δίκαιο και οι ελληνοτουρκικές διαφορές, αναφερόμαστε εκτεταμένα στις διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο και την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Εδώ απλά θα αναφέρω την ουσία:

Το «διεθνές δίκαιο» είναι ένα δίκαιο που το δημιούργησαν οι δυτικοί ιμπεριαλιστές εξυπηρετώντας τα συμφέροντά τους. Δεν πρόκειται για ένα «ουδέτερο», «υπερ-ταξικό» διεθνές δίκαιο, δημιούργημα κάποιων… σοφών μυαλών. Το «διεθνές δίκαιο», όπου εφαρμόζεται, εκφράζει συσχετισμούς δύναμης μεταξύ καπιταλιστικών χωρών και επομένως η εφαρμογή του πολλές φορές αποτελεί αιτία πολέμου, μιας και η εφαρμογή του μπορεί να οδηγήσει σε «χαμένους» και «κερδισμένους». Το «διεθνές δίκαιο» είναι, σκοπίμως, διατυπωμένο με διφορούμενο τρόπο, επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες, και οι καπιταλιστικές χώρες το ερμηνεύουν κατά το συσχετισμό δύναμης που υπάρχει μεταξύ τους.

Έτσι, Ελλάδα-Τουρκία ερμηνεύουν το «διεθνές δίκαιο» όπως τις εξυπηρετεί. Εφαρμόζουν και ταυτόχρονα παραβιάζουν το «διεθνές δίκαιο». Η Ελλάδα σαφώς παραβιάζει το «διεθνές δίκαιο» στο ζήτημα της στρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο είναι ανοικτό σε ερμηνεία του «διεθνούς δικαίου». Το «διεθνές δίκαιο των θαλασσών» δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, ωστόσο τη συνθήκη αυτή δεν προσυπέγραψαν ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ούτε η Τουρκία. Με την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στα 12 μίλια, διαφωνούν χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ρωσία και οι ΗΠΑ.

Με απλά λοιπόν λόγια, όποιος προσπαθήσει να επιχειρηματολογήσει υπέρ των «εθνικών δικαίων» με βάση τον ιμπεριαλιστικό κυκεώνα του «διεθνούς δικαίου» κινδυνεύει να βρεθεί απολογητής των συμφερόντων της άρχουσας τάξης της χώρας του. Η πραγματικότητα είναι απλή: Ελλάδα και Τουρκία έχουν εμπλακεί σε έναν ανταγωνισμό καπιταλιστικών συμφερόντων (οικονομικών και γεωπολιτικών) στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Καμιά χώρα δεν έχει δίκαιο ή άδικο. Όλα τα ζητήματα διαφωνίας προκύπτουν από τα διαφορετικά καπιταλιστικά συμφέροντα των δυο χωρών και προσπάθειας επιβολής των μεν επί των δε. Τα πράγματα χειροτερεύουν από την επέμβαση των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που για τα δικά τους συμφέροντα οξύνουν, κατά περιόδους, τους τοπικούς ανταγωνισμούς.

Διάφοροι μπορεί να ονειρεύονται μια ανασύσταση του ΕΑΜ ως απάντηση στη σημερινή κρίση που, γι αυτούς, είναι πάνω απ’ όλα «εθνική» (ο Ρινάλντι απλά εξέφρασε αυτή την άποψη με τον πιο ωμό τρόπο). Θα πρέπει να γίνει η υπενθύμιση ότι ακριβώς επειδή το ΕΑΜ δομήθηκε με βάση την προτεραιότητα του «εθνικού» επί του ταξικού το τελικό αποτέλεσμα ήταν η συντριβή του μεγαλύτερου λαϊκού κινήματος που γνώρισε η Ελλάδα. Το πρόβλημα δεν ήταν η λάθος εφαρμογή μιας σωστής πολιτικής, αλλά ήταν λάθος η ίδια η πολιτική βάση συγκρότησης του ΕΑΜ. Με βάση την προτεραιότητα του «εθνικού», το ΕΑΜ οδηγήθηκε σε συνεργασία με αστικές πολιτικές δυνάμεις και, «για το καλό της χώρας», σε συνεργασία και συμβιβασμούς με τους δυτικούς ιμπεριαλιστές. Το τίμημα: η ήττα και η συντριβή.

Στη σημερινή συγκυρία το πρόβλημα της λογικής των «εθνικών δικαίων» είναι πολύ πιο οφθαλμοφανές: εάν το ζήτημα της ελληνοτουρκικής διαμάχης είναι κατ’ εξοχήν εθνικό, τότε αναγκαστικά η Ελλάδα θα πρέπει να αναζητήσει διπλωματικά και στρατιωτικά στηρίγματα σε άλλα έθνη. Το πλέον πρόσφορο (στρατιωτικά και διπλωματικά το πλέον αξιόπιστο και ισχυρό) είναι το σιωνιστικό Ισραήλ. Παρά τα περί του αντιθέτου (συγχυσμένα) λεγόμενα στην Αριστερά, το Ισραήλ είναι η λογική επιλογή εξισορρόπησης στην «τουρκική απειλή». Και για το λόγο αυτό, το Ισραήλ επέλεξαν ως σύμμαχο οι άρχουσες τάξεις Ελλάδας και Νότιας Κύπρου.

Ενάντια, λοιπόν, σε αυτήν την «εθνική λογική» της ήττας και των «εθνικών ελιγμών» με φασίζοντα καθεστώτα του τύπου του σιωνιστικού Ισραήλ, για το εργατικό κίνημα αποτελεί μονόδρομο η διεθνιστική οπτική. Η εξωτερική πολιτική της ελληνικής άρχουσας τάξης είναι η συνέχεια της νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας που εξασκεί στο εσωτερικό της χώρας. Η νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα γίνεται στο όνομα της «σωτηρίας του έθνους». Με τον ίδιο τρόπο, η πλήρης συνεργασία με το Ισραήλ και τους δυτικούς ιμπεριαλιστές γίνεται για τα «εθνικά δίκαια» απέναντι στην «επιθετική Τουρκία». Ο στόχος κοινός και στις δυο περιπτώσεις: να περάσουν βάρβαρα ταξικά μέτρα ενάντια στον κόσμο της εργασίας. Αν στο εσωτερικό αυτό σημαίνει ανεργία, φτώχεια και πείνα για τους εργαζόμενους, στις εξωτερικές σχέσεις αυτό σημαίνει βαρύτατες περικοπές κοινωνικών δαπανών υπέρ εξοπλιστικών προγραμμάτων, αλλά και αίμα, νεκρούς και σακατεμένους σε «θερμά επεισόδια» και πολέμους. Η ελληνική άρχουσα τάξη (όπως πολύ συχνά συμβαίνει στην ιστορία των καπιταλιστικών χωρών) παίζει το χαρτί του εθνικισμού ελπίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποπροσανατολίσει και θα προσδέσει τους εργαζόμενους στο ταξικό της άρμα. Κυριολεκτικά, παίζει με τη φωτιά -τη φωτιά ενός ενδεχόμενου πολέμου. Θεωρεί ότι τα διακυβεύματα αξίζουν τον κόπο. Ένα πιθανό ενεργειακό Ελντοράντο στην ΑΟΖ της Κύπρου, ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος προς τη δυτική Ευρώπη σε ανταγωνισμό με την τουρκική άρχουσα τάξη, μια στοίχιση της εργατικής τάξης στα ταξικά συμφέροντα του ελληνικού καπιταλισμού στο όνομα των «εθνικών κινδύνων».

Ο πρόεδρος του καθεστώτος της Νότιας Κύπρου Δ. Χριστόφιας χρησιμοποίησε αδίστακτα την ένταση με την Τουρκία (την οποία, όπως είδαμε, το καθεστώς του προκάλεσε) για να ξεπεράσει την κρίση για τις εγκληματικές του ευθύνες στην φονική έκρηξη που σημειώθηκε στη ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».[21] Ο κατ’ εξοχήν υπεύθυνος για το θάνατο 13 ανθρώπων βρήκε την ευκαιρία να λειτουργήσει ο εθνικισμός ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τον ίδιο.

Γιατί όχι και στην Ελλάδα;

…ελπίζει η κυβέρνηση ΓΑΠ-Βενιζέλου σε μια περίοδο που κυριολεκτικά γδέρνει οικονομικά τους εργαζόμενους. «Ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των παλιανθρώπων», έγραφε ο Samuel Johnson…

Άγγελος Καλοδούκας

 

Σημειώσεις

 


Share

Category: ΕσωτερικάΣχόλια (35)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Ο/Η Γ.Παγιασλής λέει:

  Ενώ αναδεικνύετε μια οπτκή που είναι τόσο ενδιαφέρουσα, μακριά από μια θρηνωδια του «Ελληνισμου θύμα», τελικά την αδικείτε με μια ακατανοητα οξεία ορολογία.

  Ο όρος Ν. Κύπρος ειναι τόσο ιδεολογικά και ιστορικα φορτισμένος , που δεν προσφέρεται για την κριτικη σας.Γιατί αναγκαστικά θα πρέπει να εμπλακείτε σε άλλα διλήμματα πχ ΤΔΒΚ ή Β.Κύπρος;

 2. Ο/Η Agrobacterium Radiobacter λέει:

  Ο ¨ορος Νότια Κύπρος , σε αντιπαραβολή με το «Βόρεια Κύπρος» βεβαια, κατατάσει το άρθρο στην κατηγορία της προβοκάτσιας..
  Ο χαρακτηρισμός των καθεστώτων του «άξονα του κακού» παρότι προσεγκιζει την πραγματικότητα, πάει για ανακύκλωση αφου χαρακτηρίζεται επιοικώς το καθεστώς της Τουρκίας το οποίο ο αρθρογράφος το χαρακτηρίζει ως προστατη των παλαιστηνίων και των λοιπών Αράβων…
  Η αλήθεια βέβαι ειναι ότι πουδωλως κόπτεται η Αγκυρα για αραβες απλά τη Σπάει στι Ισραήλ.. και το ξερουμε πολύ καλά όλοι..
  Μου θυμίζει το άρθρο του ζαχαριαδη του 1935 που χαρακτηρίζει ιμπεριαλιστές τους Ελληνες και αδικημενους προλετάριους τους τούρκους,

  Υ.Γ. Από πότε κοπτεται η κομουμιστική αριστερά για τις απαναστάσεις των αράβων αφού τόσα χρόνια αυτά τα καθεστώτα δεν τα ειχε κατακρίνει ποτέ, ενίοτε δε τα επικρορούσε…

 3. Ο/Η markos λέει:

  Στα ουσιώδη σωστός.

 4. Ο/Η Γα λέει:

  Προφανώς δεν ξέρεις τις θέσεις όλης της Αριστεράς αλλά μόνο ενός μέρους της, Agro. Γιατί κριτική στις δικτατορίες τύπου Μουμπάρακ υπήρχε ανέκαθεν από τη διεθνιστική επαναστατική Αριστερά. Όσο για το προστάτης-τουρκία, ξαναδιάβασε το άρθρο γιατί δεν λέει αυτό. Απλά τυχαίνει οι αντίπαλοι της Τουρκίας να είναι είτε στυγνά γενοκτονικά καθεστώτα (Ισραήλ) είτε συνεργάτες αυτών που αποτρέπουν και τις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας Free Gaza με σαμποτάζ (Ελλάδα). Κι όταν λέμε ότι η Ελλάδα ακολουθεί εγκληματική πολιτική είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό δεν εννοούμε βέβαια το λαό ούτε εμένα κι εσένα (εκτός αν κάποιος από τους δύο είναι εκπρόσωπος υπουργού). Εννοούμε αυτούς που κυβερνάνε τις χώρες.

  Άρα, επιτέλους, ας μην παίρνει κανείς προσωπικά τον όρο «Ελλάδα» κλπ.

 5. Ο/Η karl λέει:

  Επιτέλους, γνήσια εθνοπροδοτική αριστερά. Όλοι αυτοί οι «αριστεροπατριώτες» είναι κωμικοτραγική καρικατούρα αριστεράς. Μαρξισμός και «εθνικά συμφέροντα» δεν πάνε μαζί…»σύντροφοι». Δεν υπάρχουν «εθνικά συμφέροντα», υπάρχουν τα συμφέροντα των αστών για τα οποία βάζουν τους εργάτες να σκοτώνονται.
  Κάτω τα έθνη και οι πατρίδες! Πατρίδα μας ο σοσιαλισμός!

 6. Ο/Η Jimakos λέει:

  ΠΡΟΦΑΝΏς μπερδευτικες…Όχι και Β. Κύπρος και Νότια. Σε λίγο θα βγουν και αδικημένοι οι Ελληνοκύπριοι. Ξαφνικά μεγάλη αγάπη και συμπάθεια δεν δείχνεις στην Τουρκία που καπηλεύεται το Καστελόριζο και την δικιά μας ΑΟΖ.
  Τελικά η αριστερά σας για τι πράγμα ενδιαφέρεται:
  Για την Παλεστίνη?
  Για να μην βγουν ποτέ τα πετρέλαια από αμερικανοεταιρίες?
  Για τους Αιγυπτίους και τους Λίβιους που θα μας ξεχάσουν και θα γίνουν τουρκόφιλοι?
  Ή απλά το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του???
  ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟΣ Ο Agrobacterium
  Από πότε κοπτεται η κομουμιστική αριστερά για τις απαναστάσεις των αράβων αφού τόσα χρόνια αυτά τα καθεστώτα δεν τα ειχε κατακρίνει ποτέ, ενίοτε δε τα επικρορούσε

 7. Ο/Η markos λέει:

  Οσο πιο επιθετική είναι στο εσωτερικό η ελληνική αστική τάξη, τόσο πιο τυχοδιωκτική είναι και στο εξωτερικό.
  Αυτά πάνε μαζί , πακέτο.

 8. Ο/Η ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ λέει:

  ΛΥΠΑΜΕ ΒΑΘΥΤΑΤΑ ΠΟΥ ΕΜΕΝΕΙΣ ΑΓΓΕΛΕ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ.ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΠΡΩΤΙΣΤΑ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟ.
  Υ.Γ. Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΣΑΝ ΕΝΝΟΙΑ ΑΡΑΓΕ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ?ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΙΛΗΣΤΕ ΟΧΙ..ΔΗΜΑΓΩΓΙΚΑ ΣΤΥΛ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ’ΕΧΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΟΙΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΑΠ ΟΤΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΕΦΟΠΛΙΣΤΗ’.ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΑΝ ΑΥΤΟΣ ΚΑΘΕ ΑΥΤΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ,Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ.
  Υ.Γ.2 ΣΦΑΛΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ..Ο ΑΞΙΟΛΟΓΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΑΛΑΣ ΠΟΥ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΦΥΛΑΚΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΕΠΕΙΔΗ ΜΑΣ ΕΔΙΝΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΩΝ ΑΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ Β.ΣΟΦΙΑΣ ΕΙΠΕ.ΟΠΩΣ ΖΟΥΝ ΟΙ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΔΕΝ ΖΟΥΝ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ..ΜΕΣ ΤΙΣ ΑΝΕΣΕΙΣ.
  Υ.Γ3 ΤΟ ΜΕΓΑ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΑΠΑΝΤΑΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΞΗΣ..ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΤΟΧΗΣ?ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΝΑΙ Η ΟΧΙ??ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΕΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΗΝΙΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ(ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΑΠΤΗΣ-ΠΑΜΠΛΟ,ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ)
  Υ.Γ.4 ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΖΗΤΗΜΑ..ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΠΕΙ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΚΤΩΛΟ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ CIA ΣΕ ΜΚΟ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΝΑΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ??ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΠΕΜΠΤΗ ΦΑΛΛΑΓΓΑ ΤΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ(ΟΠΩΣ ΤΟ 1989 ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΝΑΝ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΕΚΣΥΧΡΟΝΥΣΤΙΚΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ-ΑΚΕΛ).ΑΠ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΑΝΤΙΩΘΗΚΑΝ ΚΑΤΩ ΗΤΑΝ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΒΑΣΟΣ ΛΥΣΑΡΙΔΗΣ.

 9. Ο/Η ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ λέει:

  http://olympia.gr/2010/02/07/pasok-parakratos/

  ΕΝΑ ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΟΓΙΚΕΣ ΤΙΣ ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΒΡΗΚΕ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟ ΕΚΣΥΧΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΠΟΡΕΥΤΗΚΑΝ ΜΑΖΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝ ΟΧΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΡΙΝ..ΛΟΓΙΚΕΣ..ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΡΓΩΝ..ΜΙΖΩΝ..ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΒΟΜΒΩΝ ΑΠΟ ΝΤΕΜΕΚ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ CIA KAI ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΛΑΒΩΝ..ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΥΣΦΡΥΣΑΝ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΠΟ ΕΚΚΕ(ΤΣΟΥΚΑΤΗ ΠΑΝΤΑΓΙΑΔΕΣ) ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΓΚΡΟΥΠΟΥΣΚΛΟΥΛΑ ΟΤΑΝ ΑΛΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ 1974 ΙΔΡΥΑΝ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΟ 74 ΜΕ ΕΝΑΝ ΣΚΟΠΟ.ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΗΝ ΙΜΒΡΟ ΤΗΝ ΤΕΝΕΔΟ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΠΑΡΑΒΙΑΣΤΗΚΑΝ..ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΦΤΑΙΞΝ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΩΡΕΣ.
  ΦΙΛΙΚΑ..

 10. Ο/Η markos λέει:

  Προς ανένταχτο αριστερό.
  Το ερώτημα είναι απλό αλλά καθωριστικό.
  Θα βάλεις πλάτη να σωθεί η ,,χώρα,, ναι ή ού?

 11. Ο/Η ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ λέει:

  ΠΡΟΣ ΜΑΡΚΟ..ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΟΠΟΥ ΓΑΜΟΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑ Η ΒΑΣΙΛΩ ΠΡΩΤΗ.ΕΤΣΙ ΠΑΡΑΤΗΡΩ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΣΤΥΛ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΕΝΩΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΕΤΟΙΑ.ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΜΕΡΙΚΟΙ ΟΝΕΙΡΩΞΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΩΜΕΝΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΔΙΕΘΝΗ ΟΜΟΡΦΑ..ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΝΕΟ ΜΙΧΑΛΗ ΡΑΠΤΗ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΩΤΑ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΜΕ..
  Υ.Γ.2 ΤΩΡΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΠΟΙΟΣ??ΠΛΑΤΗ ΓΙΑ ΕΜΠΑΡΚΟ ΣΤΑ ΓΑΛΛΟΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΝΑΙ.ΑΥΤΑ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΟΜΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΒΛΕΨΕΙΣ ΛΕΝΙΝ ΓΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΕΙΣ ΚΑΦΕΔΑΚΙΑ ΚΛΠ ΚΑΙ ΕΠΑΝΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΤΟΥ FACEBOOK,PORTOKALI ARABIKES ΤΙΣ CIA.Η ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΔΕΣ ΤΟΝ ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ.(ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ ΕΝΑΣ ΓΝΩΣΤΟΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ..ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΔΙΑΒΡΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΜΙΣΟΙ ΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΑ..ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ ΠΕΡΙΤΡΑΝΑ ΑΥΤΟ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΓΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ.)ΚΑΛΗΜΕΡΑ..

 12. Ο/Η ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ λέει:

  http://www.youtube.com/watch?v=JB1u7g14dgs&NR=1&feature=fvwp

  ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗ ΛΕΕΙ Ο ψαραντωνης..Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ,Η ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ Η ΠΟΙΗΣΗ ΟΣΟ ΤΗΝ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΡΙΖΩΝΕΙ..
  Υ.Γ. ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ ΠΡΩΤΙΣΤΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΜΙΣΘΩΤΟΥ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΤΩΝ ΚΑΘΕ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ..
  Υ.Γ.2. ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΟΝΟ ΞΕΝΑ ΡΟΚ..ΚΑΙ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΟΝ ΜΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΑΛΛΑ ΥΠΕΡΟΧΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΝΑ ΚΑΠΛΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ.

 13. Ο/Η markos λέει:

  Στο ,,Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε,, ποιός σε πληροφόρησε οτι οι Ελληνες είναι απ΄έξω?

 14. Ο/Η markos λέει:

  Το ερώτημα παραμένει πάντως ανοικτό προς όλους.
  Θα βάλουμε πλάτη να σωθεί η ,,χώρα,, ναι ή όχι?

 15. Ο/Η Στρατής Γατελούζος λέει:

  ΚΑΜΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ!

  Να σταματήσουν ΤΩΡΑ οι κυπριακές έρευνες!!

 16. Ο/Η νικηφορος λέει:

  οτι η τουρκια κατεχει την μιση κυπρο κουβεντα ,οτι η τουρκια ειναι το κρατος τρομοκρατης στην περιοχη για εσας δεν εχει καμμια σημασια οτι ονειρευετε οθωμανικες αυτοκρατοριες και τα λοιπα για εσας ειναι ψιλα γραμματα τοσα χρονια που διαπρατει εγκληματα σε βαρος γειτονικων λαων και εναντια στους πολιτες της κουβεντα .

 17. Ο/Η περικλης λέει:

  ΦΙΛΕ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕς ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕς ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΙΔΕΑ ΤΙ ΕΣΤΙ ΤΟΥΡΚΟς.ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΞΙΦΟΛΟΓΧΗ ΑΠΟ ΤΑ ΗΡΩΙΚΑ ΜΕΧΜΕΤΖΙΚ ΤΟ 1974.ΕΜΕΙΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΞΕΧΑΣΑΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΑΛΛΑ ΔΙΣΤΥΧΟς ΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ ΖΗΤΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟ ΠΛΑΝΗΤΗ ΚΑΙ ΠΟΥ ΦΟΒΑΜΑΙ ΕΝΑ ΤΡΙΤΟ ΑΤΤΙΛΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ,ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΒΓΩ ΨΕΥΤΗς.ΤΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙς ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΕΘΝΟς.

 18. Ο/Η νικηφορος λέει:

  περικλη οι αποψεις αυτες εκφραζουν μια ασημαντη εως ελαχιστη μειοψηφια και οχι το συνολο του ελληνικου λαου και πιστεψε με δεν ζουμε σε αλλον πλανητη .καλο

 19. Ο/Η γρηγορης λέει:

  Καθήκον μας είναι να ανατρέψουμε τα καπιταλιστικά συστήματα σε Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρο και να απαλλαγούμε από τις μισάνθρωπες εθνικιστικές/σωβινιστικές θεωρίες.Τις θεωρίες που χρησιμοποιεί κάθε άρχουσα τάξη για να ελέγχει τα μυαλά των ανθρώπων,να στρέφει τον ένα λαό εναντίον του άλλου και να εξυπηρετεί τα εκάστοτε οικονομικά της συμφέροντα.

  Εάν δεν απαλλαγούμε από αυτές τις λογικές,πάντα κάποιοι θα νοιώθουν το φόβο της ελληνικής ή της τουρκικής ξιφολόγχης.Τον ίδιο θάνατο άλλωστε προκαλούν.

  Υ.Γ: Για να μη μιλάμε κάποιοι με δύο μέτρα και δύο σταθμά εδωπέρα,μιλήστε μας και για την οικονομική ασφυξία και κοινωνική καταπίεση της τουρκοκυπριακής κοινότητας τη δεκαετία του ’60.Μιλήστε μας για τον περιορισμό σε θύλακες (sic) υπό τη λογική εθνικού διαχωρισμού/εκκαθάρισης.Πείτε μας για τη δράση και τον φόβο των «ελληνικών» ξιφολογχών της ΕΟΚΑ Β’ του φασιστοχίτη Γρίβα που ήρθε στην Κύπρο να συνεχίσει το θεάρεστο και εθνοκαθαρτήριο έργο του..

 20. Ο/Η ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΣΑΡΙΣΤΕΡΟΣ λέει:

  ΟΨΙΜΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΠΕΦΤΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ,ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ..ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ ΖΟΥΣΑΝ ΑΡΜΟΝΙΚΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 60 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΥΠΡΟ.ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ Η ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΟΚΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΩΣ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΑΓΓΛΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΕΞΑΡΤΞΘΕΙ ΤΟ ΝΗΣΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΥΣ,ΟΙ ΠΟΝΗΡΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΙΡΕ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ ΒΑΖΑΝ ΦΙΤΙΛΙΕΣ ΜΕ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΕΣ,ΜΕ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΟΤΙ ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ Η ΕΟΚΑ ΝΑ ΣΑΣ ΕΞΟΝΤΩΣΕΙ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΙΔΡΥΟΝΤΑΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΛΗΡΩΣ ΔΙΑΒΡΩΜΕΝΗ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΧΘΡΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΛΑΩΝ.
  ΤΩΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΛΑΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ..
  -ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΤΟΧΗΣ ΞΕΝΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΑΤΤΙΛΑ.ΤΙΠΟΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΙΠΟΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ..
  -Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΕΩΣ ΟΤΟΥ Η ΚΥΠΡΟΣ ΓΙΝΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΧΩΡΙΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΑΓΓΛΙΚΗΣ-ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΑΓΓΛΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΥΠΑΡΞΟΥΝ ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΟΙ ΔΥΟ ΛΑΟΙ.
  -ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΜΕΡΙΚΟΙ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΣΤΕ ΑΝΑΦΑΝΔΟΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ.ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΑΣ ΚΑΘΙΣΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ.ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΛΕΤΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΟΥ ΖΕΙ ΚΑΤΟ ΑΠΟ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΞΩΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΚΡΙΖΩΝ ΛΥΚΩΝ.

 21. Ο/Η γρηγορης λέει:

  Ανένταχτε αριστερέ:

  1)Η πρώτη παγίδα που πρέπει να προσέχει καθένας μας να μην πέσει,είναι αυτή που μας στήνει η δική μας άρχουσα τάξη.Εσύ πόσο σίγουρος είσαι ότι δεν έχεις πέσει μέσα;
  Μήπως έχασες τα ταξικά γυαλιά σου,όπως λέει και το τραγούδι,και σου τα αντικατέστησαν με «πατριωτικά»;

  2)Είμαστε υποστηρικτές κάθε λαού και κάθε εργατικής τάξης ή καταπιεζόμενης μειονότητας.Ελληνικής και Τουρκικής,πομάκικης,αρμένικης ή ποντιακής και κουρδικής.

  3)Στη χώρα που ζούμε καθήκον μας είναι να χτυπήσουμε το κτήνος στην καρδιά του.Να τσακίσουμε τα καθήκια της ΔΙΚΗΣ μας αστικής τάξης και την προπαγάνδα τους,και να υπερασπιστούμε τις καταπιεζόμενες μειονότητες τις χώρας μας.Αντίστοιχα καθήκοντα έχει και η τουρκική επαναστατική αριστερά.Εμείς δεν θα τρέχουμε να διαμαρτυρόμαστε έξω από τα τουρκικά προξενεία μαζί με τους φασίστες-όπως θα επιθυμούσαν τα αφεντικά μας-όπως και οι τούρκοι αριστεροί δεν τρέχουν στις ελληνικές πρεσβείες και αγωνίζονται για την ανατροπή του καπιταλισμού στην χώρα τους.Αυτά είναι για τους γκρίζους λύκους και τους χρυσαυγίτες.

  4)Εμείς δεν θα πολεμήσουμε σε κανέναν «πατριωτικό» πόλεμο σκοτώνοντας τα ταξικά μας αδέρφια.Θα χύσουμε το αίμα μας μόνο για τη σοσιαλιστική επανάσταση.Εσύ τί προτιμάς και τί μας προτείνεις;Να πάμε να σκοτωθούμε σε κανέναν πατριωτικό πόλεμο «υπέρ πίστεως και πατρίδος»;

  5)Πέρα από τους πονηρούς ‘Αγγλους,ψάχνεις να καταλογίσεις ευθύνες στους τουρκοκύπριους και στους δικούς τους εθνικιστές.
  Εσύ όμως πρώτα καταλόγισες ευθύνες στους δολοφόνους της ΕΟΚΑ Β’;Καταδίκασες τον Γρίβα και τις εθνοκαθαρτικές πολιτικές του;Αναρωτήθηκες τί ευθύνες έχει ο Μακάριος;
  Πρώτα καθαρίζουμε τη δική μας φωλιά και μετά μιλάμε για τους άλλους.Όχι μονά-ζυγά δικά μας..!

  6)Ακριβώς επειδή είμαστε αριστεροί θα υπερασπιζόμαστε κάθε αδικημένο.Ανάμεσά τους και τις μειονότητες.Όλες τις μειονότητες.Αλλιώς θα καταντήσουμε υποκριτές τύπου Κουβέλη να το παίζουμε συμπληρώματα του αστικού μπλοκ εξουσίας.

  Ενταγμένος κομμουνιστής διεθνιστής.

 22. Ο/Η ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ λέει:

  http://www.youtube.com/watch?v=FL5eeJrdnqA&feature=related

  ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΜΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΠΑΛΙΚΑΡΙ,ΤΟΝ ΣΟΛΩΜΟ ΣΟΛΩΜΟΥ.ΕΠΟΥΔΕΝΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΛΛΑ ΒΑΘΥΤΑΤΑ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΕΣ.
  ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΟ ΚΛΑΜΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΤΟΥ ΡΟΚΚΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΣΤΙΧΟΣ ¨ΜΑ ΘΑ ΡΘΕΙ ΚΑΠΟΤΕ Η ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ ΝΑ ΧΑΘΕΙ Η ΡΩΓΜΗ ¨ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ.ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ.ΜΕ ΕΝΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΩΣΤΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥΣ.(ΘΥΜΙΖΩ ΠΩΣ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΕΤΣΙΘΕΛΙΚΑ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΠΙΑ..ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΠΟΤΕ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΗΤΑΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ..ΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΣΛΑΒΙΚΟΣ ΛΑΟΣ)
  ΦΙΛΙΚΑ.

 23. Ο/Η ΝΙΚΗΦΟΡΟς λέει:

  οταν η τουρκια ειχε συμμαχια με το ισραηλ αυτο δεν πειραζε κανεναν απο εσας τους ευαισθητους,τωρα που η κυπρος κανει αυτο που επρεπε να κανει η Ελλαδα χρονια πριν γιατι σας ενοχλει΄.

 24. Ο/Η Costas Ch λέει:

  Όπως είπε η Παπαρήγα: αν κάνουν πόλεμο με την Τουρκία, εμείς θα τον μετατρέψουμε σε ταξικό! Ας τολμήσουν λοιπόν οι αστοί, Έλληνες και ξένοι.

 25. Ο/Η ANDREAS λέει:

  ΣΥΦΩΝΩ ΑΓΓΕΛΕ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΣΟΥ ΤΟ ΕΞΗΓΗΣΩ ΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΝΑ: ΑΥΤΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΚΟΥΜΑΝΤΟ
  Ολα αυτά θα είχαν βαση αν υπήρχε ρωμαλεο κίνημα μεταξύ των λαών ελλαδας τουρκίας και όχι μόνο.
  Μέχρι να γίνει όλα αυτά είναι στην καλύτερη περίπτωση παραμυθάκια.
  Αλλο το επιθυμιτό και άλλο το εφικτό κ καλοδούκα μου

 26. Ο/Η Πετρος Παπαδόπουλος λέει:

  Και είναι οι αριστερές σας καταβολές που σας υπαγορεύουν να αναφέρετε την Κυπριακή Δημοκρατία ως «το καθεστώς της Νότιας Κύπρου»! Διαβάζω και ξαναδιαβάζω το άρθρο και αδυνατώ να πιστέψω τα όσα γράφονται. Για πόσες τούρκικες λίρες μας πουλάτε κύριε Καλοδούκα;
  Και just for the record «το καθεστώς της Νοτίας Κύπρου» διοικείται από την αριστερά. Αυτό δεν είδα να σχολιάζεται πουθενά!
  Ντροπή και αίσχος!
  Κύπριος στην καταγωγή

 27. Ο/Η aformi λέει:

  Κύριε Πέτρο Παπαδόπουλε (όνομα με πολλά συμενόμενα)
  «Αδυνατείς» να πιστέψεις όσα γράφονται γιατί απλούστατα το πνευματικό σου επίπεδου είναι αυτό ενός ηλιθίου!
  Και επειδή είναι αυτό ενός ηλιθίου ερωτάς «για πόσες τούρκικες λίρες μας πουλάτε κύριε Καλοδούκα»;
  Απλά αποδεικνύεις ότι ο εθνικισμός προσεγγίζει επικίνδυνα, πέραν των άλλων, και την ψυχοπάθεια…

 28. Ο/Η ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ λέει:

  http://www.youtube.com/watch?v=G6x72jRcOCU&feature=player_embedded#!

  ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ.
  ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΘΝΟΤΗΤΩΝ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΛΑΩΝ..

  ΚΥΠΡΟΣ ΕΝΙΑΙΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΙΡΕΤΗ ΧΩΡΙΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΞΕΝΟΥΣ ΠΑΤΡΩΝΕΣ.

  ΚΥΠΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ(ΜΕ ΔΗΜΟΨΙΦΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΑΠΟΦΑΣΗ) ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ.

  Υ.Γ.1 ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ ΑΝ ΑΥΤΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΛΕΝΞΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΥΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΠΙΚΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΘΕΝ ΜΕΓΑΛΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΠΟΥ ΟΙ ΑΧΥΡΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΑΝ.ΜΕ ΜΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΛΕΥΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΠΑΤΡΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΩΣ ΜΟΝΟ ΜΕΛΛΗΜΑ ΤΗΣ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΗ ΤΩΝ ΙΔΕΩΔΩΝ ΤΟΥ,ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΤΙ-ΝΑΤΟΙΚΗ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΜΕΣΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΣΥΡΙΑ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΠΡΟΣ ΩΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΛΑΩΝ.

  Υ.Γ2 ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΕΠΕΣΑΝ..
  ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΜΕ ΤΣΟΝΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΙΣΡΑΛΗΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΤΟΥ ΕΦΙΑΛΤΗ.

  ΤΩΡΑ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ ΜΕ ΕΝΑ ΖΗΤΗΜΑ ΣΥΝΝΕΙΔΗΣΙΑΚΟ..ΕΙΤΕ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΝΟΣΤΑΛΓΟΣ ΑΛΛΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ(ΣΤΑΛΙΝΙΚΩΝ ΜΑΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΤΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΑΛΛΟ) Η ΘΑ ΕΡΓΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΠΡΟΣΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΣΕΒΟΜΕΝΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΕΞΟΔΟ Η ΜΗ ΑΠ ΤΟ ΕΥΡΩ ΡΗΞΗ Η ΟΧΙ ΜΕ ΕΕ ΑΛΛΑ ΠΑΝΩ ΑΠ ΟΛΑ ΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΗΡΩΙΚΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΕΑΜ ΚΑΙ ΜΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΕΣ ΔΙΧΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΛΑΟΥΣ

  Υ.Γ3ΘΑΥΜΑΣΤΕΣ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ-ΛΑΩΝ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΒΙΝΤΕΟ..
  ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ(ΝΑΙ ΜΗΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ!) ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Ο ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΟΤΣΑΛΑΝ ΚΑΠΟΥ.ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΜΑΣΤΕ,ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΜΕ.

  Υ.Γ.4 ΜΕΓΑΛΕ ΜΙΚΗ ΜΕ ΤΑ ΛΑΘΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΗΨΕΙΣ ΣΟΥ ,ΟΣΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΣΟΥ ΑΠΟΜΕΝΕΙ,ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΝΑΙ ΠΟΛΥΣ,ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΤΟΝ ΓΛΕΖΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΑΓΚΑΛΙΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΗΦΑΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ.

 29. Ο/Η Πετρος Παπαδόπουλος λέει:

  Προς αφορμή,
  Είναι πολύ βολικό να ονοματίζουμε ηλίθιους και εθνικιστές όσους τολμούν να αμφισβητήσουν τα λεγόμενα μας. Είμαι ηλίθιος επειδή υποστηρίζω την κρατική οντότητα του κράτους που κατέχω την ταυτότητα; Είμαι εθνικιστής επειδή τόνισα τα αυτονόητα; Ή μήπως οι ύβρεις δεν είναι η επιθετική πολιτική ενός ανθρώπου ή «οργανισμού» ανάξιου προς συζήτηση και σοβαροφάνειας. Μπορείτε κάλλιστα να αφαιρέσετε φασιστικά το λήμμα με τις απαντήσεις μου, ίσως αυτό να εξυπηρετήσει την μη ανοχή σας προς το διαφορετικό. Και επιμένω… Η κυβέρνηση στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι ΑΡΙΣΤΕΡΗ αυτό δεν είδα να σχολιάζεται πουθενά και θα παρακαλούσα να εξηγηθεί με ένα απλό τρόπο ώστε πρόσωπα με το δικό μου «πνευματικό» επίπεδο να μπορέσουν να κατανοήσουν. Ευχαριστώ

 30. Ο/Η aformi λέει:

  Λοιπόν Πέτρο
  Απλά μαθήματα επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων. Δεν είναι δυνατόν να υβρίζεις κάποιον με τον οποίο διαφωνείς με χυδαιότατο τρόπο και μετά να απαιτείς από τον άλλο να είναι ευγενικός μαζί σου. Πολύ περισσότερο που οι ύβρεις σου («πράκτορας των Τούρκων») είναι καραμπινάτη ακροδεξιά ρητορεία απέναντι σε όσους αμφισβητούν τις εθνικιστικές λογικές.
  Το νέο σου σχόλιο, προφανώς πιο μαζεμένο, δεν μας πείθει μετά από το ύφος του προηγούμενού σου για να ανοίξουμε διάλογο μαζί σου. Όλοι μας κρίνουμε και κρινόμαστε. Και όσοι χρησιμοποιούν ακροδεξιά φρασεολογία αναγκαστικά χαρακτηρίζονται και στιγματίζονται.

 31. Ο/Η ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ λέει:

  Μην αφήνετε τον εαυτό σας να παρασύρεται από τα δόγματα, τις στολές, τις δοξασίες, μην αφήνετε τον εαυτό σας να εξαπατάται από αυτόν που σας κυβερνά, από αυτόν που σας υπόσχεται, από αυτόν που σας φοβίζει, από αυτόν που θέλει να αντικαταστήσει έναν αφέντη μ’ έναν καινούργιο αφέντη, μην είστε κοπάδι, για το Θεό, μην καλύπτεστε πίσω από τα φταιξίματα των άλλων, να αγωνίζεστε, να σκέφτεστε με το μυαλό σας, να θυμάστε ότι ο καθένας είναι κάποιος, ένα πολύτιμο, υπεύθυνο άτομο, δημιουργός του εαυτού του, να το υπερασπίζεστε το εγώ σας, πυρήνα κάθε ελευθερίας, η ελευθερία είναι καθήκον, περισσότερο από δικαίωμα είναι καθήκον.

  ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ..Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ.

 32. Ο/Η ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ λέει:

  ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΑΚΟΜΗ ΓΙΑΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΨΕΥΤΟΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟ

  Η επανάσταση δεν υπαγορεύεται. Υπάρχει μία και μόνο δυνατή επανάσταση κι είναι εκείνη που κάνουμε μόνοι μας, εκείνη που ωριμάζει στο κάθε άτομο, που αναπτύσσεται μέσα του αργά, με υπομονή, με ανυποταξία! Η επανάσταση είναι υπομονή, είναι ανυποταξία, δεν είναι βιασύνη, δεν είναι χάος, δεν είναι αυτό που σας διηγούνται οι δημαγωγοί με τη μαγική ράβδο. Μη δίνετε προσοχή σε όποιον σας υπόσχεται θαύματα, μη δίνετε προσοχή σε όποιον αναλαμβάνει να αλλάζει τα πράγματα ώσπου να πεις τρία σαν μάγος. Οι μάγοι δεν υπάρχουν. Τα θαύματα δεν υπάρχουν. Οι αρχηγοί σας κοροϊδεύουν, ηλίθιοι, που είστε συνηθισμένοι να σας σέρνουν όλοι από τη μύτη, να υποκύπτετε. Αυτή η επίφαση της δημοκρατίας μπορεί να σβήσει με ένα φύσημα αν ακολουθήσετε τις φλυαρίες των ψευτοεπαναστατών! Ας την κρατήσουμε σφιχτά τη λίγη αυτή ελευθερία που μας χαρίστηκε με το αίμα της Κύπρου. Χαρισμένη, ναι, και η χαρισμένη ελευθερία δίνει πάντοτε πικρούς καρπούς»

 33. Ο/Η ΓΒ λέει:

  Σιγά την «αριστερή» κυβέρνηση στην Κύπρο. Περνάει μέτρα λιτότητας και συνεργάζεται με το εγκληματικό κράτος του Ισραήλ για χάρη των πετρελαιάδων. Πρόκειται για σοσιαλδημοκράτες που είναι πια σοσιαλφιλελεύθεροι. Δυστυχώς στην Κύπρο δεν υπάρχει ούτε καν ΚΚΕ ή ΣΥΡΙΖΑ.

 34. Ο/Η Πετρος Παπαδόπουλος λέει:

  Προς αφορμή:
  Δεν ύβρισα ποτέ κανένα και αν κάτι είναι αυτό που πρέπει να μου καταλογίσει κάποιος, αυτό θα ήταν η κατηγορία. Και ναι κατηγόρησα με την εύλογη απορία μου τον ίδιο τον αρθρογράφο με ποιο δικαίωμα αναφέρει την χώρα μου ως το «καθεστώς της νότιας Κύπρου» Μήπως η αριστερή πλευρά της Ελλάδος δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία; Και ναι μου φαίνεται πολύ περίεργο να υποβαθμίζεται η χώρα μου από κάποιον και μου δημιουργείται έντονα το συναίσθημα της αμφισβήτησης ως προς την προαίρεση αυτού του ανθρώπου. Δηλαδή με βάση τα λεγόμενα του αρθρογράφου εγώ είμαι πολίτης προτεκτοράτου και κατ’ επέκταση πολίτης δεύτερης κατηγορίας. Παρόλα αυτά με δηλώσεις της κας Παπαρήγα, που θαυμάζω, αναφέρεται « Η ΓΓ του ΚΚΕ εκτιμά επίσης ότι η ΕΕ δεν πιέζει όσο θα έπρεπε την Τουρκία, αντιθέτως δεν επιδιώκει δίκαιη λύση στο Κυπριακό. Φέρνει μάλιστα ως παράδειγμα τη συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας να επικυρώσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και να αναγνωρίσει τη Κυπριακή Δημοκρατία ως πλήρες μέλος της ΕΕ.» άρα είτε εσείς δεν είσαστε σωστοί αριστεροί, είτε διαχωρίζετε την θέση από το κόμμα που σας εκφράζει. (http://news247.gr/ellada/article70813.ece)
  Προς ΓΒ:
  Πολύ βολικό να κρίνεις ένα κόμμα εξόφθαλμα χωρίς να κάνεις περεταίρω διείσδυση στην φιλοσοφία του κόμματος. Παρόλα αυτά η κα Παπαρήγα έρχεται πάλι να διαψεύσει τα λεγόμενα σου «Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μεταξύ του ΚΚΕ και του ΑΚΕΛ, η κ. Παπαρήγα επισημαίνει ότι τα δύο κόμματα τα συνδέουν «κοινές αναφορές και αξίες, μακρόχρονες σχέσεις αλληλεγγύης, κοινών αγώνων, που αναπτύσσονται συνεχώς”». (http://news247.gr/ellada/article70813.ece)
  Άρα Αρνούμαι πεισματικά να δεχτώ ότι εκφράζετε την αριστερά διότι αν είναι έτσι, εγώ τι είμαι;

 35. Ο/Η Πετρος Παπαδόπουλος λέει:

  Επίσης αυτή είναι και η τοποθέτηση της Παπαρήγα για το φυσικό αέριο στην Κύπρο!
  «Το ΚΚΕ στηρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να έχει τη δική της ΑΟΖ, δήλωσε η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην ομιλία της στο 37ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή, στο Πάρκο Τρίτση.
  «Αυτές τις μέρες πρέπει να επαγρυπνούμε καθώς επίκειται η άντληση πετρελαίου από την Κύπρο σε συνεργασία με το Ισραήλ και τις εταιρείες των ΗΠΑ. Στο φόντο αυτού του γεγονότος γίνεται μια προσπάθεια να περιοριστεί η διείσδυση στην περιοχή από την πλευρά της Ρωσίας και της Κίνας, ενώ η Τουρκία δρομολογεί τις βλέψεις της για το Αιγαίο, αφού η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει σε νέα εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων», είπε στην ομιλία της η κ. Παπαρήγα»
  (http://www.koukouvagia.com/topo8etisi_papariga_gia_to_fusiko_aerio_stin_kupro.html)

  Τα σχόλια δικά σας…

Αφήστε μήνυμα