Σχόλια : Η πολιτική συγκυρία και το κίνημα των «αγανακτισμένων» https://aformi.gr/2011/08/%ce%b7-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%83%cf%85%ce%b3%ce%ba%cf%85%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%cf%84%cf%89%ce%bd-%c2%ab/ Με αφορμή Mon, 02 Jun 2014 09:17:16 +0000 hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.6.1 Από: Άγγελος Καλοδούκας https://aformi.gr/2011/08/%ce%b7-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%83%cf%85%ce%b3%ce%ba%cf%85%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%cf%84%cf%89%ce%bd-%c2%ab/comment-page-1/#comment-2664 Thu, 01 Sep 2011 08:58:20 +0000 http://www.aformi.gr/?p=12002#comment-2664 Ok
Θα κάνω και εγώ μια προσπάθεια να «κρατήσω σεμνό το σχόλιό μου» παρά το γεγονός ότι ο Δημήτρης ξεφεύγει, προτρέποντας -«Μη λέμε χαζά!»
Ε, λοιπόν ναι, συμφωνώ:
Μη λέμε χαζά πράγματα!
«Το άσυλο του πανεπιστημίου, δεν το οφείλουμε στα αριστερά κόμματα όπως θέλει να μας πείσει το άρθρο, το οφείλουμε στον κόσμο που πολέμησε και θα πολεμήσει γι αυτό. Αυτό το καπέλωμα της αριστεράς… έλεος δηλαδή!».
…δηλαδή έλεος!
Η ιστορία των μεταπολιτευτικών χρόνων είναι συνυφασμένη με τους αγώνες της Αριστεράς και του αναρχικού χώρου, πράγμα πανθομολογούμενο και στοιχειώδες για όποιον έχει (έστω και υποτυπώδη) ιστορική γνώση. Χωρίς την Αριστερά και τους αναρχικούς ούτε η χούντα θα έπεφτε (Πολυτεχνείο) ούτε άσυλο θα υπήρχε στα επόμενα χρόνια. Αυτό το γνωρίζουν οι πάντες. Και γι’ αυτό τα πυρά της Διαμαντοπούλου και του ΛΑΟΣ στρέφονται αποκλειστικά στην Αριστερά και τον αντιεξουσιαστικό χώρο.
«Πρώτα απ’ όλα, ο συγγραφέας θα έπρεπε να αντιληφθεί ότι η οργανωτική δομή των πλατειών άρχισε από το μηδέν (0) με ότι αυτό συνεπάγεται.
[…]
Το κείμενο μέχρι στιγμής φαίνεται όλο και πιο ψηφοθηρικό».
Στο κείμενό μου, θεωρώ, ότι επαρκώς επεξηγώ την άποψή μου για τα ζητήματα των δήθεν «ακομμάτιστων» και γιατί οποιαδήποτε αμεσοδημοκρατική λειτουργία δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις οργανωμένες πολιτικές ομάδες. Δεν θα επανέλθω εδώ.
Η κατηγορία ότι το κείμενο είναι «ψηφοθηρικό», πέραν του αστείου του πράγματος, είναι άτοπη: πως δηλαδή; Υπέρ ποίου κόμματος εγώ (ή ο οποιοσδήποτε στο σάιτ) ψηφοθηρεί; Α, και να δηλώσω ότι στο σάιτ κανείς δεν είναι υποψήφιος βουλευτής ούτε και προτίθεται να γίνει…
Τα ζητήματα της αυτοοργάνωσης και της άμεσης δημοκρατίας τα προβάλλουν και τα παλεύουν στην πράξη αναρχικοί, αντιεξουσιαστές, οργανώσεις και κόμματα της επαναστατικής Αριστεράς. Η ίδια η συνέλευση της πλατείας Συντάγματος είναι το αποτέλεσμα της δράσης αυτών των αγωνιστών και όχι το «αυθόρμητο» αποτέλεσμα κάποιων απολίτικων ακομμάτιστων. Πολύ περισσότερο, σίγουρα, δεν ήταν το αποτέλεσμα όσων αγανακτούν στις συνελεύσεις της πλατείας κυρίως με την Αριστερά και τους αναρχικούς (σε αυτούς φαίνεται να ανήκει και ο Δημήτρης, συγνώμη αν τον αδικώ, αλλά αυτήν την εντύπωση αποκόμισα διαβάζοντας το σχόλιό του).
Η άποψη ότι το κίνημα πρέπει να λειτουργεί με συνελεύσεις πέραν οποιουδήποτε κομματικού καπελώματος είναι κατ’ εξοχήν πολιτική άποψη και μάλιστα άποψη που την έχουν επεξεργαστεί και προβάλλει ανατρεπτικές πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς και του αναρχικού χώρου, δεν ξεφύτρωσε από μόνη της! Δηλαδή, η ίδια η άποψη της αμεσοδημοκρατικής λειτουργίας είναι το αποτέλεσμα επεξεργασμένων πολιτικών θέσεων οργανωμένων πολιτικών δυνάμεων. Θέσεις που προέκυψαν από την εμπειρία του εργατικού κινήματος, (Παρισινή Κομμούνα, Εργατικά συμβούλια, τα πρώτα χρόνια των Σοβιέτ στη Ρωσία).

]]>
Από: Δημήτρης Παρασκευάς https://aformi.gr/2011/08/%ce%b7-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%83%cf%85%ce%b3%ce%ba%cf%85%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%cf%84%cf%89%ce%bd-%c2%ab/comment-page-1/#comment-2663 Thu, 01 Sep 2011 07:36:39 +0000 http://www.aformi.gr/?p=12002#comment-2663 Πρώτα απ’ όλα το κείμενο είναι αριστερίζον, και ως τούτου έχει κάποια θεμελιακά αξιώματα τα οποία αναμένει ο συγγραφέας ότι πρέπει να είναι οικουμενικά.

Αρχίζουμε. Αναφέρει πως το κίνημα των πλατειών είχε έλλειψη πολιτικοποίησης χωρίς καν να αντιλαμβάνεται το κυρίως πρόσταγμα που υπάρχει, δηλαδή της ΑΜΕΣΗΣ δημοκρατίας. Αυτό είναι καθαρά η πιο πολιτικοποιημένη έκφραση που έχει υπάρξει στη μοντέρνα εποχή.

Συνεχίζει λέγοντας πως με την απαξίωση των κομμάτων και των κρατικών μηχανισμών θίγεται το δημόσιο και απαλλάσσονται οι ιδιώτες όπως και τα ΜΜΕ. Προφανώς έχασε όλο το θέμα του διαχωρισμού μεταξύ κρατικού και δημόσιου, όπως και τον αποκλεισμό των ΜΜΕ και την κριτική του ιδιωτικού καπιταλισμού.

Για το ότι ο Βαρδινογιάννης θα προσυπόγραφε το “κλέφτες κλέφτες” είναι ένας ηλίθιος λαϊκισμός καθώς ο Βαρδινογιάννης μαζί με την τάξη του επωφελείται άμεσα από τους κλέφτες. Μη λέμε χαζά!

“Καμιά αυτοοργάνωση δεν μπορεί να τα υποκαταστήσει (τα κόμματα, τις οργανώσεις (;) τις αναρχικές ομάδες). Πρώτα απ’ όλα, ο συγγραφέας θα έπρεπε να αντιληφθεί ότι η οργανωτική δομή των πλατειών άρχισε από το μηδέν (0) με ότι αυτό συνεπάγεται. Όταν αρχίζει λοιπόν κάποιος από το τίποτα και χτίζει κάτι, λογικά να υπολείπεται του έτοιμου προϊόντος, όσο στραβό και να είναι αυτό το έτοιμο. Η παράγραφος συνεχίζεται μιλώντας για ζητήματα (τα οποία μια χαρά τέθηκαν και συζητήθηκαν) όπου ο συγγραφέας απαιτεί στην ουσία την ύπαρξη κομμάτων που θα πάρουν το ρόλο του βοσκού πάνω στο πλήθος. Το κείμενο μέχρι στιγμής φαίνεται όλο και πιο ψηφοθηρικό. Ας συνεχίσουμε την ανάγνωση.

Ακολουθεί ένα παράδειγμα όπου φαίνεται το πλήθος να αναπαράγει την κυβερνητική προπαγάνδα επί των πανεπιστημίων. Δηλαδή ο διάλογος των πλατειών πρέπει σώνει και καλά να έχει μια συγκεκριμένη έκφραση η οποία να συνδράμει με τις απόψεις του συγγραφέα, εάν όχι, είναι κυβερνητική προπαγάνδα. Ο/Η κύριος/κυρία που το έγραψε θα πρέπει να αρχίσει να αντιλαμβάνεται τι είναι συζήτηση και επιχειρήματα. Θα υπάρξουν και τα μεν, και τα δε.

Το άσυλο του πανεπιστημίου, δεν το οφείλουμε στα αριστερά κόμματα όπως θέλει να μας πείσει το άρθρο, το οφείλουμε στον κόσμο που πολέμησε και θα πολεμήσει γι αυτό. Αυτό το καπέλωμα της αριστεράς… έλεος δηλαδή!

Συμφωνούμε ότι υπάρχει μια σκληρή και ανοιχτή πολιτική μάχη, αλλά όχι μάχη θέσεων, αλλά μάχη λαού που προσπαθεί να τα βρει μεταξύ του. Οι διαχωρισμοί που προωθούν τα κόμματα μόνο αυτό δε θέλουν όμως.

Κατηγορηματικά Όχι απαντά στην έλλειψη κομματικών ταυτοτήτων! Συνεχίζει βέβαια μπερδεύοντας την πολιτικοποίηση με την κομματικοποίηση. Το έλεος το ίδιο για να κρατήσω σεμνό το σχόλιό μου.

Η “«άμεση δημοκρατία των συνελεύσεων» βρίσκεται μακράν κάθε πραγματικότητας.” μας λέει ευθαρσώς, ενώ υπονοεί ότι τα υπάρχοντα κόμματα (όποια υποστηρίζει τέλος πάντων) κατέχουν όλη την αλήθεια και εμείς είμαστε άβουλα όντα που πρέπει να υπακούουμε τις επιταγές τους. Μάλιστα…

Το σωστό συμπέρασμα για το συγγραφέα είναι να συμμετέχουμε στο τσίρκο των αστικών εκλογών και έτσι να καταφέρουμε να επιβιώσουμε. Προσπαθεί επίσης να το φέρει πως αυτό είναι συλλογική απόφαση των πλατειών. Εμένα η εντύπωση που μου δόθηκε είναι ότι την ημέρα των εκλογών μένουμε στις πλατείες. Όπως το βλέπει ο καθένας φυσικά.

Και να ζητήσω μια συγνώμη από τον Άγγελο Καλοδούκα που αντί να τον αναφέρω με το όνομά του τον αναφέρω ώς συγγραφέα, αυτό έγινε καθώς τα σχόλια γράφονταν ταυτόχρονα με την ανάγνωση.

Επίσης να μεταφέρω την εκτίμησή μου προς τον κ. Καλοδούκα, απλά στο συγκεκριμένο κείμενο διαφωνούμε απόλυτα. Αυτό φυσικά είναι και μια καλή αρχή για ένα καλύτερο αύριο. Διαφωνία και συζήτηση.

Ευχαριστώ.

]]>
Από: rakis1 https://aformi.gr/2011/08/%ce%b7-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%83%cf%85%ce%b3%ce%ba%cf%85%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%cf%84%cf%89%ce%bd-%c2%ab/comment-page-1/#comment-2656 Wed, 31 Aug 2011 14:28:33 +0000 http://www.aformi.gr/?p=12002#comment-2656 Όταν ο Ισοκράτης πήγε Πλατεία:
rakis1.wordpress.com

]]>
Από: markos https://aformi.gr/2011/08/%ce%b7-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%83%cf%85%ce%b3%ce%ba%cf%85%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%cf%84%cf%89%ce%bd-%c2%ab/comment-page-1/#comment-2650 Tue, 30 Aug 2011 08:10:00 +0000 http://www.aformi.gr/?p=12002#comment-2650 Στον κόσμο τούτο μόνο η οργάνωση μετράει.
Ολα τα άλλα είναι περιττά.

]]>