Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

Πρωτοβουλία οικονομολόγων και πανεπιστημιακών: Διεθνής καπιταλιστική κρίση και απάντηση του εργατικού-λαϊκού κινήματος



ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Πριν ένα χρόνο, με τη διακήρυξη της «Πρωτοβουλίας Οικονομολόγων και Επιστημόνων», τριάντα αριστεροί οικονομολόγοι και πανεπιστημιακοί από διαφορετικούς ιδεολογικούς χώρους και με διαφορετικές πολιτικές καταβολές υψώσαμε φωνή αντίστασης στην καταστροφική πολιτική -για τους εργαζόμενους και τα μικρομεσαία στρώματα -της κυβέρνησης – ΔΝΤ- ΕΕ με την υπογραφή του επαίσχυντου μνημονίου και προτείναμε προς τους εργαζόμενους της χώρας να παλέψουν για την επιβολή ενός προγράμματος με βασικούς άξονες πάλης : παύση πληρωμών-διαγραφή του χρέους, έξοδο από το ευρώ-ΟΝΕ, κρατικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων, αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις, αύξηση των δαπανών για παιδεία, υγεία, κοινωνική ασφάλιση. Κρίνουμε τη μέχρι σήμερα πορεία της πρωτοβουλίας θετική, παρ όλες τις ανεπάρκειες και τις αδυναμίες της , αφού αν μη τι άλλο, με τις θέσεις της άνοιξε το διάλογο και την αντιπαράθεση τόσο μέσα στην Αριστερά , αλλά κυρίως μέσα στους εργαζόμενους και την ελληνική κοινωνία για το με «ποιους στόχους πάλης» πρέπει το εργατικό -λαϊκό κίνημα να απαντήσει στην άνευ προηγουμένου επίθεση που δέχεται από το κεφάλαιο και τον αστικό συνασπισμό εξουσίας(αστικά κόμματα, ΣΕΒ, ΕΕ,ΔΝΤ,ΜΜΕ ,κλπ) για να ξεπεράσει την κρίση του, φορτώνοντας τα βάρη της στις πλάτες των εργαζομένων. Φυσικά, η πρωτοβουλία μας δεν φιλοδοξούσε , δεν μπορούσε και δεν μπορεί να δώσει μια ολοκληρωμένη πολιτική απάντηση στο μεγάλο ζήτημα της καπιταλιστικής κρίσης αφού δεν είναι, ούτε και θα γίνει πολιτικός φορέας. Ωστόσο, μπορεί και πρέπει ,λόγω της τεράστιας σημασίας που έχει αποκτήσει για τη ζωή δις εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, να πάρει θέση για τα αίτια ,το χαρακτήρα, την εξέλιξή της, αλλά και να δώσει ένα γενικό περίγραμμα μιας πολιτικής απάντησης προς όφελος των εργαζομένων.

1. ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΚΡΙΣΗΣ

Η παρούσα διεθνής καπιταλιστική κρίση είναι μια κρίση-σταθμός κι όχι μια τρέχουσα διακύμανση του καπιταλιστικού κύκλου. Δεν είναι μια αυτοτελής κρίση και πολύ περισσότερο δεν είναι μόνο, η κυρίως, μια χρηματοπιστωτική κρίση, όπως διατυμπανίζουν οι αστοί οικονομολόγοι. Είναι συνέχεια, αλλά και ταυτόχρονα , μια μεγάλη τομή στη δομική κρίση του 1973 που έχει τη βάση της στην διαδικασία της καπιταλιστικής παραγωγής, εκεί που δημιουργείται και αποσπάται η υπεραξία. Η οικονομική κρίση του 1973 οδήγησε την παγκόσμια οικονομία σε ένα μακρύ κύμα καθοδικής πορείας με αναιμικές ανακάμψεις (1973-2007), που διακόπτονταν από ενδιάμεσους κρισιακούς σταθμούς, όπως οι κρίσεις του 1982(πετρελαϊκή), 1987(χρηματιστηριακή ΗΠΑ), 1992-93(Ιαπωνία), 1997-98(Ρωσία-Αν. Ασία), 2000-1(Νέα Οικονομία ΗΠΑ), φτάνοντας μέχρι την πιστωτική επέκταση του 2001-2006 και το ξέσπασμα της παρούσας κρίσης στην κτηματική αγορά των ΗΠΑ το καλοκαίρι του 2007. Η εκτίμησή μας για κρίση-τομή-σταθμό στην ιστορία των καπιταλιστικών κρίσεων, βασίζεται στην πρωτοφανή διάρκεια, την ένταση, το βάθος, αλλά και στη μετεξέλιξή της από παραγωγική, σε χρηματοπιστωτική και σε δημοσιονομική, που απειλεί με χρεοκοπία ακόμα και καπιταλιστικά κράτη. Έχει πίσω της μια περίοδο τριάντα πέντε χρόνων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων σε όλους τους τομείς (οικονομικό, κοινωνικό, ιδεολογικό, πολιτικό) με στόχο να ανακάμψει η κερδοφορία του κεφαλαίου. Οι προσπάθειες αυτές απέτυχαν. Όπως δείχνουν τα στοιχεία το ποσοστό κέρδους κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και με καθοδική-πτωτική τάση, επιβεβαιώνοντας το νόμο της πτωτικής τάσης του ποσοστού κέρδους, όπως διατυπώθηκε από τον Μαρξ. Συγκεκριμένα, από το 1970 και ανά δεκαετία μέχρι το 2007, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, το ποσοστό κέρδους στη μεταποίηση των τριών πιο ανεπτυγμένων καπιταλιστικά χωρών (ΗΠΑ, Γερμανία, Ιαπωνία), έχει ως εξής: (στοιχεία Ρ. Μπρέννερ)

Επίσης τα στοιχεία δείχνουν ότι και ο ρυθμός του παγκόσμιου ΑΕΠ αρχής γεννωμένης από τη δεκαετία του 1970 βαίνει μειούμενος ξεκινώντας λίγο πάνω από το 4% τη δεκαετία 1970-1979 και πέφτει περίπου κατά 1% για κάθε μια από τις δυο επόμενες δεκαετίες μέχρι και το 2000.Την περίοδο 2001-2007 παρουσιάζει μια μικρή ανάκαμψη για να φτάσει το 2007 λίγο κάτω από το 3%.

 

. Πως φτάσαμε ως εδώ

Το τέλος της «χρυσής εποχής» μετά το Β παγκόσμιο πόλεμο με τους υψηλούς ρυθμούς καπιταλιστικής συσσώρευσης και το ξέσπασμα της κρίσης του 1973, ήταν αποτέλεσμα του νόμου της πτωτικής τάσης του ποσοστού κέρδους στις ιδιαίτερες συνθήκες εκείνης της εποχής. Οι προσπάθειες επίλυσης της κρίσης με τη χρησιμοποίηση κευνσιανών μέτρων που στόχευαν στην τόνωση της συνολικής «ενεργούς ζήτησης» δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, γιατί το πρόβλημα του συστήματος δεν ήταν η έλλειψη επαρκούς ζήτησης, αλλά η χαμηλή κερδοφορία του κεφαλαίου, που οφείλεται στην αύξηση της οργανικής σύνθεσης του κεφαλαίου, στην συνεπακόλουθη πτωτική τάση του ποσοστού κέρδους με αποτέλεσμα την υπερσυσσώρευση του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, οι κευνσιανές πολιτικές οδήγησαν σε στασιμοπληθωρισμό ,δηλ. στασιμότητα στην παραγωγή και υψηλό πληθωρισμό. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι ήδη από τον Αύγουστο του 1971 με την κατάργηση του συστήματος των σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών του Bretton-Woods(1944-1971) που στηριζόταν στον κανόνα χρυσού, αλλά και με την κατάργηση από τις ΗΠΑ την Πρωτοχρονιά του 1974 των περιορισμών στις διεθνείς κινήσεις κεφαλαίων και την απελευθέρωση του χρηματοπιστωτικού τους συστήματος αναβαθμίζεται σταδιακά ο ρόλος του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου στο πλαίσιο της διαδικασίας συσσώρευσης του κεφαλαίου. Ο αναβαθμισμένος ρόλος του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου γίνεται για πρώτη φορά σαφής με την κρίση του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης το 1987.

Η αποτυχία στην αντιμετώπιση της κρίσης και η έντονη ύφεση του τέλους της δεκαετίας του 70, σε συνδυασμό με το χαμηλό επίπεδο της ταξικής πάλης οδήγησε το κεφάλαιο, στις αρχές της δεκαετίας του 80 με επικεφαλής τις ΗΠΑ , στην αλλαγή αυτής της πολιτικής και στην αντικατάστασή της από την αντιπληθωριστική πολιτική, τη λεγόμενη δημοσιονομική πειθαρχία (μηδενικό δημόσιο έλλειμμα και χαμηλό δημόσιο χρέος) και, κυρίως, σε ριζικές αναδιαρθρώσεις σε όλους τους τομείς με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Έτσι προωθούνται νέες αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στον τομέα της παραγωγής-εργασίας. Εμφανίζονται δηλαδή οι πρώτες μορφές της «νεοφιλελεύθερης» διαχείρισης της κρίσης. Οι αναδιαρθρώσεις αυτές στηρίζονται στην αναβαθμισμένη παρουσία της απόλυτης υπεράξιας, χωρίς όμως η απόσπαση της σχετικής υπεραξίας να χάνει τον καθοριστικό ρόλο της στα πλαίσια της οργανικής τους διαπλοκής. Εμφανίζονται οι μορφές ευέλικτης και ελαστικής εργασίας. Στο επίπεδο της διανομής του εισοδήματος ισχυροποιούνται οι πολιτικές λιτότητας με μειώσεις στις αυξήσεις των μισθών και εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια περιορισμού του «κοινωνικού κράτους». Οι αλλαγές αυτές οδήγησαν σε μεγάλη άνοδο του ποσοστού υπεραξίας , αλλά όχι στην απαιτουμένη αύξηση του ρυθμού ανόδου της παραγωγικότητας της εργασίας, που σε συνδυασμό με την πτώση της οργανικής σύνθεσης του κεφαλαίου, τη μείωση της μη παραγωγικής εργασίας σε σχέση με την παραγωγική, αλλά και άλλους παράγοντες, βοηθούν στην αύξηση του ποσοστού κέρδους. Έτσι δεν ανέκαμψε στον απαιτούμενο βαθμό η κερδοφορία του κεφαλαίου.

 

1β. Η διαμόρφωση των αντιφάσεων που οδήγησαν στην κρίση.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και μετά, επιχειρήθηκε να επιταχυνθεί η συσσώρευση και να ξεπεραστούν τα προβλήματα στην κερδοφορία του κεφαλαίου. Στο επίπεδο της παραγωγής-εργασίας, με κυρίαρχο και καθοριστικό πάντα το ρόλο της σχετικής υπεραξίας, αυξάνεται ακόμα περισσότερο το ειδικό βάρος της απόλυτης υπεραξίας. Διευρύνονται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης. Ο νέος συνδυασμός τεχνικών απόσπασης σχετικής και απόλυτης υπεραξίας, και η ακόμα μεγαλύτερη στροφή του κεφαλαίου από τον τομέα της παραγωγής στο χρηματοπιστωτικό τομέα, οδήγησε σε επιτάχυνση της διαδικασίας συσσώρευσης στις ΗΠΑ την περίοδο 1995-2000. Στο επίπεδο διανομής του εισοδήματος ενισχύονται ακόμα πιο πολύ η λιτότητα, εμφανίζονται τάσεις κατάργησης του «κοινωνικού» κράτους. Παρόλα αυτά όμως – και σε σύγκριση με τη «χρυσή εποχή» οι ρυθμοί ανάπτυξης και κερδοφορίας δεν ανακάμπτουν ικανοποιητικά για το κεφάλαιο. Η απάντηση σ’ αυτό, από τη μεριά του καπιταλισμού, ήταν η διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα. Με αυτό τον τρόπο διευκολύνθηκε ο δανεισμός των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων με απώτερο ζητούμενο αρχικά τη διατήρηση της κατανάλωσης σε υψηλά επίπεδα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα επίσης την αναβάθμιση της χρηματοπιστωτικής σφαίρας καθώς τα πλεονάζοντα κεφάλαια που δεν έβρισκαν σε άλλους τομείς της καπιταλιστικής παραγωγής επαρκή αξιοποίηση, λόγω της πτώσης του ποσοστού κέρδους, βρήκαν εκεί ασφαλές καταφύγιο. Αποτέλεσμα η δημιουργία της μεγαλύτερης μέχρι τότε χρηματιστηριακής φούσκας από την δεκαετία του 1920, που επηρέασε κατά κύριο λόγο τις τιμές των μετοχών της λεγόμενης «νέας οικονομίας», οι οποίες αποτελούσαν και την αιχμή του δόρατος της συσσώρευσης.

Όταν η φούσκα «έσπασε» την άνοιξη του 2000, η αμερικανική οικονομία αντιμετώπιζε τον κίνδυνο να εισέλθει σε βαθύτατη ύφεση. Όμως η ύφεση που ακολούθησε το 2001 δεν ήταν ιδιαίτερα έντονη. Η αποφυγή της βαθιάς ύφεσης εξασφαλίστηκε μέσω μέτρων όπως ο συνδυασμός παροξυσμικής επέκτασης της χρηματοπιστωτικής σφαίρας, φοροαπαλλαγών του κεφαλαίου και αυξημένων πολεμικών δαπανών. Από την πλευρά της νομισματικής πολιτικής, η κατάσταση αντιμετωπίστηκε με την ταχύτερη και πιο εκτεταμένη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην ιστορία των ΗΠΑ, ωθώντας τα επιτόκια από το 2000-2003 στο 1% που αποτελούσε το χαμηλότερο επίπεδο των 45 τελευταίων χρόνων. Η αποφυγή της ύφεσης συνεπαγόταν το κόστος της διατήρησης όχι μόνο των ανισορροπιών που είχαν οδηγήσει σε αυτή, αλλά και το επιπλέον πρόβλημα της υπερβάλλουσας ρευστότητας στην οικονομία, (λόγω της παρατεταμένης διατήρησης χαμηλών επιτοκίων) που οδήγησε στην ανεξέλεγκτη συμπεριφορά των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Έτσι, το τέλος της χρηματιστηριακής φούσκας διαδέχθηκε η φούσκα των ακινήτων ως το νέο προνομιακό πεδίο επέκτασης του χρηματικού κεφαλαίου σε συνθήκες χαμηλών επιτοκίων, προκειμένου να διατηρηθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου. Αυτή η κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη από το καλοκαίρι του 2007 και δεν είναι άλλη από την κρίση των λεγόμενων «δανείων χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης» ή των «δανείων των φτωχών». Σημείο έναρξης για την τρέχουσα κρίση στάθηκε η αδυναμία αποπληρωμής, με μαζικούς μάλιστα όρους, των εν λόγω δανείων.

Το σημείο τομής, οπότε η παραπάνω διαδικασία διακόπτεται απότομα και αρχίζει να μετράει αντίστροφα ο χρόνος για το σκάσιμο της «φούσκας» των ακινήτων, τοποθετείται τον Ιούνιο του 2004. Τότε αρχίζουν να αυξάνονται τα επιτόκια του δολαρίου, όπου από το 1%, φτάνουν τον Ιούνιο του 2006 στο 5,25%, οπότε ο παραπάνω μηχανισμός παύει να λειτουργεί. Σταματά η χρηματοδότηση και η αναχρηματοδότηση των στεγαστικών δανείων και ξεκινά μια χωρίς προηγούμενο διαδικασία κατασχέσεων και αλυσιδωτών χρεοκοπιών. Επιπλέον, η άνοδος των επιτοκίων λειτούργησε «καταστροφικά» για το παραγωγικό κεφάλαιο, γιατί έκανε πιο δαπανηρές -και το ανάγκασε να μειώσει- τις επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής και την ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού, γεγονός που οδήγησε σε σημαντική επιβράδυνση στην αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, με αποτέλεσμα την επιδείνωση του προβλήματος της μειωμένης κερδοφορίας του. Επομένως, η κρίση στην κτηματική αγορά αποκάλυψε και όξυνε το βαθύτερο πρόβλημα του παραγωγικού κεφαλαίου, που δεν είναι άλλο από την πτωτική τάση του ποσοστού κέρδους.

Οι κυριότερες κεντρικές τράπεζες για να αντιμετωπίσουν την κρίση των «δανείων των φτωχών» κινήθηκαν, ξανά, όπως και στην κρίση των μετοχών της «νέας οικονομίας», στην κατεύθυνση της λεγόμενης πολιτικής των μηδενικών επιτοκίων. Αυτή τη φόρα όμως δεν κατάφεραν να αποφύγουν την βαθιά ύφεση της περιόδου 2007-2009. Έτσι ήρθαν στην επιφάνεια τα όρια και τα αδιέξοδα της νομισματικής πολιτικής. Η καθίζηση όλων ανεξαιρέτως των χρηματιστηρίων του κόσμου που ακολούθησε, σήμανε κι ένα νέο γύρο κρίσης, από τη στιγμή που οι αγορές κεφαλαίων μετατράπηκαν σε μέσο με το οποίο αλώθηκαν κλάδοι και επιχειρήσεις άσχετοι με τα στεγαστικά δάνεια των ΗΠΑ. Τα χρηματιστήρια έτσι έγιναν παράγοντας γενίκευσης και επιδείνωσης της κρίσης.

Τα τρισεκατομμύρια των δολαρίων , των ευρώ και των άλλων νομισμάτων που έριξαν όλες οι κυβερνήσεις του κόσμου, για να μην καταρρεύσει το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, μετέτρεψαν την κρίση από παραγωγική και χρηματοπιστωτική σε δημοσιονομική, απειλώντας με χρεοκοπία ολόκληρα κράτη. Τελευταία ,μάλιστα, έχει πάρει, μέσω των συναλλαγματικών ισοτιμιών, τη μορφή του οξυμένου νομισματικού πολέμου.

 

2. ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος η διεθνής κρίση του 2007-2009 οδήγησε το 2009 σε μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 0,6% για πρώτη φορά μετά το 1946 . Το ΑΕΠ των ΗΠΑ, Ιαπωνίας , ζώνης του ευρώ κατά το 2009 παρουσιάζει % μείωση αντίστοιχα κατά 2,6/6,3/4,1. Αυξάνεται % αντίστοιχα το 2010 κατά 2,9/4,3/1,8. Ενώ σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ εκτιμάται ότι άνοδος θα υπάρξει στο ΑΕΠ το 2011 κατ αντιστοιχία κατά 2,2/1,7/1,7. Η αναδυόμενη Κίνα παρουσίασε συνεχή άνοδο στο ΑΕΠ της 2009(9,2%),2010(10,3%) και 2011(9,7%). Από το 2010 εμφανίζονται στην παγκόσμια οικονομία ορισμένα σημάδια αναιμικής και ανισόμετρης ανάκαμψης. Η ανάκαμψη της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας το 2010 διαφέρει από χώρα σε χώρα. Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ των ανεπτυγμένων καπιταλιστικά χωρών το 2010 κυμάνθηκε στο 3% έναντι -3,4% το 2009, ενώ των αναπτυσσόμενων χωρών στο 7,1% έναντι 2,9% το 2009 ,με καθοριστική τη συμβολή της Ινδίας, αλλά κυρίως της Κίνας. Ενδεικτικό στοιχείο της ανάκαμψης αποτέλεσε και το παγκόσμιο εμπόριο εμπορευμάτων και υπηρεσιών που έφτασε στα προ της κρίσης επίπεδα, σημειώνοντας άνοδο κατά 12% το 2010, έναντι πτώσης κατά 10,7% το 2009. Ενώ προβλέπεται και αύξησή του κατά 7,1% το 2011. Εκτιμάται ότι για το 2011 θα υπάρξει επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ στο 4,4% και θα διαμορφωθεί στο 2,5% για τις αναπτυγμένες, ενώ στο 6,5% για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Ασφαλώς και δεν πρέπει η ανάκαμψη να ταυτίζεται με την έξοδο από την κρίση, γιατί όπως έχει αποδειχτεί και εμπειρικά, η πτωτική τάση του μέσου ποσοστού κέρδους μπορεί να συνυπάρχει ακόμα και με υψηλούς ρυθμούς ανόδου του ΑΕΠ. Επομένως για να διαφανούν ελπίδες για διέξοδο από την κρίση από αστική σκοπιά, πρέπει να ανακοπεί, έστω προσωρινά και βραχυπρόθεσμα, η πτωτική τάση του ποσοστού κέρδους και να επανέλθει στα απαιτούμενα επίπεδα η κερδοφορία του κεφαλαίου. Πράγμα που εκτός άλλων προϋποθέσεων, απαιτεί και προϋποθέτει την άνοδο της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, τη μαζική επέκταση της σχετικής και, σήμερα, της απόλυτης εξαθλίωσης ευρύτατων εργατικών και λαϊκών στρωμάτων, καθώς και την ταχύρυθμη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στην κατεύθυνση της γενίκευσης της ελαστικής εργασίας. Οι ελπίδες του κεφαλαίου για έξοδο από την κρίση γίνονται ακόμα πιο δύσκολες από την συνεχή άνοδο της τιμής του πετρελαίου, την αύξηση της τιμής των τροφίμων που θα επαναφέρει στο προσκήνιο το επισιτιστικό πρόβλημα, την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού από την ΕΚΤ και την FED, και τον καταστροφικό σεισμό και το ατύχημα στους σταθμούς πυρηνικής ενέργειας στην Ιαπωνία, γεγονότα και καταστάσεις, που θα ενισχύσουν τις τρέχουσες πληθωριστικές πιέσεις, θέτοντας τις βάσεις για τα πρώτα σημάδια επανεμφάνισης του στασιμοπληθωρισμού. Εκτιμούμε ότι η κρίση θα οξυνθεί ακόμα περισσότερο μέσα στο 2011-12 λόγω της δημοσιονομικής κρίσης, και της κρίσης χρέους τόσο των ΗΠΑ , της Μ. Βρετανίας, όσο και χωρών -μελών της ζώνης του ευρώ, που η χρεοκοπία κάποιων απ αυτές -με πρώτες σε υποψηφιότητα την Ιρλανδία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία- θα προκαλέσει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα.

 

3. ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Η διεθνής καπιταλιστική κρίση αφορά και την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται – εξ ίσου οδυνηρά αν και με μια διαφορά φάσης σε σχέση με τις ΗΠΑ- από την τρέχουσα κρίση. Μέχρι πολύ πρόσφατα (2005-2006) η ευρωπαϊκή οικονομία υστερούσε έναντι της αμερικανικής σε ότι αφορά τους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης. Η διαφορά μεταξύ της οικονομίας των ΗΠΑ και της Ευρώπης αποδόθηκε από τους κύκλους του κεφαλαίου της ΕΕ στην έγκαιρη εφαρμογή από το κεφάλαιο στις ΗΠΑ των νέων τεχνικών απόσπασης απόλυτης και σχετικής υπεραξίας με τρόπο που κατά το δυνατόν πιο έγκαιρα να αντισταθμίζει την αύξηση της οργανικής σύνθεσης του κεφαλαίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις τρεις μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία) παρά το γεγονός ότι οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αλλά και η επένδυση σε νέες τεχνολογίες πολλές φορές κατά τις δεκαετίες του 1980 και 1990 ήταν η υψηλότερη σε παγκόσμια κλίμακα, δεν συνοδεύτηκαν με ταυτόχρονη μεταβολή των εργασιακών σχέσεων και την αναμόρφωση του «κοινωνικού κράτους» με τρόπο επωφελή για το κεφάλαιο ,εξαιτίας της ισχυρής παρουσίας μεταπολεμικά Αριστεράς και εργατικού κινήματος σε όλες του τις μορφές (κομμουνιστικό, σοσιαλδημοκρατικό-ρεφορμιστικό). Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ΕΕ να «χάσει» σε ανταγωνιστικότητα έναντι των Αμερικανών ανταγωνιστών της. Παρ’ όλα αυτά (και υπό το βάρος του ανταγωνισμού των κεφαλαίων), έστω και με κάποια καθυστέρηση, βρίσκεται σε εξέλιξη μια γιγαντιαία προσπάθεια επαναπροσδιορισμού τόσο των εργασιακών σχέσεων όσο και των στοιχείων του «κοινωνικού» κράτους υπέρ του κεφαλαίου και αποτελούν τη στρατηγική απάντηση του ευρωπαϊκού καπιταλισμού για την υπέρβαση της κρίσης, αλλά και το κατ’ εξοχήν πεδίο ταξικής αντιπαράθεσης την τρέχουσα ιστορική περίοδο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εξελίξεις στη ζώνη του ευρώ, που βρίσκεται και η Ελλάδα. Μετά την κρίση 2007-2009 όπου το ΑΕΠ κινήθηκε αρνητικά το 2009 κατά 4,1%, το 2010 παρουσιάστηκε ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας με κινητήριο μοχλό τις εξαγωγές κυρίως της Γερμανίας η οποία σημείωσε υψηλούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ της 3,6%. Οι υπόλοιπες χώρες- με εξαίρεση τη Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Ισπανία οι όποιες είχαν αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης- παρουσίασαν μέτριες έως χαμηλές επιδόσεις. Και εδώ όμως, όπως και παγκόσμια , σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, για το 2011 η ανάπτυξη θα κυμανθεί στο 1,5% έναντι 1,8% του 2010. Η ανεργία προβλέπεται να παραμείνει σταθερή γύρω στο 10%, ενώ και η Γερμανία θα έχει καθοδικούς ρυθμούς φτάνοντας στο 2,2%. Ελλάδα και Πορτογαλία θα κινηθούν με αρνητικούς ρυθμούς, ενώ Ισπανία και Ιρλανδία προβλέπεται, πάντα κατά το ΔΝΤ, να σημειώσουν χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ανοδικά κινήθηκε ο πληθωρισμός, όπου από 0,3% το 2009 έφτασε το 1,6% το 2010, ενώ για το 2011 αναμένεται να κυμανθεί από 1,3%-2,3%. Η κρίση και ο παροξυσμός που γνώρισε το δημοσιονομικό πρόβλημα, ιδιαίτερα των ασθενέστερων χωρών του Νότου λόγω της πρωτοφανούς χρηματοδότησης των τραπεζών από τους κρατικούς προϋπολογισμούς για να μην καταρρεύσουν, οδήγησε την ΕΕ σε αποφάσεις στρατηγικής σημασίας στη σύνοδο της 25ης Μαρτίου 2011. Εκεί το ευρωπαϊκό κεφάλαιο αποφάσισε την δημιουργία Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) που θα υποκαταστήσει από το 2013 τους υπάρχοντες μηχανισμούς. Ο ΕΜΣ αφορά τις χώρες της ζώνης του ευρώ και όσες άλλες προσφερθούν να συμμετάσχουν στις οποίες θα δίνει βοήθεια όταν τη χρειάζονται. Η βοήθεια θα βασίζεται σε ένα πρόγραμμα αυστηρής οικονομικής και δημοσιονομικής προσαρμογής-πειθαρχίας. Προετοιμάζει πλαίσιο για ελεγχόμενες χρεοκοπίες. Εισάγεται το «Σύμφωνο για το ευρώ». Αυτό προβλέπει : Μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι: «Το κόστος εργασίας θα παρακολουθείται μέσω της σύγκρισης με τις εξελίξεις σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ και τους κυριότερους συγκρίσιμους εμπορικούς εταίρους». Δηλ. τηρουμένων των αναλογιών οδηγούμαστε σε μισθούς Κίνας ,η πιο σωστά, σε μισθούς πείνας. Περαιτέρω «ελαστικοποίηση» των εργασιακών σχέσεων. Μειώσεις των συντελεστών φορολόγησης του κεφαλαίου. Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, ως αποτέλεσμα της εναρμόνισης των ορίων συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο όριο ζωής. Κατοχύρωση ανώτατων ορίων για το χρέος και το έλλειμμα. Το «Σύμφωνο για το ευρώ» δεσμεύτηκαν να το εφαρμόσουν εθελοντικά και έξι χώρες που δεν ανήκουν στη ευρωζώνη, αλλά που είναι μέλη της ΕΕ ( Ρουμανία , Βουλγαρία, Δανία, Πολωνία, Λετονία, Λιθουανία).

Εκτιμούμε ότι αυτές οι εξελίξεις και οι επικείμενες αλλαγές εντός του 2011 μεταλλάσσουν το χαρακτήρα της ΕΕ σε ακόμα πιο αντιδραστική –ολοκληρωτική κατεύθυνση. Θα εντείνουν την ανισόμετρη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των χωρών- μελών της ΕΕ και θα συνοδευτούν με ένταση των μέτρων καταστολής. Δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της απομάκρυνσης κάποιων χωρών- μελών ή ακόμα και διάλυσης της ευρωζώνης και κατ’ επέκταση και της ΕΕ, κάτω από το βάρος των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντιθέσεων. Πιθανότητα που αν υλοποιηθεί θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για μια νέα αντιδραστική καπιταλιστική ολοκλήρωση. Με τις τελευταίες εξελίξεις γίνεται με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο φανερό στα μάτια των εργαζομένων όλης της Ευρώπης ότι: Η υπαρκτή κρίση χρέους των χωρών της Ε.Ε, αλλά και πολλών χωρών του κόσμου, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη διεθνή καπιταλιστική κρίση. Αποτελεί ειδική μορφή εκδήλωσής της, που έφτασε σε σημείο παροξυσμού από τα τρις που δόθηκαν στις τράπεζες για να μην καταρρεύσουν. Οι αστικές τάξεις των χωρών της ΟΝΕ και της ΕΕ, παρά τις μεταξύ τους αντιθέσεις, αξιοποιούν το υπαρκτό δημοσιονομικό πρόβλημα, κυρίως των χωρών του Ευρωπαϊκού νότου, και πραγματοποιούν αλλαγές τόσο στο επίπεδο του κεφαλαίου, όσο και στο επίπεδο της εργασίας, στην προσπάθεια τους να υπερβούν την κρίση υπερσυσσώρευσης. Έτσι σε ότι αφορά το κεφάλαιο εντείνεται η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου μέσω των συγχωνεύσεων και εξαγορών, οδηγώντας σε απαξίωση κεφάλαια που δεν μπορούν να επιβιώσουν. Σε ότι αφορά την εργασία επιδιώκουν τη μείωση της αξίας της εργατικής δύναμης, είτε μέσω της μείωσης της αξίας των μέσων συντήρησής της, είτε με τη χειροτέρευση του ιστορικά και κοινωνικά διαμορφωμένου επιπέδου διαβίωσής της. Η προσπάθεια γενίκευσης της ελαστικής εργασίας που επιχειρείται από τη μεριά του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, αποτελεί το κυρίαρχο μέσο των αλλαγών στην οργάνωση της εργασιακής διαδικασίας. Η ελαστική εργασία λειτουργεί ως ένας από τους παράγοντες που αντισταθμίζουν την πτωτική τάση του ποσοστού κέρδους γιατί :α) Σε συνδυασμό με τα νέα μέσα παράγωγης μειώνει τον αναγκαίο χρόνο εργασίας αυξάνοντας το ποσοστό υπεραξίας. β) Έχει την τάση να μειώνει τον πραγματικό μισθό, γεγονός που αυξάνει την απόλυτη υπεραξία. γ)Αυξάνει την παραγωγικότητα του κεφαλαίου μέσω της εξοικονόμησης σταθερού κεφαλαίου. δ)Βάζει φραγμό στην τάση μείωσης της ζωντανής εργασίας στην παράγωγη, σε σχέση με το συνολικό κεφάλαιο που αυτή κινεί. ε)Παρουσιάζεται από την πλευρά του ευρωπαϊκού κεφαλαίου σαν αναγκαιότητα που επιβάλλεται από την αύξηση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας, της «παγκοσμιοποίησης» και πάνω απ όλα σαν τρόπος καταπολέμησης της ανεργίας.

Εκτός από το σφαγιασμό των εργατικών μισθών (κατάργηση του κατώτατου ορίου μισθού, μειώσεις αποδοχών, σύνδεση μισθών-παραγωγικότητας) και τη γενίκευση της ελαστικής εργασίας (συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εποχιακή απασχόληση, απελευθέρωση απολύσεων, άρση μονιμότητας στο δημόσιο κλπ) που αποτελούν τον άμεσο μισθό, στη λαιμητόμο μπαίνει και ο έμμεσος μισθός, η αλλιώς το λεγόμενο κράτος πρόνοιας. Δημόσια διακηρυγμένος στόχος τους είναι η συρρίκνωση και η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης, της υγείας, της παιδείας και κάθε δημόσιου αγαθού.

 

4. ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ

Στην παραπάνω κατεύθυνση του ευρωπαϊκού κεφαλαίου για έξοδο από την κρίση σε βάρος της εργασίας, κινείται και το ελληνικό κεφάλαιο. Η κοινή στρατηγική του ελληνικού και ευρωπαϊκού κεφαλαίου κινείται με βάση τις σχέσεις συμμαχίας (απέναντι στη ευρωπαϊκή εργατική τάξη)-ανταγωνισμού (μεταξύ των κεφαλαίων) που διαμορφώνονται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής ολοκλήρωσης, της ΕΕ. Βέβαια τέτοιες σχέσεις συμμαχίας-ανταγωνισμού, τηρουμένων των αναλογιών, υπάρχουν και μέσα στους κόλπους της ελληνικής αστικής τάξης.

Ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του Μνημονίου και με αφορμή τη δημοσιονομική κατάρρευση και την ουσιαστική χρεοκοπία της χώρας, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με το ελληνικό κεφάλαιο, την ΕΕ, το ΔΝΤ, τη Ν.Δ -παρά τη μη ψήφιση του Μνημονίου- το ΛΑΟΣ, τη Δημοκρατική συμμαχία και τα ΜΜΕ, προσπαθεί και –μέχρι τώρα σε ένα βαθμό τα έχει καταφέρει- να πραγματοποιήσει στον ελληνικό κοινωνικό-οικονομικό σχηματισμό, ένα μεγάλο μέρος των βαθιών αντιδραστικών αλλαγών-τομών που προαναφέρθηκαν. Τομές που επί δεκαετίες αποτελούσαν διακαή πόθο της ελληνικής αστικής τάξης. Μάλιστα με την υπαγωγή στο Μνημόνιο η Ελλάδα λειτουργεί σαν πιλότος-οδηγός για την εφαρμογή αυτών των αλλαγών σε όλη την ΕΕ. Οι συνεχόμενες αλλαγές (εργασιακές σχέσεις, ασφαλιστικό σύστημα, υγεία, παιδεία κλπ.) που βρίσκονται σε εξέλιξη και στοχεύουν στην αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, έχουν επιφέρει ραγδαία επιδείνωση στη ζωή της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων στρωμάτων της πόλης και του χωριού. Η πανευρωπαϊκή πολιτική του κεφαλαίου που εφαρμόζεται και στην Ελλάδα (με βασικούς άξονες: την «εσωτερική υποτίμηση» που προϋποθέτει και απαιτεί την καταβαράθρωση των μισθών και των συντάξεων, τη φορομπηξία για τα μικρομεσαία στρώματα, τις φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο, τις ιδιωτικοποιήσεις, κλπ.), έχει οδηγήσει σε βαθιά ύφεση την οικονομία και την εκτίναξη της ανεργίας σε δυσθεώρητα ύψη. Και όλα αυτά με το πρόσχημα της αποπληρωμής του δημόσιου χρέους. Ενός χρέους για τη δημιουργία του οποίου δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι, αλλά : οι φοροαπαλλαγές , η χαμηλή φορολόγηση, οι επιδοτήσεις στο κεφάλαιο, η συμμετοχή στην ΕΟΚ/ΕΕ, οι Νατοϊκές δαπάνες και οι εξοπλισμοί, η συμμετοχή σε εκστρατευτικά σώματα (Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ κλπ), οι μίζες στους ημέτερους (Ζίμενς ,υποβρύχια κ.α) . Και φυσικά τα 108 δις ευρώ που έχουν δοθεί μέχρι τώρα- με τη μορφή εγγυήσεων, αλλά και μετρητών- για τους νόμιμους τοκογλύφους των τραπεζών για να μην καταρρεύσουν μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Γεγονός που λειτούργησε σαν τη «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» στο προϋπάρχον πρόβλημα του δημοσίου χρέους, οδηγώντας το σε παροξυσμό, φτάνοντας στο τέλος του 2010 τα 340 δις ευρώ ή 149% του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος άλλωστε αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο της λειτουργίας του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Όπως έλεγε ο Μαρξ: «Το δημόσιο χρέος γίνεται ένας από τους πιο δραστικούς μοχλούς της πρωταρχικής συσσώρευσης . Σαν με μαγικό ραβδί προικίζει το μη παραγωγικό χρήμα με παραγωγική δύναμη και το μετατρέπει έτσι σε κεφάλαιο, χωρίς να είναι υποχρεωμένο να εκτεθεί στους κόπους και στους κινδύνους που είναι αχώριστοι από τη βιομηχανική, μα ακόμα κι από την τοκογλυφική τοποθέτηση. Οι πιστωτές του δημοσίου στην πραγματικότητα δεν δίνουν τίποτα , γιατί το ποσό που δανείζουν μετατρέπεται σε κρατικά ευκολομεταβιβάσιμα χρεόγραφα, που στα χέρια τους εξακολουθούν να λειτουργούν όπως θα λειτουργούσαν αν ήταν ισόποσο μετρητό χρήμα…. Το δημόσιο χρέος έχει δημιουργήσει τις μετοχικές εταιρείες ,το εμπόριο με συναλλάξιμες αξίες όλων των ειδών , την επικαταλλαγή, με δυο λόγια:το παιχνίδι στο χρηματιστήριο και τη σύγχρονη τραπεζοκρατία». Επομένως δημόσιο χρέος και καπιταλισμός πάνε χέρι-χέρι.

 

Βάθεμα της εκμετάλλευσης–εκτίναξη της εξαθλίωσης

Τα αντιλαϊκά-αντεργατικά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση με την επίκληση της αποπληρωμής του δημόσιου χρέους όχι μόνο δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα, αλλά αποτελούν παράγοντα επιδείνωσής του. Η βέβαιη «αναδιάρθρωση» του δημόσιου χρέους, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης περί του αντιθέτου, (όποια μορφή κι αν πάρει: Είτε μέσω του «κουρέματος» της άξιας των ομολόγων, είτε μέσω της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού με ταυτόχρονη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του, είτε μέσω της πληρωμής μόνο του κεφαλαίου του δανείου που έχει συναφθεί με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, είτε μέσω του συνδυασμού όλων των παραπάνω, είτε μέσω οποιασδήποτε άλλης μορφής), είναι πρόταση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου και θα συνοδευτεί από απανωτά μνημόνια διαρκείας. Οι αρχικοί πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ ήταν επικοινωνιακό τέχνασμα αφού γνώριζε πολύ καλά ότι η ΕΚΤ θα προχωρούσε, όπως και έγινε, σε αυξήσεις των επιτοκίων δανεισμού εντός του 2011.

Γενικότερα, την πλήρη αποτυχία της πολιτικής της κυβέρνησης- ΔΝΤ-Ε.Ε δείχνουν και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος: Το 2010 το ΑΕΠ μειώθηκε -για δεύτερη συνεχόμενη χρόνια- πάνω από 4%, ενώ το 2009 είχε μειωθεί κατά 2,3 %. Μείωσή του πάνω από 3% προβλέπεται και για το 2011. Οι μέσες πραγματικές αποδοχές των μισθωτών στο σύνολο της οικονομίας μειώθηκαν κατά 9% το 2010, ενώ προβλέπεται ότι θα μειωθούν κατά 5% ακόμα το 2011. Τα στοιχεία της έρευνας απασχόλησης εργατικού δυναμικού για το Δεκέμβριο του 2010 που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, δείχνουν ότι η πολιτική αυτή οδηγεί σε απόλυτη εξαθλίωση και δυστυχία όλο και μεγαλύτερα τμήματα του ελληνικού λαού φέρνοντας αντιμέτωπους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους με τον εφιάλτη της πείνας. Συγκεκριμένα: Το ποσοστό ανεργίας το Δεκέμβριο 2010 ανήλθε σε 14,8 έναντι 10,2 το Δεκέμβριο του 2009. Από το τέλος του 2009 μέχρι το τέλος του 2010 είχαμε μια πραγματική «εκτίναξη» της ανεργίας, αφού οι άνεργοι από 505.110 αυξήθηκαν κατά 228.535 και ανήλθαν στις 733.645(45,24%). Συνολικά μέσα σε δυο χρόνια, από 01/01/2009 έως 31/12/2010, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 299.496 (68,98%)!! Για το 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ η ανεργία θα φτάσει το 22%!!! Τον ταξικό χαρακτήρα των μέτρων της κυβέρνησης -ΔΝΤ-ΕΕ υπέρ του κεφαλαίου αποκαλύπτουν και τα στοιχεία της Euro stat (Μάρτιος 2011) σύμφωνα με τα οποία το τελευταίο τρίμηνο του 2010 το ωριαίο κόστος εργασίας στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 6,5%!!!, όταν τόσο το μέσο ωριαίο κόστος εργασίας στην ζώνη του ευρώ όσο και της ΕΕ παρουσίαζαν αύξηση κατά 1,6% και 2% αντίστοιχα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Ενώ και το κόστος που αφορά τις αποδοχές των εργαζομένων στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 5,5%!!!, έναντι αύξησης 1,4% για την ευρωζώνη και 2,1% για την Ε.Ε.

 

5. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

H παρούσα κρίση, δεν είναι μια «ακόμα κρίση» που αφορά την καθοδική φάση του οικονομικού κύκλου. Είναι δομική κρίση. Κρίση κοσμοϊστορικών διαστάσεων, που συγκρίνεται μόνο με τις κρίσεις του 1873-1895 και του 1929-1945. Ο πυρήνας της βρίσκεται στην άμεση διαδικασία παραγωγής εκεί που παράγεται και αποσπάται η υπεραξία. Είναι κρίση του νόμου της αξίας ,άρα και της υπεραξίας. Κατά συνέπεια είναι και κρίση χαμηλής κερδοφορίας και ασθενικής συσσώρευσης του κεφαλαίου σε τέτοιο σημείο ώστε να κλονίζεται η ομαλή συνέχιση της αναπαραγωγής του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Επιβεβαίωσε, με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο σε σχέση με όλες τις προηγούμενες κρίσεις, ότι η συσσώρευση και η κερδοφορία του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου γεννιέται και εξαρτάται, τελικά, από τη συσσώρευση του κεφαλαίου στην διαδικασία της άμεσης παραγωγής. Ότι, το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο μπορεί μόνο για ένα διάστημα να αυτονομηθεί και να κινηθεί ανεξάρτητα από το βιομηχανικό κεφάλαιο δημιουργώντας τις περιβόητες φούσκες, που το μόνο που μπορούν να πετύχουν είναι η χρονική αναβολή στην εκδήλωση της κρίσης. Έτσι κατέρριψε το μύθο και την ψευδαίσθηση που καλλιεργούν οι αστικές αντιλήψεις ότι το χρήμα μπορεί να αυτοαναπαράγεται και να «γεννάει» χρήμα ανεξάρτητα από τη διαδικασία της άμεσης παραγωγής και της κυκλοφορίας. Θα επιφέρει νέες τομές τόσο στο επίπεδο της βάσης όσο και στο επίπεδο του εποικοδομήματος των καπιταλιστικών χωρών όλου του κόσμου. Στο επίπεδο της παραγωγής-εργασίας: Η εκρηκτική αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας που βασίζεται στην όλο και μεγαλύτερη χρησιμοποίηση της τεχνολογίας στην παραγωγική διαδικασία, από τη μια, προϋποθέτει και απαιτεί την απόσπαση σχετικής υπεραξίας. Δηλ. προϋποθέτει και απαιτεί την αύξηση της αξίας της εργατικής δύναμης έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες (ειδίκευση, εκπαίδευση κλπ) που απαιτεί η αύξηση της παραγωγικότητας. Προϋποθέτει και απαιτεί τελικά την αύξηση των μισθών κάτω όμως από τα όρια της παραγωγικότητας της εργασίας. Ταυτόχρονα, από την άλλη, για να μπορεί η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας να λειτουργεί υπέρ της αύξησης των κερδών του κεφαλαίου, προϋποθέτει και απαιτεί τη μείωση της αξίας της εργατικής δύναμης κάτω από το ιστορικό κοινωνικό όριο που η ίδια η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας και οι ταξικοί αγώνες διαμορφώνουν. Δηλ. προϋποθέτει και απαιτεί την αύξηση της απόλυτης υπεραξίας. Προϋποθέτει και απαιτεί τη μείωση των μισθών. Από τη μια το κεφάλαιο αντικαθιστά όλο και περισσότερο τη ζωντανή εργασία με νεκρή, δηλ. με μηχανήματα (και σήμερα, με όλο και περισσότερο αυτοματοποιημένα μηχανήματα), με βάση τις δυνατότητες τεχνολογικής εξέλιξης, αλλά από την άλλη έχει ανάγκη από την διατήρηση και αύξηση της ζωντανής εργασίας, που μόνο αυτή παράγει υπεραξία. Αυτές οι εσωτερικές αντιφάσεις του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής οδηγούν το κεφάλαιο στην αναζήτηση νέων συνδυασμών απόσπασης σχετικής και απόλυτης υπεραξίας, έτσι ώστε να αυξάνεται στο σύνολό της η απόσπαση υπεραξίας. Η κρίση που βιώνουμε ανέδειξε τις αντιφάσεις και τα όρια των μέχρι τώρα προσπαθειών του κεφαλαίου για αύξηση της απόσπασης υπεραξίας. Για πρώτη φορά το κεφάλαιο, σε τέτοια κλίμακα και με τέτοια ένταση, μετά το ξέσπασμα της κρίσης, όχι μόνο προσπαθεί να αυξήσει συνολικά την απόσπαση σχετικής και απόλυτης υπεράξιας, αλλά επιχειρεί να αλλάξει τη μεταξύ τους αναλογία ρίχνοντας το βάρος στους τρόπους απόσπασης απόλυτης υπεραξίας. Αυτό, προϋποθέτει και απαιτεί στο επίπεδο των εργασιακών σχέσεων, τον περιορισμό έως την κατάργηση της μόνιμης και σταθερής απασχόλησης (οκτάωρο) και τη γενίκευση της ελαστικής-ευέλικτης εργασίας. Έχει σχέση με τη διπλή αντικειμενική κίνηση του κεφαλαίου που επιχειρεί να συνδυάσει τη σχετική και την απόλυτη υπεραξία με τέτοιο τρόπο που να αναχαιτίζει την τάση μείωσης της σχετικής υπεραξίας, να πολλαπλασιάζει το χρόνο της απλήρωτης δουλειάς(απόλυτη υπεραξία), να βάζει διπλό φραγμό στην τάση πτώσης του ποσοστού κέρδους. Αυτό δε σημαίνει ότι οι μέθοδοι απόσπασης απόλυτης υπεραξίας θα ηγεμονεύσουν έναντι αυτών της σχετικής υπεραξίας γυρνώντας στα πρώιμα καπιταλιστικά χαρακτηριστικά. Άλλωστε η απόσπαση απόλυτης υπεραξίας έχει φυσικά όρια που δεν μπορούν να ξεπεραστούν χωρίς τη δημιουργία ανεξέλεγκτων κοινωνικών και πολιτικών καταστάσεων. Σημαίνει όμως ότι ανοίγει μια νέα ιστορική περίοδος, όπου θα κυριαρχήσουν ακόμη περισσότερο τα ολοκληρωτικά-αντιδραστικά χαρακτηριστικά του καπιταλισμού σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής. Εμφανίζονται νέες μορφές συνεργασίας μεταξύ τμημάτων του κεφαλαίου, τα λεγόμενα κλάστερς, όπως αναφέρει και το Μνημόνιο. Τα κλάστερς αποτελούν νέο σύμπλεγμα μεταξύ χρηματιστηριακού κεφαλαίου- επιστήμης-έρευνας-πανεπιστήμιων –πληροφορικής. Θα επιφέρει μείωση της μη παραγωγικής και αύξηση της παραγωγικής εργασίας, αλλά και χρόνια μαζική-δομική αύξηση της ανεργίας. Στο επίπεδο της διανομής του εισοδήματος: Άνευ προηγούμενου μειώσεις μισθών-συντάξεων. Πλήρης κατάργηση του κράτους «πρόνοιας». Ιδιωτικοποίηση παιδείας, υγείας, ασφάλισης. Κατάργηση κάθε δημόσιου αγαθού. Στις διεθνείς σχέσεις: Παροξυσμός των ανταγωνισμών και όξυνση των αντιθέσεων μεταξύ των ιμπεριαλιστικών χωρών. Αλλαγές στο διεθνή καπιταλιστικό καταμερισμό εργασίας και βάθεμα της ανισομετρίας. Κρίση στις καπιταλιστικές ολοκληρώσεις, με αποχωρήσεις κρατών ή ακόμα και διάλυσή τους και τη δημιουργία νέων ολοκληρώσεων με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου. Θα πληθύνουν οι τοπικές- περιφερειακές συγκρούσεις και ενισχύονται οι πιθανότητες ακόμα και ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου ως μέσου ξεπεράσματος της κρίσης, μέσα από την μαζική καταστροφή Στο επίπεδο του κράτους: Περιορισμός του κράτους μέσω των ιδιωτικοποιήσεων με ταυτόχρονη αναβαθμισμένη ποιοτική παρέμβαση σε ρόλο στρατηγείου στο πλαίσιο των νέων αναγκών της καπιταλιστικής συσσώρευσης και της διατήρησης της αστικής εξουσίας. Επιβολή μόνιμης κατάστασης έκτακτου ανάγκης και ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών για την αντιμετώπιση των λαϊκών εξεγέρσεων που θα ξεσπούν εξαιτίας της κρίσης.

Είναι κρίση πολύπλευρη που εκδηλώνει ένα νέο, ποιοτικά ανώτερο κλονισμό όλων των θεμελιακών νόμων του καπιταλιστικού τρόπου παράγωγης. Είναι κρίση που στον πυρήνα της βρίσκεται μια νέα, παροξυσμική σύγκρουση ανάμεσα στις σύγχρονες αναπτυσσόμενες παραγωγικές δυνάμεις και τις νεότατες, παρακμιακά αναπτυσσόμενες παραγωγικές σχέσεις του καπιταλισμού. Σύγκρουση που έχει στο επίκεντρό της από τη μια, τη σύγχρονη εργασία που, παρά μέσα στις αντιφάσεις της- είναι περισσότερο κοινωνικοποιημένη, διεθνοποιημένη, παραγωγικά και επιστημονικά συγκροτημένη από ποτέ, και στις νέες εξοντωτικές σχέσεις εκμετάλλευσης και ιδιοκτησίας, από την άλλη.

 

6. Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ-ΛΑΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Οι κρίσεις είναι σύμφυτες του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, αλλά μπορούν να ξεπεραστούν, είτε σε βάρος του κεφαλαίου είτε σε βάρος της εργασίας. Απάντηση σε αυτό μπορεί να δώσει μόνο η πάλη των τάξεων. Η λύση για το ξεπέρασμα της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης προς όφελος των εργαζομένων δεν μπορεί παρά να έρχεται σε σύγκρουση με τους βασικούς νόμους του συστήματος: το νόμο της σχετικής, και απόλυτης- λόγω της κρίσης, σήμερα, άλλα και για μια ολόκληρη ιστορική περίοδο- εξαθλίωσης των εργαζομένων και το νόμο της απόλυτης ηγεμονίας της αστικής πολιτικής. Σχετικά με τον πρώτο νόμο: Στο πεδίο της παραγωγής τόσο ο αναγκαίος χρόνος εργασίας δηλ. ο χρόνος που είναι αναγκαίος για να παράγει ο εργάτης την αξία των προϊόντων που είναι απαραίτητα για την επιβίωσή του, αλλά τόσο και ο πρόσθετος χρόνος , δηλ. ο χρόνος που είναι απαραίτητος για να παράγει την υπεραξία , ενοποιούνται και βρίσκονται κάτω από την απόλυτη εξουσία του κεφαλαίου. Η πάλη για την αλλαγή στη σχέση μεταξύ του αναγκαίου και του πρόσθετου χρόνου εργασίας, υπέρ του πρώτου και σε βάρος του δεύτερου, τείνει να αμφισβητεί τη συνολική σχέση εξουσίας και ιδιοκτησίας του συνολικού χρόνου εργασίας σε βάρος του κεφαλαίου. Άρα η πάλη της εργατικής τάξης για αλλαγή της αναλογίας μεταξύ του αναγκαίου και του πρόσθετου χρόνου εργασίας έρχεται σε σύγκρουση με το νόμο της αξίας, της υπεραξίας και της καπιταλιστικής συσσώρευσης. Αυτή η πλευρά του εργατικού ταξικού αγώνα αποτελεί την υλική-αντικειμενική βάση για τη στρατηγική πλευρά των εργατικών συμφερόντων. Επομένως απέναντι στην τρομοκρατική εκστρατεία του κεφαλαίου της κυβέρνησης του ΔΝΤ και της ΕΕ, πρώτος και βασικός στόχος πάλης προς κατάκτηση : «Η αντιστροφή της σχέσης μισθών-κερδών υπέρ των μισθών, η ουσιαστική βελτίωση της θέσης των εργαζομένων.» Η ικανοποίηση αυτού του γενικού-βασικού στόχου απαιτεί και προϋποθέτει: την μείωση των ωρών εργασίας με την ταυτόχρονη αύξηση των μισθών πάνω από το όριο της παραγωγικότητας της εργασίας, την κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας. Την απαγόρευση των απολύσεων. Την κατάργηση της φορολογίας των μισθωτών και συνταξιούχων με την ταυτόχρονη δραστική αύξηση της φορολογίας των κερδών. Την κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη κατανάλωσης. Την κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών και των συνταξιούχων. Τη δημόσια δωρεάν και υψηλού επιπέδου παιδεία, υγεία, κοινωνική ασφάλιση. Την πλήρη ισοτιμία των μεταναστών κλπ. Εδώ οφείλουμε να κάνουμε μια σημαντική παρατήρηση για να μην υπάρχουν συγχύσεις. Η ανατροπή της σχέσης μισθών-κερδών υπέρ των μισθών δεν ταυτίζεται με το: «Αυξήσεις σε μισθούς». Γιατί αυξήσεις σε μισθούς μπορεί να κατακτήσουν οι εργαζόμενοι αλλά να είναι κάτω από την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας. Σε αυτή την περίπτωση όχι μόνο δεν αμφισβητείται ο πρόσθετος χρόνος εργασίας, αλλά χειροτερεύει και η οικονομικό-κοινωνική θέση της εργασίας απέναντι στο κεφάλαιο.

Ξεχωριστή σημασία αποκτούν και τα ζητήματα της πάλης για να μην αντλείται πρόσθετη υπεραξία από το μηχανισμό του χρέους, ιδιωτικού και δημόσιου. Για αυτό απαιτείται ο αγώνας για: Μη αναγνώριση του δημόσιου χρέους από την πλευρά των εργαζομένων. Στην πράξη αυτό βρίσκει την έκφρασή του, μέσα από το στόχο της παύσης πληρωμής-διαγραφής του δημόσιου χρέους και για τη διαγραφή των δυσβάστακτων ιδιωτικών χρεών της εργατικής τάξης και των σύμμαχων εκμεταλλευομένων στρωμάτων. Το εργατικό και λαϊκό κίνημα πρέπει να διεκδικήσει το άνοιγμα των βιβλίων του δημόσιου χρέους μέσα από κινηματικές, λαϊκές και ανοιχτές στην κοινωνία διαδικασίες ως ένα μέσο στην πάλη για διαγραφή του, σε αντιπαράθεση και σύγκρουση με λύσεις που εκπορεύονται από την ΕΕ και κύκλους του κεφαλαίου (ελεγχόμενη χρεοκοπία, ευρω-ομόλογο, έκδοση ομολόγων τύπου Brady). Στην πάλη για το άνοιγμα των βιβλίων του δημόσιου χρέους συμβάλει η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου με τις ακόλουθες προϋποθέσεις που συνόδευσαν εξ αρχής την συγκρότησή της: την μη υπαγωγή του αιτήματός της σε αναξιόπιστες εξεταστικές επιτροπές της Βουλής – κολυμβήθρες του Σιλωάμ – και την διεκδίκησή του μέσα από ανοιχτές, κινηματικές και λαϊκές διαδικασίες, σε οργανική σύνδεση με τα πρωτοβάθμια σωματεία και άλλες μορφές έκφρασης του εργατικού – λαϊκού κινήματος. Πρόκειται για χαρακτηριστικά που πρέπει να ενισχυθούν με την συνειδητή παρέμβαση των πιο πρωτοπόρων τάσεων του εργατικού κινήματος, όχι για να γίνει η ΕΛΕ υποκατάστατο της πάλης του εργατικού κινήματος στον αγώνα για την άρνηση πληρωμής του δημόσιου χρέους και τη μονομερή διαγραφή του, άλλα για να αποτελέσει μέσο που μπορεί να συμβάλλει στην κατεύθυνση αυτή.

Από αυτή τη σκοπιά, το εργατικό-λαϊκό κίνημα πρέπει να αγωνιστεί για την εθνικοποίηση και κρατικοποίηση των τραπεζών και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, χωρίς αποζημίωση και με εργατικό-λαϊκό έλεγχο, στην προοπτική της κοινωνικοποίησης τους. Στο πλαίσιο της πάλης για την «αντιστροφή της σχέσης μισθών-κερδών και της ουσιαστικής βελτίωσης της θέσης των εργαζομένων» σοβαρό ρόλο αποκτά και η πάλη ενάντια στην καπιταλιστική διεθνοποίηση τις καπιταλιστικές ολοκληρώσεις και τις διεθνείς ιμπεριαλιστικές σχέσεις. Οι εξελίξεις στην Ε.Ε καθιστούν πιο κατανοητό από κάθε προηγούμενη φορά τον αντιδραστικό χαρακτήρα της ΟΝΕ και της Ε.Ε. Ο αντεργατικός-αντιλαϊκός χαρακτήρας της ΕΕ δεν εξαρτάται από το αν οι κυβερνήσεις των χωρών μελών που την συναποτελούν είναι συντηρητικές, προοδευτικές, ή αριστερές. Εξαρτάται από την εγγενή τάση του κεφαλαίου να διευρύνει τα πεδία κερδοφορίας του, γεγονός που το οδηγεί σε διεθνείς συνεργασίες-ολοκληρώσεις. Η Ε.Ε τόσο από άποψη ουσίας, όσο και στη μορφή της, είναι μια καπιταλιστική διεθνοποίηση του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

Δεν μπορεί να αλλάξει και να μετασχηματιστεί από καπιταλιστική ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, σε Ε.Ε των εργαζομένων. Όσο υπάρχει, θα υπάρχει σαν ΕΕ των πολυεθνικών-πολυκλαδικών μονοπωλίων. Κατά συνέπεια, δεν είναι δυνατόν να παλεύει κανείς ενάντια στα αντεργατικά σχέδια του Ευρωπαϊκού κεφαλαίου που προωθεί η Ε.Ε και να μην έρχεται σε ρήξη-σύγκρουση μαζί της, φτάνοντας μέχρι στην έξοδο απ αυτή. Έξοδο από τη ΕΕ, όχι από θέσεις υπεράσπισης του ντόπιου κεφαλαίου απέναντι στο ξένο. Ούτε από θέσεις απομονωτισμού ή εθνικής περιχαράκωσης. Αλλά από τη σκοπιά της αναδιοργάνωσης των διεθνών σχέσεων σε βάση αντικαπιταλιστική, επαναστατική- μη εκμεταλλευτική στα Βαλκάνια, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Έτσι δεν μπορεί παρά να έχουν κεντρική θέση οι στόχοι πάλης για: έξοδο από την ΟΝΕ , το ευρώ, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και για απαγκίστρωση από το ΔΝΤ. Για απομάκρυνση των Ελλήνων φαντάρων από όλα τα ιμπεριαλιστικά εκστρατευτικά στρώματα. Για ειρηνικές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες δίχως εδαφικές διεκδικήσεις.

Σχετικά με το νόμο της απόλυτης ηγεμονίας της αστικής κυριαρχίας:

Το παραπάνω πρόγραμμα πάλης, που έρχεται σε σύγκρουση με το νόμο της σχετικής και απόλυτης εξαθλίωσης, δεν μπορεί να υλοποιηθεί από καμιά αστική κυβέρνηση. Δεν μπορεί, επίσης, ολοκληρωμένα,- με συνέπεια και μέχρι το τέλος-, να επιβληθεί από καμιά- παρά τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους- «προοδευτική», «λαϊκή», «αριστερή», ή ακόμα και «εργατική» κυβέρνηση, πριν την επανάσταση και χωρίς την κατάκτηση της εξουσίας. Συνδέεται με την αναγκαιότητα της επαναστατικής εργατικής εξουσίας, χωρίς όμως να ταυτίζεται μηχανιστικά μαζί της. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι δεν θεωρούμε την ύπαρξη επαναστατικής κατάστασης, ή πολύ περισσότερο την ύπαρξη της επαναστατικής εξουσίας ως προϋπόθεση για την πάλη και τη σχετική επιβολή ρηγμάτων –κατακτήσεων με βάση αυτούς τους στόχους. Όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο «καθηλώνουν» την πάλη του κινήματος στα όρια του συστήματος, αφού υιοθετούν τη λογική του «ανέφικτου». Στα λόγια υπερασπίζονται δογματικά κάποιες “αιώνιες” επαναστατικές αλήθειες και στην πράξη εφαρμόζουν μια πολιτική γραμμή ενός “ρεαλιστικού” αμυντικού ρεφορμισμού στο όνομα των αρνητικών συσχετισμών. Ουσιαστικά παραχωρούν το πιο προνομιακό πεδίο πάλης για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, δηλαδή το πεδίο του μαζικού εργατικού-λαϊκού πολιτικού αγώνα, στους εκπροσώπους της αστικής πολιτικής και του κεφαλαίου και αποκόβουν την αντικαπιταλιστική πάλη, άρα και την πάλη για την επαναστατική εξουσία από τη δράση των εργαζομένων. Επίσης, όσοι υποστηρίζουν πως η πάλη για την επιβολή τέτοιων κατακτήσεων οδηγεί το κίνημα στο «να διαπαιδαγωγηθεί σε αυταπάτες αντικαπιταλιστικών διεκδικήσεων από αστικές κυβερνήσεις», κατανοούν με γραμμικό-εξελικτικό τρόπο την ταξική πάλη. Αποδέχονται τη μη διαλεκτική και γι αυτό αντεπαναστατική άποψη για το «σιδερένιο» χαρακτήρα των νόμων της ταξικής πάλης. Δεν κατανοούν με μαχόμενο υλιστικό τρόπο τη σχέση αλληλεπίδρασης μεταξύ αντικειμενικού-υποκειμενικού, τη μετατροπή του ενός στο άλλο, χωρίς να υποτιμείται το ειδικό βάρος της κάθε ξεχωριστής πλευράς. Γι αυτό αρνούνται επί της ουσίας, όχι μόνο τη δυνατότητα επιβολής πανεθνικού χαρακτήρα κατακτήσεων, αλλά μερικοί απ αυτούς, αρνούνται ακόμα και τη σπουδαιότητα του ρόλου που έχουν οι συνολικές πολιτικές αντικαπιταλιστικές διεκδικήσεις στη συγκρότηση του προγράμματος πάλης του εργατικού –λαϊκού κινήματος. Έτσι «υποβιβάζουν» τους αντικαπιταλιστικούς στόχους πάλης και τους αντιμετωπίζουν σαν στόχους που μπορούν να υλοποιηθούν από αστικές κυβερνήσεις,-άρα, κατά τη γνώμη τους ρεφορμιστικούς-, και όχι σαν στόχους πάλης υλικής-πολιτικής σύνδεσης με την επαναστατική εξουσία, όπως τους αντιλαμβανόμαστε εμείς.

Ασφαλώς, μόνο η «ζύμωση» αυτών των στόχων, ή και η «εικονική» τους πάλη, -που οδηγεί στην πράξη στη διάψευσή τους-, δεν αρκούν για να έρθει πιο «κοντά» η επανάσταση, όπως πιστεύουν κάποιοι άλλοι. Για αυτό, για μας, αυτοί οι στόχοι πάλης δεν αποτελούν μόνο, ή κυρίως, στόχους «ζύμωσης», αλλά οδηγό για τη δράση και την επιβολή κατακτήσεων προς όφελος των εργαζομένων και για την υλική προσέγγιση της επανάστασης από τις ίδιες τις μάζες. Υποστηρίζουμε ότι: ένα ταξικά ανασυγκροτημένο εργατικό-λαϊκό κίνημα ,τόσο από την άποψη του περιεχομένου των στόχων, όσο και από την άποψη των μορφών πάλης, έχει τη δυνατότητα, όχι μόνο να πετύχει κάποιες «μικρο-κατακτήσεις», αλλά και να πραγματοποιήσει, προσωρινά τακτικά ρήγματα στους νόμους της αστικής κυριαρχίας, πριν την επανάσταση και χωρίς την κατάκτηση της εξουσίας, αλλά με την επιδίωξη της επανάστασης και της εργατικής εξουσίας. Ρήγματα που κλονίζουν την αστική κυριαρχία, χωρίς όμως να την καταργούν και με στόχο να την καταργήσουν. Που δεν ανατρέπουν ταυτόχρονα σταθερά και μόνιμα όλες τις εκφράσεις της αστικής στρατηγικής, που δεν ταυτίζονται με το στρατηγικό στόχο της επανάστασης, η οποία θα αποτελέσει το πρώτο στρατηγικό ρήγμα στη συνέχεια των καπιταλιστικών νόμων. Αντικαπιταλιστικές κατακτήσεις και ανατροπές που θα βελτιώνουν τις συνθήκες ζωής των εργαζομένων ,που θα δίνουν στο κίνημα την χαμένη του αυτοπεποίθηση ότι: μπορεί να νικήσει! Κανείς εκ των προτέρων δεν μπορεί να γνωρίζει ποιος αντικαπιταλιστικός στόχος πάλης θα αποτελέσει τον κρίκο που θα σπάσει την αλυσίδα και θα δημιουργήσει -υλικά και όχι φαντασιακά -το πρώτο τακτικό ρήγμα στους νόμους της αστικής κυριαρχίας. Γι αυτό οι αντικαπιταλιστικοί στόχοι του άμεσου προγράμματος πάλης που προτείνουμε, αφορούν όλες τις πλευρές της αστικής κυριαρχίας, αφού κάθε πρακτικό ρήγμα σε αυτή επιδρά καταλυτικά στο σύνολο της αστικής πολιτικής και συνιστά μια σχετική αντικαπιταλιστική ανατροπή της συγκεκριμένης στρατηγικής του κεφαλαίου. Αυτό δε σημαίνει ότι μπορεί να επιβληθεί στην πράξη,- σε συνθήκες κλονισμού της αστικής κυριαρχίας-, το σύνολο των στόχων πάλης που προτείνουμε. Δε σημαίνει ότι ένα ρήγμα θα δημιουργηθεί σήμερα, ένα αύριο, ένα μεθαύριο και έτσι σταδιακά και βαθμιαία μέσα από αλλεπάλληλα ρήγματα θα φτάσουμε στην κατάκτηση της εξουσίας, χωρίς επανάσταση και μέσα από περισσότερο ή λιγότερο ήρεμες κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Η επιβολή τέτοιων κατακτήσεων -ρηγμάτων απαιτεί την αυτοτελή πολιτική συγκρότηση του μαζικού κινήματος και την οικοδόμηση οργάνων εργατικής-λαϊκής πολιτικής πάλης, ανεξάρτητων και σε σύγκρουση με το αστικό κράτος, από το επίπεδο του μεμονωμένου εργοδότη, μέχρι και σε πανεθνικό επίπεδο, μέσα από την εκλογή αιρετών και ανακλητών αντιπροσώπων ανά πάσα στιγμή, που θα αμφισβητούν τον αστικό κοινοβουλευτισμό. Πρόκειται για τη δημιουργία εμβρυακών οργάνων δυαδικής εξουσίας που μπορούν να επιβάλλουν κατακτήσεις πανεθνικού χαρακτήρα (πχ ανατροπή της εισοδηματικής πολιτικής) στις κυβερνήσεις και στο κεφάλαιο, με μορφές μαζικού πολιτικού εκβιασμού του κινήματος και υπό την απειλή της ανατροπής της αστικής εξουσίας. Κατακτήσεις αμφισβητούμενες από το κεφάλαιο, που θα αποτελούν ένα προσωρινό ρήγμα στην αστική κυριαρχία. Κατακτήσεις ,που από τη μια, θα πείθουν το μαζικό πολιτικό κίνημα,- μέσα από την ίδια του την εμπειρία-, για τη σχετικότητα, τα όρια και την προσωρινότητα των κατακτήσεών του, άλλα από την άλλη, θα το οδηγούν, μέσα από τις ποιοτικά ανώτερες καμπές της ταξικής πάλης, στη συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας και κυρίως της πολιτικής δυνατότητας για την επιβολή της επαναστατικής εξουσίας σε συνθήκες δημιουργίας γενικής επαναστατικής κρίσης. Αυτό δε σημαίνει ότι η ταξική πάλη θα έχει υποχρεωτικά αυτή την εξέλιξη. Οι κατακτήσεις τέτοιου είδους δεν είναι νομοτέλεια της ταξικής πάλης. Μπορεί να εμφανιστούν συνθήκες επαναστατικής κρίσης και να οδηγήσουν ακόμα και στη νίκη της επανάστασης, χωρίς την ύπαρξη τέτοιων κατακτήσεων. Όμως, η πολιτική πάλη του κινήματος για διεκδικήσεις και επιβολή τέτοιων κατακτήσεων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την συνειδητοποίηση των εργαζομένων στο δύσκολο και επίπονο δρόμο προς την επανάσταση. Γιατί όσο βέβαιο είναι, ότι κανένα κίνημα και καμία επαναστατική τάξη δεν μαθαίνει χωρίς μικρές ή μεγάλες ήττες, είναι ακόμα βεβαιότερο, ότι κανένα κίνημα και καμία επαναστατική τάξη δεν συνειδητοποιεί την αναγκαιότητα και κυρίως την πολιτική δυνατότητα της επαναστατικής κατάκτησης της εξουσίας μόνο μέσα από ήττες. Τέλος, θέλουμε να τονίσουμε τούτο: Το καθοριστικό στην ταξική πάλη γενικά, αλλά και ειδικά στη φάση που διανύουμε, δεν είναι οι προτάσεις για τις κάθε τύπου κυβερνήσεις. Το καθοριστικό είναι η αυτοτελής πολιτική συγκρότηση του εργατικού –λαϊκού κινήματος τόσο από την άποψη του περιεχομένου των στόχων, όσο και από την άποψη των μορφών πάλης. Με αυτή την πολιτική λογική θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την ανατροπή του μνημονίου κεφαλαίου, κυβέρνησης- ΕΕ -ΔΝΤ, στην κατεύθυνση του ανοίγματος του δρόμου για μια κοινωνία χωρίς κρίσεις και χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

ΙΟΥΝΙΟΣ 2011

 

 

Share

Category: Χωρίς κατηγορία



Σχόλια (47)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Ο/Η markos λέει:

    Πρώτα πρώτα πρέπει να γράφουν τα ονόματά τους.
    Δεύτερο, την απάντηση του εργατικού κινήματος είναι άλλοι αρμόδιοι να την δώσουν και οχι οι αγνωστοι πανεπιστημιακοί-οικονομολόγοι.

  2. Ο/Η βουρνούκιος λέει:

    Διαβασα προσεκτικά το νέο κείμενο των αριστερών οικονομολόγων!

    1. το βρίσκω κατ εμέ, πολύ πιο ώριμο και κατασταλαγμένο, από το προηγούμενο! Αναγνωρίζει σαφώς πως αυτή η κρίση είναι δομική, είνα κρίση υπερσσυσώρευρης στην καρδιά του καπιταλισμού που είναι η παραγωγή.

    2. Αναγνωρίζει τον ταξικό αντεργατικό χαρακτήρα της ΕΕ. Και δείχνει την λύση η οποία είναι η εργατική εξουσία/δημοκρατία, ΕΚΤΟΣ ευρώ και ΕΕ.

    Πολύ ώριμο το κείμενο.

    Θα πρέπει να υπογράψουν με τα ονοματά τους βέβαια!

    Από την άλλη Μαρκος, ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΙ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΛΥΣΕΙς ΚΑΙ ΔΙΕΞΟΔΟΥΣ στο εργατολαϊκό κίνημα.

    Μην γίνεσαι αντικομμουνιστής και μισάνθρωπος!

  3. Ο/Η Αντώνης λέει:

    Το κείμενο είναι κατά τη γνώμη μου εντυπωσιακά καλό. Προϊόν πολύ σοβαρής προσπάθειας. Ο Μάρκος από την άλλη είναι ο γνωστός που σε διάφορα μπλογκ γράφει ανοησίες. Μην ασχολείστε μαζί του.

  4. Ο/Η markos λέει:

    Αντώνη, πόσο αλήθεια ο μικροαστός ψευτοδιαννούμενος θυμώνει όταν δεν βγαίνει το δικό του και αντιμετωπίζει στιβάρη προλεταριακή κριτική.

  5. Ο/Η Αντώνης λέει:

    Μαρκο το βρήκες! Ομολογώ ότι είμαι ένας μικροαστός ψευτοδιανοούμενος!

  6. Ο/Η Γιώργος Μεταξάς λέει:

    Είναι σημαντικό μια ομάδα καθηγητών να είναι σε θέση να εκφέρει γνώμη συγκροτημένη πάνω σε τέτοιο σοβαρό θέμα. Συμβάλλω χωρίς να έχω αυτήν την ιδιότητα του ακαδημαϊκού διατυπώνοντας κάποιες επιφυλάξεις – ερωτήματα.
    1. Διατηρώ αρκετές επιφυλάξεις όσον αφορά την στήριξη της επιχειρηματολογίας και στην πτωτική τάση του ποσοστού του κέρδους. Σε μια εργασία μου στο περιοδικό “θέσεις” προσπάθησα με θεωρητικό τρόπο και με βάση γερμανικές οικονομετρικές αναλύσεις να ισχυριστώ την ασυνέχεια αυτής της διαδικασίας. Εμπειρικά μου φαίνεται παράξενο το πως μια τέτοια αναβάθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα και επιτάχυνση της συσσώρρευσης δεν υπήρξαν επιπτώσεις στο ποσοστό του κέρδους, που στις παραπάνω αναφορές εννοείται με την έννοια της απόδοσης κεφαλαίου βέβαια.
    2. Το θέμα των κρατικών ισολογισμών δεν μπορεί να είναι αντικείμενο μαρξιστικής κριτικής όπως θέλει να είναι η παραπάνω. Αν μη τι άλλο μόνο ίσως σαν αντίληψη θα ήταν ίσως ενδιαφέρον να εξεταστεί από κριτική σκοπιά. Το καπιταλιστικό σύστημα είναι αναπόσπαστο από τον δανεισμό, και κατά συνέπεια την εμπιστοσύνη και τα ελλείματα περιοδικά ή διαρκή.
    3. Το ζήτημα της ανάπτυξης υπήρξε αντικείμενο συζητήσεων με την έννοια του καπιταλισμού της μηδενικής ανάπτυξης ήδη από το 1980 στην ιταλική εργατική αυτονομία. Με την νεότερη οικολογική εκσυγχρονιστική εκδοχή του, επανέρχεται στην επιφάνεια.
    4. Όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις των ελληνικών τραπεζών μετά την κρίση του 2008 (η κρίση αν και συστημική, δεν είναι διαρκής σαν φαινόμενο) το ελληνικό κράτος έθεσε στην διάθεση των ελληνικών τραπεζών 32 δις πιστώσεις και άλλα τόσα σε εγγυήσεις και τα οποία δεν αποροφήθηκαν πλήρως. Ο ελληνικός καπιταλισμός δεν είχε την ανάμειξη που είχαν ο αγγλικός ή ο γερμανικός στην αμερικάνικη οικονομία. (κατά περιέργια αυτοί πάνε καλύτερα αυτή την στιγμή)
    5. Οι προτάσεις συνιστούν πρόγραμμα επανάστασης και κήρυξη πολέμου προς την ΕΕ και της συνυπογράφω!

  7. Ο/Η Χρηστος Κ. λέει:

    Θα ηθελα να κανω μερικα, αφελη ισως, ερωτηματα. Με ποιους συσχετισμους θα υλοποιηθει η σταση πληρωμων και η εξοδος απο το ευρω? Υπερ ποιων θαναι αυτη η σταση? Σε ποια ακριβως αντικειμενικη πραγματικοτητα βασιζεται η επιτυχια μιας τετοιας προτασης? Τι θα γινει με τα χρηματα που εχουν επενδυσει τα ασφαλιστικα ταμεια, ελληνικα και ξενα, στα ομολογα των οποιων τη πληρωμη θα αρνηθουμε? Πως ακριβως θα αποφευχθει η κατρακυλα των κυριαρχουμενων μετα την πτωχευση? Ποια ειναι τα βηματα για μετα και με ποια στρατηγικη?

  8. Ο/Η Γιώργος Μεταξάς λέει:

    Αγαπητέ Χρήστο!
    Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που τα θεωρούμε αυτονόητα σαν τα ερωτήματα που θέτεις παραπάνω. Αν θέλεις σου προσθέτω ένα ακόμα στην ίδια κατεύθυνση: ποιος θα πληρώνει του δημόσιους υπαλλήλους εάν φύγει το ελληνικό κράτος από το €; Οι λύσεις προκύπτουν στο δρόμο και οι κατευθύνσεις είναι ζήτημα συσχετισμών. Για παράδειγμα θα μπορούσες να φανταστείς την παραπάνω πρόταση σαν την εναλλακτικήλύση της εξουσίας εάν τα πράγματα ριζοσπαστικοποιηθούν ακόμα παραπέρα;

  9. Ο/Η Χρηστος Κ. λέει:

    Αγαπητε Γιωργο το ερωτημα για τους δημοσιους υπαλληλους ειναι ερωτημα παγιδα? Γιατι ως σοβαρο ερωτημα δε το βλεπω. Οι λυσεις λοιπον θα προκυψουν στο δρομο ως επιφωτιση? Θα πεφτουν μπροστα μας ως μανα εξ ουρανου? Και οι σημερινοι συσχετισμοι μπορουν να εχουν την αφηγηση που ξετυλιγουν πιο πανω οι οικονομολογοι? Αυτος ο μεσσιανισμος ειλικρινα εχει καταντησει κουραστικος. Θα γινει αυτο που θελουμε γιατι ετσι πιστευουμε. Καλα κι αν δε γινει? Ο καθενας εχει δικαιωμα να δηλωνει οσο πιο «επαναστατικα» βηματα θελει. Αν η πραγματικοτητα ομως βαδιζει αλλου τοτε τοσο το χειροτερο για την πραγματικοτητα.

  10. Ο/Η Γιώργος Μεταξάς λέει:

    Αγαπητέ Χρήστο, το ερώτημα δεν πρόκειται για παγίδα αλλά για πραγματικό ζήτημα στο επίπεδο βέβαια των ζητημάτων που θέτεις και εσύ ο ίδιος, με μια δόση υπερβολής βέβαια! Οι λύσεις θα προκύψουν στον δρόμο ακριβώς γιατί οι προτάσεις της εξουσίας προτείνουν μια λύση που δημιούργησε το πρόβλημα. Οι πιο πάνω οικονομολόγοι κάνουν μια πρόταση που δεν την ασπάζομαι απαραίτητα σε όλη της την έκταση. Πως μπορεί να έχει καταντήσει κουραστικό όμως κάτι που δεν δοκιμάστηκε; Αν η πραγματικότητα βαδίζει στην αυταρχικότητα της μεταδημοκρατικής κοινωνίας, είναι τόσο το χειρότερο για μας και όχι για την πραγματικότητα. Από το επαναστατικό κίνημα έλειπε πάντα η τόλμη, το όνειρο και η αποφασιστικότητα για κάτι καινούργιο. Από το να σχολιάζω λοιπόν και να γκρινιάζω προτιμώ να προτείνω επαναστατικά βήματα και στον δρόμο να βρω μια κοινή πορεία μαζί σου και όσους άλλους και άλλες δεν είναι ευχαριστημένοι. Οι οικονομολόγοι της εξουσίας στα ΜΜΕ προτείνουν την πεπετημένη. Το θεωρώ παιδαριώδες να συμφωνήσω μαζί τους! Χαμένοι είναι οι αγώνες που δεν δόθηκαν!

  11. Ο/Η markos λέει:

    Είναι φανερή η πολιτική απειρία των οικονομολόγων-επιστημόνων.
    Αλλο τα μαθήματα στα Πανεπιστήμια και άλλο η σκληρή ταξική πάλη της πραγματικής ζωής.
    Η θεωρία είναι εύκολη. Παύση πληρωμών, εθνικοποιήσεις, σοσιαλισμός εν ανάγκει. Ομως ποιοί είναι απέναντί μας και ποιός ο συσχετισμός δυνάμεων δεν λαμβάνεται υπ΄όψη.
    Μόνο η κοινή δράση των Ευρωπαίων εργαζομένων και πάνω σε κοινά προβλήματα μπορεί να έχει αποτέλεσμα.

  12. Ο/Η Γαβουρ λέει:

    «Εμπειρικά μου φαίνεται παράξενο το πως μια τέτοια αναβάθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα και επιτάχυνση της συσσώρρευσης δεν υπήρξαν επιπτώσεις στο ποσοστό του κέρδους, που στις παραπάνω αναφορές εννοείται με την έννοια της απόδοσης κεφαλαίου βέβαια.»

    Μα η θεωρία για την πτώση του ποσοστού κέρδους, που κι εγώ υποστηρίζω, αναφέρεται στο ποσοστό κέρδους της ευρύτερης ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, της «ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ» οικονομίας-κεφαλαίου, ΟΧΙ σε αυτό του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ακριβώς ΕΠΕΙΔΗ το πρώτο πέφτει σιγά-σιγά (με σκαμπανεβάσματα) το κεφάλαιο στρέφεται αναγκαστικά στις υποσχέσεις για κέρδη του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ελλείψει όμως παραγωγικής ανάπτυξης, ελλείψει ιστορικών δυνατοτήτων ανάκαμψης των ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ κερδών, αυτή η «δανεική» στροφή μόνο σε φούσκες μπορεί να οδηγήσει.

    Έτσι η χρηματοπ. μεγέθυνση μπορεί στο πλαίσιο της πτώσης -κι όποτε υπάρχει κι επιμένει αυτή- να ΦΑΙΝΕΤΑΙ ότι βοηθά θετικά τα κέρδη, μόνο όμως για να τα γκρεμοτσακίσει στην πρώτη αναπόφευκτη «υποτίμηση», «υποβάθμιση», «χρεοκοπία» κλπ

  13. Ο/Η Uturunco λέει:

    Αυτό το κάνει ακόμα πιο παράξενο. Υποτίθεται ότι, στο γνωστό νόμο που διατύπωσε ο Μαρξ, το ποσοστό του κέρδους έχει την τάση να πέφτει εξαιτίας της αύξησης της οργανικής σύνθεσης του κεφαλαίου. Εν προκειμένω όμως, μας λέει η πρωτοβουλία, όχι μόνο δεν υπήρξε αύξηση αλλά υπήρξε και μείωση της. Τότε όμως ή δεν μιλάμε για τον παραπάνω νόμο ή, έστω, υπάρχει κάποιο κενό σ” αυτόν που η θεωρία, κάποια στιγμή, πρέπει να αντιμετωπίσει.

  14. Ο/Η Γιώργος Μεταξάς λέει:

    Όχι απλά πιστεύω αλλά και έχω προπαθήσει να αποδείξω γιατί η θεωρία της πτωτικής τάσης του ποσοστού του κέρδους δεν ευσταθεί γενικά. (στις «Θέσεις» τεύχος 110) Επιπλέον ο διαχωρισμός ανάμεσα σε βιομηχανικό και χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο είναι σχετικά πλασματικός: Είναι π.χ. η GM αυτοκινητοβιομηχανία που δραστηριοποιείται στον χρηματοπιστωτικό τομέα ή μια τράπεζα που παράγει και αυτοκίνητα; Η πίστη είναι η βασικότερη συνστώσα της παραγωγής. Το αν υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν να αξιοποιήσουν τα κεφάλαιά τους στον χρηματοπιστωτικό τομέα, δεν σημαίνει ότι η εργασία έχει γινει άυλη και ότι αυτοί δεν εξαρτώνται από την πραγματοποίηση κάπου της υπεραξίας που θα καλύψει τις πιστώσεις αυτές. Δυο σημειώσεις ειδικότερα για μαρξιστές: Παραγωγική εργασία είναι αυτή που αποδίδει κέρδος και αυτό εξηγείται ήδη στον πρώτο τόμο του “κεφαλαίου” και πέρα από το κεφάλαιο για την πτωτική τάση του ποσοστού του κέρδους θα είχε ενδιαφέρον να διαβαστεί με μεγαλύτερη προσοχή το 5ο απόσπασμα του 3ου τόμου του ίδιου έργου το σχετικό με την πίστη! Παράλληλα νομίζω ότι η συζήτηση αυτή είναι καιρός να ανοίξει και στην Ελλάδα.

  15. Ο/Η Uturunco λέει:

    Μπορεί η θεωρία της πτωτικής τάσης να μην ισχύει γενικά. Αυτό που εγώ παρατήρησα είναι πως αν ισχύει και μάλιστα αν αυτό είναι η αιτία της παρούσας κρίσης, όπως μας βεβαιώνει η πρωτοβουλία, θα έπρεπε η πτώση του μέσου ποσοστού κέρδους να προκύπτει ως αποτέλεσμα της ανόδου της οργανικής σύνθεσης. Η πρωτοβουλία όμως μας λέει ότι τα τελευταία 35 χρόνια έχουμε μείωσή της. Αυτό είναι που μου φαίνεται «παράξενο». Νομίζω δε, πως η ίδια η πρωτοβουλία το αντιλαμβάνεται, γι αυτό μιλάει όχι για πτώση του μέσου ποσοστού κέρδους αλλά για «μη ικανοποιητική ανάκαμψή του». Μα τα μόνα στοιχεία που δίνει επί του θέματος (που δεν έχω τη δυνατότητα να τα αμφισβητήσω) δείχνουν μια σχετική σταθεροποίησή του στις ΗΠΑ και ξεκάθαρη πτώση για την Γερμανία και την Ιαπωνία. Ο συλλογισμός της λοιπόν μου φαίνεται κάπως αντιφατικός. (Αναγνωρίζω, πως μπορεί να υπάρχουν άλλες παράμετροι, που εγώ αγνοώ, και η πρωτοβουλία, είτε γιατί τις θεώρησε ως δεδομένες είτε λόγω χώρου, δεν εξέθεσε. Μιλάω λοιπόν με βάση το συγκεκριμένο κείμενο και τα δεδομένα του). Κατανοώ βέβαια την πολιτική ανάγκη διαχωρισμού από την θεωρία της «επαρκούς ζήτησης» αλλά 1ον, προσωπικά, δεν νομίζω πως οδηγούν σε τόσο διαφορετικά πολιτικά συμπεράσματα (μα αυτό είναι μια άλλη συζήτηση) και 2ον, (και σημαντικότερο), η ανάγκη πολιτικού διαχωρισμού δεν είναι επαρκής λόγος υιοθέτησης μιας θεωρίας ανεξάρτητα από το αν ισχύει ή όχι ή έστω λειτουργεί (δίνει μια πειστική εξήγηση) σε μια δεδομένη στιγμή.

  16. Ο/Η markos λέει:

    Η θεωρία της πτωτικής τάσης του ποσοστού του κέρδους είναι ο θεμέλιος λίθος του Μαρξισμού στην Οικονομία.
    Η αύξηση της οργανικής σύνθεσης του κεφαλαίου -πρώτες ύλες και μηχανικός εξοπλισμός- σε βάρος του ποσοστού συμμετοχής της εργασίας, είναι που δημιουργεί την πτώση του ποσοστού του κέρδους.
    Βεβαίως επιδρούν και τάσεις αντίρροπες, αλλά μόνο καθυστερούν την κυρίαρχη τάση.
    Αλλιώς από που προέρχονται οι κρίσεις του καπιταλισμού?
    Οσο αφορά την Πίστη, βεβαίως και είναι συνεξάρτηση του παραγωγικού κεφαλαίου, προωθώντας το , πολλές φορές και πέρα από τις δυνατότητές του και επιταχύνοντας τις κρίσεις , όπως τώρα καλή ώρα!
    Οποιος όμως αρνείται την θεωρία της πτωτικής πορείας του ποσοστού του κέρδους , δεν είναι Μαρξιστής, είναι σαν χριστιανός που αρνείται την θείκότητα του Χριστού.

  17. Ο/Η markos λέει:

    Να συμπληρώσω οτι χωρίς την βαθειά κατανόηση του Μαρξισμού δεν μπορεί να σταθεί κανένας επιστήμονας, ειδικά στις οικονομικές επιστήμες.
    Είμαι δυσάρεστος, το γνωρίζω, γιατί είμαι αληθινός.

  18. Ο/Η Uturunco λέει:

    Δεν γνωρίζω από που αντλείς την τόση σου βεβαιότητα. Από όσο γνωρίζω ο ίδιος ο Μαρξ πουθενά δεν αναφέρει τον νόμο της πτωτικής τάσης του μέσου ποσοστού κέρδους ως «θεμέλιο λίθο» των απόψεών του. Υποθέτω ότι αν ήταν έτσι θα μας το είχε πει ή τουλάχιστον θα χε πληροφορήσει σχετικά τον Ένγκελς. Τώρα, αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο αλλά μας το κράτησαν αμφότεροι ζήλότυπα κρυφό, τι να σου πω. Στο βαθμό δε που γνωρίζω την συζήτηση για τις οικονομικές κρισείς στο πλαίσιο του μαρξισμού, πριν τον Γκρόσμαν, δεν είχε δωθεί κάποια ιδιαίτερη έμφαση. Γι” αυτό εξάλλου και ο Γρόσμαν το θεωρούσε την ιδιαίτερη προσωπική του συμβολή στο διάλογο. Φυσικά όλα αυτά μπορεί να οφείλονται σε δική μου άγνοια και ελλειπή πληροφόρηση. Ίσως επίσης ο Πάννεκουκ και η Λούξεμπουργκ, για παράδειγμα,να ήταν χριστιανοί και άσχετοι από μαρξισμό.
    Αλλά ακόμα κι αν δεχτούμε ότι όλα είναι όπως τα λέει η πρωτοβουλία και πάλι έχουμε πρόβλημα αφού θα έπρεπε να δεχτούμε πως το ποσοστό του κέρδους πέφτει όχι μόνο όταν ανεβαίνει η οργανική σύνθεση του κεφαλαίου αλλά κι όταν επί 35 χρόνια πέφτει.

  19. Ο/Η Γιώργος Μεταξάς λέει:

    Δεν νομίζω ότι η θεωρία της πτωτικής τάσης του ποσοστού του κέρδους είναι θεμέλιος λίθος του μαρξισμού. Αλλά σε αυτό δεν μου πέφτει λόγος γιατί δεν είμαι καποιος καλός μαρξιστής! Επιπλέον ο μαρξισμός δεν είναι απαραίτητο εργαλείο της αστικής πολιτικής οικονομίας. Οι αστοί του 19ου αιώνα ήδη απέρριψαν την μαρξιστική θεωρία της αξίας σαν ιδεαλιστική. Ένας μαρξιστής που προσπαθεί να ερμηνεύσει την πραγματικότητα έχοντας υπόψη του την μαρξιακή θεωρία, εάν θέλει να κινείται στην περιοχή της επιστήμης και όχι της προκατάληψης, πρέπει να αποδέχεται αναθεωρήσεις των δεδομένων και των συμπερασμάτων της και να ελέγχει τις επιστημονικές διαπιστώσεις της στην πράξη, και με βάση αυτή να τις διορθώνει! Το τι κρατάμε και το τι αλλάζουμε έχει να κάνει βέβαια και με την δική μας μη ιδεολογική τοποθέτηση. Σαν αντικείμενο προβληματισμού θέτω υπόψη ολονών μας το ότι η έκφραση του ποσοστού του κέρδους σαν συνάρτηση οργανικής σύνθεσης του κεφαλαίου στον παρονομαστή και ποσοστού του κέρδους στον αριθμητή είναι μη γραμμική. Μια μεταβολή της οργανικής σύνθεσης του κεφαλαίου δεν αφήνει ανεπιρρέαστο το ποσοστό της εκμετάλλευσης, και αυτό σημαίνει και διαφορετικά πιθανά αποτελέσματα για το ποσοστό του κέρδους. Η μεταβολή της υπεραξίας επιπλέον έχει να κάνει και με την ταξική πάλη επίσης.
    Μάρκο πριν με καταδικάσεις σε διαβεβαιώνω ότι διαθέτω αποκλειστικά οικοδομικά ένσημα με ελάχιστες εξαιρέσεις στο εργοστάσιο!

  20. Ο/Η markos λέει:

    Δεν τελειοποιούμε την Οικονομική Επιστήμη, αν δεν παραδεχτούμε τον νόμο της πτωτικής πορείας του ποσοστού του κέρδους και από οτι βλέπω και τον νόμο της αξίας, που έθεσε ο Μαρξ.
    Αλλά είχε δίκιο και στο άλλο , οτι δλδ ένας εργάτης μπορεί να αφομοιώσει καλύτερα από δέκα αστούς επιστήμονες και τα πιο δύσκολα σημεία του Μαρξισμού.

  21. Ο/Η Uturunco λέει:

    Markos, markos θα σε φάει η βιασύνη. Δεν έθεσε ο Μαρξ τον «νόμο της αξίας». Εν πρώτοις επειδή δεν ήταν νομοθέτης. Υποτίθεται πως ο νόμος της αξίας πηγάζει από την λειτουργία της καπιταλιστικής κοινωνίας. Δεν υπάρχει κάτι να «τεθεί», υπάρχει κάτι να «ανακαλυφθεί».
    Ούτε αυτό όμως έκανε ο Μαρξ. Η διατύπωση του νόμου της αξίας ανοίκει στην αστική (κλασική) πολιτική οικονομία καίτοι η συμβολή του Μαρξ υπήρξε καθοριστική. (Για παράδειγμα «έλυσε» το ζ’ητημα αν ο εργάτης πουλάει την εργασία του ή την ικανότητά του προς εργασία).
    Τέλος, σκέψου πως αν «ένας εργάτης μπορεί να αφομοιώσει καλύτερα από δέκα αστούς επιστήμονες και τα πιο δύσκολα σημεία του Μαρξισμού» στο λέει πάρα πολύς κόσμος.

  22. Ο/Η markos λέει:

    Τον νόμο της αξίας τον έθεσε-διτατύπωσε- ο Μαρξ καθαρότερα από τον Ρικάρντο και τον Α.Σμίθ, διότι αυτοί στη μια σελίδα τον έγραφαν και στην επόμενη τον αναιρούσαν.
    Να μην έχεις καμμία αμφιβολία για τον νόμο της πτωτικής πορείας του ποσοστού του κέρδους γιατί χωρίς αυτόν ο καπιταλισμός δεν θα δημιουργούσε τις κρίσεις.
    Να μην βασανίζεσαι από αμφιβολίες που σπέρνουν αμερικανοσπουδαγμένοι καθηγητές οικονομολόγοι γιατί έμαθαν Οικονομικά της πλάκας.

  23. Ο/Η Άγγελος Καλοδούκας λέει:

    Μέρες τώρα παρακολουθώ με ενδιαφέρον την συζήτηση για τις κρίσεις και τις αιτίες τους. Συμφωνώ με τον σύντροφο Γιώργο Μεταξά ότι ο μαρξισμός είναι (ή τουλάχιστον θα πρέπει να είναι…) μια ανοικτή επαναστατική θεωρία όπου η θεολογική ομοφωνία δεν έχει θέση. Πολύ περισσότερο που δεν υπάρχει μια και μόνο «ορθόδοξη» ερμηνεία των οικονομικών κρίσεων από τη μαρξιστική οπτική.
    Σαν συμβολή στη συζήτηση θα αναδημοσιεύσουμε ένα ολόκληρο κεφάλαιο από ένα βιβλίο του Γιάννη Μηλιού πάνω στο θέμα των οικονομικών κρίσεων από μαρξική πλευρά (με την οποία, σεμνά και ταπεινά, συμφωνώ απολύτως). Σε αυτό γίνεται κριτική παρουσίαση όλων των μαρξιστικών απόψεων για τις οικονομικές κρίσεις: θεωρίες υποκατανάλωσης, της πτωτικής τάσης του ποσοστού κέρδους κ.λπ.. Υπομονή κάποιες μέρες, θα το αναρτήσουμε στην κατηγορία «Θεωρία».
    Φίλε Γιώργο Μεταξά, αν σου είναι εύκολο και το επιθυμείς, στείλε μας το άρθρο σου στις «Θέσεις» για αναδημοσίευση.
    ΑΚ

  24. Ο/Η markos λέει:

    Κανένας σοβαρός Μαρξιστής δεν αμφισβητεί οτι ο Μαρξισμός είναι μια συγκροτημένη κοσμοθεωρία, μια μέθοδος ερμηνείας του κόσμου και οδηγός για δράση.Επομένως ανοικτή.
    Ο ίδιος ο Μαρξ δήλωνε οτι δεν είναι Μαρξιστής. Με την έννοια βέβαια, σαν διαλεκτικός φιλόσοφος που ήταν πάνω από όλα, οτι τίποτε δεν μένει στάσιμο και όλα βρίσκονται σε διαρκή αλλαγή.
    Περιμένω και εγώ το άρθρο του Γιώργου Μεταξά να διαβάσω με ενδιαφέρον το πως καταρρίπτει τον νόμο της πτωτικής πορείας του ποσοστού του κέρδους.
    Αν και νομίζω οτι πρέπει να αρχίσει από τον κλασικό νόμο της αξίας, που βλέπω να αμβισβητεί.
    Να ξεκαθαρίσω οτι άλλο πράγμα είναι η τελειοποίηση μιας κατάστασης -που είναι δημιουργική και ευχάριστη- και άλλο η οπισθοδρόμηση.

  25. Ο/Η Γιώργος Μεταξάς λέει:

    Αγαπητέ Μαρκο δεν ισχυρίστηκα ότι αμφισβητώ το νόμο της αξίας, αυτό το έκανε ο ίδιος ο Μαρξ στο «κεφάλαιο». Είπα ότι η θεωρία της αξίας συνολικά έγινε σχετικά νωρίς αντικείμενο κριτικής από αστούς οικονομολόγους. Όσο για το ποσοστό του κέρδους γίνεται στο «κεφάλαιο» λόγος για πτωτική τάση και όχι πτωτική πορεία του ποσοστού του κέρδους. Αρκεί αυτό ήδη για να μας βάλει σε σκέψεις! σε ευχαριστώ για τις αδρές παρατηρήσεις σου

  26. Ο/Η markos λέει:

    Αγαπητέ Γιώργο Μεταξα.Ο Μαρξ δεν αμφισβήτησε τον νόμο της αξίας που αστοί οικονομολόγοι ανακάλυψαν.
    Απλώς τον διατύπωσε καθαρότερα.
    Περιμένω πάντως με ενδιαφέρον το άρθρο σου που αμφισβητείς τον νόμο της πτωτικής πορείας του ποσοστού του κέρδους.

  27. Ο/Η Γαβουρ λέει:

    Γιώργο Μεταξά,

    παραγωγικό κεφάλαιο αυτό που παράγει κέρδος. Σύμφωνοι, αλλά Στο κεφάλαιο ο Μαρξ ξεκαθαρίζει ότι μέχρι και το εμπορικό κεφάλαιο δεν δημιουργεί αξία-υπεραξία ΑΜΕΣΑ,απλά αυξάνει το π.κέρδους του βιομήχανου συντομεύοντας τον κύκλο αναπαραγωγής του κεφαλαίου. Και στη συνέχεια «παίρνει» ένα μέρος του βιομηχανικού κέρδους. Αυτά ακόμη κι ενώ ο έμπορος είναι κομμάτι του καταμερισμού εργασίας ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ (Τομ 3ος, Κεφ 16).

    Με το πιστωτικό κεφάλαιο τα πράγματα είναι ακόμη πιο ξεκάθαρα: ο τόκος είναι μέρος του κέρδους που πληρώνεται σε πιστωτή, του κέρδους που ΑΛΛΟΣ έβγαλε (ο βιομήχανος που δανείστηκε) (Τομ 3ος Κεφ 21). Το Πέμπτο μέρος που αναφέρεις απλά δίνει μια πολύ καλή παρουσίαση του πώς λειτουργεί ο καπιταλισμός με το πιστωτικό κεφάλαιο.

    Όσο για τη GM. Μα ο διαχωρισμός παραγωγικού-μη παραγωγικού πάει στα ΚΕΦΑΛΑΙΑ της κάθε επιχείρησης, όχι με την κάθε επιχείρηση που μπορεί να έχει επενδύσει σε πολλά είδη κεφαλαίων. Ο Harman στο πολύ καλό βιβλίο «Zombie Capitalism» αναφέρει σχετικά ότι ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ένα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων εταιρειών σαν την GM απασχολείται όλο και περισσότερο στον χρηματοπιστωτικό τομέα (πράγμα που γίνεται ΕΠΕΙΔΗ το π.κ. είναι μικρό στη βιομηχανία) οι κρίσεις θα παίρνουν τη μορφή όλο και μεγαλύτερων «φουσκών». (Π.χ. αναφέρει ότι το 40% των κερδών της GElectric είναι από παράγωγα-ασφάλειες κλπ, άρα ΕΠΙΣΦΑΛΗ και ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ, χάρτινα, πλασματικά κέρδη -εξαρτώμενα από την γενική πορεία της παγκόσμιας ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ οικονομίας)

    Όπως λες κι εσύ «πραγματοποίηση κάπου της υπεραξίας». Αυτό το ΚΑΠΟΥ είναι το θέμα. Πού; Κάπου εκτός της πίστωσης παράγονται τα κέρδη -από την ανθρώπινη εργασία. Στη βιομηχανία (με την ευρύτερη έννοια, τους κλάδους που παράγουν υπηρεσίες και προϊόντα).

    Τέλος, Uturunco

    εγώ είπα ότι συμφωνώ με τη θεωρία τάσης πτώσης του π.κ. κι όχι απαραίτητα με την Πρωτοβουλία -αλλά εδώ βλέπω το κείμενο να συμφωνεί με αυτήν την θεωρία. Πού λέει ότι μειώθηκε η οργανική σύνθεση του κεφαλαίου;;;; Λέει ότι αυξήθηκε (Μέρος 1.α και 3)! Εκτός αν κάτι δεν είδα καλά.

    ΥΓ Συγνώμη για τις καθυστερημένες απαντήσεις, μα δεν μπαίνω συχνά στο Δίκτυο.

  28. Ο/Η Uturunco λέει:

    Οι αλλαγές αυτές οδήγησαν σε μεγάλη άνοδο του ποσοστού υπεραξίας , αλλά όχι στην απαιτουμένη αύξηση του ρυθμού ανόδου της παραγωγικότητας της εργασίας, που σε συνδυασμό με την πτώση της οργανικής σύνθεσης του κεφαλαίου, τη μείωση της μη παραγωγικής εργασίας σε σχέση με την παραγωγική, αλλά και άλλους παράγοντες, βοηθούν στην αύξηση του ποσοστού κέρδους. Έτσι δεν ανέκαμψε στον απαιτούμενο βαθμό η κερδοφορία του κεφαλαίου.
    Τι άλλο εξάλλου σημαίνει: αναβαθμισμένη παρουσία της απόλυτης υπεράξιας;

  29. Ο/Η Γαβούρ λέει:

    Σε αυτά τα αποσπάσματα λέει ρητά για ΑΥΞΗΣΗ οργ συνθ.
    «….η χαμηλή κερδοφορία του κεφαλαίου, που οφείλεται στην αύξηση της οργανικής σύνθεσης του κεφαλαίου….»

    «…στην έγκαιρη εφαρμογή από το κεφάλαιο στις ΗΠΑ των νέων τεχνικών απόσπασης απόλυτης και σχετικής υπεραξίας με τρόπο που κατά το δυνατόν πιο έγκαιρα να αντισταθμίζει την αύξηση της οργανικής σύνθεσης του κεφαλαίου…»

    Στο απόσπασμα που αναφέρεις ΔΕΝ ΛΕΕΙ ότι υπάρχει αύξηση της οργ.συνθ., μα ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ η απαιτούμενη αύξηση της παραγωγικότητας που μαζί με άλλους παράγοντες (ΑΝ αυτοί υπάρχουν θεωρητικά) ΜΠΟΡΕΙ ΤΟΤΕ να οδηγήσει «στην αύξηση του ποσοστού κέρδους».

    Αναβαθμισμένη απόλυτη υπεραξία σημαίνει αύξηση του ποσοστού εκμετάλλευσης (υ/μ) μέσα από παράταση της εργάσιμης μέρας χωρίς αύξηση μισθού (σχετική υπεραξία από πιο εντατική κι όχι εκτεταμένη εργασία).
    ΟΧΙ του ποσοστού κέρδους (υ/(σ+μ)) ΟΥΤΕ της οργανικής σύνθεσης (σ/μ)!!!!

    ΟΚ τώρα;

  30. Ο/Η Γιώργος Μεταξάς λέει:

    Στην κλασσική πολιτική οικονομία παραγωγικότητα της εργασίας είναι η σχέση του συνολικού αποτελέσματος προς την ποσότητα των συνολικών μονάδων εργασίας. Είναι το μέτρο για την αποδοτικότητα της εργατικής δύναμης. σαν λόγος του ΑΕΠ προς συνολικές ώρες εργασίας. Αυτό είναι πλησιέστερο προς την σχέση της παραγόμενης αξίας προς τον χρόνο που χρειάστηκε για την παραγωγή της και προς την αξία της εργατικής δύναμης:
    παραγωγικότητα της εργασίας: Π = α/[μ*χ]= (σ+μ+υ)/[μ*χ]= [(σ/μ)+(υ/μ)+1]/χ, όπου α:αξία,μ:μεταβλητό, υ:υπεραξία, σ:σταθερό μαζί με τις αποσβέσεις παγίου, και χ:χρόνος. Από αυτό τον σύντομο υπολογισμό φαίνεται ότι η οργανική σύνθεση κεφαλαίου (δεν θα έβλαπτε και μια συζήτηση γαι τον ρόλο της αξιακής σε σχέση με την τεχνική σε αυτή την περίπτωση, σε συνάρτηση με την μεταβολή της τιμής των πρώτων υλών)στην περίπτωση της παραγωγικότητας της εργασίας παίζει τον ίδιο ρόλο στον αριθμητή με το ποσοστό της υπεραξίας ή εκμετάλλευσης. Κατά βάση λοιπόν τουλάχιστον θεωρητικά ο Uturunco έχει δίκηο. Πως μειώνεται η οργανική (αξιακή)σύνθεση του κεφαλαίου πέρα από την αύξηση κατά καιρούς της τιμής του πετρελαίου; Αναβαθμισμένη παρουσία της απόλυτης υπεραξίας σημαίνει αύξηση του ποσοστού υπεραξίας και σε συνδυασμό με την πτώση της οργανικής σύνθεσης του κεφαλαίου ταυτόχρονα σημαίνει μαι τεράστια αύξηση του ποσοστού του κέρδους!
    για τους κεφαλαιοκράτες δεν υφίσταται διαχωρισμός παραγωγικού και μη παραγωγικού κεφαλαίου, και οι διάφοροι μαρξιστές θα έπρεπε να είναι λίγο προσεκτικότεροι στον διαχωρισμό αυτό. Οι καπιταλιστές εναλάσσονται στους ρόλους δανειστή και δανειζόμενου γιατι τα κεφάλαια προκειμένου να είναι κεφάλαια πρέπει να κυκλοφορούν σε οποιαδήποτε από τις μορφές τους.
    Στα μαρξιακά σχήματα η παραγόμενη υπεραξία πρέπει να καλύπτει τα κέρδη του παραγωγικού, εμπορικού, πιστωτικού κεφαλαίου, τις πιστώσεις, και γενικά ότι άλλο προκύψει στον δρόμο. Στην πράξη όμως αυτό είναι ένα στοίχημα με τον χρόνο γιατί οι ροές των κεφαλαίων είναι συνεχείς και ένα στοίχημα με την εργατική δύναμη που δεν κάθεται πάντοτε με σταυτρωμένα τα χέρια!

  31. Ο/Η markos λέει:

    Ο Αγγελος έκανε μια πολύ ωραία πρόταση αγαπητέ Γιώργο Μεταξά.
    Να φιλοξενήσει το άρθρο σου, που αμφισβητείς τον νόμο της πτώσης του ποσοστού του κέρδους.
    Με ενδιαφέρον περιμένουμε την απάντησή σου.
    Πάντως στα προαναφερόμενα ο Γαβούρ έχει δίκιο.

  32. Ο/Η Uturunco λέει:

    τι εννοείς οκ; το απόσπασμα που αναφέρω λέει ότι υπάρχει μείωση της οργανικής σύνθεσης (μάλλον από λάθος έγραψες για αύξηση) πράγμα απολύτως λογικό αν επί 35 χρόνια η έμφαση δίνεται στην εξαγωγή απόλυτης υπεραξίας και οι νέες τεχνολογίες δεν επιφέρουν την απαιτούμενη (;) αύξηση της παραγωγικότητας. (Υποτίθεται βέβαια ότι η απαιτούμενη αύξηση της παραγωγικότητας είναι ο στόχος της εισαγωγής μιας νέας και ακριβότερης τεχνολογίας). Έχουμε λοιπόν φαινόμενα μεταφοράς κεφαλαίου εκτός βιομηχανίας (σε «μη παραγωγικούς» τομείς στο εν λόγω ιδίωμα) ή βιομηχανιών σε χώρες της «περιφέρειας» (αυτό που ονομάζεται συνήθως «αποβιομηχάνιση») ή το φασόν και τις υπεργολαβίες από μικρές βιοτεχνίες με χαμηλή οργανική σύνθεση (πολλή δουλειά, φτηνός μηχανολογικός εξοπλισμός, μηδαμινά μέτρα ασφαλείας). Το ίδιο το κείμενο μάλιστα δεν ισχυρίζεται πως δεν υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα. Ίσα-ίσα μας λέει πως χαρακτηρίζουν όλη την «νεοφιλελεύθερη» 35ετία και πως ως τώρα δεν απέδωσαν «ικανοποιητικά», αν και αυτό δεν οφείλεται στην αντίσταση της εργατικής τάξης, και στο μέλλον θα ενταθούν. Για να είναι όμως η παρούσα κρίση αποτέλεσμα της αύξησης της οργανικής σύνθεσης του κεφαλαίου θα έπρεπε να υπάρχει «υπερεπένδυση» στην βιομηχανία και στον μηχανολογικό εξοπλισμό (με τα φτωχά μου μαθηματικά καταλαβαίνω πως αν υ/σ+μ και το υ αυξάνεται ενώ το μ μειώνεται τότε για να μειώνεται συνολικά το κλάσμα θα πρέπει το σ να αυξάνεται πολύ περισσότερο). Αυτό φυσικά θα έπρεπε να σημαίνει έμφαση στην σχετική υπεραξία και θεαματική άνοδο της παραγωγικότητας της εργασίας. Γι αυτό και το κείμενο μου φαίνεται «παράξενο». (Για την ακρίβεια αυτό που καταλαβαίνω είναι πως –σύμφωνα με το κείμενο- η παρούσα κρίση δεν είναι άμεσα αποτέλεσμα της αύξησης της οργανικής σύνθεσης αλλά μη αποτελεσματικής αντιμετώπισης της πτώσης του ποσοστού κέρδους εξαιτίας της παρελθούσας αύξησης της οργανικής σύνθεσης, δηλαδή μη ξεπεράσματος της κρίσης του 73).
    Στόχος μου δεν είναι να αντιδικήσω, ούτε με τους οικονομολόγους ούτε με σένα. Για να λέτε πως έτσι συμβαίνει κάτι θα ξέρετε περισσότερο. Ε, δεν μπορείτε αυτό το κάτι τις περισσότερο να το μοιραστείτε και με μας τους αδαείς αντί απλώς να παραθέτετε διαβεβαιώσεις και τύπους;
    (Και συ βρε Γιώργο, δεν λέω να μην κάνεις όλη αυτή τη δουλειά, αλλά είναι πολύ δυσκολο -κάπως παράλληλα- να αναπτύσεις τους συλλογισμούς σου με μη μαθηματική μορφή;)

  33. Ο/Η Άγγελος Καλοδούκας λέει:

    Το άρθρο του συντρόφου Γιώργου Μεταξά («Προς τα που τείνει το ποσοστό του κέρδους;») θα το αναδημοσιεύσουμε τη Δευτέρα 22/8. Ο λόγος είναι για να διαβαστεί περισσότερο -τότε θα έχει επιστρέψει κόσμος από τις διακοπές του (το διαδίκτυο αυτή τη εποχή είναι «πεσμένο» -διακοπές του λαού γαρ…).
    Άγγελος

  34. Ο/Η markos λέει:

    Πάντως για μένα , σύντροφοι είναι όσοι δηλώνουν ξεκάθαρα οτι είναι Μαρξιστές, ορθόδοξοι και μη.

  35. Ο/Η ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ λέει:

    http://www.styx.gr/index.cfm?Action=RTCL&CLiD=3556
    Ρωσική αποστολή ιατρών, αναφέρει σε επίσημη αναφορά της προς τον πρόεδρο Medvedev ότι ελάχιστοι λαοί έχουν τόσες ανέσεις όσες ο λαός της Λιβύης.
    Διαθέτουν πολύ καλά νοσοκομεία και δωρεάν περίθαλψη. Τα νέα ζευγάρια επιδοτούνται, τα αυτοκίνητα κοστίζουν πολύ φτηνά, τα καύσιμα είναι επίσης φτηνά, οι αγρότες δεν φορολογούνται, κλπ.
    Ακόμη κι αν όλα αυτά είναι προπαγάνδα, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ο Καντάφι έφερε νερό στην έρημο, κατασκευάζοντας το μεγαλύτερο αρδευτικό έργο στην ιστορία, αξίας $33 δισ. ΠΡΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΣΩΝ ΑΚΟΜΑ ΑΝΑΦΑΝΔΟΝ ΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΜΕ ΚΑΘΕ EΙΔΟΥΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΚΑΙ ΔΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΗΜΕΝΗ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΤΗΣ CIA
    Υ.Γ Παρακολουθω με ενδιαφερον οσα γραφετε φιλοι μου απλα θεωρω πως ζΕΙτε οι περισσοτεροι σε μια ιδεολογικη γυαλα που αποτρεπει να χαραξουμε με ρεαλισμο το οραμα μας για μια νεα ελλαδα.ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΜΕ ΞΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΟΣΑ ΛΙΓΑ ΕΧΩ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕΙ ΕΔΩ ΑΝΗΚΩ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ,ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΗ(ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΕΝΑΝ ΟΡΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΑΞΕΛΟΥ)ΑΡΙΣΤΕΡΑ,ΑΥΤΗΝ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΕΠΙΜΟΝΑ ΝΑ ΞΕΓΡΑΨΟΥΝ.ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΟΣΟΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΕ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΠΛΑΝΩΝΤΑΙ ΠΛΑΝΗΝ ΟΙΚΤΡΑΝ.ΕΜΜΕΣΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΛΟΜΠΥ ΤΗΣ ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΕΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ..
    Υ.Γ..Η ΧΑΡΑΚΑΨΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΛΕΝΙΝ,ΤΣΑΒΕΣ,ΠΟΥΤΙΝ,ΚΑΣΤΡΟ,ΤΙΤΟ,ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ,ΚΑΝΤΑΦΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΩΝ ΑΛΛΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ.ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΙΟΜΑΣΤΕ..ΣΟΡΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΒΛΕΠΩ ΟΤΑΝ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΩΡΕΣ ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΓΙΑ ΜΠΑΡΞΙΣΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΦΑΝΦΑΡΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΒΗΜΑ ΚΑΙ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΟ ΝΤΟΠΙΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΠΑΤΡΩΝΕΣ ΤΟΥ ΝΑ ΑΠΟΜΥΖΕΙ ΤΟΝ ΜΟΧΘΟ ΕΝΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΛΑΟΥ ΠΟΥ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΞΑΝΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ
    Υ.Γ.1 ΦΙΛΕ ΑΓΓΕΛΕ ΚΑΛΟΔΟΥΚΑ,ΣΕ ΕΙΧΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ.ΗΜΟΥΝ ΔΙΣΤΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΤΕ ΜΑ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΜΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΕΡΘΕΙ..ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΓΕΝΙΚΕΣ-ΑΓΡΙΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ..ΠΑΡΤΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ.ΚΛΕΙΝΑΝ ΔΥΙΛΥΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ ΠΡΙΝ ΚΑΝΕΝΑ 6ΜΗΝΟ..ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΑΝΑΛΩΝΟΜΑΣΤΑΝ ΣΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΠΟΥΡΔΕΣ.ΕΝΑ ΠΟΥΛΜΑΝ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ ΚΕΡΑΙΕΣ ΝΑ ΤΗΣ ΚΑΤΕΒΑΣΟΥΜΕ ΔΕΝ ΒΑΛΑΜΕ.Η ΝΑ ΠΑΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΑ ΔΥΙΛΗΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΒΑΡΔΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΤΣΗ Η ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΜΠΟΜΠΟΛΑ.ΑΛΛΑ ΞΕΧΑΣΑ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΘΕΛΕΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ ΑΛΛΙΩΣ Δ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ…Α ΡΕ ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ ΠΟΥ ΤΗΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ..ΜΕΛΕΤΗΣΤΕ ΤΟΝ.ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ.
    Υ.Γ.2 ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΩ ΠΩΣ Μ ΑΡΕΣΕΙ Η ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΣΑΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ,ΑΠΛΑ ΜΕ ΜΕΛΑΓΧΟΛΕΙ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ.
    Υ.Γ.3 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΑΓΓΕΛΕ

  36. Ο/Η markos λέει:

    Οποιος δεν είναι Διεθνιστής δεν είναι και πατριώτης.
    Κανένας σοβαρός αγωνιστής δεν μπορεί να ισχυριστεί σήμερα -μετά και την πανωλεθρία του ΕΑΜ- οτι μπορεί ο Ελληνικός λαός να τα βγάλει πέρα μόνος του με τον παγκόσμιο καπιταλισμό.
    Η εποχή του Παπανδρέου, Καστρο, Καντάφι πέρασε.
    Σήμερα ο δρόμος οδηγεί στην Διεθνή.

  37. Ο/Η Γιώργος Μεταξάς λέει:

    Μου φαίνονται τόσο ξένα αυτά που λέτε. Δεν είμαι πατριώτης και δεν χρειάζομαι πρώτυπα καταναγκασμού για να φανταστώ την ελευθερία…

  38. Ο/Η Γαβούρ λέει:

    Βρε Uturunco, σου λέω ότι διαβάζεις λάθος το απόσπασμα. ΔΕΝ ΛΕΕΙ ότι ΥΠΑΡΧΕΙ μείωση της οργ. συνθ., απλά την καταχωρεί στους παράγοντες που αυξάνουν το π.κέρδους, μαζί με την «αρκετή» αύξηση της παραγωγικότητας. Άλλωστε αν έλεγε αυτό που λες θα ήταν σε αντίφαση με όλο το υπόλοιπο κείμενο. Οπότε ξαναδιάβασέ το το απόσπασμα πιο προσεκτικά.

    Για την ουσία τώρα. Από την στιγμή που το σ/μ ανεβαίνει αρκετά και ρίχνει το π. κέρδους τότε, βέβαια, γίνεται αποεπένδυση της «υπερβολικής» -με κριτήρια κέρδους και κοινωνικής εκμετάλλευσης- επένδυσης που είχε γίνει. Ή κάποια επιβράδυνση των παραγωγικών επενδύσεων. Αλλά αυτό προφανώς δε λύνει το θέμα! Παράδειγμα! Όταν στις χώρες της Αν. Ασίας (Κορέα, Ταϊβάν κλπ) υπήρχε μόνο 70% αξιοποίηση του παραγωγικού δυναμικού στα τέλη της δ. του ’90, αυτό σήμαινε ότι αυτό το 70% του κεφ που λειτουργούσε προσπαθούσε έτσι να κρατήσει κάποιο π.κ. (δεν το συνέφερε να κινητοποιηθεί ολόκληρο το δυναμικό). ΑΛΛΑ υπάρχει και το άλλο 30% που λίμναζε! Η συνέχεια γνωστή: χρηματοπιστωτική φούσκα και σκάσιμο, κρίση, πτωχεύσεις-εξαγορές (καταστροφή κεφαλαίου) και «μέτρα» για τους φτωχούς. Αλλά και πάλι δεν λύνεται το πρόβλημα οριστικά…

    Στην Κίνα π.χ. το φρενάρισμα των επενδύσεων μόλις έχει αρχίσει, αφού τα προηγούμενα χρόνια η εργασία αύξανε με 1% το χρόνο και οι βιομ. επενδύσεις αύξαναν 20%! Το 50% του ΑΕΠ επενδυόταν στη βιομηχανία! Έτσι, το 90% των κινέζικων προϊόντων είναι σε υπερπροσφορά από χρόνια (2003). (Η πρώτη λύση που εφάρμοσαν ήταν ΚΙ ΑΛΛΗ πτώση των μισθών. Τελευταία 3 χρόνια έχουν αυξηθεί οι απεργίες όμως…)

    Και για παρόμοιους λόγους βλέπεις στις ΗΠΑ να διοχετεύεται κεφάλαιο (με βοήθεια και του κράτους) σε «άλλες» μη-παραγωγικές επενδύσεις που «υπόσχονται» καλύτερες αποδόσεις, όπως και στις μη-παραγωγικές επενδύσεις των εξοπλισμών ή στα δομημένα παράγωγα. Το 2005 τα πολεμικά έξοδα των ΗΠΑ έφταναν το 42% των ιδιωτικών επενδύσεων (πλην οικοδομών)! Είναι πολύ, αν και μικρότερο απ’ότι κατά τη διάρκεια του ’40. Τεράστιο κεφάλαιο που αν αλλιώς επενδυόταν θα καταβαράθρωνε το π.κέρδους και θα εκτίνασσε το σ/μ. Επίσης οι «διασώσεις» τραπεζών που έχουν βγει πολύ στον αφρό μετά το 2008. Αλλά ήδη πριν το 2003 είχαν δοθεί ως «διασώσεις-εξαγορές» από τα κράτη, περίπου το 13% του παγκόσμιου ΑΕΠ σε 40 τέτοια περιστατικά!!

    Όμως, τελικά οι εξοπλισμοί είναι άχρηστοι αν δεν χρησιμοποιούνται -νεκρή επένδυση. Και βλέπεις τελευταία τους πολέμους των Δυτικών να
    «στομώνουν» (Ιράκ, Αφγανιστάν). Κι επίσης οι κρατικές «βοήθειες» στους καπιταλιστές απλώς αναβάλουν το πρόβλημα μέσω των δημοσίων «χρεών» (καλή ώρα, ΕΔΩ είμαστε). Τότε;;

    Τότε χρειάζεται πιο «ουσιαστική» λύση που θα δώσει παράταση πολλών δεκαετιών κι όχι μόνο μηνών ή 2-3 ετών. Μεγαλύτερη καταστροφή του «περισσευάμενου» κεφαλαίου (χτύπημα του πιο αδύνατου κεφαλαίου) είτε χτύπημα της εργασίας (μειώσεις μισθών). Τι σημαίνει μια πολύ μαζική αποεπένδυση και -ακόμη «αποδοτικότερα»- καταστροφή κεφαλαίου το είδαμε στο κραχ του ’29 που έπεσε 50% η βιομ παραγωγή σε 3 χρόνια, αλλά και στη διάλυση της ΕΣΣΔ, όπου χωρίς να γίνει πόλεμος η συρρίκνωση της οικονομίας έφτασε το 45%! Και βέβαια «αποδοτικότερα», στον Β” Παγκόσμιο (μέχρι και στις νικήτριες ΗΠΑ καταστράφηκε 20% του επενδυμένου κεφαλαίου μαζί με την υπεραξία των ετών μεταξύ 1930-1945). Πόλεμος προετοιμασμένος ως απάντηση στην Ύφεση του ’29 (50% της παραγωγής πήγαινε στα όπλα, στις ΗΠΑ).
    ———————————-
    Σε μια νορμάλ κοινωνία είναι καλό να δουλεύουν όλο και πιο πολλές μηχανές και να μη δουλεύουν οι άνθρωποι, μα στον καπιταλισμό, άμα οι εργάτες σου είναι και καταναλωτές, αυτό τον φέρνει σε απίστευτο αδιέξοδο. Δηλαδή, με τύπους, το ζήτημα είναι στο (υ/(σ+μ)), όχι στο σ/μ. Να αυξάνω το σ, να επενδύω, ΕΑΝ βγάζω πολλή υ. Αλλά πώς άμα υπάρχουν παντού ανταγωνιστές και οι εργάτες μου μετράνε όλο και πιο πολύ ως…καταναλωτές μου (αυτό κρύβεται πίσω από την αύξηση του σ/μ);
    Αυτή η αντίφαση εργάτης-καταναλωτής μπορεί να ξεπερνιέται σε ένα «ανοιχτό» καπιτα-ληστρικό σύστημα που μπορεί να κλέβει υπεραξία π.χ. από αποικίες και να διοχετεύει προϊόντα σε ΑΛΛΕΣ χώρες-καταναλωτές. Αλλά όλος ο πλανήτης σήμερα έχει γεμίσει καπιταλιστές-ανταγωνιστές -κι ο πλανήτης είναι πολύ «κλειστό» σύστημα!

    Και,ναι, αυτή η διαδικασία από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 ξεκινά, οπότε ξεκινά και η οξεία πτώση του π.κ. κι ο νεοφιλελευθερισμός ως άμεση αντίδραση (ατελέσφορη μακροπρόθεσμα). Η οικονομική καταβαράθρωση της ΕΣΣΔ (40% πτώση παραγωγής ’79-’82), η μακρόσυρτη ύφεση-στασιμότητα της Ιαπωνίας από το ’92 κ.α. είναι επεισόδια της ίδιας κατάστασης που επιταχύνεται -με μπρος και πίσω- με τα χρόνια ως σήμερα.

    Ελπίζω να βοήθησαν όλα αυτά, σε κάποια σημεία τουλάχιστον.

  39. Ο/Η Uturunco λέει:

    Δυστυχώς Γαβούρ δεν με βοήθησες. Απλώς μου αναφέρεις διάφορα παραδείγματα χωρίς να μου εξηγείς πως σχετίζονται με τα όσα λέμε. Το ποσοστό του κέρδους, την τελευταία τριαντακοπενταετία στην Κίνα, έπεφτε λόγω της υπερεπένδυσης στην βιομηχανία; Στην Ρωσία, το 97, ξέσπασε η κρίση επειδή υπήρχε χαμηλότερη ή υψηλότερη οργανική σύνθεση του κεφαλαίου από ότι στην ΕΣΣΔ; Η μερική αποεπένδυση στην Άπω Ανατολή επέδρασε αρνητικά ή θετικά στο ποσοστό του κέρδους; Στις ΗΠΑ από το 73 και μετά ο βιομηχανικός τομέας αναπτυσσόταν με αποτέλεσμα να πέσει το ποσοστό του κέρδους μετά το 2000;
    Δεν αμφιβάλλω ότι μπορεί να διαβάζω λάθος το κείμενο. Αυτό που εγώ διαβάζω σ’ αυτό είναι πως η παρούσα κρίση (από το 2007/8 και μετά) πρέπει να θεωρηθεί ως μια οξυμένη φάση της κρίσης του 1973 η οποία, για το κείμενο, ποτέ δεν ξεπεράστηκε πραγματικά, παρά τα αντίμετρα που συμπεριλαμβάνουν και την μείωση της οργανικής σύνθεσης του κεφαλαίου με αποτέλεσμα η κερδοφορία να μην ανακάμψει στα επίπεδα της προ του 73 «χρυσής εποχής». Και εδώ ήταν η ένστασή μου. Η ανάπτυξη του επιχειρήματος δεν έκανε αρκετά σαφές –σε μένα τουλάχιστον- αν όντως μιλάμε γι αυτό ή αν μιλάμε για συνεχιζόμενη πτώση του ποσοστού του κέρδους που οφείλεται στην διαρκή αύξηση της οργανικής σύνθεσης. Μια ανάκαμψη, έστω και «μη ικανοποιητική» είναι πάντα ανάκαμψη. Μια συνεχιζόμενη πτώση είναι πτώση και δεν είναι ανάκαμψη, ούτε ικανοποιητική ούτε μη ικανοποιητική. Και άλλα σημεία μου ήταν επίσης σκοτεινά όπως η σχέση της οργανικής σύνθεσης με την μη ικανοποιητική ανάκαμψη ή την πτώση, ή ό,τι τέλος πάντων. Οκ. Στην δεκαετία του 90 το ποσοστό του κέρδους στις ευρωπαϊκές χώρες έπεφτε παρά την εισαγωγή νέων τεχνολογιών. Λογικό. Θα έπρεπε μάλιστα να πέφτει εξαιτίας της. Αύξηση της οργανικής σύνθεσης του κεφαλαιου. Αλλά κατόπιν μαθαίνουμε ότι η κερδοφορία πέφτει και στις χώρες που υιοθέτησαν την «καταστροφική» πολιτική των υψηλών επιτοκίων που οδήγησε στην μείωση των επενδύσεων για εκσυγχρονισμό της παραγωγής και στην μη ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού, δηλαδή εξαιτίας της πτώσης της οργανικής σύνθεσης. Ή πάλι γιατί το κεφάλαιο «προτιμά» την Γερμανία με το μειούμενο ποσοστό κέρδους λόγω αυξανόμενης οργανικής σύνθεσης και όχι μια χώρα της ευρωπαϊκής «περιφέρειας» με σχετικά χαμηλή οργανική σύνθεση πχ την Ελλάδα; Η μήπως η γκρίνια της ελληνικής αριστεράς για κλείσιμο εργοστασίων και διάλυση του παραγωγικού ιστού όλη την προηγούμενη περίοδο ήταν μπαρούφες και στην πραγματικότητα άνοιγε η μια παραγωγική μονάδα μετά την άλλη; Εν πάση περιπτώσει, αυτό που λέω είναι ότι, η επίκληση του Μαρξ, του Γκρόσμαν και του Μπρέννερ και η παράθεση στοιχείων και γεγονότων δεν αρκεί. Χρειάζεται και να συνδεθούν μεταξύ τους με έναν τρόπο πιο συνεκτικό από αυτόν του παρόντος κειμένου των οικονομολόγων μας.
    Τέλος, βλέπω πως ακόμα και συ επικαλείσαι την αντίφαση εργαζομένου-καταναλωτή την στιγμή που ρητά το κείμενο δηλώνει πως αυτό θέλει να αποφύγει. Πως πρόκειται δηλαδή για μια κρίση που οφείλεται στην ανεπαρκή ζήτηση, στην υποκατανάλωση κλπ.
    Άλλα δεν έχω να προσθέσω. Όπως είπα ίσως όντως δεν κατάλαβα, ίσως δεν διάβασα σωστά ίσως αγνοώ πράγματα που όλοι οι άλλοι/ες ξέρουν.

  40. Ο/Η markos λέει:

    uturunco, δεν φταίς εσύ γιατί δεν μπορείς να καταλάβεις ένα κείμενο που βρίσκεται σε αντίφαση με τον εαυτό του.
    Η βασική αιτία των καπιταλιστικών κρίσεων βρίσκεται στην πτώση του ποσοστού του κέρδους.
    Η υψηλή οργανική σύνθεση του κεφαλαίου δημιουργεί την ανεργία και υποκατανάλωση, την συντριβή των μικρομεσαίων καπιταλιστών γιατί χρειάζονται ολοένα και μεγαλύτερα ποσά για επενδύσεις και την αύξηση εμπορευμάτων που δεν μπορούν να πουληθούν.
    Περισσότερα θα πούμε όταν δημοσιευτεί το άρθρο του Γιώργου Μεταξά.

  41. Ο/Η Γαβούρ λέει:

    Καταρχήν, τίποτε δεν είναι συνεχές στην πραγματικότητα. Ούτε η αύξηση της οργ. σύνθεσης, ούτε η πτώση του π.κ. Αλλά ο ανταγωνισμός δημιουργεί ανοδική ΤΑΣΗ για το πρώτο. Και κοιτώντας τα γραφήματα που παριστάνουν το ποσοστό κέρδους στο βιομηχανικό τομέα βλέπεις σκαμπανεβάσματα με πτωτική ΤΑΣΗ. Οι νεοφιλ. προσπάθειες φέρνουν αποτελέσματα, μα όλο και πιο αδύναμα, όλο και πιο σύντομα. Τυχαία γεγονότα μπορεί επίσης να ρίχνουν το π.κ., αλλά αυτό που αιτιολογεί την ΔΙΑΡΚΗ πτωτική ΤΑΣΗ είναι ο ανταγωνισμός που ωθεί στην άνοδο της παραγωγικότητας, τελικά μέσα από την αύξηση της οργ. σύνθεσης.
    ____
    Έτσι, π.χ. η αποεπενδύσεις, οι εξαγορές κι οι πτωχεύσεις και τα μονοπώλια που δημιουργούν (οι Κορεάτες εξαγοράστηκαν εν μέρει από αμερικάνικες φίρμες π.χ. μετά την κρίση της ΝΑ Ασίας) ναι μπορεί να αυξάνουν προσωρινά το π.κ. ΓΙΑ ΟΠΟΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ ΤΗΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ. Αλλά χρειάζεται συνέχεια εκκαθαρίσεις ο καπιταλισμός κι όσο μεγαλώνουν τα κεφάλαια τόσο πιο επώδυνες είναι αυτές.
    ____
    Για να απαντήσω σε ένα άλλο ερώτημα που έβαλες παραδειγματικά (αν και κάθε περίπτωση θέλει ιδιαίτερη ενασχόληση τυχαίνει να έχω κάποια στοιχεία γι’αυτό) για τις ΗΠΑ το ’70. Λοιπόν στις ΗΠΑ η αύξηση του π.κ. στηρίχτηκε πολύ στην «ΑΠΟΕΠΕΝΔΥΣΗ» από την πραγματική οικονομία και την σώρευση κεφαλαίου (60% των πάγιων επενδύσεων, 13% ΑΕΠ) στο στρατό. Όταν μετά το ’70 αυτή άρχισε να μειώνεται αναγκαστικά, αφού η αμερικάνικη οικονομία έχανε ανταγωνιστικότητα από Ιαπωνία-Ευρώπη και τα κεφάλαια άρχισαν να επιστρέφουν στη βιομηχανία, το π.κ. άρχισε να πέφτει! (Η Ιαπωνία επένδυε 12% παραπάνω κάθε χρόνο, η ΔΓερμανία 9,5% και οι ΗΠΑ μόλις 3,5%) Γι’αυτό και η αναλογία επένδυσης σ/μ αυξήθηκε πάνω από 40% μεταξύ συγκρίνοντας 1957-68 (δωδεκαετία) και 1968-1973 (εξαετία). Το αποτέλεσμα φάνηκε στο τέλος με την κρίση του ’73. Παρόμοια και σε Αγγλία την ίδια περίοδο.

    ΚΑΙ ΜΕΤΑ το ’73 ΟΛΕΣ οι δυτικές χώρες εμφανίζουν άλλες αργή άλλες γρήγορη και κρατικά προωθούμενη ΠΑΝΤΩΣ ΑΥΞΗΣΗ του σ/μ. Προσεγγιστικά νούμερα για ΗΠΑ περίπου 1% το χρόνο, Ιαπωνία 4,5%, Γερμανία 3,5%, Ιταλία 3,5%, μεταξύ 1980-2000.

    Προφανώς όσο πιο πολλά στοιχεία παρέχουν οι οικονομολόγοι μας, τόσο πιο πειστικοί…
    ________
    Επιπρόσθετα φαίνεται από τα εμπειρικά δεδομένα ότι η προσωρινή αυτή αύξηση δεν επαναφέρει συνήθως σε προηγούμενα ύψη το π.κ. Λόγοι μπορεί να υπάρχουν διάφοροι. Ο εντονότερος ανταγωνισμός. Η φτώχεια των μαχών κι η μείωση της πίτας. Εδώ προσοχή. Όπως τονίζει κι ο Μαρξ στο Κεφάλαιο: οι μεγάλες κρίσεις δεν οφείλονται απλώς στην υποκατανάλωση των μαζών. Γιατί, όπως λέει στη φεουδαρχία επίσης υπήρχε υποκατανάλωση αλλά δεν υπήρχαν κρίσεις. Οφείλονται στην υποκατανάλωση των μαζών ΕΠΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. Αυτή είναι η κριτική που κάνει σε αστούς (έμμεσα και ρεφορμιστές) οικονομολόγους που αναμασόυσαν τα περί υποκατανάλωσης. Ότι δηλ. αν μείνει ο καπιταλισμός η αύξηση των μισθών δεν φέρνει αποτέλεσμα από μόνη της, όσο τα μ. παραγωγής μένουν ατομική ιδιοκτησία. (Βέβαια οι αυξήσεις μπορεί να είναι απαραίτητο ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ αίτημα) Ότι στο καπιταλιστικό σύστημα βρίσκεται το ζήτημα, αυτό είναι που θέλει την υποκατανάλωση από τη μία, μα από την άλλη θέλει και την αγορά. Κι αυτά τα δύο ΑΝΤΙΦΑΣΚΟΥΝ όλο και πιο εκρηκτικά -οι παραγωγικές δυνατότητες με τον τρόπο διανομής της παραγωγής, ο κοινωνικοποιημένος τρόπος παραγωγής και η ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και το προϊόν τους.*
    ___
    Δες και μερικά τέτοια διαγράμματα από εκτιμήσεις διάφορων οικονομολόγων π.χ. http://www.isj.org.uk/?id=613#125husson_4 όπου η πλειοψηφία κατατείνει στην πτώση του π.κ.

    Αλλά θέλει διάβασμα η υπόθεση αν θέλεις τεκμηρίωση για κάθε ιστορική περίοδο -με βάση και μια καλή γνώση της μαρξιστικής αντιμετώπισης. Δεν καλύπτονται όλα με αναρτήσεις εδώ.

    *«[η φτώχεια των μαζών]…αντιτίθεται στην τάση της κεφαλαιοκρατικής παραγωγής να αναπτύσσει έτσι τις παραγωγικές δυνάμεις, λες και το όριό της αποτελείται μόνο από την απόλυτη ικανότητα κατανάλωσης της κοινωνίας [ενώ η πραγματική ικανότητα κατανάλωσης εξαρτάται από τους μισθούς κι όχι τις ανάγκες].» Βλ. «Το Κεφάλαιο», Τόμος ΙΙΙ , κεφ 15 σελ 309-310, 324, κεφ 30, σ. 609-610

  42. Ο/Η Uturunco λέει:

    «Δες και μερικά τέτοια διαγράμματα από εκτιμήσεις διάφορων οικονομολόγων π.χ. http://www.isj.org.uk/?id=613#125husson_4 όπου η πλειοψηφία κατατείνει στην πτώση του π.κ.»
    δεν βλέπω καλά ή όλα αυτά τα διαγράμματα δείχνουν ανοδική τάση του ποσοστού κέρδους (τάση, με σκαμπανευάσματα) από το 80 και μετά;

  43. Ο/Η ΓΑβούρ λέει:

    Διάβασε το άρθρο. Αγγλικά ξέρεις;

  44. Ο/Η Uturunco λέει:

    Κάτι λίγα. Αλλά από τότε που έμαθα πως το «μη ικανοποιητική άνοδος» σημαίνει «συνεχιζόμενη πτώση» έχω αρχίσει να αμφιβάλλω και για τα ελληνικά μου.

  45. Ο/Η tsilias λέει:

    Προκειται για εξαιρετικο κειμενο. Πολυ σημαντικη συνεισφορα στη συζητηση για την κριση. Uturunco, Ο Γαβουρ ερμηνευει σωστα το κειμενο της πρωτοβουλιας των οικονομολογων.Ξαναβιαβασε το προσεκτικα. Ωστοσο, το πιο σημαντικο κατα τη γνωμη μου, ειναι το τελευταιο κεφαλαιο που αναφερεται στην πολιτικη απαντηση του εργατικου-λαικου κινηματος.Προκειται για μια «υποδειγματικη» απαντηση στο ζητημα της συνδεσης τακτικης-στρατηγικης που ταλανιζει επι δεκαετιες την αριστερα στη χωρας μας και οχι μονο. Απ οσα εχω υπ οψιν μου μονο η εφημεριδα ΠΡΙΝ παρουσιασε το κειμενο, οι υπολοιπες εφημεριδες της αριστερας, κοινοβουλευτικης και μη, το αγνοησαν.Κριμα.

  46. Ο/Η Uturunco λέει:

    tsilias επαναλαμβάνω πως πρόθεσή μου δεν ήταν να αντιδικήσω ούτε με τους οικονομολόγους ούτε με τον Γαβούρ ούτε με κανέναν/μια αλλά να καταλάβω. Οπότε, όντως, μπορεί εγώ να μην κατάλαβα καλά το κείμενο και γι αυτό ζήτησα ορισμένες εξηγήσεις. Ίσως έτσι, βοηθηθούν και άλλοι/ες που επίσης μπορεί να μην κατάλαβαν. Ίσως δε και οι συντάκτες/ριες του κειμένου αλλά και όσοι/ες έχουν την ίδια οπτική να βοηθηθούν επίσης κάνοντάς το καλύτερο. Αυτός δεν είναι ο στόχος μιας κριτικής;
    Επαναλαμβάνω λοιπόν την απορία μου:
    Η υπόθεση είναι πως η κρίση οφείλεται στην πτωτική τάση του μέσου ποσοστού κέρδους στην «παραγωγική» βιομηχανία. Αφήνουμε λοιπόν κατά μέρος το αν οι εργαζόμενοι/ες πχ στα σούπερ μάρκετ παράγουν υπεραξία ή απλώς μειώνουν τον χρόνο κυκλοφορίας των εμπορευμάτων. Το πως διαμορφώνεται το ποσοστό του κέρδους εκτός «μεταποίησης» δεν μας ενδιαφέρει, τουλάχιστον προς το παρόν.
    Αλλά, αναρωτιέμαι, πως είναι δυνατόν να δούμε το αν πέφτει ή ανεβαίνει το ποσοστό του κέρδους στην βιομηχανία αναφερόμενοι μόνο στις μεγάλες χώρες του πάλαι ποτέ Πρώτου Κόσμου; Ακόμα κι αν δεχτούμε πως στις ΗΠΑ πχ πέφτει, στην Κίνα μπορεί να ανεβαίνει και να ισοσταθμίζει ή και να ανατρέπει αυτήν την πτώση. Η ραγδαία εκβιομηχάνιση χωρών όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της εποχής μας. Τα στοιχεία λοιπόν πρέπει να αφορούν τουλάχιστον τις χώρες του G-20 ώστε να έχουμε μια εικόνα. Φυσικά, ενδέχεται οι οικονομολόγοι μας να την έχουνε και απλώς δεν την ανέφεραν. Το θεωρώ έλλειψη.
    Όμως ούτε και τα στοιχεία που αναφέρουν δείχνουν μια συνεχιζόμενη πτώση του μέσου ποσοστού κέρδους για τις χώρες του αποκαλούμενου «κέντρου». Περισσότερο δείχνουν μια σταθεροποίησή του ή ακόμα και ελαφρά ανάκαμψη. Οι ίδιοι σημειώνουν πως πρόκειται για «μη ικανοποιητική ανάκαμψη», ότι δηλαδή το μέσο ποσοστό κέρδους έχει μια ελαφρά ανοδική -καίτοι επισφαλή και ασυνεχή- πορεία που όμως δεν το οδήγησε ποτέ στα επίπεδα προ της κρίσης του 73. Έτσι, ο καπιταλισμός βρίσκεται σε κρίση τα τελευταία 35 χρόνια, που η «χρηματιστικοποίηση» -η μεταφορά κεφαλαίων σε μη παραγωγικούς τομείς- κατόρθωσε να αναβάλλει προσωρινά την πλήρη εκδήλωσή της, η οποία εντέλει επήλθε με την πλήρη ανατροπή της αναγκαίας ισορροποίας παραγωγικού και μη παραγωγικού τομέα.
    Υποτίθεται όμως πως στον Μαρξ, αν το έχω καταλάβει καλά, η κρίση προκύπτει λόγω «υπερσυσσώρευσης» κεφαλαίου. Οι καπιταλιστές ανταγωνιζόμενοι μεταξύ τους οδηγούνται στο να υπερεπενδύουν σε μηχανήματα αυξάνοντας την οργανική σύνθεση του κεφαλαίου και οδηγώντας έτσι το ποσοστό του κέρδους σε πτώση. Αλλά στο σχήμα των οικονομολόγων η κρίση δεν οφείλεται, αν καταλαβαίνω καλά, στην υπερεπένδυση μα στο αντίθετο, στην «έλλειψη» κεφαλαίων, στην μεταφορά τους εκτός βιομηχανίας. Βλέπω λοιπόν «πρόβλημα».
    Αλλά για να το βλέπω μόνο εγώ, μάλλον έχεις δίκιο και δεν διάβασα αρκετά προσεκτικά ή δεν κατάλαβα καλά.

Αφήστε μήνυμα