Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

Ομοφυλόφιλες και ομοφυλόφιλοι στην Ελλάδα




του Στρατή Γατελούζου

(Κόκκινο, τεύχος 51)

• Η ταξική διάσταση της gay συνειδητοποίησης και των gay γνωριμιών

• Οι διαχωρισμοί στο εσωτερικό της κοινωνίας των ομοφυλόφιλων

Σε κάθε κείμενο που γράφω στο Κόκκινο σχετικά με εμάς, τις ομοφυλόφιλες και τους ομοφυλόφιλους στην Ελλάδα, επαναλαμβάνω με έμφαση ότι η συντριπτική πλειονότητα των gay κρύβουμε το σεξουαλικό μας προσανατολισμό από την κοινωνία. Από ποιους ακριβώς κρύβεται ο καθένας μας, διαφέρει από άτομο σε άτομο: Κάποιοι είναι σχετικά ανοιχτοί (out) και γνωρίζουν οι φίλοι τους και άλλα κοντινά τους πρόσωπα, ίσως και μερικοί συνάδελφοι στη δουλειά. Κάποιοι άλλοι δεν έχουν μιλήσει σε κανέναν απολύτως και ξέρουν γι’ αυτούς μόνο ομοφυλόφιλοι, συνήθως πρώην εραστές και ο νυν σύντροφός τους (αν έχουν). Υπάρχουν όμως και πάρα πολλές περιπτώσεις που μερικοί δεν παραδέχονται τον ομοερωτικό προσανατολισμό ούτε καν στον εαυτό τους! Και πώς να το παραδεχτούν, όταν η γενική εντύπωση που καλλιεργείται για τους ομοφυλόφιλους από την εκκλησία και ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας είναι ότι πρόκειται για ανώμαλους ανθρώπους, που «δεν σέβονται το φύλο τους», που είναι παιδεραστές και άλλα τέτοια άσχετα, ψευδή και …γελοία, που διαστρεβλώνουν τη μόνη αλήθεια: Η ομοφυλοφιλία είναι μια εντελώς φυσιολογική ερωτική συμπεριφορά! Και στο τέλος-τέλος, ποιος θα ορίσει τι είναι «ομαλό» και τι «ανώμαλο»; Οι θρησκείες; Οι παπάδες; Η «κοινωνία»; Η αστική τάξη; Το ΚΚΕ; Οι ψυχίατροι; Κανείς από αυτούς! Κάθε ερωτική δραστηριότητα μεταξύ ενηλίκων που συναινούν είναι αποδεκτή, ομαλή και φυσιολογική. Τέλος!

Πάρα πολλοί ομοφυλόφιλοι, λοιπόν, δε νιώθουν καθόλου άνετα με το σεξουαλικό τους προσανατολισμό, φτάνοντας στο σημείο να αρνηθούν την ομοφυλοφιλία τους. Προσπαθούν να ελέγξουν τον ερωτισμό τους, πιστεύοντας μάταια ότι δε βρέθηκε ακόμα το «κατάλληλο» άτομο του άλλου φύλου για το οποίο θα αισθανθούν την ίδια σφοδρή ερωτική έλξη που νιώθουν για τους ομοφύλους τους. Στο τέλος αποφασίζουν να παντρευτούν, θεωρώντας ότι μέσα στο πλαίσιο του ετερόφυλου γάμου θα ζουν εκ των πραγμάτων ως straight… Έτσι, είτε περνούν τη ζωή τους καταπιέζοντας διαρκώς το ομοερωτικό ένστικτο είτε κάνουν διπλές ζωές, μέσα στο άγχος και τα διαρκή ψέματα. Πάμπολλες είναι οι περιπτώσεις τέτοιων παντρεμένων ανδρών που γεμίζουν τις ιστοσελίδες gay γνωριμιών ή που συχνάζουν στα πάρκα που γίνεται ομοερωτικό φλερτ (cruising). Αρκετοί βέβαια από αυτούς τους παντρεμένους ενδέχεται να είναι αμφιφυλόφιλοι και να περνούν καλά και με τη γυναίκα τους. Όμως, πάρα πολλοί χρησιμοποιούν στα gay sites την ταμπέλα «αμφί» μόνο και μόνο επειδή έτσι νιώθουν περισσότερο αποδεκτοί…

Η ταξική διάσταση

Ολοφάνερη είναι και η ταξική διάσταση αυτού του θέματος: Οι ομοφυλόφιλες και οι ομοφυλόφιλοι που ανήκουν στον κόσμο της εργασίας και κατοικούν σε εργατολαϊκές συνοικίες ή στην επαρχία έχουν πολύ χειρότερες παραστάσεις και ακούσματα για την ομοφυλοφιλία σε σύγκριση με τους εργοδότες της «καλής» κοινωνίας. Οι μεγαλοαστοί gay είναι πιο πιθανό να ενημερωθούν από έγκυρες πηγές σχετικά με την ομοφυλοφιλία τους και τυγχάνουν πολύ καλύτερης παιδείας, κάτι που τους βοηθάει να σταθούν στα πόδια τους και να αποδεχτούν τον εαυτό τους ως gay. Αντίθετα, οι ομοφυλόφιλοι της εργατικής τάξης βρίσκονται από μικρή ηλικία αντιμέτωποι με τα αρνητικά για τους gay στερεότυπα τα οποία κυριαρχούν στις εργατολαϊκές γειτονιές. Επίσης, παίζει το …ρόλο της και η επιρροή της ακραία ομοφοβικής ελληνικής εκκλησίας, που έχει διεισδύσει σε μεγαλύτερο βαθμό σε αυτές τις περιοχές (και στις μεσοαστικές και αγροτικές), παρά στα καλά προάστια. Όπως και να το κάνουμε, οι παπάδες ελέγχουν μέσω της εξομολόγησης πιο εύκολα τις ζωές των φτωχών άνεργων και εργαζόμενων, παρά τους πλούσιους μεγαλεργοδότες. Η σύγκριση είναι συντριπτική: Με άλλο τρόπο αντιμετωπίζεται η ομοφυλοφιλία από την κοινωνία της Φιλοθέης και της Εκάλης και με τελείως διαφορετικό από τον κόσμο της Πετρούπολης, του Ευόσμου ή της Ελασσόνας. Στις μεγαλοαστικές περιοχές η ομοφυλοφιλία είναι τουλάχιστον πιο ανεκτή – χωρίς ωστόσο να είναι και εντελώς αποδεκτή.

Αλλά ακόμα και όσοι ομοφυλόφιλοι έχουμε αποδεχτεί τον εαυτό μας ως gay και θέλουμε να ζήσουμε όπως νιώθουμε, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη σκληρή ταξική πραγματικότητα στην προσπάθειά μας να έρθουμε σε επαφή -ερωτική ή φιλική- με άλλους ομοφυλόφιλους. Θέλουμε να βρούμε ερωτικό σύντροφο, αλλά αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει με φλερτ σε επίπεδο φιλικής παρέας, στον κοινωνικό περίγυρο της γειτονιάς ή στους χώρους εργασίας και σπουδών. Γι’ αυτό καταφεύγουμε σε άλλους τρόπους γνωριμιών, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι αυτός που θα συναντήσουμε θα είναι gay και δε θα κινδυνεύσουμε να μας χλευάσουν ή να μας επιτεθούν. Τότε, λοιπόν, οι ομοφυλόφιλοι του κόσμου της εργασίας διαπιστώνουμε πως δεν έχουμε τις ίδιες δυνατότητες για γνωριμίες σε σχέση με τους εύπορους gay, αφού πολλοί από τους τρόπους gay γνωριμιών απαιτούν μια -έστω στοιχειώδη- οικονομική άνεση. Πώς να πηγαίνει συχνά κάποιος και κάποια στα gay και lesbian bar, τις gay σάουνες ή τις gay κρουαζιέρες, όταν δεν έχει την οικονομική δυνατότητα; Στην ουσία ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος για να κάνει ερωτικές γνωριμίες ένας χαμηλόμισθος ή άνεργος ομοφυλόφιλος είναι κυρίως το ίντερνετ, αλλά και τα συγκεκριμένα πάρκα που γίνεται gay φλερτ.

Μπαίνοντας ένας ομοφυλόφιλος σ’ αυτά τα εξειδικευμένα gay sites, παρατηρεί ότι υπάρχουν χιλιάδες άλλοι gay που ψάχνουν κι αυτοί για ερωτικό σύντροφο ή φίλους. Αμέσως έχει την αίσθηση ότι είναι μέλος μιας ευρύτερης κοινότητας και καταρρίπτονται οι ενδεχόμενοι φόβοι του ότι οι ομοφυλόφιλοι είναι ελάχιστοι ή ότι υπάρχουν μόνο στον καλλιτεχνικό χώρο. Από εκεί και πέρα γνωρίζει σιγά-σιγά αυτή τη μεγάλη (και υπόγεια…) κοινωνία των gay. Βλέπει προφίλ από ομόφυλα ζευγάρια που είναι χρόνια μαζί και ψάχνουν άλλα ζευγάρια για φιλική παρέα. Συνειδητοποιεί ότι ο κοινωνικός μύθος που θέλει τους ομοφυλόφιλους να ζουν στην απόλυτη μοναξιά, είναι στ’ αλήθεια μύθος!

Διαχωρισμοί

Βέβαια, ο κόσμος των ομοφυλόφιλων δεν είναι αγγελικά πλασμένος. Οι διαχωρισμοί στο εσωτερικό της ΛΟΑΤ κοινωνίας είναι πάρα πολύ έντονοι, ταξικοί και μη. Θα συναντήσει κανείς ομοφυλόφιλους των Β. Προαστίων που φωτογραφίζονται με φόντο την πισίνα τους και που δηλώνουν ρητά ότι ψάχνουν κάποιον το ίδιο ευκατάστατν με αυτούς. Ο πιο συχνός όμως διαχωρισμός είναι αυτός ανάμεσα σε αρρενωπούς και θηλυπρεπείς άνδρες: Για την κοινωνία των gay ανδρών, η αρρενωπότητα είναι το…«άγιο δισκοπότηρο», δηλαδή το βασικό ζητούμενο. Και δυστυχώς πολλοί gay χρησιμοποιούν τις πιο εμετικές σεξιστικές εκφράσεις για να δηλώσουν την απέχθειά τους για τους θηλυπρεπείς άνδρες. (πχ: «Ουστ, ξεφωνημένες», «Ρε κορίτσια, διορθώστε τις φωνούλες σας και μην τιτιβίζετε στο τηλέφωνο», «Δε θέλω να κυκλοφορώ με μια λατέρνα δίπλα μου», «Τα μπαλέτα και οι σοπράνο μακριά από μένα» κ.λπ.). Αλλά υπάρχουν και πολλοί άλλοι διαχωρισμοί: Γυμνασμένοι που καταφέρονται εναντίον των εύσωμων, νέοι που απαξιώνουν τους μεγαλύτερους σε ηλικία, άτριχοι που κατακεραυνώνουν τους τριχωτούς (και το αντίθετο), ενεργητικοί που κράζουν τους παθητικούς, αλλά και ενεργοπαθητικοί που κατηγορούνται ως αναποφάσιστοι ή κρυφοπαθητικοί.

Χωρίς πρόσωπο…

Κάτι άλλο που βλέπει κανείς στις ιστοσελίδες gay γνωριμιών είναι ότι οι περισσότεροι που έχουν προφίλ, κυριολεκτικά τρέμουν μήπως και μαθευτεί ευρέως ότι είναι ομοφυλόφιλοι. Η συντριπτική πλειοψηφία από εμάς δε βάζει φωτογραφία προσώπου σε κοινή θέα. Και παρόλο που υπάρχει η δυνατότητα να στείλει κανείς φωτογραφία μόνο σε όποιον θέλει (in private), πάρα πολλοί δεν κάνουν ούτε αυτό! Αντίθετα, σε κοινωνίες όπου η ομοφοβία έχει περιοριστεί, είναι αρκετοί οι gay που δείχνουν το πρόσωπό τους στο ίντερνετ. Η σύγκριση ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και στην Κολωνία είναι αποκαλυπτική. Μπείτε στο gayromeo.com, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό gay site, και δείτε τις λίστες με τα μέλη: Μολονότι οι δύο πόλεις είναι ισομεγέθεις πληθυσμιακά, στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν μόνο 3.500 μέλη του ρόμεο, ενώ στην Κολωνία 20.000! Κι αν κάτι τέτοιο μπορεί να εξηγηθεί από τον εντελώς διαφορετικό βαθμό διείσδυσης του ίντερνετ στις δύο πόλεις, τότε τι μπορούμε να πούμε για το παρακάτω στοιχείο; Στις λίστες με τα online μέλη, παρατηρούμε πως στη Θεσσαλονίκη δείχνουν το πρόσωπό τους μόνο οι 5 στους 30, ενώ στην Κολωνία παραπάνω από τους μισούς (σχεδόν 20 στους 30!!). Και πώς να μη συμβαίνει αυτό, όταν το ΛΟΑΤ κίνημα στην Κολωνία έχει μαζικοποιηθεί εδώ και δεκαετίες και διοργανώνονται δύο τεράστια pride ετησίως; (Το gay pride το καλοκαίρι και το bear pride το Νοέμβριο. Ειδικά το πρώτο συγκεντρώνει εκατοντάδες χιλιάδες κόσμο!) Ενώ στη Θεσσαλονίκη κάνουν ακόμα κουμάντο ο Άνθιμος και οι…Ψωμιάδηδες. Είναι τελείως απογοητευτικό ότι μέχρι και στην Αθήνα των εκατομμυρίων κατοίκων και της ανωνυμίας, λίγα είναι τα μέλη του gayromeo που αναρτούν φωτογραφία προσώπου στο προφίλ τους…

Διπλός και τριπλός ρατσισμός

Αφήνω για το τέλος μια μικρή αναφορά σε όσες και όσους έχουν την ατυχία να υφίστανται διπλό (και τριπλό) ρατσισμό, δηλαδή στις ομοφυλόφιλες μετανάστριες και στους ομοφυλόφιλους μετανάστες, αλλά και σε όσα άτομα με αναπηρία είναι και ομοφυλόφιλα. Δυστυχώς, πρόκειται για δύο απολύτως απομονωμένες ομάδες πληθυσμού, ειδικά η δεύτερη. Οι μετανάστες ΛΟΑΤ έχουν μια κάποια παρουσία στην κοινωνία των ομοφυλόφιλων, αλλά είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να αντιμετωπίζονται ρατσιστικά από τους ντόπιους gay. Όσο για τους ομοφυλόφιλους ανθρώπους με αναπηρία, είναι απειροελάχιστοι αυτοί που διατηρούν προφίλ σε ιστοσελίδες γνωριμιών και γενικά όσοι κινούνται στο χώρο. Αναδεικνύεται λοιπόν η ανάγκη, το αντιρατσιστικό κίνημα να έρθει σε σύγκρουση ΚΑΙ με τον πολλαπλό ρατσισμό. Κάποιες τέτοιες προσπάθειες γίνονται ήδη: Πάνω στο θέμα ΑΜΕΑ και ομοφυλοφιλία είναι εξαιρετικό το μεγάλο αφιέρωμα που κάνει το gay περιοδικό 10% στο τεύχος 30. (www.10percent.gr)

Κλείνω αυτό το κείμενο, τονίζοντας ξανά την κρίσιμη σημασία που έχει για τους ομοφυλόφιλους ανθρώπους η συνειδητοποίηση του σεξουαλικού τους προσανατολισμού και η κοινωνικοποίηση και επαφή με άλλους ομοφυλόφιλους. Με δεδομένη τη συντηρητική στάση της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στην ομοφυλοφιλία, ακόμα και το να συνειδητοποιήσει ένας gay την ομοφυλοφιλία του καταλήγει να είναι ταξικό ζήτημα. Αλλά και όσοι από εμάς ήμασταν τυχεροί και αποδεχτήκαμε τον εαυτό μας, συναντάμε ταξικά εμπόδια στην αναζήτηση ερωτικού συντρόφου. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι μία από τις πρωταρχικές ενέργειες για τη δημιουργία ενός ταξικού ΛΟΑΤ κινήματος είναι η δημοσιοποίηση σε ευρύτατη κλίμακα όποιων δωρεάν ή πολύ φτηνών τρόπων υπάρχουν για να έρθουν σε γνωριμία μεταξύ τους οι άνεργοι και εργαζόμενοι ομοφυλόφιλοι. Αυτό το σκοπό έχει ή δημοσίευση από το Κόκκινο 6 μεγάλων ιστοσελίδων για gay ή lesbian γνωριμίες, αλλά και των σημείων υπαίθριων γνωριμιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στα οποία γίνεται gay φλερτ. Η εγγραφή και η βασική χρήση σε αυτές τις ιστοσελίδες είναι δωρεάν. Χρειάζεται βέβαια να υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, έστω και περιστασιακά. Επίσης, όποιος θέλει να γραφτεί σε ένα από αυτά τα sites, πρέπει να δώσει δικό του e-mail. Δεν είναι απαραίτητο να δηλώσει κανείς το «επίσημο» mail του, αλλά μπορεί να φτιάξει ένα χωρίς τα πραγματικά του στοιχεία. Τέλος, καλό είναι όποιος δημιουργήσει προφίλ σε τέτοιο site, να ανεβάσει μια προσωπική του φωτογραφία, ώστε να φαίνεται πιο αξιόπιστος (ας είναι και χωρίς πρόσωπο).

Ήρθε πια ο καιρός οι ομοφυλόφιλοι να βγούμε από τους τέσσερις τοίχους! Να γνωριστούμε μεταξύ μας! Να σπάσουμε την απομόνωση!

*Για σχόλια πάνω στο κείμενο, επικοινωνήστε με το [email protected]

*Ευχαριστώ τον Κωστή Σπηλιώτη (μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΚΕ) για τις συντροφικές του παρατηρήσεις και για την καθοριστική συμβολή του ώστε οι παρακάτω λίστες να είναι όσο το δυνατόν πιο πλήρεις και αξιόπιστες.

*Για να προτείνετε προς δημοσίευση στο Κόκκινο κάποιο δικό σας κείμενο, σχετικό με ΛΟΑΤ θεματολογία, στείλτε το στο [email protected]

Η αριστερά και η «γκετοποίηση» των ομοφυλόφιλων

Η κυρίαρχη γνώμη που επικρατεί στην Ελλάδα για τις gay γνωριμίες είναι ότι γίνονται με χυδαίο, έως και αγοραίο τρόπο. Ακόμα και από υποστηρικτές των ΛΟΑΤ δικαιωμάτων στην Αριστερά θα ακούσει κανείς την άποψη ότι οι ομοφυλόφιλοι δεν ενδιαφέρονται για σταθερές σχέσεις, αλλά μόνο για το σεξ της μιας βραδιάς, ότι δε σέβονται ούτε στοιχειωδώς τη «δημόσια αιδώ», ότι πηδιούνται στα πάρκα και τις παραλίες σε κοινή θέα, ότι φτιάχνουν προφίλ στο ίντερνετ εκθέτοντας φωτογραφίες των γεννητικών τους οργάνων κ.λπ. κ.λπ. Μάλιστα, πολύς κόσμος στην κοινωνία γενικεύει αυτήν την πεποίθηση και συνδέει την ομοφυλοφιλία με μια «εγγενή τάση» προς τις αγοραίες πρακτικές στην εύρεση συντρόφου. Πραγματικά αυτές οι συμπεριφορές είναι υπαρκτές, ίσως και πλειοψηφικές, δεν το αρνούμαι. Σκαλίζοντας όμως κάτω από την επιφάνεια, θα διαπιστώσουμε ότι όσο πιο καταπιεσμένοι είναι οι gay σε μια κοινωνία, τόσο κυριαρχεί η αγοραία συμπεριφορά στις μεταξύ τους σχέσεις. Ότι δηλαδή η αγοραία συμπεριφορά δεν είναι «έμφυτη» ή «εγγενής» και «ιδιάζουσα» τάση του gay ερωτικού προσανατολισμού, αλλά αποτέλεσμα του «καθεστώτος» κοινωνικού απαρτχάιντ που έχει επιβληθεί εις βάρος των ομοφυλόφιλων, με ιδεολογικούς αλλά και υλικούς-ταξικούς όρους.

Καταρχήν, σε κοινωνίες όπως η ελληνική, οι ομοφυλόφιλοι αναγκαστικά κρυβόμαστε και αυτή η «υπόγεια» κατάσταση καλλιεργεί το κατάλληλο έδαφος για τέτοιου είδους πρακτικές – ό,τι δεν μπορεί να είναι «νόμιμο» και «φυσιολογικό», εξωθείται να γίνει αγοραίο. Έπειτα, οι ομοφυλόφιλοι από μικροί έχουμε υποστεί πλύση εγκεφάλου ότι οι gay σχέσεις δεν μπορούν να κρατήσουν, ότι βασίζονται μόνο στο σεξ και ότι δεν υπάρχουν ερωτικά αισθήματα μεταξύ ανδρών. Αντίθετα, σε όποιες κοινωνίες έχουν αναγνωριστεί ίσα δικαιώματα για τις λεσβίες και τους ομοφυλόφιλους, εκεί οι gay απομακρύνονται σταδιακά από τις «επιλήψιμες» συμπεριφορές στην εύρεση συντρόφου, ανοίγονται περισσότερο και κοινωνικοποιούνται. Και πάλι το παράδειγμα του gayromeo στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με την Κολωνία τα λέει όλα: Στη Θεσσαλονίκη οι γυμνές ακέφαλες φωτογραφίες δίνουν και παίρνουν, ενώ στην Κολωνία οι gay δείχνουν κατά κύριο λόγο το πρόσωπό τους και αν έχουν γυμνές φωτογραφίες, δεν εστιάζουν σε… συγκεκριμένα σημεία του σώματος, αλλά είναι ολόσωμες (δηλ. σε στυλ naturalism – γυμνισμός).

Ενδεχομένως αρκετοί από τους αναγνώστες θα έχουν αντιρρήσεις ως προς τη δημοσίευση των πάρκων και των ιστοσελίδων gay γνωριμιών, θεωρώντας ότι δεν πρέπει να προτρέπουμε τους ομοφυλόφιλους να κλείνονται στα «γκέτο» ή ότι άθελά μας προβάλλουμε τις αγοραίες μορφές γνωριμιών. Επίσης, είναι κάπως προβληματικό το ότι δημοσιεύουμε εμπορικά site που στοχεύουν στο κέρδος, μέσω διαφημίσεων και συνδρομών. (Φυσικά υπάρχει και η δυνατότητα της δωρεάν χρήσης) Ωστόσο, αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστικοί, είναι σχεδόν μονόδρομος για τους άνεργους και εργαζόμενους ομοφυλόφιλους στην Ελλάδα να κινούνται στα «γκέτο» (και κυρίως στο ίντερνετ), εφόσον θέλουν να έχουν πιθανότητες για ερωτική ζωή και κοινωνικοποίηση. Στην περίπτωση που ο ομοφυλόφιλος δεν ενημερωθεί και δεν περιηγηθεί σε αυτούς τους χώρους, τότε πολύ απλά δεν έχει καμιά ερωτική ζωή. Ελάχιστοι είναι αυτοί που θα φλερτάρουν εκτός γκέτο (σε straight bar, στη δουλειά, στην παρέα) σα να μην τρέχει τίποτα… Προσωπικά, γνωρίζω πάμπολλες περιπτώσεις ανδρών (ακόμα και στην Αθήνα) που μέχρι μεγάλη ηλικία (40 και 50 χρόνων) δεν γνώριζαν πού θα μπορούσαν να γνωρίσουν άλλους ομοφυλόφιλους. Η διαδρομή από τη μη ερωτική ζωή μέχρι την οριστική απελευθέρωση των ομοφυλόφιλων, αναγκαστικά περιλαμβάνει και το ενδιάμεσο στάδιο, την «γκετοποίηση», που είναι η πρώτη ρεαλιστική μορφή κοινωνικοποίησης.

Φυσικά, οι κομμουνιστές gay και λεσβίες αγωνιζόμαστε για την οριστική απελευθέρωση των ομοφυλόφιλων, για μια κοινωνία που ο διαφορετικός σεξουαλικός προσανατολισμός δε θα αποτελεί «στίγμα» και επομένως δε θα χρειάζεται να υπάρχουν τα gay «γκέτο». Για μια κοινωνία που οι ερωτικές σχέσεις θα έχουν απαλλαγεί από τις μουχλιασμένες πατριαρχικές και ετεροκανονικές αντιλήψεις του καπιταλισμού. Για την κοινωνία που θα περιλαμβάνει τη συνολική χειραφέτηση από κάθε καταπίεση και εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ!

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΓΝΩΡΙΜΙΩΝ

ΓΙΑ ΛΕΣΒΙΕΣ ΚΑΙ ΑΜΦΙΦΥΛΟΦΙΛΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ:

www.gaydargirls.com

ΓΙΑ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΜΦΙΦΥΛΟΦΙΛΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ:

•Στα ελληνικά:

www.gayromeo.com

ή www.planetromeo.com (διακριτική έκδοση)

Πρόκειται για το μεγαλύτερο site για gay γνωριμίες στην Ελλάδα, με 12.000 μέλη στην Αθήνα, 3.500 στη Θεσσαλονίκη, 1.200 στην Κρήτη και 4.000 στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ακόμα και τα δωρεάν μέλη μπορούν να στείλουν απεριόριστα μηνύματα και να επισκεφτούν όσα προφίλ θέλουν, χωρίς κανένα όριο.

www.bearwww.com Απευθύνεται σε εύσωμους, μουσάτους, μουστακαλήδες, τριχωτούς, γυμνασμένους, ώριμους σε ηλικία (ή όσους έχουν ένα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά) και τους θαυμαστές τους, δηλαδή σε όσους αρέσουν αυτού του τύπου άνδρες. Μειονέκτημα αυτού του site είναι ότι για όσους επιλέξουν τη δωρεάν εγγραφή, υπάρχουν πολλοί περιορισμοί στην περιήγηση της ιστοσελίδας κατά τις βραδινές ώρες, από τις 8 και μετά.

•Στα αγγλικά:

www.gaydar.co.uk Το πρώτο μεγάλο gay site που ρίζωσε στην Ελλάδα. Τα τελευταία 2-3 χρόνια το gaydar έχει ξεπεραστεί κατά πολύ από το romeo, αφού δεν επιτρέπει απεριόριστες δωρεάν επισκέψεις σε προφίλ ούτε απεριόριστα μηνύματα και δεν είναι μεταφρασμένο στα ελληνικά. Τον Ιούνιο, πάντως, η διαχείριση της ιστοσελίδας ενημέρωσε τα μέλη του στην Ελλάδα ότι «πολύ σύντομα θα έχουμε το gaydar διαθέσιμο και στα ελληνικά».

*Στις δύο επόμενες ιστοσελίδες (hairyturks και silverdaddies) να μην μπουν όσες και όσοι ενοχλούνται από το ανδρικό γυμνό και την ερασιτεχνική (ή μη) πορνογραφία. Το ίδιο ισχύει και για το περιοδικό SCREW (screwmag.gr).

www.hairyturks.com Για τριχωτούς και τους θαυμαστές τους. Τούρκικη ιστοσελίδα, με πάρα πολλά μέλη και στην Ελλάδα. Ισχύουν παρόμοιοι περιορισμοί, όπως στο bearwww. Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα εδώ και 2 χρόνια έχει μπλοκαριστεί για όσους θέλουν να μπουν από Τουρκία και έτσι πλέον η πρόσβαση είναι εφικτή μόνο για τα εκτός Τουρκίας μέλη! Πρόσφατα η τουρκική κυβέρνηση μπλόκαρε ακόμα ένα εγχώριο gay site (το hairybears.com). Όπως φαίνεται, το νεοσυντηρητικό καθεστώς της Τουρκίας θέλει τους gay αποκλεισμένους μέχρι και από το ίντερνετ. Πολύ φοβάμαι ότι στην εξέλιξη της οικονομικής κρίσης ίσως δούμε τέτοιες ενέργειες και από τις ελληνικές κυβερνήσεις…..

www.silverdaddies.com Για άνδρες πάνω από 40 χρόνων και τους θαυμαστές τους. Οι δωρεάν χρήστες μπορούν να στείλουν 2 μηνύματα το 24ωρο.

ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΛΟΑΤ ΟΜΑΔΩΝ:

• Στέκι Μεταναστών Αθήνας (Τσαμαδού 13, Εξάρχεια)

Κάθε Πέμπτη 9 με 12 το βράδυ συναντιούνται εκεί λεσβίες και ομοφυλόφιλοι για φιλική και πολιτική συζήτηση. Το bar του στεκιού κρατάνε εναλλάξ η Λεσβιακή Ομάδα Αθήνας (ΛΟΑ) και μια queer (κουίρ) δικτύωση.

ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ:

ΠΑΡΚΑ ΑΘΗΝΑΣ

• Ζάππειο: Κατά τις νυχτερινές κυρίως ώρες.

• Πεδίο του Άρεως: Οι γνωριμίες γίνονται γύρω από το Άγαλμα της Αθηνάς, που βρίσκεται στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

* Και για τα δύο πάρκα γίνονται κατά καιρούς καταγγελίες για κλοπές και επιθέσεις. Επίσης η αστυνομία «επισκέπτεται» το χώρο, παρενοχλώντας τους ομοφυλόφιλους με την πρόφαση της εξακρίβωσης στοιχείων. Άρα πρόκειται για κάπως επικίνδυνα μέρη.

ΠΑΡΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

• Νέα Παραλία: Το βασικό σημείο που μαζεύονται ομοφυλόφιλοι άνδρες είναι το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής μετά τις 9 το βράδυ και έως πολύ αργά (δίπλα στο Μακεδονία Παλλάς). Επειδή όμως στο συγκεκριμένο πάρκο γίνεται πού και πού πέσιμο από ασφαλίτες και δελτάδες για… εξακρίβωση στοιχείων, εδώ και χρόνια οι gay γνωριμίες έχουν επεκταθεί πλέον σε όλο το μήκος της Νέας Παραλίας, τόσο στα πάρκα όσο και στο πλακόστρωτο, αλλά και στο πεζοδρόμιο της παραλιακής λεωφόρου Μ. Αλεξάνδρου. Eιδικά στο πλακόστρωτο της παραλίας και στα πάρκα Σκύλων και Φωκά κυκλοφορεί και πάρα πολύς κόσμος άσχετος με gay γνωριμίες (κυρίως Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο), επομένως υπάρχει μια στοιχειώδης αίσθηση ασφάλειας απέναντι στην παραβατικότητα και στην αστυνομία. Και στην περίπτωση που πέσεις σε κάποιον γνωστό σου, δεν καρφώνεσαι ότι είσαι gay, αφού έχεις την καβάντζα ότι η παραλία δεν είναι μόνο gay μέρος. (Άλλωστε, οι περισσότεροι straight δεν το ξέρουν καν πως εκεί συχνάζουν και ομοφυλόφιλοι για φλερτ.)

• Σιδηροδρομικός Σταθμός: Γνωριμίες γίνονται το βράδυ πίσω από το Σιδ. Σταθμό, στην οδό Μαργαροπούλου. Ωστόσο, στο Σταθμό δε μαζεύεται πια πολύς κόσμος για φλερτ. Χρειάζεται πολλή προσοχή σε αυτό το μέρος, διότι δυστυχώς εδώ είναι πολύ συχνό και το φαινόμενο gay εκπόρνευσης, ενώ σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται το τμήμα Τροχαίας Θεσσαλονίκης, με άπειρους μπάτσους να πηγαινοέρχονται. Επιπλέον, αυτή είναι η μοναδική σχεδόν περιοχή της πόλης (Σταθμός, Δικαστήρια, Ξηροκρήνη), όπου «παρεμβαίνει» συστηματικά η Χρυσή Αυγή – με ό,τι συνεπάγεται αυτό… Εσχάτως, πληροφορήθηκα ότι δημιουργήθηκε και επιτροπή «αγανακτισμένων κατοίκων» Ξηροκρήνης ενάντια στους gay! Τοιχοκολλούνται μέχρι και προκηρύξεις ενάντια στους ομοφυλόφιλους και παρενοχλούνται οι gay επιχειρήσεις της περιοχής. (σάουνα και video club) Πιθανολογώ ότι πρόκειται για επιτροπή κατά τα ναζιστικά πρότυπα του Αγίου Παντελεήμονα.

…Σίγουρα λοιπόν ο Σταθμός δεν είναι η πρώτη επιλογή για gay γνωριμίες.

* Σε όλα τα πάρκα Αθήνας και Θεσσαλονίκης καλό είναι να έχει κανείς την ταυτότητα μαζί του…

Ιστοσελίδες με ΛΟΑΤ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ (και γνωριμίες):

www.10percent.gr Site με έγκυρη ενημέρωση για ΛΟΑΤ θέματα. Γράφει και ο γνωστός gay ακτιβιστής Λύο Καλοβυρνάς, εναντίον του οποίου έκανε αγωγή ο Μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ ζητώντας «αποζημίωση» 1.000.000 € !!! (η υπόθεση θα εκδικαστεί στο Εφετείο…)

Η ιδεολογία αυτού του ηλεκτρονικού περιοδικού είναι αντιφατική: Από τη μια πλευρά φιλοξενούνται προοδευτικές απόψεις, όπως «τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αλληλένδετα» και άρα οι ομοφυλόφιλοι πρέπει να στηρίζουμε τους μετανάστες. Επίσης το 10% έδωσε βήμα δημοσίευσης στο προηγούμενο κείμενό μου σχετικά με την ταξικότητα της καταπίεσης των ομοφυλόφιλων (αλλά χωρίς αναφορά στην πηγή, δηλαδή στο Κόκκινο…). Από την άλλη πλευρά, τον Ιούνιο στη (φαινομενικά) απολίτικη στήλη «Οι δύο νεράιδες» (με τίτλο «είμαι αθεράπευτα ρομαντικός») γράφτηκε ένα ωμό αντικομμουνιστικό σχόλιο, που θα μπορούσε να το ζηλέψει ως «ατάκα» μέχρι και ο… μπουμπούκος! Λέει λοιπόν ο συντάκτης ονόματι «Καλή Νεράιδα»: Ο κομμουνισμός ευδοκιμεί «μόνον στον κόσμο της αρρωστημένης φαντασίας»! Νευριάσατε; Κακώς. Όσο η πλειονότητα της Αριστεράς είτε αδιαφορεί για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων είτε στέκεται απέναντί τους (κυρίως ΚΚΕ, αλλά και μαο-σταλινικός χώρος, πλην της ΑΡ.ΑΝ.) τόσο τα δηλητηριώδη πλοκάμια του νεοφιλελευθερισμού και αντικομμουνισμού θα απλώνονται στο Gay κίνημα…

www.avmag.gr Το περιοδικό Antivirus. Ξεχωρίζω τον πολύ καλό οδηγό gay σεξουαλικής υγείας, που συνδυάζει ενημέρωση και χιούμορ! Θα τον βρεις στην ενότητα «health».

www.lesbian.gr Η ιστοσελίδα της Μαρίας Cyber, με λεσβιακά θέματα και πάρα πολλές αγγελίες γνωριμιών. Πάντως, η γενικότερη δράση της Cyber είναι κυρίως επιχειρηματική και όχι τόσο ακτιβιστική. Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει το ότι στο φετινό porn festival που διοργανώνει ετησίως η Cyber, υπήρχε ζωντανό σόου bareback (δηλαδή χωρίς προφυλακτικό.) Και το καλύτερο; Στο site του φεστιβάλ εμφανίζεται ως χορηγός το …ΚΕΕΛΠΝΟ, δηλαδή ο κρατικός οργανισμός πρόληψης εναντίον του ιού του AIDS! Τρεις βδομάδες μετά το γεγονός αυτό παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Γ.Σαρόγλου «για προσωπικούς λόγους», όπως ακούστηκε αρχικά. Έπειτα, οι πληροφορίες μιλούσαν για παραίτηση εξαιτίας της αλλαγής στο καθεστώς διαχείρισης και ελέγχου του ΚΕΕΛΠΝΟ από την κυβέρνηση. Αλλά η χρονική συγκυρία δείχνει ότι ίσως η παραίτηση να έχει σχέση και με τη χορηγία του οργανισμού στο porn festival…

Σε απάντηση στην επιστολή που έστειλε η ΟΛΚΕ στο ΚΕΕΛΠΝΟ για το θέμα αυτό, ο κρατικός οργανισμός δηλώνει πως δεν υπήρξε χορηγός του φεστιβάλ, αλλά… υποστηρικτής. Επίσης αναφέρει ότι το ποσό της υποστήριξης δε δόθηκε στη διοργανώτρια εταιρεία του φεστιβάλ (Proud promotions), αλλά στο χώρο που διεξήχθη το φεστιβάλ (Gagarin) και ίσχυε και για τις υπόλοιπες εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο χώρο αυτό. Πραγματικά, πολύ περίεργη υπόθεση όλη αυτή η ιστορία…

Δυστυχώς το συγκεκριμένο φεστιβάλ έτυχε προβολής και από το 10percent, με μία συνέντευξη και ένα link. Στη δικαιολογημένη κριτική που ακολούθησε από τους αναγνώστες, το 10% χαρακτήρισε το bareback sex ως controversial (αμφιλεγόμενο) θέμα!

www.gayworld.gr Καλά ενημερωμένο gay site, που το διαχειρίζεται ο εκδότης του SCREW, Ανδρέας Ιωαννίδης.

www.gaygreece.gr Gay ταξιδιωτικός οδηγός Ελλάδας. (Δεν γνωρίζω αν είναι αξιόπιστα όλα τα στοιχεία που παρατίθενται στον οδηγό)

www.hiv.gr Περιέχει εξειδικευμένη ενημέρωση προς τους ομοφυλόφιλους για τον ιό HIV και τα υπόλοιπα ΣΜΝ.

www.transs.gr Τρανσέξουαλ πόρταλ.

www.gaypatras.gr Πολύ καλό gay site από την Πάτρα.

www.screwmag.gr Lifestyle περιοδικό, με πινελιές gay ακτιβισμού. Έχει και αξιόλογες στήλες, όπως η «αθάνατη ελληνική λεβεντιά», η «στήλη άλατος» και η «moviola». Κυκλοφορεί μαζικά σε gay bar και άλλους χώρους. Δυστυχώς, κυρίαρχη ιδεολογία του συγκεκριμένου περιοδικού είναι ο νεοφιλελευθερισμός. Στο editorial του τεύχους 21 Οκτωβρίου (προεκλογική περίοδος…) ο εκδότης του Screw μας καλεί να στηρίξουμε το μνημόνιο και το… ΔΝΤ! Συγκεκριμένα, λέει: «Το ΔΝΤ και το μνημόνιο είναι μάλλον αναγκαία για να μπει τάξη στην αταξία του ελληνικού Δημοσίου»… Τι να σχολιάσει κανείς; Εγώ πάντως θα επαναλάβω ότι η αδιαφορία -έως και εχθρότητα- της μεγάλης πλειονότητας της ελληνικής Αριστεράς απέναντι στους ομοφυλόφιλους, έχει επιτρέψει σε σημαντική μερίδα του ΛΟΑΤ κινήματος να στραφεί στο (νεο)φιλελευθερισμό.

ΤΑ SITE ΚΑΙ BLOG ΤΩΝ ΛΟΑΤ ΚΑΙ QUEER ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ:

www.olke.org Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ)

www.loa.gr Λεσβιακή Ομάδα Αθήνας

www.sympraxi.org Η σύμπραξη κατά της ομοφυλοφοβίας υπήρξε μία ΛΟΑΤ οργάνωση της Θεσσαλονίκης που διαλύθηκε το Δεκέμβριο του 2010 και πλέον συμμετέχει στη νέα συλλογικότητα «Σύμπραξη για το κοινωνικό φύλο». Μία από τις βασικές δραστηριότητες της Σύμπραξης είναι το ετήσιο «Πολιτιστικό Πανόραμα Θεσσαλονίκης για την Ομοφυλοφιλία και Διαφυλικότητα». Φέτος το φεστιβάλ διεξήχθη 5-11 Μαΐου, στο Ολύμπιον. Πληροφορίες στο: cultpanorama.org/?p=1093&lang=el

queertrans.espiv.net Queer συλλογικότητα διαφυλικών, που έβγαλε κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία της 15ης Δεκέμβρη και προκήρυξη στήριξης των 300 μεταναστών απεργών πείνας.

whatqueerfest.espivblogs.net

www.colouryouth.gr Η Colour Youth είναι μια καινούρια οργάνωση που συσπειρώνει lgbtq νέους της Αθήνας. Στην ιδρυτική της συνέλευση, που έγινε τον Απρίλη στο νέο κτήριο της Νομικής, παραβρέθηκαν 150 άτομα! (σύμφωνα με την ανταπόκριση από το gayworld.gr)

www.lothess.weebly.com Λεσβιακή Ομάδα Θεσσαλονίκης

www.greekbears.gr Οι «αρκούδοι» της Ελλάδας. Το bear κίνημα ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80 στο Σαν Φρανσίσκο ως αντίδραση στο άτριχο, αδύνατο και «μοδάτο» πρότυπο του gay άνδρα, που κυριαρχούσε εκείνη την εποχή. Στο χώρο των bear, τα κιλά, οι τρίχες, τα μούσια και το λιτό ντύσιμο θεωρούνται προσόντα. Αν και η Ελλάδα είναι μια από τις πιο… τριχωτές χώρες, ο bear χώρος έκανε την εμφάνισή του με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, μόλις τα τελευταία 5-6 χρόνια.

www.transgender-association.gr Σωματείο υποστήριξης διεμφυλικών (τρανς)

www.athenspride.eu Το Gay Pride της Αθήνας. Φέτος έγινε στις 4 Ιουνίου και η αστυνομία επιχείρησε να εμποδίσει την gay πορεία να περάσει από το Σύνταγμα, για να μη συναντηθεί με τους «αγανακτισμένους»! Τελικά οι ΛΟΑΤ διαδηλωτές απαίτησαν να μπουν στην πλατεία και το πέτυχαν, χωρίς τα άρματα, που η αστυνομία τα εξέτρεψε προς την οδό Αμερικής. (σύμφωνα με το ρεπορτάζ του 10%)

Άραγε αυτό ήταν το πρώτο βήμα της κυβέρνησης προς μια συστηματικότερη καταστολή των ομοφυλόφιλων; Το σίγουρο είναι πως από τη συμμαχία ΠΑΣΟΚ – ΕΕ – ΔΝΤ – ΝΔ – ΛΑΟΣ οι ομοφυλόφιλοι δεν έχουμε να περιμένουμε ΤΙΠΟΤΑ το θετικό…

Ιστοσελίδες gay-friendly συλλογικοτήτων και πολιτικών οργανώσεων:

www.Kokkino.org (Κόκκινο έντυπο/κοινωνία)

www.okde.org

www.babylonia.gr (ενότητες/σεξουαλικότητα-φύλο)

www.nosotros.gr

www.yfanet.net (λειτουργίες: μωβ καφενείο)

www.terminal119.gr

www.akoa.gr και www.epohi.gr

www.ecogreens.gr και www.ecology-salonika.org

www.diktio.org

www.dea.org.gr

www.sekonline.gr και www.ergatiki.gr

www.synaspismos.gr και www.avgi.gr

BLOG ΜΕ GAY ΚΑΙ ΛΕΣΒΙΑΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ:

Υπάρχουν αρκετοί και αρκετές ΛΟΑΤ bloggers που διατηρούν τα προσωπικά τους blog. Τα πιο γνωστά είναι τα εξής (συγγνώμη σε όποιους και όποιες ξεχνάω ή δεν γνωρίζω):

gaynewsingreek.blogspot.com Τιτλοφορείται «Το απέναντι πεζοδρόμιο» και είναι αξιολογότατο blog, με ελληνικά και αγγλόφωνα κείμενα σχετικά με ομοφυλόφιλους λογοτέχνες (κυρίως Καβάφη), καλλιτέχνες και επιστήμονες. Ο διαχειριστής του συχνά δημοσιεύει αποκόμματα εφημερίδων παλαιότερων δεκαετιών που αναφέρονται σε ειδησεογραφία σχετική με ΛΟΑΤ. Επίσης αναρτώνται ειδήσεις και άρθρα για τη σημερινή κατάσταση των ομοφυλόφιλων σε χώρες όλου του κόσμου. Ενημερώνεται καθημερινά.

xomeritis.blogspot.com Επίσης πολύ ενδιαφέρον blog

grsamsa.blogspot.com «Tales from the other side of town»

Εξειδικεύεται σε θεματολογία σχετική με τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και παρουσιάζει ειδήσεις από όλο τον κόσμο.

gayrightsgreece.blogspot.com Διαχειριστής του blog είναι ο «Gay Super Hero». Από τις ειδήσεις που ανάρτησε πρόσφατα ο GSH ξεχωρίζω την αποζημίωση 600.000€ που εκδικάστηκε υπέρ απολυμένου gay εργαζόμενου της τράπεζας Credit Agricole στη Γαλλία. Υπάρχουν όμως και κείμενα του blog που χρήζουν κριτικής: Ο GSH στο κείμενό του «Όταν η ομοφοβία χτυπάει κόκκινο» στράφηκε εναντίον όλης της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, κατηγορώντας την για ομοφοβία, χωρίς καν να μπει στον κόπο να ξεχωρίσει από το σωρό εκείνες τις επαναστατικές οργανώσεις που όχι μόνο δεν είναι ομοφοβικές, αλλά έχουν και ως σημαία τους την άμεση απελευθέρωση των ομοφυλόφιλων, π.χ. το Κόκκινο και την ΟΚΔΕ-Σπάρτακος. Καθόλου τυχαία, λοιπόν, ο GSH δε δημοσίευσε στο blog του την ανακοίνωση της Κόκκινης Ορχήστρας Θεσ/νίκης για την Ανοιχτή Συζήτηση που διοργάνωσε για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών, παρόλο που του εστάλη εγκαίρως e-mail…

lesbianbimafia.blogspot.com Είναι το blog της Ευαγγελίας Βλάμη

Share

Category: Χωρίς κατηγορία



Σχόλια (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Ο/Η catalternative λέει:

    Εξαιρετική ανάλυση για το τι συμβαίνει στην ελληνική πραγματικότητα για τις μειονώτητες σεξουαλικού προσανατολισμού. Αξίζει την προσοχή μας :)

  2. Ο/Η Στρατής Γατελούζος λέει:

    Ευχαριστώ catalternative :-)
    Ήταν αποτέλεσμα πολύ επίμονης έρευνας, αλλά και των προσωπικών μου εμπειριών, ως ομοφυλόφιλος προλετάριος που είμαι. Καθοριστική η βοήθεια του συντρόφου Πάνου Κοσμά, που επιμελήθηκε το κείμενο και …έβαλε το χεράκι στο συμπληρωματικό κείμενο «Η Αριστερά και η γκετοποίηση των ομοφυλόφιλων».

  3. Ο/Η georosa λέει:

    Θέλω να κάνω εγγραφή και δεν με βοηθάτε.

  4. Ο/Η Στρατής Γατελούζος λέει:

    Πού θέλεις να κάνεις εγγραφή, georosa;

Αφήστε μήνυμα