Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

Πρωτοβουλία Οικονομολόγων και Πανεπιστημιακών



ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΕ

Έναν χρόνο μετά την εφαρμογή του πρώτου Μνημονίου η κυβέρνηση επανέρχεται με τα ίδιο εκβιαστικό δίλημμα (Μνημόνιο ή χρεοκοπία) για να επιβάλει την εφαρμογή μιας ακόμη πιο βάρβαρης κοινωνικά και αδιέξοδης πολιτικής. Το Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο, η συζητούμενη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και το νέο δάνειο από την Τρόικα αποτελούν τον πιο αδιάψευστο μάρτυρα της αποτυχίας των μέτρων που εφαρμόστηκαν πέρυσι για να επιλύσουν το πρόβλημα της δημοσιονομικής κρίσης, στο βαθμό που και φέτος είμαστε αντιμέτωποι με τα ίδια χρηματοδοτικά αδιέξοδα.

Από την άλλη η πρωτοφανής μείωση των μισθών και των συντάξεων κατά 11% και 19% αντίστοιχα το 2010, η αναίρεση κοινωνικών δικαιωμάτων με ζωή ακόμη και ενός αιώνα και η βεβαιωμένη πλέον «μεγάλη φυγή» των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών από το ελληνικό χρέος, καθώς μπόρεσαν και ξεφορτώθηκαν  μέρος από τα ελληνικά ομόλογα, βεβαιώνουν ποιοι ήταν οι πραγματικοί στόχοι του Μνημονίου: η καταστρατήγηση των κοινωνικών κατακτήσεων και η διάσωση των ξένων ομολογιούχων.

Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015 επιδιώκει να επιβάλει μια νέα, στρατηγικού χαρακτήρα οπισθοδρόμηση:

  • Με την κάθετη μείωση των κοινωνικών δαπανών στην παιδεία, την υγεία, τον πολιτισμό, τους ΟΤΑ.
  • Τη σταθερή μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων μέσω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου και των συντάξεων μέσω νέων αντί-ασφαλιστικών ανατροπών.
  • Την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης, μέσω της υπαγωγής ειδών πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης στον αυξημένο φορολογικό συντελεστή του 23%.
  • Το άνευ προηγουμένου ξεπούλημα κάθε δημόσιας περιουσίας, από τις ΔΕΚΟ μέχρι τον φυσικό πλούτο. Ο διορισμός δε γκαουλάιτερ από την ΕΕ στο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας που επιβάλλουν σε συνεργασία η κυβέρνηση με το ελληνικό και ξένο κεφάλαιο, σηματοδοτεί την οικονομική κατοχή της Ελλάδας από τους πιστωτές της.
  • Τέλος, με τη διαδικασία της ψήφισης σε ένα και μόνο άρθρο στρατηγικών αλλαγών που θα εξειδικευτούν αργότερα με εκτελεστικούς νόμους μετατρέπει για ακόμα μια φορά το υπάρχον  αστικό Σύνταγμα σε κουρελόχαρτο.

Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο που στόχο έχει να εξοικονομήσει 28 δισ. ευρώ και μέσω των ιδιωτικοποιήσεων άλλα 50 δισ. ακόμη κι αν εφαρμοστεί δεν πρόκειται να επιλύσει το πρόβλημα του δημόσιου χρέους αλλά θα το οδηγήσει σε παροξυσμό. Η χρεοκοπία τότε θα είναι θέμα χρόνου. Απέναντι σε αυτή την λαίλαπα, που μοναδικούς ωφελημένους θα έχει τους ομολογιούχους που θα δουν τα έσοδα τους από τόκους να αυξάνονται και τους ευρωπαϊκούς κολοσσούς που θα αγοράσουν τον ελληνικό δημόσιο πλούτο έναντι πινακίου φακής, η απόρριψη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου αποτελεί όρο επιβίωσης   για την κοινωνική πλειοψηφία.

Στον αντίποδα του “Διεθνούς Οικονομικού Έλεγχου” που θέτουν  την χώρα σε αγαστή συνεργασία: κυβέρνηση, κεφάλαιο, ΕΕ και ΔΝΤ καλούμε τον Ελληνικό λαό να   παλέψει για:

  • Ανατροπή των Μνημονίων, της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και κάθε κυβέρνησης που θα επιδιώκει να εφαρμόσει προγράμματα λιτότητας με ή χωρίς Μνημόνιο.
  • Άρνηση πληρωμής του δημόσιου χρέους. Στην πράξη αυτό βρίσκει την έκφρασή του μέσα από την άμεση παύση πληρωμών του δημόσιου χρέους και το λογιστικό έλεγχο που εξυπηρετεί το στόχο της διαγραφής του.
  • Έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ. Ιδιαίτερα με την εισαγωγή του “Συμφώνου για το Ευρώ” η ΕΕ αναδεικνύεται σε στρατηγείο της πανευρωπαϊκής επίθεσης του κεφαλαίου ενάντια στους εργαζόμενους επιβάλλοντας την “κινεζοποίηση” των μισθών και των συντάξεων. Καθιερώνει τη δουλειά μέχρι τον τάφο αφού συνδέει τη σύνταξη με το “προσδόκιμο όριο ζωής”. Η Έξοδος από το Ευρώ και την ΕΕ είναι “καταστροφική” για τις πολυεθνικές και τις τράπεζες ενώ για τους εργαζόμενους και την τεράστια κοινωνική πλειοψηφία αποτελεί  προϋπόθεση  για ανάπτυξη προς όφελος των συμφερόντων τους.
  • Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις πάνω από την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, με ταυτόχρονη μείωση των ωρών εργασίας.
  • Απαγόρευση των απολύσεων και κατάργηση όλων των μορφών “ελαστικής” εργασίας (ωρομίσθιο,  μερική  απασχόληση  κλπ).
  • Εθνικοποίηση των τραπεζών – που με χρηματιστηριακή αξία 15 δισ. ευρώ έχουν απορροφήσει 108 δις. από λεφτά των φορολογουμένων – και των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων και στους τρεις τομείς της οικονομίας (Γεωργία, Βιομηχανία, Υπηρεσίες) χωρίς αποζημίωση και με εργατικό έλεγχο στην προοπτική της κοινωνικοποίησής τους.
  • Δημόσια δωρεάν υψηλού επιπέδου υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση για όλους .
  • Δραστική αύξηση της φορολόγησης του μεγάλου  κεφαλαίου και μείωση της άμεσης φορολογίας των εργαζομένων. Κατάργηση του ΦΠΑ και των έμμεσων φόρων στα είδη διατροφής και στις κοινωνικές υπηρεσίες (φως, νερό, τηλέφωνο,κ.α)
  • Άσκηση βιομηχανικής πολιτικής με στόχο την δημιουργία θέσεων εργασίας και την παραγωγή  κοινωνικά χρήσιμων αγαθών και υπηρεσιών.
  • Καλούμε όλο τον ελληνικό λαό να συμμετέχει μαζικά στους καθημερινούς αγώνες(απεργίες, διαδηλώσεις, καταλήψεις, συνελεύσεις πλατειών κλπ)που γίνονται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, για να ανατραπεί αυτή η πολιτική. Επίσης να πάρει μέρος στην 48ωρη απεργία (28 και 29 Ιουνίου) και την περικύκλωση της Βουλής τις μέρες ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου.

 

 

  • ΤΗ ΛΥΣΗ ΔΕ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ Η ΒΟΥΛΗ  ΤΗ ΛΥΣΗ  ΘΑ ΤΗ  ΔΩΣΕΙ  Η ΠΑΛΗ Η ΛΑΪΚΗ

Ιούνιος 2011

Share

Category: Χωρίς κατηγορία



Αφήστε μήνυμα