Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

Ένα Καράβι για τη ΓάζαΤον Αύγουστο του 2008, 44 άνθρωποι από 13 χώρες, επιβαίνοντες σε δυο ελληνικά ψαροκάικα, έσπασαν για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια το θαλάσσιο αποκλεισμό της Γάζας. Έδειξαν σε όλο τον κόσμο πως απλοί άνθρωποι, χωρίς πολεμικά μέσα, οπλισμένοι  με τη θέληση που γιγαντώνει το δίκιο, μ’ ένα καλό  σχέδιο και σωστή τακτική,  μπορούν να νικήσουν το άδικο. Άλλες τέσσερις φορές, σκάφη του Free Gaza Movement έσπασαν το θαλάσσιο αποκλεισμό της Γάζας.

Η επιτυχημένη αυτή αποστολή του Free Gaza Movement ενέπνευσε και άλλα εγχειρήματα, που έσπασαν τον αποκλεισμό της Γάζας από τη στεριά, όπως πρόσφατα το Viva Palestina.

Μετά την ισραηλινή εισβολή στη Γάζα το Δεκέμβριο του 2008, όμως, αυτές οι αποστολές του Free Gaza Movement αντιμετωπίστηκαν με πολεμικά μέσα από τη μεριά του Ισραήλ. Δρώντας σαν πειρατές της Μεσογείου, κουρελιάζοντας κάθε έννοια διεθνούς Δικαίου και Δικαίου της θάλασσας, το κράτος του Ισραήλ διεμβόλισε το «Dignity», το Δεκέμβρη του 2008, απείλησε με βύθιση τον «Αρίωνα», τον Ιανουάριο του 2009 και κατέλαβε το ίδιο σκάφος τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς. Συνεπικουρώντας  την πολιτική απαρτχάιντ του Ισραήλ, οι αιγυπτιακές αρχές απαγόρευσαν και κατέστειλαν την προσπάθεια  1.400 αγωνιστών  του Gaza Freedom March να εισέλθουν στη Γάζα και να διαδηλώσουν μαζί με τους  Παλαιστίνιους αδερφούς τους, τον Δεκέμβριο του 2009.

-Επειδή ο αγώνας του Παλαιστινιακού λαού για τη λευτεριά και την ανεξαρτησία του συνεχίζεται.

-Επειδή η Λωρίδα της Γάζας εξακολουθεί να παραμένει αποκλεισμένη, μολονότι το Ισραήλ διακηρύσσει ότι δεν την έχει πλέον υπό κατοχή.

-Επειδή ως κάτοικοι της Μεσογείου έχουμε έναν επιπλέον λόγο να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να εμποδίζει την επικοινωνία ανάμεσα στους λαούς της.

-Επειδή ο Ελληνικός και ο Παλαιστινιακός λαός συνδέονται με μακρόχρονους δεσμούς αδελφοσύνης, φιλίας και συνεργασίας.

-Επειδή εναντιωνόμαστε σε κάθε ξένη επέμβαση και κατοχή όπου γης,

-Επειδή η αλληλεγγύη  των λαών δεν περιορίζεται από σύνορα και δεν υπακούει σε ηγεμονικές προσταγές.

-Είμαστε αποφασισμένοι να ξαναπάμε στη Γάζα, μεταφέροντας στον αδελφό Παλαιστινιακό λαό μήνυμα φιλίας και αλληλεγγύης.

Από την νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα 31 Μαΐου 2010, όταν  οι ισραηλινές ειδικές ναυτικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε διεθνή ύδατα (80 μίλια από τις ακτές του Ισραήλ) στον πολυεθνικό στολίσκο «Freedom Flotilla», σκοτώνοντας 9 συνανθρώπους μας, τραυματίζοντας βαριά δεκάδες άλλους, οδηγώντας στην συνέχεια το σύνολο των συλληφθέντων σε ισραηλινές φυλακές, πέρασε σχεδόν ένας χρόνος.

Ήδη ετοιμάζεται για ακόμα μια φορά μια διεθνής αποστολή (Freedom Flotilla 2) που σαν σκοπό θα έχει το σπάσιμο του αποκλεισμού της Γάζας, από τη θάλασσα. Ένας στολίσκος με αρκετά πλοία, ανθρώπους από όλο τον κόσμο, φορτωμένος με ελπίδα και αλληλεγγύη. Σκοπός του στολίσκου είναι να  εισέλθει  στα χωρικά ύδατα της Λωρίδας της Γάζας, χωρίς καμιά διαπραγμάτευση με το Ισραήλ, στο οποίο δεν αναγνωρίζουμε κανένα δικαίωμα να ασκεί καθήκοντα  επικυρίαρχου  της Μεσογείου.

Για αυτήν την αποστολή, ο οποία προγραμματίζεται να ξεκινήσει την 3η εβδομάδα του Ιουνίου,  πραγματοποιείται  εκδήλωση/προβολή στο Πολυτεχνείο τη 2α Ιουνίου 2011 με σκοπό την ενημέρωση για το εγχείρημα, την ενδυνάμωσή του και φυσικά την επιδιωκόμενη συμμετοχή αλληλέγγυων στο προσεχές ταξίδι.

Πρωτοβουλία “Ένα καράβι για τη Γάζα”

Share

Category: Χωρίς κατηγορίαΑφήστε μήνυμα