Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

Πρωτοβουλία Γυναικών Ενάντια στο Χρέος και στα Μέτρα Λιτότητας



Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα απέναντι στην ολομέτωπη αντιεργατική-αντιλαϊκή επίθεση των μνημονιακών μέτρων της κυβέρνησης και της τρόϊκας που δέχονται οι εργαζόμενοι. Απέναντι σ’ αυτήν την επίθεση οι γυναίκες και ιδιαίτερα οι Μονογονεϊκές οικογένειες και οι μετανάστριες  βρίσκονται σε ακόμη δεινότερη θέση τόσο στον εργασιακό τομέα όσο και στην καθημερινή τους ζωή.

Στα ήδη οξυμμένα προβλήματα των γυναικών στην οικογένεια, στην εργασία και στην κοινωνία – απόρροια των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ακολουθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια – έρχονται να προστεθούν και νέα, καθώς οι γυναίκες πλήττονται άμεσα λόγω των πολλαπλών τους ρόλων. Τα πρώτα θύματα της κρίσης είναι οι γυναίκες: είναι οι πρώτες που απολύονται, οι τελευταίες που προσλαμβάνονται, οι πρώτες που νιώθουν τα πρόσθετα οικονομικά οικογενειακά βάρη, τα συνήθη θύματα της βίας στο σπίτι, στην εργασία, στο δρόμο.

Τα σχέδια και τα μέτρα λιτότητας, όχι μόνο δε δίνουν λύση στα προβλήματα, αλλά θα βουλιάξουν εκατομμύρια εργαζόμενους στη μιζέρια και την ανέχεια. Τα αποτελέσματα στις γυναίκες, που πρέπει να ανταπεξέλθουν στους διάφορους ρόλους τους, είναι ακόμη χειρότερα, θλιβερότερα και απογοητευτικότερα.  Με το επιχείρημα του δημόσιου χρέους, οι γυναίκες θα δουλεύουν περισσότερο και θα αμείβονται λιγότερο.

Η βίαιη αυτή επίθεση μέσω των μέτρων απέναντι στις γυναίκες συνεχίζεται και με τις επιπτώσεις που δέχονται από την οικονομική συρρίκνωση έως διάλυση του κράτους πρόνοιας. Οι ιδιωτικοποιήσεις σχεδόν στο σύνολο των δημόσιων υπηρεσιών (δημόσιοι βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί, φύλαξη παιδιών, φροντίδα στο σπίτι για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία, κλπ) έχει τραγικές συνέπειες για τις γυναίκες και τις δυνατότητες που έχουν να βρούνε δουλειά ή και να παραμείνουν σ’ αυτήν που έχουν, έτσι ώστε να είναι ενεργά ανεξάρτητα οικονομικά άτομα .

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ αποτελεί μια κινηματική διαδικασία βάσης που στόχο έχει να καταγράψει τις επιπτώσεις της κρίσης στις γυναίκες σε όλους τους τομείς, να συσπειρώσει όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες σε ένα κίνημα αντίστασης και ανατροπής αυτών των μέτρων σε συνεργασία και με τα άλλα κινήματα.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων μας και θέλοντας να συμβάλουμε στη δημόσια συζήτηση για το χρέος και με κεντρικό μας σύνθημα: «ΔΕ ΧΡΩΣΤΑΜΕ- ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ» διοργανώνουμε την πρώτη δημόσια εκδήλωση-συζήτηση τη ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΜΑΗ, στις 7.30μμ στον κιν/φο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» (Εθν. Αμύνης) με ομιλήτριες:

Maria-Lucia Fattorelli – Συντονίστρια της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου της Βραζιλίας και του Ισημερινού

Σοφία Σακοράφα – Ανεξάρτητη Βουλευτής, Μέλος της Πρωτοβουλίας για τη σύσταση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου στην Ελλάδα

Βούλα Τάκη – Πρωτοβουλία Γυναικών ενάντια στο Χρέος και στα μέτρα λιτότητας

Συντονίζει: Εύα Παπατζανή (φοιτήτρια Α.Π.Θ.)

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ

Share

Category: Χωρίς κατηγορία



Αφήστε μήνυμα