Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

Η οικονομική κρίση και η απάντηση της Αριστεράς



Συμπληρώνοντας ένα χρόνο από την πρώτη συνέντευξη με θέμα «Οικονομική κρίση και αριστερά», αλλά και ένα χρόνο μετά την υπογραφή του μνημονίου διοργανώσαμε  μια συζήτηση με θέμα την κρίση και την απάντηση της αριστεράς με τους:

Πάνο Γκαργκάνα – ΣΕΚ ΑΝΤΑΡΣΥΑ,

Κώστα Λαπαβίτσα – Καθ. Οικονομικών, ΕΛΕ,

Παναγιώτη Λαφαζάνη – Κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ,

Άγγελο Χάγιο – ΝΑΡ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Στάθη Κουβελάκη – Καθ. Πολιτικής φιλοσοφίας ( Παρέμβαση από το Λονδίνο μέσω Skype).

Η συζήτηση έγινε στα γραφεία του σωματείου Μισθωτών Τεχνικών πριν από την πανελλαδική απεργία της 11/5 και τα όσα επακολούθησαν.

Λόγω της μεγάλης διάρκειας της συζήτησης και προκειμένου να είναι πιο εύκολη η παρακολούθησή της, την έχουμε χωρίσει σε τρία μέρη.

 1. «Τα αίτια της κρίσης»
 2. «Η απάντηση της αριστεράς στην οικονομική κρίση»
 3. «Εργατικό κίνημα και αριστερά»

Για το κάθε βίντεο πατώντας το πλήκτρο play μετά από λίγα δευτερόλεπτα (10΄΄-20΄΄) ξεκινάει το βίντεο. Μεταφέρεστε σε πλήρη οθόνη (full screen) κάνοντας κλικ στο εικονίδιο με τα λευκά βελάκια που βρίσκεται στο κάτω δεξιά μέρος του player. Επιστρέφεται σε κανονική απεικόνιση πατώντας το πλήκτρο escape (Esc).

Τα αίτια της κρίσης

Η απάντηση της αριστεράς στην οικονομική κρίση

Εργατικό κίνημα και αριστερά

Share

Tags:

Category: Οικονομική κρίση και Αριστερά



Σχόλια (11)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Ο/Η markos λέει:

  Δεν θα γίνουμε Σοβιετία όπως θέλει το ΚΚΕ, αλλά ούτε Αλβανία όπως προτείνουν η Σπίθα και η Ανταρσύα.
  Ενωμένη Σοσιαλιστική Δημοκρατική Ευρώπη.

 2. Ο/Η stergios λέει:

  Ο Μάρκος λέει βλακείες. Πολύ που θα ρωτήσουν οι εργαζόμενοι και ο λαός όταν πάρουν στα χέρια τους τη κατάσταση τι σύστημα θα βάλουν. Εκτός και αν τους το απαγορεύσει… Το θέμα είναι να φτάσουν ως εκεί.

 3. Ο/Η giorgos λέει:

  Markos, εσένα πότε σου μίλησε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την πρότασή της να γίνουμε Αλβανία; Γιατί από τους υπόλοιπους κρύβεται. Πάντως για την ώρα ο ευρωπαϊσμός μας οδηγεί στη Γουετεμάλα.

 4. Ο/Η Γ. Δ. λέει:

  Ο κ. Markos γυρίζει όλα τα site και διατυπώνει τα ίδια δημαγωγικά συνθήματα. Στα αναλυτικά επιχειρήματα απέναντι στα οποία δεν έχει τίποτε να απαντήσει, ψελίζει κάτι περί επιπέδου (εννοεί άραγε την απαξίωση του διαλόγου), να κρατήσουμε καθαρό το έδαφος (εννοεί εκκαθαρίσεις ή «ιδεολογική καθαρότητα» σαν τα δικά του ιερογλυφικά) κλπ. Μήπως είναι κανένας βαλτός πασόκος που παριστάνει το «νεοδιεθνιστή κοσμοπολίτη» λάτρη του ευρώ, της ευρωκρατίας και των γερμανοτσολιάδων και μαυραγοριτών ή τίποτα κυρκοπορτάκηδες ή κουβελοφόρια. Ούτε για μνημόνια άκουσε, ούτε το χρέος τον απασχολεί, ούτε όσα σχεδιάζουν με άλλοθι και μοχλό πίεσης οι ευρωκράτες, ας συμμαχήσει με τον Κον Μπετίτ για μια σοσιαλιστική ευρώπη που θα επιμηκύνει το ελληνικό χρέος και θα μειώσει λιγάκι ακόμη το επιτόκιο.

 5. Ο/Η τριστάν λέει:

  μάρκος, δηλαδή αντικαπιταλιστική εξοδος απο την ΕΕ και το ευρώ θα μας κάνει αλβανία; θα μας απομονώσει δηλαδή; Ακόμα και αν όπως φοβάσαι έχουμε εντατικοποίηση της «εθνικής οικονομίας (αν υπήρξε ποτέ κάτι τέτοιο στην οικονομική ιστορία)» σε τι θα εμποδίσει αυτό την αλλυλεγγύη με τους ευρωπαίους εργαζόμενους(κάποιοι απο τους οποιους θα είναι στην ίδια θέση, πχ πορτογαλία κοκ).
  Βλέπεις εσύ όλα αυτά τα χρόνια που υπάρχει η ΕΕ, η και απο την ΕΟΚ ακόμα, καμμία χρύση διεθνιστική προοπτική που δεν υπήρξε ιστορικά πριν;
  Καταλαβαίνεις τι σημαίνει αντικαπιταλιστική έξοδος απο την ΕΕ και τι περιλαμβάνει αυτό το πρόγραμμα; Kατα εσένα ο διεθνιμός βρίσκεται μέσα στην ιδέα της μεταρρύθμισης της ενωμένης καπιταλιστικής ΕΕ; Ο διεθνισμός έχει να κάνει με την συνενόηση και την ένωση της παγκόσμιας εργατικής τάξης, τη σημασία έχει το νομικό και διοικιτικό πλαίσιο που την περιβάλει; Σημασία έχει μονάχα η αλλαγή των παραγωγικλων σχέσεων και η κοινωνικοποίηση του κεφαλαίου…αυτό είναι άιτημα σε οποιαδήποτε μορφή που έχει η καπιταλιστική εξουσία.
  Το ιστορικό αίτημα προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε προυπάρχει της ιδέας της ενωμένης ευρώπης, δεν τίθεται θέμα διεθνισμού μέσα στην ΕΕ (ουτε στη μεταρρύθμιση της, εκτός και αν πιστεύεις οτι ο καπιταλισμός μπορεί να μεταρρυθμιστεί…)

 6. Ο/Η τριστάν λέει:

  συγνώμη για τα ορθογραφικά είμαι βιαστικός…

 7. Ο/Η Kostas λέει:

  Πάντως ευτυχώς που υπάρχει μια αριστερά που βάζει μπροστά το ζήτημα της διαγραφής του χρέους απο εργατική σκοπιά. Που δεν βλέπει σενάρια αριστερής διαχείρησης του συστήματος.

 8. Ο/Η markos λέει:

  Η Ενωμένη Σοσιαλιστική Ευρώπη σημαίνει ανατροπή του καπιταλισμού και είναι μόνη λύση με προοπτική.

 9. Ο/Η markos λέει:

  Για τους συντρόφους της Ανταρσύα θα συστήσω να μελετήσουν τον Λενιν ,, Αριστερισμός παιδική αρώστια του κομμουνισμού,,.
  Προσοχή! θα έχει διαγώνισμα μετά.

 10. Ο/Η ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΣΑΡΙΣΤΕΡΟΣ λέει:

  Γράφετε λόγια πολλά και μεγάλα μερικοί εδώ.Άλλοι μιλάνε για σοβιετ(νοσταλγοι ενος άλλου παρελθόντος),άλλοι για μετατροπή της χώρας σε αλβανία.Έχουμε μερικούς αριστερούς που μας λένε(και θέλουν να μας πείσουν κιόλας)πως το θέμα παραπέμπεται στις ευρωπαικές καλένδες,πως πρέπει να παλέψουμε για ευρωπαική συννενόηση.ΕΔΩ ρε σύντροφοι δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας σαν αριστερά!!!πληθικά να το πάρεις το ζήτημα θα καταστεί δυνατή η συνεργασία με άλλους ευρωπαίους?Ουτοπικές αναζητήσεις και απατηλές ονειρώξεις.
  Όποιος ασχολείται με την πολιτική πρέπει πρωτίστως να μελετήσει την ίδρυση και την κατάκτηση της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ.ΠΡΟΣΈΞΤΕ το ΠΑΣΟΚ που ούτε τηλεόραση είχε τότε ούτε blogs.ΤΑ ΝΕΑ ΚΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΤΟ ΣΤΗΡΙΖΑΝ.Είναι λοιπόν πολλοί στην αριστερά που καταριούνται το ΠΑΣΟΚ,Θεωρωντας πως έκανε αρπαγή των συνθημάτων της και κατα κάποιο τρόπο πήρε την θέση της στην εξουσία.ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΟΝΤΑΣ,ο γράφων είναι ένας που Θεωρει την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία ως θετικό λειτουργημα για τον τοπο.ΟΙ παλιότεροι εζησαν στο πετσι τους το μετεμφυλιακο κρατος της δεξιας 1949-1981.Οσοι δεν το εζησαν οφείλουν να το μελετησουν.
  ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΓΡΑΦΩ ΟΛΑ ΑΥΤΑ.Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΟ 1974 ΚΑΙ ΤΟ 1977 όργωνε την ΕΛΛΑΔΑ απο τον εβρο μεχρι την κρητη και πυρπολουσε της καρδιες των ΕΛΛΗΝΩΝ.μιλαγε για αμερικανικη κατοχη της πατριδος.ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΑΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ(ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ)ενα μονο δεν μπορει να του παραγνωριστει ΤΟ ΠΑΘΟΣ.ΑΥΤΟ θεωρω πως λείπει.ΕΧΕΙΣ ΣΤΑ ΔΥΟ ΑΚΡΑ ΤΗΣ ΚΟΥΒΕΝΤΑΣ τους κυριους του ΣΕΚ ΚΑΙ ΝΑΡ.Κάθονται λες και όλα στον τοπο ειναι ωραια.Χαλαροι λες και κουβεντιαζουμε ιδεολογικα και τοποθετουμαστε σε ενα καφενειο.Απ την αλλη ο λαφαζανης αστειακια γελακια και ειρωνεια να τελειωνουμε γιατι πρεπει να παω σ ενα πανελ μετα.
  ΤΙ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ 15ΜΕΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΟΡΓΩΣΕΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ,ΧΩΡΙΟ ΧΩΡΙΟ ΣΠΙΙ ΣΠΙΤΙ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΙ ΞΕΚΑΘΡΑ ΠΟΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΩΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ.ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ.ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΝΔΟΤΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΝΕΟΙ ΚΟΥΙΣΛΙΓΚ.ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΤΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΠΛΟΥΤΙΣΑΝ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ-ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΠΛΟΥΤΙΣΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΠΡΟΣΔΕΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ.ΣΕ 1 ΧΡΟΝΟ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΥΡΙΟΙ.ΚΑΙ μην ακουω μπουρδες.ΣΤΟΧΟΣ ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΟΥΣΙΑ.ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΞΟΥΣΙΟΜΑΝΕΙΣ.ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΑΝ ΔΕΝ ΘΕΤΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΑΙΩΝΙΩΣ ΟΙ ΓΡΑΦΙΚΟΙ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΟΥΤΟΠΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΕΤΑΝΕ ΑΠΛΑ ΠΕΤΡΑΔΑΚΙΑ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΕΙΘΗΝΙΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ(ΚΟΥΒΕΛΗΣ-ΝΤΟΡΑ-ΚΑΡΑΤΖΑΦΥΡΕΡ) ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΤΡΩΝΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΑ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΟΥΣ.
  Υ.Γ..ΠΡΟΣΒΛΕΠΩ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΧΩΡΙΣ ΗΓΕΜΟΝΙΣΜΟΥΣ.
  Υ.Γ.2.ΝΑ ΣΤΕΚΕΣΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ,ΑΛΛΑ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ.ΚΩΣΤΑΣ ΑΞΕΛΟΣ.
  Υ.Γ.3.ΤΟ ΣΑΙΤ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΟΜΟΡΦΟ,ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΣΥΖΥΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.

 11. Ο/Η ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΣΑΡΙΣΤΕΡΟΣ λέει:

  ΑΠΛΑ ΝΑ ΤΟΝΙΣΩ ΠΩΣ ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΟΥΣ ΚΥΡΙΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛ.ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΜΕ ΠΕΙΘΟΥΝ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ.ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΝΤΑΣΟΜΑΙ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΛΑΠΑΒΙΤΣΑ.Ο ΚΩΣΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΥΤΑΤΑ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ.
  Υ.Γ.Αν απεμπολησει η αριστερα τον εθνισμο της και τον αφΗσει να περασει στα χερια της αστικης ταξης δεν εχει μελλον σαΝ αριστερα..ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΑΠΤΗΣ(ΠΑΜΠΛΟ)

Αφήστε μήνυμα