Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

Η αντιφασιστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο Αθήνας



Από το φίλο του μπλοκ «Ανταποκριτή» λάβαμε και δημοσιεύουμε ένα μικρό ρεπορτάζ, φωτογραφίες και ένα βιντεάκι από την αντιφασιστική συγκέντρωση της Δευτέρας 16/5.

 

Ανταπόκριση από τον χώρο μεταξύ 14:00-16:00:

Η συγκέντρωση είχε καλεστεί από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) στις 14 Μαΐου σε απάντηση των φασιστικών πογκρόμ.

Οι συγκεντρωμένοι είναι περίπου 350-400 ντόπιοι και μετανάστες κύρια από τις δυνάμεις του ΣΕΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχοντας αποκλείσει την οδό Αθηνάς απέναντι από το Δημαρχείο με δυναμικό παρόν φωνάζοντας αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά συνθήματα, την ώρα που ξεκίναγε η συνεδρίαση του ΔΣ του δήμου με κύριο θέμα τα προβλήματα του κέντρου. Η παρουσία της ΕΛΑΣ ήταν μάλλον μικρή και διακριτική έχοντας ήδη προχωρήσει σε συλλήψεις 20 φασιστών λίγη ώρα πριν στην οδό Ικτίνου. Η κύρια δύναμη της αστυνομίας ήταν συγκεντρωμένη στην διασταύρωση 3ης Σεπτεμβρίου & Ηπείρου – τόπος της δολοφονίας – όπου περί τους 80 ρατσιστές και φασίστες είχαν συγκεντρωθεί από τις 13:00 για να κάνουν πορεία προς την Ομόνοια και το Δημαρχείο όπως είχαν εξαγγείλει το μεσημέρι της Πέμπτης 13/5. Η ΕΛΑΣ απαγόρευσε την πορεία τους και με διπλό κλοιό τους περιόρισε στο σημείο συγκέντρωσης. Σαφής ήταν η πρόθεση της αστυνομίας να μην αφήσει τους ακροδεξιούς και τους φασίστες να ξαμοληθούν στο κέντρο όπως την προηγούμενη Πέμπτη αφού σήμερα θα γινόταν η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και του Υπουργικού Συμβουλίου για τα θέματα του κέντρου.

Η άμεση και δυναμική παρουσία ΣΕΚ & ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην πλατεία Κοτζιά είναι αυτή που απέτρεψε την προγραμματισμένη συγκέντρωση των δυνάμεων του μίσους και του σκότους για άλλη μία φορά στο κέντρο της Αθήνας, εξαναγκάζοντας την αστυνομία να πάρει στοιχειώδη μέτρα περιορισμού τους. Ίσως το καλύτερο δίδαγμα της ημέρας, η άμεση και επιτόπου απάντηση στους φασίστες, η απαγόρευση παρουσίας τους. Την επόμενη φορά στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα.


Δείτε επίσης:
sxoliastesxwrissynora.wordpress.com

 

Tο in.gr γράφει για το δημοτικό συμβούλιο:

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, κατά την ομιλία του στο δημοτικό συμβούλιο αναφέρθηκε σε προτάσεις, που θα πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν για να αλλάξει η κατάσταση στο κέντρο της πόλης, στα πλαίσια ενός οράματος «για μία πόλη ελεύθερη από τον φόβο και την ανασφάλεια, ζωντανή, δημιουργική και φιλόξενη».

Ο δήμαρχος έκανε αναλυτική περιγραφή της διάχυτης -όπως τη χαρακτήρισε- κατάστασης ανομίας με δίκτυα Ελλήνων και αλλοδαπών, που δραστηριοποιούνται στους τομείς των ναρκωτικών και της πορνείας, με οργανωμένα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται επαίτες και άστεγους, με κλίμα φόβου στους κατοίκους, ιδιαίτερα το βράδυ, λόγω περιστατικών ληστείας, που έχουν καταγραφεί.

Ακόμα, μίλησε για «πολιτική βία από ακραίες ομάδες, που έχουν καταστήσει άβατο τον Άγιο Παντελεήμονα και την ευρύτερη περιοχή των Πατησίων» και συγχρόνως επισήμανε ότι η απουσία αστυνομίας αποθρασύνει τους εγκληματίες. Κατηγόρησε, δε, την αστυνομία για «βεντέτα με ακροαριστερές ομάδες και αδράνεια στις επιθέσεις των ακροδεξιών έναντι μεταναστών».

Επιπλέον, ο κ. Καμίνης τόνισε ότι «υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει η πόλη, καθώς κανένας κανόνας κοινωνικής συμβίωσης δεν γίνεται σεβαστός».

Η Ελένη Πορτάλιου έκανε λόγο για «καπηλεία της μνήμης του δολοφονηθέντος Μανόλη Καντάρη, από τη Χρυσή Αυγή», προσθέτοντας ότι η τελευταία «έχει εξαπολύσει πογκρόμ με την ανοχή της αστυνομίας» και ότι «έχει καταστεί “κράτος εν κράτει” στις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας».

Υποστήριξε ότι το μεγάλο πρόβλημα στο κέντρο είναι η γενικευμένη φτώχεια και ανεργία, που γεννούν την παραβατικότητα, και εξέφρασε την αντίθεση της «Ανοιχτής Πόλης» «στα αστυνομικά πογκρόμ εναντίον των μεταναστών χωρίς χαρτιά» και γενικότερα των μέτρων, που προτείνει η παράταξη Καμίνη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο κέντρο της πόλης.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος από τη «Χρυσή Αυγή» κατήγγειλε «το αστυνομικό κράτος, που εμποδίζει τον κόσμο να έρθει και να διαμαρτυρηθεί μπροστά στο δημαρχείο» και έκανε λόγο για σαράντα προσαγωγές, ισχυριζόμενος ότι «ο μόνος λόγος ήταν ότι κρατούσαν την ελληνική σημαία».

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την παράταξη «ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις γειτονιές της Αθήνας» έκανε λόγο για «όργιο προπαγάνδας από τα ΜΜΕ, που επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν τον λαό για τα πραγματικά προβλήματα που είναι η χρεοκοπία της χώρας και η κατάρρευση του Μνημονίου» και πρόβλεψε ότι «η κατάσταση, που υπάρχει αυτή τη στιγμή στις γειτονιές του Αγίου Παντελεήμονα και της Πλατείας Αττικής, θα γενικευτεί, καθώς ο κόσμος υποφέρει από τη λιτότητα, τη φτώχεια και την εξαθλίωση».

Μετά το τέλος της συζήτησης του θέματος, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς των ημερών, στην οποία μετείχαν οι δημοτικοί σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις, πλην του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Share

Category: Χωρίς κατηγορία



Αφήστε μήνυμα