Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

Με τους αγανακτισμένους στο Σύνταγμα -σκέψεις και φωτογραφίες




Η εκτίμηση μου για τον πλήθος που μαζεύτηκε (στην κορύφωσή του) είναι ότι ήταν πάνω από 30.000 άτομα.

Κάποιες σκέψεις τώρα ως προς το ίδιο το γεγονός -μιας και τόσο στην Αριστερά όσο και στον αντιεξουσιαστικό χώρο υπάρχουν αρκετοί που αντιμετωπίζουν αυτού του είδους τις κινητοποιήσεις με καχυποψία (τουλάχιστον…).

Κάποιοι (με υπερβολικό τρόπο) επικεντρώθηκαν σε κάποιες ελληνικές σημαίες που υπήρχαν στην συγκέντρωση ή στον εθνικό ύμνο που ακούστηκε. Επιπλέον πράγματι ορισμένοι από τους διαδηλωτές εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους προς τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ που εμφανίστηκαν με πανό και σημαίες του σωματείου τους.

Κατ’ αρχήν, η παρουσία φασιστικών ομάδων δεν ήταν ορατή στη συγκέντρωση. Προφανώς θα υπήρχαν, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν έδιναν ορατό στίγμα και δεν καθόρισαν την συγκέντρωση, σε αντίθεση με την Αριστερά -ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής- που ήσαν εμφανώς ένα μεγάλο κομμάτι των διαδηλωτών.

Ο εθνικός ύμνος δεν ακούστηκε μαζικά. Οι προσπάθειες να γίνει αυτό έγινε από το κομμάτι των διαδηλωτών που ήταν οργανωμένο γύρω από τη Σπίθα και που συμπαρέσυρε και ένα κομμάτι της πατριωτικής Αριστεράς (που στην Ελλάδα, δυστυχώς, αποτελεί ίσως και την πλειοψηφία της Αριστεράς). Ωστόσο σε καμιά περίπτωση δεν υπήρξε μαζική ανταπόκριση από τον κόσμο. Αντίθετα ακούστηκε (στον ίδιο βαθμό τουλάχιστον) το «η εθνική ενότητα είναι μια παγίδα, οι προλετάριοι δεν έχουνε πατρίδα». Και ασφαλώς ο εθνικός ύμνος δεν είχε το… σουξέ του «μπάτσοι, ρουφιάνοι δημοσιογράφοι» που δονούσε την ατμόσφαιρα αρκετές φορές με μούντζες προς την ταράτσα της Μεγάλης Βρετανίας όπου υπήρχαν δημοσιογράφοι και καμεραμάν.

Ως προς το υποτιθέμενο «γιουχάισμα των εργαζόμενων της ΔΕΗ». Ναι, ακούστηκαν κάποιες φωνές αποδοκιμασίας. Ωστόσο, άλλες τόσες ήταν και οι φωνές υπέρ των διαδηλωτών, με τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου να δέχεται την παρουσία των διαδηλωτών.

Θεωρώ ότι οι αντιδράσεις του κόσμου καθοριζόταν και από τη σύνθεση όσων μαζεύτηκαν χτες στο Σύνταγμα. Ένα μεγάλο κομμάτι του ήταν η «χαμένη γενιά» της ανεργίας και των 500 ευρώ (πλέον…). Ένα άλλο κομμάτι (έχω την αίσθηση…) ήταν εργαζόμενοι γραφείου που σήμερα και αυτό το κομμάτι είναι άγρια χτυπημένο (απλήρωτες υπερωρίες, ανεργία). Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου που μαζεύτηκε στο Σύνταγμα δεν είναι οργανωμένο ούτε σε κόμματα και οργανώσεις ούτε σε συνδικάτα. Έχει καχυποψία, όχι μόνο προς τα κόμματα, αλλά και προς τους συνδικαλιστές γραφειοκράτες που πλέον οι περισσότεροι εργαζόμενοι τους θεωρούν είτε ανίκανους είτε ξεπουλημένους. Αυτός ήταν ο πυρήνας των αντιδράσεων προς τη ΔΕΗ και όχι κάποιοι φασίστες ή «απολίτικοι».

Η συγκέντρωση τόσου μεγάλου πλήθους χτες χωρίς να τους καλέσει καμιά πολιτική δύναμη δείχνει ότι το κύμα που ξέσπασε από τον αραβικό κόσμο και που έφτασε ως την Ευρώπη αρχής γεννωμένης από την Ισπανία έφτασε και στην Ελλάδα. Πράγμα που αποδεικνύει ότι παρά τα ξεπουλήματα, παρά την ανικανότητα της Αριστεράς να εκφράσει δυναμικά την αγανάκτηση του κόσμου, η διάθεση για αντίσταση υπάρχει και ζητάει δυνατότητα έκφρασης. Θα τελειώσω αυτή τη δημοσίευση επαναλαμβάνοντας ότι η Αριστερά ήταν το πιο ορατό κομμάτι χτες των διαδηλωτών. Είναι καθήκον της Αριστεράς, καθήκον όλων μας, να παρέμβουμε σε αυτό το κίνημα, σε αυτή τη διάθεση του κόσμου για αντίσταση και αγώνα και να της δώσουμε αριστερή κατεύθυνση και προοπτική. Αν δεν το κάνουμε εμείς, η Αριστερά, θα το κάνουν άλλες πολιτικές δυνάμεις και θα προσθέσουμε άλλη μια χαμένη ευκαιρία στο ενεργητικό μας…


Άγγελος Κ

Share

Category: Χωρίς κατηγορία



Σχόλια (24)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Ο/Η eleni λέει:

    τι όμορφα πρόσωπα. τι όμορφος κόσμος! επιτέλους!

  2. Ο/Η michalis λέει:

    ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΒΛΕΠΩ ΣΤΟ “ ΑΦΟΡΜΗ “ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ . ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΑΥΤΟ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ ΤΟΝ ΒΡΙΣΚΩ ΠΟΛΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΟ . Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ , ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΟΝΟ ΘΕΤΙΚΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ , ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΕΛΠΙΔΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΜΑΣ ΥΠΟΘΕΣΗ ! ΘΑ ΧΑΡΩ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΘΕΤΙΚΕΣ – ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ , ΧΩΡΙΣ ΠΑΠΕΛΩΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ !
    ΜΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΑΣΧΗΜΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ Η » ΑΦΟΡΜΗ » ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΜΕΧΡΙ ΧΘΕΣ ΚΑΜΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ , ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ , ΣΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ .

  3. Ο/Η Elle λέει:

    Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες και το μπλογκ σας. Μπράβο.

  4. Ο/Η ANENTAXTOSARISTEROS λέει:

    ΑΠΟΡΩ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΕΜΜΕΝΟΥΝ ΣΕ ΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΤΕΘΝΙΚΕΣ..ΒΑΛΤΕ ΚΑΙ ΜΕΤΡΟ ΝΑ ΜΕΤΡΑΤΕ ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΙΠΕ Ο ΛΑΟΣ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΥΜΝΟ ΚΑΙ ΠΟΣΕΣ ΤΟ Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΛΑΝΗ..ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ Η ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑ..ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΟΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΚΣΥΧΡΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΙΣΧΩΡΗΣΑΝ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΑΠΟΤΕΛΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΦΑΛΛΑΓΓΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ.ΠΑΛΙΑ ΣΤΗ ΒΑΡΚΙΖΑ ΤΩΡΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΣΜΟΥ.
    Υ.Γ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΑΠΤΗΣ..ΚΑΙ ΕΘΝΙΣΜΟΣ.ΘΑ ΤΟ ΤΟΝΙΖΩ ΣΥΝΕΧΕΙΑ..ΟΣΟ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΛΥΠΑΜΕ ΠΟΛΥ ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΑΠΟΡΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΑΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΓΟΗΤΕΥΕΙ.
    Υ.Γ2.ΠΡΟΣ ΑΝGΕΛΟΣΚ. ΣΕ ΕΧΩ ΔΕΙ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΛΑΠΑΒΙΤΣΑ.Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ,ΒΑΘΥΤΑΤΑ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΣΕ ΒΡΙΣΚΕΙ Η ΟΧΙ ΣΥΜΦΩΝΟ ΤΕΛΙΚΑ?ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ.ΛΥΠΑΜΑΙ ΕΛΕΓΕ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΤΑΞΙΚΟ ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ.ΠΡΩΤΑ ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΑΣ ΔΙΑΔΟΔΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΧΩΡΕΣ.ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΛΑΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΝΑ ΕΝΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΙΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΛΑΟΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ ΤΩΝ ΠΑΠΑΔΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΠΕΡΙ ΕΝΟΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΝ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΠΕΣΕΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ.

  5. Ο/Η Nοσφερατος λέει:

    για τηνσυγκεντρωση στον Λευκο Πυργο/Ειμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ και ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ και ΙΣΠΑΝΟΙ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ
    nosferatos.blogspot.com

  6. Ο/Η Βιβιαν λέει:

    καλημερα ειμαι 65 χρονων και ειμαι στους δρομους απο το 1965. Μια και ετυχε να βρισκομαι στο παρισι το ’68 θα ηθελα να πω οτι δεν υπηρχε ποτε προβλημα να τραγουδαμε την Μασσαλιωτισσα (τον γαλλικο εθνικο υμνο) δεν καταλαβαινω λοιπον γιατι τοσο θεμα αν θα πουμε τον εθνικο υμνο η οχι. Κατι ακομα, δεν γουσταρω τους συνδικαλιστες, στην δικη μας πλατη ανεβηκαν και αναρριχηθηκαν σαν σαλιγκαρια (με γλυψιμο και κερατα) π.χ Πρωτοπαππας νυν υπουργος. Απο που ξεκινησε? απο τα συνδικαλιστικα οργανα της τραπεζας. Κι οι συνδικαλιστες τησ ΔΕΗ οσο τα τρωγανε παρεα ηταν καλα. Δεν λεω να ξεπουλησουμε τα «ασημικα» μας αλλα να μην μας κουνιουνται και για πατριωτες ολες αυτες οι φαγανες.
    Ευχομαι τετοιου ειδους συγκεντρωσεις σαν την χθεσινη να αυξανουν και στην τελικη ρε παιδια ας παρουμε τα πληκτρολογια στην πλατεια συνταγματος αν ειμαστε τοσο εξαρτημενοι. Ομως ας παψουμε να βλεπουμε το δεντρο (την παρτη μας) και ας δουμε και το δασος.

  7. Ο/Η ANENTAXTOSARISTEROS λέει:

    ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΜΗ.ΣΥΓΧΑΙΡΩ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΣΕ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΘΕΜΑΤΑ.ΤΟ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΘΕΩΡΩ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΙΚΙΛΟΜΟΡΦΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΑΠΑΡΤΙΖΟΥΝ ΤΟ ΝΕΟΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΝ ΚΙΝΗΜΑ..ΕΧΟΥΝ ΟΜΩΣ ΕΝΑ ΚΟΙΝΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ.ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥΣ!
    Υ.Γ.Η ΑΛΕΚΑ ΘΥΜΙΖΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΑΛΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΟΣΑ ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΟ ΚΚΕ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ΠΡΟΛΑΒΕ ΝΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΝΥΣΗΧΟΥΝ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙ ¨ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ¨.ΕΝΩ ΚΥΡ ΑΛΕΚΑ ΜΟΥ ΟΙ ΣΥΝΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΕ ΤΙ ΤΟ ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ??ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΙΝΑΙ.ΧΩΡΙΑ ΤΟ ΜΑΝΤΡΩΜΑ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΣΕΧΤΑΡΙΣΤΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΚΛΙΚΑΣ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ.ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΚΡΑΔΑΝΤΑ ΑΥΤΟ.ΟΧΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΟΥΣ.ΤΑ 3 ΤΙΣ ΕΚΑΤΟ ΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΕΠΙΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟΛΟΓΗΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ..ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΛΩ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.ΔΕΝ ΘΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΤΙΣ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΑΛΑΝΘΑΣΤΕΣ ΘΥΜΗΖΩΝΤΑΣ ΘΕΣΦΑΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ.ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ..ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ..
    Υ.Γ.2 ΠΟΛΥ ΟΥΣΙΩΔΗΣ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΕ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΕΔΩ..
    Υ.Γ.3 ΕΙΝΑΙ Η ΟΧΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΣΕ ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ!!ΚΑΘΕ 17ΝΟΕΜΒΡΗ ΒΡΕΧΕΙ…!ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΛΙ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΝΑ ΚΑΤΕΒΕΙ ΠΟΛΥΣ ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΤΩ ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΜΠΟΥΜΠΟΥΝΗΤΑ!ΧΑΧΑ!

  8. Ο/Η Espikei λέει:

    Παρακαλώ πολύ !

    Δεν είναι ούτε αριστερά ούτε δεξιά ούτε αναρχική η μάζωξη τόσων χιλιάδων ανθρώπων και θα σας παρακαλέσω – για να μην αποδυναμωθεί!- να ξεφύγετε από την κομματική και παραταξική άποψη της μεθόδευσης. Τι νόημα έχει αν ήταν αριστερά ή αν έλεγαν τον ύμνο? δεν υπήρχαν ούτε special guests ούτε οικοδεσπότες.
    Καλούμαστε να συνδιαμορφώσουμε τις μέρες αυτές ένα ωραίο κίνημα πολιτών στην Ελλάδα, που αμεσοδημοκρατικά και με ενιαία ταυτότητα και διάθεση αποτελεσματικής αλλαγής θα ξεχάσει τι υπήρχε μέχρι χθες. Πολύ απλά γιατί “εκείνο” απέτυχε ως όλο!

    Αν σας αρέσει να βρίσκετε ψήγματα “αριστερής” νοοτροπίας στη συγκέντρωση στο Σϋνταγμα, γούστο και καπέλο σας, σε άλλον μπορεί να θυμίζει εθνική αφύπνιση και εμένα μου θύμισε τον τελικό μπάσκετ που κέρδισα στο σχολείο. Τι να λέει?

    Όχι άλλα κολλήματα..

    Ο κόσμος θέλει αλλαγή. Ήρθε!

  9. Ο/Η markos λέει:

    Η νέα Αριστερά γεννιέται στους δρόμους σήμερα.

  10. Ο/Η sokolatas λέει:

    Προς τον espikei.Πώς γίνεται ένα κίνημα να μην έχει παραταξιακές ταμπέλες.Προφανώς και δεν κατάλαβες ότι το κίνημα αυτό των αγανακτησμένων , δεν είχε παραταξιακές ταμπέλες και ιδεολογική κατεύθυνση γιατί δεν υπήρχε ομοιογένεια στο πλήθος αλλά και γιατί ΔΕΝ ΥΠΡΧΑΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ.Όταν μπορεσουν να οργανωθούν και να συγκροτηθούν ας προβάλουν τα αιτήματά τους .Τότε θα φανεί σε ποια παράταξη ανήκουν και που προσανατολίζονται.Γιατί από μία πρώτη εχτίμηση το μόνο που κανείς καταλαβαίνει είναι ότι κινητοποιήθηκε απλά ένας μεγάλος όγκος ανθρώπων.

  11. Ο/Η ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΣΑΡΙΣΤΕΡΟΣ λέει:

    http://www.palmografos.com/permalink/9942.html…..Ομπρός, βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα,

    ομπρός βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από τον κόσμο!..ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ..(ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΝ ΚΑΠΗΛΕΥΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ)..ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΚΟΥΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΣΜΑ ΠΟΥ ΜΕΛΩΠΟΙΗΣΕ Ο ΜΙΚΗΣ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ ΟΦΕΙΛΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΣΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ.ΝΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣ..ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΑΔΕΡΦΙΑ..Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ.ΚΑΙ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΙΧΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΕΙ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ.¨ΚΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ ΘΑ ΡΘΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΡΑ ΑΝ ΒΓΑΛΕΙΣ ΤΑ ΤΑΞΙΚΑ ΓΥΑΛΙΑ ΣΟΥ..΄¨

  12. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    ρε παιδιά, πώς διασφαλίζεται η ειρήνη σ’αυτή τη συγκέντρωση

  13. Ο/Η ανενταχτη λέει:

    Μια ερωτηση εχω,και ας με απαντησει καποιος.Ποια ειναι η πατριωτικη Αριστερα;

  14. Ο/Η cv λέει:

    προς Ανένταχτο Αριστερό: αν μιλάτε για την εκδήλωση στη Νομική, φοβάμαι ότι λάθος καταλάβατε τον Λαπαβίτσα για το εθνικό και το ταξικό. Καταρχήν, δεν απαντούσε στον Τσακαλώτο αλλά σε ερώτηση κάποιου από το κοινό. Δεύτερον, η φράση ότι το ταξικό προϋποθέτει το εθνικό δεν σημαίνει καθόλου κατάργηση της ταξικής πάλης για χάρη μιας νεφελώδους εθνικής ενότητας. Σημαίνει ότι η ταξική πάλη διεξάγεται πρωταρχικά εντός των ορίων του έθνους κράτους και άρα ότι ο εργάτης στην Ελλάδα (Έλληνας ή αλλοδαπός) αντιπαλεύει πρώτα το κεφάλαιο στην Ελλάδα (ελληνικό ή πολυεθνικό). Άρα, καμία εθνική ενότητα δεν κήρυξε ο Λαπαβίτσας. Αντιθέτως, επέμεινε στην προτεραιότητα της ταξικής πάλης.

  15. Ο/Η markos λέει:

    Ο Λαπαβίτσας δεν έχει αντιληφθεί οτι σήμερα δεν υπάρχει εθνική αστική τάξη επομένως ο ταξικός αγώνας δεν μπορεί να γίνει στα πλαίσια του έθνους.
    Ας διαβάσει λίγο το Μανιφέστο με προσοχή.

  16. Ο/Η Μιχαλης Μπαρτ λέει:

    Πήγα στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας σχετικά αργά, κατά τις 9 παρά είκοσι. Είχε πολύ κόσμο και απ’ ότι κατάλαβα κατά τις 8 περίπου είχε πάρα πολύ κόσμο, ήταν το πικ. Έχω ένα μέτρο να κρίνω συγκεντρώσεις στον Λευκό Πύργο: πόσος κόσμος ανεβαίνει και κατεβαίνει την Εθνικής Αμύνης που είναι ο δρόμος του σπιτιού μου. Είναι ο απόλυτος δρόμος που οδηγεί στην πλατεία του Λευκού Πύργου από τότε που σχεδιάστηκε ως Λεωφόρος Χαμιδιέ, μετά στα χρόνια του διχασμού και σε όλες τις μετέπειτα ιστορικές στιγμές. Άλλο Πλατεία Αριστοτέλους και άλλο Πλατεία Λευκού Πύργου. Η πρώτη είναι μια πανέμορφη πλατεία με άνοιγμα στη θάλασσα αλλά πλατεία σχεδόν περίκλειστη. Όταν ήρθε μια στενή μου φίλη το 80 στη Θεσσαλονίκη, γοητεύθηκε τόσο πολύ από την ομορφιά της Αριστοτέλους που ρώτησε αν μπορούμε να πηγαίνουμε εκεί κάθε μέρα, δηλαδή αν επιτρέπεται η είσοδος. Κάτι σαν μουσείο. Αντιθέτως η Πλατεία Λευκού Πύργου είναι μια διαρκής ροή, «Η» βόλτα στην παραλία και στους παρακείμενους ανοιχτούς χώρους. Όταν γίνεται εκεί διαμαρτυρία ή συγκέντρωση δεν μπορεί παρά να συνδυάζεται κα με διασκέδαση, συνάντηση, σουλατσάρισμα κλπ. Μέχρι τώρα γινόντουσαν πανηγυρισμοί για την κατάκτηση αθλητικών τροπαίων καθόσον ο συμβολισμός ήταν προφανής, «μπροστά από τον Λευκό Πύργο». Τώρα έγινε για κοινωνικοπολιτικό ζήτημα και είχε μεγάλη ανταπόκριση και επιτυχία.

    Το ότι το κάλεσμα έγινε από «ανώνυμη» ομάδα στο fc για μένα ήταν παράγοντας αξιοπιστίας, ενδιαφέροντος και αυθεντικής επικοινωνίας. Ακούω μερικούς να λένε ότι δεν συμμετείχαν διότι δεν ήξεραν «ποιος καλεί και τι θέλει να πετύχει»; Υπάρχει κάποιου είδους καχυποψία που προέρχεται από μια αντίληψη ότι κάποια Υποκείμενα, κάποια Κέντρα και μόνο αυτά μπορούν ή έχουν την δύναμη να καλέσουν ή να προκαλέσουν μια κινητοποίηση. Εγώ πήγα ακριβώς γιατί δεν υπήρχε κάτι τέτοιο και ακριβώς από την δημιουργική μου περιέργεια να δω πώς φτιάχνεται κάτι από την αρχή, εκ του μηδενός και αποκτά το νόημα και τη σημασία του από την συμμετοχή όλων. Δεν υπάρχει νόημα εκ των προτέρων ΠΟΤΕ. Αμηχανία ναι, ανοιχτότητα ναι, δυναμικό- δυνατότητες- τάσεις ναι, υπήρχαν αλλά αυτά ήταν τα θετικά. Μου είπε εκεί ένας γνωστός «καλό για αρχή αλλά δεν έχει κάτι δυναμικό». Άλλη φίλη μου λέει: » καλό αλλά αυτό συμβαίνει με τα «αυθόρμητα», δεν έχουμε τι να κάνουμε εδώ». «Ποια διαμαρτυρία; μου λέει μια τρίτη φίλη. Εγώ δεν άκουσα τίποτε, πολύ σιωπηλή είναι». Της απαντώ ότι επτά ή δέκα χιλιάδες σώματα που κινήθηκαν εκεί δεν μπορεί να είναι παρά ότι πιο εύγλωττο θα περίμενε κανείς.

    Συνεχίζοντας την «ανταπόκρισή» μου θέλω να αναφερθώ σε ορισμένα σημεία. Πρώτον, ότι ήταν πράγματι «αντιπολιτική» και αυτό κατά τη γνώμη μου είναι θετικό. Η πολιτική όπως την ξέρουμε απορρίπτεται μετά λόγου γνώσεως όπως πχ η πυρηνική ενέργεια δηλαδή με τη μορφή «όχι ευχαριστώ». Δηλαδή η πολιτική είναι μια επι-κοινωνι(α)κή λειτουργία που αν δεν μας κάνει σε αυτή τη μορφή πρέπει να επινοήσουμε μια άλλη, τελεία. Δεν είναι μια αναντικατάστατη άπαξ δια παντός καθορισμένη λειτουργία, αλλάζει μετασχηματίζεται κλπ. δεν γίνεται πάντοτε με τον ίδιο τρόπο, ούτε έχει πάντοτε την ίδια έννοια. Αλλιώς γινόταν στην Γαλλική επανάσταση, αλλιώς στον καιρό του Μαρξ(ταξική) αλλιώς πρέπει να γίνεται στις μέρες μας. Δεν καταργούνται οι προηγούμενες μορφές αλλά και δεν αρκούν. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με το «πέρα από χρώματα, ταμπέλες, ιδεολογίες» που έλεγε το κάλεσμα γιατί το κατανοώ ως μια προϋπόθεση επιτυχίας. Με άλλα λόγια, πιο τολμηρά για μένα που είμαι αριστερός, έχει πιθανότητα επιτυχίας οτιδήποτε δεν είναι «φορτωμένο σημασία» από την χρεοκοπημένη έννοια μιας «αριστερής ιδεολογίας και πολιτικής». Δεν νομίζω ότι ο κόσμος, τα άτομα και οι ομάδες που συμμετέχουν είναι «χωρίς ιδεολογίες» αντίθετα είναι τόσο απροκατάληπτοι και αδέσμευτοι από παγιωμένες αντιλήψεις που είναι η μόνη ελπίδα να γεννήσουν ιδεολογίες άξιες της λέξης και ζωντανές.

    Δεύτερον, ότι ήταν ειρηνική δηλαδή πέρα και μετά τον Δεκέμβρη ή έστω ως εναλλακτική μορφή σε αυτόν. Αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό και πολύ θα ήθελα να το συζητήσω για να το κατανοήσω καλύτερα.

    Τρίτον, τι μπορεί να σημαίνει «αγανακτισμένοι»; Ο όρος είναι δάνειος από τις ισπανικές πλατείες και μπορεί να φέρνει σημασίες από άλλες παραδόσεις οι οποίες για μένα είναι καλοδεχούμενες. Αγανακτισμένος σημαίνει ότι έχω χάσει την υπομονή μου με κάτι και το απαξιώνω πλέον, ότι έχουν γίνει πάρα πολλά και δεν πάει άλλο. Μπορεί να σημαίνει έκφραση της δυσαρέσκειας μου(disaprova που άκουσα να λεν οι Ιταλοί) και πάνω απ΄ όλα σημαίνει : ΝΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΘΟΥΣ, είμαι αγανακτισμένος και ωστόσο μέσα από τις εμπειρίες μου έχω βρει μια άλλη σχέση με την οργή. Στην ουσία αυτό μάλλον σχετίζεται με μια μετακαταθλιπτική διαχείριση της έντασης, της πίεσης, του φόβου. Αυτό ήταν το βασικό που είδα: επιτέλους να βγούμε έξω, να βρεθούμε μεταξύ μας, να κάνουμε κάτι, να επικοινωνήσουμε ώστε να ενδυναμωθούμε, ώστε να ανεβεί η αυτοεκτίμησή μας. Στη φοβερή συνέλευση έπαιρναν το λόγο αριστεριστές, από τους καλούς που σέβονται τις νέες μορφές, και έλεγαν: καλά όσα λέμε αλλά δεν πρέπει να μείνομε στα λόγια. Πρέπει να έχουμε αποτελέσματα» δεν καταλαβαίνουν οι δυστυχείς ότι ο κόσμος μιλούσε για να επικοινωνήσει και να αλληλοστηριχθεί και ότι αυτό ήταν ήδη το μέγα αποτέλεσμα: η συγκρότηση μιας νέας πολιτικής υποκειμενικότητας.

    Τέλος, νομίζω ότι φάνηκε μια νέα πρακτική υπευθυνότητας: έχω την ευθύνη των επιλογών μου αφού σκέφτομαι και κρίνω κάθε στιγμή τι μας παίρνει και τι όχι, τον συσχετισμό δυνάμεων που λέμε, τι επιθυμώ για τώρα, ότι δεν είμαι δεσμευμένος σε απόλυτες αρχές και εκκλησίες- κόμματα, φτιάχνω κάθε φορά την πολιτική στιγμή με τη συμμετοχή μου. Αυτό σχετίζεται νοηματικά με το «φύγετε» που ήταν και σύνθημα τόσο στις αραβικές εξεγέρσεις όσο και στην ισπανική. Υπευθυνότητα είναι η γνώση ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να λυθεί το πρόβλημα, ότι δεν υπάρχει κανείς που μπορεί να μου το λύσει παρά να ξεκινήσουμε ελεύθερα μέσα από συνευρέσεις σε μια «εκκλησία του δήμου».

    Προσωρινό Συμπέρασμα : καθόλου αμήχανο αντίθετα πάρα πολύ εύγλωττο για μένα ήταν το χτεσινό γεγονός.

    Μιχάλης Μπαρτσίδης

  17. Ο/Η ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΣΑΡΙΣΤΕΡΟΣ λέει:

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ!
    ΠΡΟΣ CV.ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ..ΚΑΜΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΝΤΟΠΙΟ ΚΑΙ ΞΕΝΟ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΔΥΝΑΣΤΕΥΣΟΥΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ.ΑΠΛΑ ΕΧΕΙ ΜΑΛΛΙΑΣΕΙ Η ΓΛΩΣΣΑ ΜΟΥ ΣΕ ΚΑΤΙ ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΑ ΙΔΕΑΛΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΕΝΩΜΕΝΕΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΛΠ ΚΛΠ ΟΤΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑ,ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΟ ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΟΜΟΙΖΕΙ ΤΟ ΝΤΟΠΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΕ ΤΑ ΛΗΣΤΡΙΚΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΑ.ΑΝ ΥΠΑΡΞΕΙ Η ΣΥΝΝΕΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΚΑΠΟΥ..ΑΝΑΨΕΙ Η ΣΠΙΘΑ ΔΗΛΑΔΗ,ΤΟΤΕ ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙ,ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.ΤΟ ΝΑ ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝ Η ΑΚΟΜΑ ΑΚΟΜΑ ΣΤΥΛ ΕΕΚ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΜΕ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΚΛΠ ΚΛΠ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΙΟΜΑΣΤΕ.ΣΚΕΨΟΥ ΥΠΕΡΕΘΝΙΚΑ ΔΡΑΣΕ ΤΟΠΙΚΑ ΛΕΕΙ ΤΟ ΜΟΤΙΒΟ ΠΟΥ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ.
    Υ.Γ2 ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΗΤΑΝ ΝΑ ΜΑΖΕΥΤΟΥΜΕ 500 ΑΤΟΜΑ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ ΚΕΡΑΙΕΣ ΤΟΥ ΥΜΗΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΚΟΨΟΥΜΕ ΤΟ ΣΗΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΑΠΟΧΑΥΝΩΣΗΣ.
    Υ.Γ.3 ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ ΠΡΙΝ 4 ΜΗΝΕΣ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΩΜΕΝΟΙ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΙΣ ΕΙΣΟΔΟΥΣ ΤΩΝ ΔΙΥΛΥΣΤΙΡΙΩΝ ΜΕ ΤΟΠΙΚΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ..ΑΡΑΓΕ ΕΜΑΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΠΟΥ ΤΙΣ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΤΙ ΜΑΣ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ.
    Υ.Γ.4..ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ..Ο ΛΟΓΟΣ ΠΡΟΦΑΝΗΣ..ΣΥΝΕΤΕΡΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΑΛΟΕΓΟΝΤΑΙ ΕΧΟΝΤΑΣ ΚΑΤΣΕΙ ΣΤΟ ΣΒΕΡΚΟ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
    Υ.Γ.5 ΠΡΟΣ ΦΙΛΗ ΑΝΕΝΤΑΧΤΗ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΑΣ ΣΕ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΑΝ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ ΜΕ ΤΟΝ ΦΙΝΤΕΛ,ΣΤΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΙΤΟ,ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟΥ ΒΑΣΟΥ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ,ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΤΗΣ 3ΗΣ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ,ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ,ΣΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΝΑΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΕΝΤΑΧΤΩΝ ΚΑΙ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ.ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΟΥ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ(ΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΚΕ ΕΙΠΕ ΟΧΙ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ)..ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΣΩΝ ΚΑΙ ΤΟΣΩΝ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ(ΜΑΟ ΤΣΕ ΤΟΥΝΓΚ,ΧΟ ΤΖΙ ΜΙΝΧ ΚΑΝΤΑΦΙ ΑΣΑΝΤ).ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΩΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΑΤ ΕΜΕ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ.ΤΗΣ ΒΕΒΕΖΟΥΕΛΑΣ ΤΟΥ ΟΥΓΚΟ ΤΣΑΒΕΣ.ΛΑΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ..ΜΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΝΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ..ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ,ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΩΡΕΣ..ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΑ ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΗΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΑΛΛΑ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΑΥΘΟΡΜΗΤΟΥ.ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟ ΑΥΘΟΡΜΗΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΣΗΝΗΓΟΡΟΥΣΕ ΚΑΙ Ο ΚΩΣΤΑ ΑΞΕΛΟΣ ΑΝ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΠΟΨΕ..ΟΡΓΑΝΩΘΕΙΤΕ ΑΔΕΡΦΙΑ.ΓΙΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ ΕΜΕΙΣ ΟΛΟΙ ΕΔΩ ΕΝΩΝΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ..ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΜΑ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΧΩΡΗΣΟΥΜΕ..http://real-democracy.gr/

  18. Ο/Η τριστάν λέει:

    Βίβιαν,
    δεν είναι δυνατόν να λες «…δεν γουσταρω τους συνδικαλιστες» σε μία εποχή που γίνεται σφαγή στις εργασιακές σχέσεις κα ικαθορίζονται οι συσχετισμοί του άυριο. Τι γελία και απολίτικη φράση είναι αυτή; Όλος ο συνδικαλιστικός χώρος είναι πρωτοπαπάδες;

    Και λές «Δεν λεω να ξεπουλησουμε τα «ασημικα» μας αλλα να μην μας κουνιουνται και για πατριωτες ολες αυτες οι φαγανες». Τι σχέση έχει ο συνδικαλισμός με τη πρόταση αυτή; Η κρίση έχει στο κέντρο της τις εργασιακές σχέσεις, και εσύ αποδομείς την οργανωμένη εργατική πάλη μέσα απο τα συνδικάta. Η διαμαρτυρία δεν έγινε για τον πατριωτισμό, τι σχέση έχει ο πατριωτισμός. Η πορείες και οι συγκεντρώσεις δεν είναι για να ψάλουμε είναι για να ακολυγονται διαμαρτυρίες και ταξικά συνθήματα. Τα λοιπά είναι για τους χαχόλους και τους υστερικούς.

    http://www.youtube.com/watch?v=5iAIM02kv0g

    Η μάχη είναι ταξική.

  19. Ο/Η ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΣΑΡΙΣΤΕΡΟΣ λέει:

    ΤΑΞΙΚΟ ΜΙΣΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΚΑΤΑΔΥΝΑΣΤΕΥΟΥΝ ΤΗΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ.ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΑΚΗ..ΩΡΑΙΟ LINK TRISTAN

  20. Ο/Η Μιχάλης λέει:

    Η λύση ειναι μόνο μια ΛΑΙΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ!!!Η αριστερά γεννιέται και γιγαντώνεται μονο μεσα απ’τη λαικη παλη στους δρόμους,στους χώρους δουλειάς,παντου!ας αφησουμε αυτους που κλεισμένοι σε στεγανά προσπαθουν να διατηρήσουν τη θεση τους στο συστημα,υπαρχει μια κλίκα που συντηρειται απ’αυτό και το σιγοντάρει εγκλωβίζοντας λαικες δυναμεις σε ανωδυνες «αντιδράσεις»,εκτονώνοντας ετσι την οργη και την αγανάκτηση ενός λαου που καταδυναστευεται δεκαετιες τώρα απο ντοπια και ξενα αρπακτικά!!!

  21. Ο/Η ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΣΑΡΙΣΤΕΡΟΣ λέει:

    http://www.youtube.com/watch?v=fVxxwbeQ6vE&feature=related
    ..ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΑΔΕΡΦΙΑ.ΜΕ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ..

  22. Ο/Η ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΣΑΡΙΣΤΕΡΟΣ λέει:

    ΑΝΑΠΑΡΑΓΩ ΕΝΑ ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΝΟΣ ΦΙΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΝΙCK-ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΑΛΙΟΣ ΕΔΩ- ΑΠΟ ΤΟ TVXS..EINAI META NA ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΑΙ Η ΟΧΙ ΑΝ Η ΤΟΣΗ ΠΡΕΜΟΥΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ(ΑΟΖ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ..)

    ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ (ΔΕΝ) ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Έχετε δανείσει 100 ευρώ σε έναν με μισθό 100 ευρώ και 500 ευρώ σε κάποιον με μισθό 1000 ευρώ. Ο πρώτος σας χρωστάει το 100% του μισθού του, ενώ ο δεύτερος σας χρωστάει το 50% του μισθού του.
    Βάσει ποιας λογικής θα κυνηγούσατε τον πρώτο που αδυνατεί να πληρώσει το χρέος του και θα αφήνατε τον δεύτερο που ΜΠΟΡΕΙ να πληρώσει;
    Γιατί προσπαθείτε να πάρετε τα 100 και όχι τα 500;

    Αυτό ακριβώς είναι που συμβαίνει με το ΔΝΤ.

    Είδα στο διαδίκτυο τον κατάλογο με τα χρέη όλων των χωρών της γης. Ενδεικτικά:

    -Η Γερμανία με 5 τρις έλλειμμα έχει χρέος στο 155% του ΑΕΠ της.

    -Η Γαλλία πάλι με 5 τρις έχει χρέος στο 188% του ΑΕΠ της.

    -ΟΙ ΗΠΑ με 13 τρις έλλειμμα έχει χρέος στο 94% του ΑΕΠ της.

    Οπότε είναι προφανές ότι δεν έχει τόση σημασία το μέγεθος του χρέους όσο το ποσοστό του επί του ακαθαρίστου εθνικού προϊόντος

    Μετά από μερικές ματιές στον πίνακα προκύπτουν κάποιες απορίες:

    Ερώτηση 1:
    Πως γίνεται και ενώ το Λουξεμβούργο, η Αγγλία, η Ελβετία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Δανία και η Αυστρία έχουν ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ποσοστό χρέους από εμάς, αυτοί να ΜΗΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ σώσιμο, αλλά αντίθετα έρχονται να σώσουν εμάς;

    Ερώτηση 2:
    Πως γίνεται το Αφγανιστάν με περίπου μισόν αιώνα συνεχείς πολέμους να έχει μόνο 23% του ΑΕΠ του χρέος, την στιγμή που ξέρουμε ότι ένας πόλεμος μερικών ημερών μπορεί να » ξετινάξει» μία χώρα;

    Ερώτηση 3:
    Πως γίνεται να χρωστάνε 29% το Κουβέιτ, 54% το Μπαχρέιν και τα Αραβικά εμιράτα 56% την στιγμή που είναι παγκόσμιοι προμηθευτές πετρελαίου;

    Ερώτηση 4:
    Πως γίνεται στην Ελβετία με 271% χρέος, μία απλή καθαρίστρια σε νοσοκομείο (περίπου το 2000) να πληρώνεται με 2000 ευρώ μισθό όσα έπαιρνε την ίδια στιγμή (στα βρώμικα καρβουνο-εργοστάσια της ΔΕΗ) ένας «υψηλόμισθος» τεχνικός, ανώτερης στάθμης εκπαίδευσης, ενταγμένος στα υπερ-βαρέα/ανθυγιεινά με 25 χρόνια προϋπηρεσία;

    Ερώτηση 5:
    Πως γίνεται η Νορβηγία με 143% χρέος να μην έχει πρόβλημα και να μην χρειάζεται σώσιμο ή περικοπές;
    Ένα πραγματικό παράδειγμα από εκεί: Γνωστός μου μετακόμισε στην Νορβηγία πριν δύο χρόνια. Προσέξτε τώρα τι «έπαθε» εκεί:
    α) Έπιασε δουλειά σε κουζίνα εστιατορίου σαν ανειδίκευτος και έπαιρνε 2.500 ευρώ τον μήνα μισθό!
    β) Μετά τρεις μήνες στην δουλειά δήλωσε ότι ήταν «ψυχικά κουρασμένος» και του έδωσαν αμέσως άδεια 15 ημερών!
    γ) Με τις επιστροφές φόρων (κάτι σαν το δικό μας δώρο) πήγε μαζί με την γυναίκα του στο Θιβέτ διακοπές.
    δ) Τώρα είναι άνεργος (με την δικαιολογία ότι ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕ εκεί που δούλευε!) και για δύο χρόνια παίρνει 1700 ευρώ τον μήνα!

    Ερώτηση 6:
    Γιατί οι παγκόσμιοι δανειστές δεν ανησυχούν μήπως χάσουν τα 13, 5 τρις που χρωστάνε οι ΗΠΑ, τα 2 τρις που χρωστάει το Λουξεμβούργο, τα 9 τρις που χρωστάει η Αγγλία (κλπ, κλπ) αλλά ανησυχούν για τα 500 δις που χρωστάμε εμείς;

    Ερώτηση 7:
    Πως γίνεται και ολόκληρος ο πληθυσμός της γης χρωστάει το 98% των χρημάτων του; (Και σε ποιόν τα χρωστάει τελικά;;;;)

    Ερώτηση 8:
    Ποιοι έχουν τόσα πολλά ώστε να «αντέχουν» να δανείσουν τόσο πολύ χρήμα;

    Ερώτηση 9:
    Πού τα βρήκαν τόσα χρήματα;

    Ερώτηση 10:
    Γιατί τα χρήματά τους δεν συμμετέχουν στο ΑΕΠ της χώρας τους;

    Τελικά μήπως τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η παγκόσμια οικονομία δεν είναι παρά μία τεράστια φούσκα, ενώ το χρήμα είναι ψεύτικο, τυπωμένο στα άδυτα των πολυεθνικών τραπεζών μόνο και μόνο για να επιτευχθεί ένας παγκόσμιος έλεγχος;

    Από το Facebook Group
    ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ «ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ»

  23. Ο/Η ΜΙΧΑΛΗΣ λέει:

    Θα σας πω την αλήθεια, το site το βρήκα τυχαία, αλλά οι απόψεις όλων σας είναι ενδιαφέρουσες. Κατεβαίνω και εγώ στο Σύνταγμα και γουστάρω αυτή τη διαμαρτυρία, γιατί δεν βλέπω τα «κομματόσκυλα», που με τη ντουντούκα, θα μου δώσουν γραμμή για το τι θα φωνάξω. Καταλαβαίνω τη δυσπιστία κάποιων υποτιθέμενων «αριστερών», που ανησυχούν για κάποιους διαμαρτυρόμενους που κρατούν ελληνική σημαία. Γι” αυτούς, επαναστατικό θα ήταν υποθέτω να κρατούν τη σημαία του ΚΚΕ ή της ΕΣΣΔ ή τα κοκκινογαλαζοπράσινα του ΣΥΡΙΖΑ ή τέλος πάντων κάτι που να διαφοροποιείται, για να κάνουν εντύπωση.
    Δεν είμαι σε καμία περίπτωση εθνικιστής και ποτέ στη ζωή μου δεν κράτησα σημαία. Αλλά όταν οι «άθλιοι» της ΕΕ και του ΔΝΤ και τα εδώ πειθήνια όργανά τους εξαθλιώνουν τον τόπο στον οποίο κατοικώ, τότε καταλαβαίνω και αυτούς που την κρατούν ή τραγουδούν τον εθνικό ύμνο.
    Ξέρετε γιατί είμαι χαρούμενος; Γιατί βλέπω τα στελέχη του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ να προβληματίζονται και να ανησυχούν βλέποντας όλον αυτόν τον κόσμο να γεμίζει τις πλατείες, που αυτοί με τίποτε δεν θα το πετύχαιναν.Μια μέρα, καθώς ήμουνα στο Σύνταγμα, έβλεπα δυο νεώτερους από μένα, να περπατάνε με γρήγορο βήμα και να λένε ότι σε κάποια σημεία είναι και Χρυσαυγίτες. Ήταν προφανώς κάποιοι που θέλουν να λέγονται «αριστεροί» και ήρθαν για να κόψουν κίνηση. Παιδιά, μην έρχεστε σε τέτοιες εκδηλώσεις. Περιμένετε, πρώτα, τι θα σας πει ο ινστρούχτοράς σας- ο μέντοράς σας- ο καθοδηγητής σας- ο προαγωγός σας, εν τέλει και μέχρι να «πάρετε γραμμή», αφήστε μας να διαδηλώνουμε με τον τρόπο που εμείς ξέρουμε.Είμαστε άνεργοι ή άνθρωποι που οι μισθοί μας δεν φθάνουν για να ζήσουμε.Μην υποψιάζεστε «πράκτορες» λοιπόν. Αλήθεια, το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι λοιπές «προοδευτικές» δυνάμεις δεν είναι μέρος του συστήματος;Αυτό που τους νοιάζει είναι η κοινοβουλευτική επιβίωσή τους και η παρουσία τους στα τηλεοπτικά κανάλια. Τίποτε παραπάνω. Για τον λαό, ποιον λαό; Άμα είσαι δικός τους ή τους παρακαλέσεις, έχει καλώς, σε διαφορετική περίπτωση, σε έχουν «γραμμένο».
    Τώρα, η ανησυχία μου. Επειδή το κίνημα αυτό είναι αυθόρμητο και δεν ξέρει κανείς που θα βγάλει, αφού δεν βολεύει το πολιτικό σύστημα, ο κίνδυνος να «εκφυλιστεί» είναι υπαρκτός. Τα μεγάλα κόμματα, οι ψευτοαριστεροί, οι ακροδεξιοί, οι «ξένες» μυσικές υπηρεσίες μπορεί να το προβοκάρουν. Η σπίθα, όμως, μπήκε και θέλω να ελπίζω ότι ο κόσμος θα αναζητήσει, παγκόσμια, την άμεση δημοκρατία,μακριά από τα αποστεωμένα κοινοβούλια καιτα κόμματα, που μας «μαυρίζουν» τη ζωή μας.

Αφήστε μήνυμα