Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

Για τις απειλές εναντίον της «Αφορμή», από τα blogs Πόντος και Αριστερά και Κόκκινος Πόντος



Υπήρχε στη Γερμανία του μεσοπολέμου μια οργάνωση που ονομάζονταν, Μπολσεβίκοι Εθνικιστές. Όπως δηλώνει το όνομά της, προσπαθούσε να συνδυάσει κάποιες από τις αρχές του σοσιαλισμού με την αρχή της υπεράσπισης του γερμανικού έθνους. Η οργάνωση αυτή τελικά ενσωματώθηκε στο ναζιστικό κίνημα.

Σε περιόδους ταξικής πόλωσης ακόμα και η ιδεολογική σύγχυση μπορεί να πάρει τα χαρακτηριστικά του συνδυασμού ακροαριστερών και ακροδεξιών χαρακτηριστικών, πάντοτε όμως στα πλαίσια μιας σταθερής πορείας προς την ακροδεξιά. Το φαινόμενο αυτό έχει οπωσδήποτε ενδιαφέρον για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε την περιπλοκότητα της εξάπλωσης και ανάπτυξης των ακροδεξιών ιδεολογιών, αλλά τίποτα περισσότερο από αυτό. Από εδώ αρχίζει και εδώ σταματάει και το όποιο ενδιαφέρον θα μπορούσαν να έχουν τα φαινόμενα ιδεολογικοπολιτικού αμαλγάματος που αποτελούν τα blogs Πόντος και Αριστερά και Κόκκινος Πόντος. Μέσα από αυτά θα μπορούσε να παρακολουθήσει κανείς την προσπάθεια να τεθούν στην υπηρεσία υπεράσπισης εθνικών στόχων η μεθοδολογία και οι αρχές της Αριστεράς. Για τα συγκεκριμένα blogs ο στόχος αυτός είναι η διεθνής αναγνώριση της σφαγής των Ποντίων ως γενοκτονίας, και η καταδίκη της Τουρκίας. Με τρόπο άμεσο ή έμμεσο, σ’ αυτό το στόχο συγκλίνουν όλες οι δημοσιεύσεις τους, για οποιοδήποτε ζήτημα. Πολύ περισσότερο κι απ’ αυτό, η σφαγή των Ποντίων, αποτελεί γι” αυτά τα blogs το βασικό πολιτικό στοιχείο με το οποίο διαμορφώνουν τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ του «εχθρού» και του «φίλου». Όποιος δεν συμπαρατάσσεται μαζί τους στην καμπάνια για διεθνή αναγνώριση της σφαγής ως γενοκτονίας, είναι εχθρός.

Θα μπορούσε να πει και να γράψει κανείς πάρα πολλά για την εργαλειακή χρησιμοποιήσιμη της ιστορίας και των μαζικών εγκλημάτων. Από πολλές απόψεις θυμίζει τον τρόπο με τον οποίο η άρχουσα τάξη και οι μηχανισμοί της στο Ισραήλ, χρησιμοποιούν το Ολοκαύτωμα, όχι για να αποτρέψουν την επανάληψη ανάλογων φρικαλεοτήτων, αλλά για να καταστείλουν στο εσωτερικό της χώρας και να εμποδίσουν διεθνώς κάθε καταδίκη των εγκλημάτων τους εναντίον των Παλαιστινίων. Εντούτοις δεν είναι στις προθέσεις της «Αφορμή» και των συνεργατών της η ανάλυση τέτοιων φαινομένων ιδεολογικοπολιτικού αμαλγάματος όπως είναι αυτά τα δύο blogs. Δεν διαθέτουμε τον απαραίτητο χρόνο για να ασχοληθούμε με κάτι το οποίο στην οποιαδήποτε περίπτωση και από κάθε άποψη, αποτελεί περιθωριακό στοιχείο της πολιτικής συζήτησης.

Παρ’ όλ’ αυτά, είμαστε υποχρεωμένοι αυτή τη στιγμή να πούμε κάποια πράγματα.

Στα σχόλια της «Αφορμή», κάτω από το αναδημοσιευμένο άρθρο του Νακρατζά, με τίτλο: «Ο θόρυβος σχετικά με την γενοκτονία των Ποντίων», στάλθηκε σχόλιο με την υπογραφή: ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ kokkinos-pontos.blogspot.com. Στο σχόλιο αυτό, στο οποίο κυριαρχεί ο παραληρηματικός λόγος και η απόλυτη σύγχυση, διατυπώνεται καθαρά η απειλή της δολιοφθοράς εναντίον της «Αφορμή». Το παραθέτουμε ολόκληρο:

«Αίσχος και Ντροπή. Αυτές οι λέξεις διακατέχουν σίγουρα κάθε σύντροφο και συναγωνιστή Πόντιο που διάβασε το παραπάνω συνοθήλευμα γραμμάτων. Η γνωστή τακτική ισοπέδωσης και μηδενισμού των πάντων για να είμαστε δίκαιοι βρήκε τώρα στήριγμα τις πλάτες των 300.000 και περισσοτέρων Ποντίων, ανδρών, παιδιών και γυναικών που δολοφονήθηκαν, βιάστηκαν, ξεριζώθηκαν και βασανίστηκαν απο τα εγκλήματα που έκανε ο εθνικισμός πάνω τους. Εμείς είμαστε οι περήφανη τρίτη και τέταρτη γεννιά και γνωρίζουμε απο πρώτο χέρι τι θα πει εθνικισμός και πόσο μισάνθρωπια ποτίζει το μυαλό. Δεν πέφτουμε στην παγίδα του εθνικισμού. Για εσάς όμως σιχαμερά πιόνια μάλλον ο εθνικισμός είναι ο λόγος που υπάρχετε. Υπάρχετε για να ισοπεδώνετε τα πάντα ενάντια στον εθνικισμό και έτσι να υπάρχει λόγος για να υπάρχετε. Πρέπει να ντρέπεστε ΟΛΟΙ όσοι γράψατε το κείμενο, το ανεβάσατε και συνεχίζετε να το έχετε στο διαδίκτυο. Ευχόμαστε ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ να μην βιώσετε βιασμό επειδή έτυχε να είστε έλληνες, να μην δολοφονηθείτε με μίσος, να μην σας αποκεφαλίσουν τα νεογέννητα μωρά και να μην σας διώξουν από τον τόπο σας κάποιοι μισάνθρωποι εθνικιστές. Ορκιστήκαμε να σκοτώσουμε τον εθνικισμός από όπου κι αν προέρχετε. Είτε είναι μπλε, είτε κόκκινος. Τον εθνικισμό που σκότωσε τόσες ψυχές. Εσείς ορκιστήκατε μάλλον να μηδενίζετε τα πάντα, επειδή, τι γελοίο που ακούγετε, τα έκαναν και οι Έλληνες. Μέχρι εκεί είστε. Μεχρί εκεί φτάνει το μπλοκάρισμα στα συναισθήματα σας. Το θολό μυαλό σας από την ανέκφραστη οργή και θυμό που καταπιέστηκαν και σας κάνανε έτσι. Μηδενιστές. Επαναστάτες χωρίς λόγο και αιτία. Απλά για να είστε «δίκαιοι». Το οτι έσφαξαν οι έλληνες δεν σημαίνει οτι δεν ισχύει η γενοκτονία των Ποντίων. Εμείς απο την πλευρά μας την αναγνωρίζουμε, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την αναγνώρισή της και θα πολεμούμε με κάθε λύσσα τον εθνικισμό. Όσο για εσάς «ανθρωπάκια» και το γελοίο κείμενο που ανεβάσατε, θα το δείτε κατεβασμένο και στη θέση του θα στέκει κάτι άλλο. Και αυτό δεν είναι απειλή.

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΣΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΑΛΗΘΙΝΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

kokkinos-pontos.blogspot.com»

Όπως αναφέραμε και στην αρχή, εάν προσπαθήσει κανείς να θέσει τις αρχές της Αριστεράς στην υπηρεσία του έθνους, αυτό μπορεί να το κάνει μόνο στον δρόμο που οδηγεί στην ακροδεξιά. Ο συντάκτης του παραπάνω απειλητικού σχολίου βαδίζει σ” αυτό το δρόμο, πιθανώς τραγουδώντας την Διεθνή μαζί με τον Εθνικό Ύμνο. Και δυστυχώς έχει διανύσει αρκετά χιλιόμετρα και έχει αφομοιώσει κάποιες από τις μεθοδολογικές αρχές της ακροδεξιάς. Πιο συγκεκριμένα: την καταστολή όλων των απόψεων που αντιτίθενται στους εθνικούς και εθνικιστικούς στόχους και της ιδεολογίας που τους υποστηρίζουν. Θα επιμείνουμε στο εξής: η ακροδεξιά, εκτός από ιδεολογία, είναι επίσης και συγκεκριμένες πρακτικές. Για την ακρίβεια μάλιστα, η ακροδεξιά περισσότερο από ιδεολογία, είναι οι πρακτικές με τις οποίες αυτή η ιδεολογία ισχυροποιείται και εξαπλώνεται. Δεν αρκεί να λέει κανείς ψέματα. Για να εμφανίσει τα ψέματα σαν αλήθεια, θα πρέπει επίσης να εξαφανίσει την αλήθεια και η εξαφάνιση της αλήθειας γίνεται μόνο με τη βία. Στο σχόλιο που στάλθηκε στην «Αφορμή», διατυπώνεται καθαρά η απειλή αυτής της βίας.

Το αστείο είναι (σε όλα τα πράγματα υπάρχει και μια αστεία πλευρά), ότι οι απειλές αυτές δικαιολογούνται με πρόσχημα… τη δημοκρατική συζήτηση. Σε άρθρο του blog Πόντος και Αριστερά (http://pontosandaristera.wordpress.com/2011/03/01/aformi/#more-10408) με τίτλο: «”Αφορμή” ή αλλιώς: όψεις ρατσισμού…» διατυπώνεται η κατηγορία εναντίον της «Αφορμή», για «βαθύτατα αντιδημοκρατική και εμπαθή στάση» επειδή δεν αναρτήθηκαν κάποια από τα σχόλια που στάλθηκαν από το blog Πόντος και Αριστερά, για το άρθρο του Νακρατζά που προαναφέραμε. Στα σχόλια που συνοδεύουν το άρθρο –  καταγγελία της «αντιδημοκρατικής» «Αφορμή», υπάρχουν δύο σχόλια που κόπηκαν από την «Αφορμή», καθώς επίσης και το απειλητικό σχόλιο που παραθέσαμε παραπάνω. Στα δύο (κομμένα από την «Αφορμή») σχόλια, υπάρχει ένας μικρός πρόλογος, ενδεικτικός των δημοκρατικών πεποιθήσεων του συντάκτη του: «Εμένα μου έκοψαν δύο τα φασισταριά. Λες και μυρίστηκα τη μαλακία που ΤΟΝ δέρνει τον βλάκα τον Α.Κ. και κράτησα αντίγραφο (θα τα πούμε κάποια στιγμή φίλε. Δε χανόμαστε! Σε παρόμοιους χώρους τριγυρνάμε)». Εδώ η απειλή που διατυπώνεται, μάλλον δεν αφορά την «Αφορμή», αλλά τους υπεύθυνους της ιστοσελίδας.

Λίγα λόγια για τη δημοκρατία της «Αφορμή».

Είναι μάλλον αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο για τις διαδικτυακές συζητήσεις, να υπάρχει η δυνατότητα να γράφονται τα πάντα. Ακόμα και υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια, απόψεις ακραίου ρατσισμού, σεξισμού κτλ, ή απλώς ασυναρτησίες. Ο κύριος λόγος είναι η ανωνυμία και κυρίως η έλλειψη οποιασδήποτε επαφής μεταξύ αυτών που συζητάνε. Η συζήτηση, όχι μόνο σε μία συνέλευση, αλλά ακόμα και στο καφενείο ή στο δρόμο μεταξύ αγνώστων, διεξάγεται με κάποιους κανόνες, στοιχειώδους έστω σεβασμού απέναντι στον άλλο. Το γεγονός ότι η συζήτηση διεξάγεται μεταξύ ανθρώπων που βλέπουν ο ένας τον άλλο, κάνει τον καθένα επιφυλακτικό στο να διατυπώσει μία ανοησία, μία προσβολή, ή μία πχ ρατσιστική θέση, επειδή ο,τι πει θα συνδεθεί αυτομάτως με το πρόσωπό του και θα τον εκθέσει.

Η συζήτηση στο διαδίκτυο δεν έχει τέτοιους κινδύνους. Ο καθένας μπορεί να γράψει ο,τι θέλει, χωρίς να φοβάται ότι η άποψη που θα διατυπώσει θα συνδεθεί μ” αυτόν. Αυτή η δυνατότητα μπορεί εν μέρει να είναι ελευθερία έκφρασης, μόνο όμως με την προϋπόθεση, ότι αυτός που γράφει σέβεται τους κανόνες που θα ίσχυαν αν μιλούσε ελεύθερα σε μία γενική συνέλευση. Οι κανόνες αυτοί ισχύουν και για τη συζήτηση που διεξάγεται κάτω από τα άρθρα που φιλοξενούνται στην «Αφορμή». Πράγμα το οποίο σημαίνει, ότι τα σχόλια που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες κόβονται. Κόβονται τα ρατσιστικά, εθνικιστικά, σεξιστικά σχόλια, επειδή δεν θέλουμε να γίνεται η Αφορμή χώρος διακίνησης αυτών των απόψεων. Κόβονται επίσης τα υβριστικά και προσβλητικά σχόλια, επειδή δεν μπορεί να γίνει δημοκρατική συζήτηση προσβάλλοντας και βρίζοντας τον συνομιλητή. Δηλαδή εν ολίγοις κόβονται όσα σχόλια δεν θα επέτρεπαν να διεξαχθεί μια δημοκρατική συζήτηση. Όμως δημοσιεύονται όλα τα σχόλια με τα οποία μπορεί να είμαστε σε πλήρη διαφωνία με τις απόψεις που εκφράζονται σε αυτά, εντούτοις όμως σέβονται τους κανόνες της δημοκρατικής συζήτησης.

Αλλά το πρόβλημα εδώ δεν είναι τα όρια της διαδικτυακής δημοκρατίας, αλλά τα όρια της αριστεράς και το κατά πόσον φαινόμενα, όπως τα blogs Πόντος και Αριστερά και Κόκκινος Πόντος, μπορούν να συνεχίζουν να τοποθετούνται στο χώρο της αριστεράς. Κι αυτό πολύ περισσότερο, από τη στιγμή που τα blogs αυτά δεν λειτουργούν πια μόνο ως διαδικτυακοί τόποι αναπαραγωγής και διάδοσης εθνικιστικών και ρατσιστικών ιδεολογιών, ανακατεμένων με αριστερές φράσεις, αλλά εξελίσσονται και σε χώρους οργάνωσης πραγματικών επιθέσεων εναντίον αριστερών απόψεων και εναντίον ακόμα και των ατόμων που τις εκφράζουν.

«Αφορμή»

Δεν επιθυμούμε σχολιασμό γι” αυτή την ανακοίνωση.

Share

Category: Χωρίς κατηγορία



Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.