Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

Άγρια καταστολή στη Λιβύη



Αιματοχυσία χωρίς τέλος στη Λιβύη καθώς το Σαββατοκύριακο δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις επιθέσεις ανδρών των ενόπλων δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι. Οι ένοπλες δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον των χιλιάδων ανθρώπων που παρίσταντο στις κηδείες των συμπολιτών τους στη Βεγγάζη οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων. Ξεπερνούν τους 200 οι νεκροί περισσότεροι από 1.000 οι τραυματίες. Οι κινητοποιήσεις εξαπλώθηκαν χθες και στην πρωτεύουσα, την Τρίπολη, όπου και εκεί αναφέρθηκαν πυροβολισμοί εναντίον του πλήθους. Σε διάγγελμά του αργά το βράδυ ο γιος του Καντάφι, Σάιφ αλ Ισλάμ, προειδοποίησε για εμφύλιο πόλεμο.

Το Παρατηρητήριο για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκτιμά ότι κατά τις τετραήμερες συγκρούσεις τουλάχιστον 233 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ωστόσο, αυτόπτες μάρτυρες και ιατρικές πηγές που επικοινωνούσαν με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία κάνουν λόγο για τουλάχιστον 60 νεκρούς μόνο την Κυριακή.

Σύμφωνα με μαρτυρίες αιματηρές συγκρούσεις ξέσπασαν το Σάββατο και στις πόλεις Μουσράτα και Ζαούια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το καθεστώς προσέλαβε μισθοφόρους από την υποσαχάρια Αφρική οι οποίοι πραγματοποιούσαν επιθέσεις εναντίον των διαδηλωτών. Χθες όπως έγινε γνωστό, για πρώτη φορά αναφέρθηκαν διαδηλώσεις και στην πρωτεύουσα στην Τρίπολη.

Τουλάχιστον 4 διαφορετικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ξέσπασαν στην Τρίπολη και οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, ενώ αναφέρθηκαν και πυροβολισμοί εναντίον του πλήθους.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ των αντικαθεστωτικών και των υποστηριχτών του Μουαμάρ Καντάφι στην Πράσινη Πλατεία της Τρίπολης.

Η εξάπλωση των κινητοποιήσεων στην Τρίπολη θεωρείται πλήγμα στο καθεστώς καθώς προσπαθούσε να περιορίσει τη λαϊκή εξέγερση στα ανατολικά της χώρας.

Σήμερα το πρωί επικρατεί σχετική ηρεμία στους δρόμους της Τρίπολης, με αναφορές για σποραδικούς πυροβολισμούς.

Ο γιος του Μουάμαρ Καντάφι, Σάιφ αλ Ισλάμ, σε διάγγελμά του δήλωσε ότι ο λαός της Λιβύης έχει να διαλέξει είτε να οικοδομήσει μία «νέα Λιβύη» είτε να βυθίσει τη χώρα στον «εμφύλιο πόλεμο».

«Η Λιβύη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Είτε συμφωνούμε σήμερα σε μεταρρυθμίσεις…είτε ποταμοί αίματος θα κυλήσουν σε ολόκληρη τη Λιβύη», δήλωσε ο Σάιφ Αλ-Ισλάμ.

Ο Σάιφ αλ-Ισλάμ επανέλαβε πολλές φορές τον αριθμό 84 αναφερόμενος στους νεκρούς των συγκρούσεων των τελευταίων ημερών και δήλωσε ότι τα νούμερα που δίνουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης είναι «πολύ υπερβολικά».

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση είναι διατιθεμένη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι το Γενικό Λαϊκό Κονγκρέσο θα συνέλθει σύντομα για να ψηφίσει νέο ποινικό κώδικα και νέους νόμους που θα δίνουν «προοπτικές ελευθερίας» στον Τύπο και την κοινωνία των πολιτών, καθώς και ότι θα αρχίσει διάλογο για τη θεσμοθέτηση νέου συντάγματος.

«Από την πρώτη στη δεύτερη Τζαμαχιρία…εάν θέλετε να αλλάξουμε σημαία και εθνικό ύμνο, θα το κάνουμε», είπε. Ο Σάιφ αλ-Ισλάμ, ο οποίος ηγείτο της μεταρρυθμιστικής πτέρυγας του καθεστώτος από το 2007 πριν ανακοινώσει έναν χρόνο αργότερα ότι αποσύρεται. Ακόμη δήλωσε ότι η Λιβύη είναι στόχος ξένης συνωμοσίας και παραδέχθηκε ότι πόλεις όπως η Βεγγάζη και η Αλ-Μπάιντα έχουν γίνει πεδία σφοδρών συγκρούσεων και ότι οι «ταραξίες» έχουν πλέον στην κατοχή τους όπλα του στρατού.

«Τώρα ολόκληρος ο λαός της Λιβύης είναι οπλισμένος. Απευθύνομαι σε εσάς για τελευταία φορά πριν από την προσφυγή στα όπλα», είπε προσθέτοντας ότι η Λιβύη δεν είναι «ούτε Τυνησία , ούτε Αίγυπτος».

«Το ηθικό μας είναι υψηλό και ο ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι, εδώ στην Τρίπολη, ηγείται της μάχης και τον υποστηρίζουμε, όπως και οι ένοπλες δυνάμεις…δεν θα εγκαταλείψουμε την Τρίπολη και θα πολεμήσουμε μέχρι τελευταίου ανδρός, μέχρι τελευταίας γυναίκας και μέχρι τελευταίας σφαίρας».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Αλ-Μπαγκντάντι Αλ-Μαχμούντι είχε δηλώσει ότι η Λιβύη έχει το δικαίωμα «να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα» για την διαφύλαξη της ενότητας της χώρας, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους πρεσβευτές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τρίπολη, σύμφωνα με το πρακτορείο Jana.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι μέλη του στρατού της Λιβύης λιποτάκτησαν και «απελευθέρωσαν» τη Βεγγάζη από τις προσκείμενες στον Μουαμάρ Καντάφι στρατιωτικές δυνάμεις.

Ο Χαμπίμπ αλ Ομπαϊτι επικεφαλής της μονάδας εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Αλ Τζαλάε και ο δικηγόρος Μοχάμεντ Αλ Μάνα δήλωσαν στο Ρόιτερς ότι διμοιρία «Κεραυνός» έφτασε στο νοσοκομείο μεταφέροντας συμπολεμιστές τους που έδωσαν μάχη και νίκησαν την προσωπική φρουρά του Καντάφι τονίζοντας παράλληλα πως συμμάχησαν με το λαό.

Νέες διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει στις πόλεις Τομπρούκ, Αλ Μπάιντα και Μισράτα.

Πλήγμα στον Καντάφι θεωρούνται και οι δηλώσεις στο Αλ Τζαζίρα του αρχηγού της φυλής Αλ-Ζουβάγια, ο οποίος απείλησε ότι θα διακόψει τις εξαγωγές πετρελαίου, εάν οι αρχές δεν σταματήσουν «την καταστολή των διαδηλωτών».

Ο Σάιχ Φαράζ αλ Ζουβάι δήλωσε: «Θα σταματήσουμε όλες τις εξαγωγές πετρελαίου προς δυτικές χώρες εντός 24 ωρών», εάν δεν σταματήσει η βία.

Και ο ηγέτης της φυλής Αλ Ουαρφάλα, ο Άκραμ αλ-Ουαρφάλι, δήλωσε στο Al Jazeera: «Λέμε στον αδελφό (Καντάφι), αν και δεν είναι πια αδελφός, να εγκαταλείψει τη χώρα».

Επίσης ο πρεσβευτής της Λιβύης στην Ινδία παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βία καταστολή των διαδηλώσεων κατά του Μουάμαρ Καντάφι, μετέδωσε σήμερα το BBC.

Η αραβόφωνη υπηρεσία του, του BBC μετέδωσε πως ο πρεσβευτής Αλι αλ-Εσάουι κατηγόρησε επίσης την λιβυκή κυβέρνηση ότι κινητοποιεί ξένους μισθοφόρους κατά των διαδηλωτών.

Ο αντιπρόσωπος της Λιβύης στον Αραβικό Σύνδεσμο, Αμπντέλ Μονέιμ αλ Χόνι, παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «καταπίεση εις βάρος των διαδηλωτών», μετέδωσε επίσης το Al Jazeera.

Σύνοδος της Ε.Ε. για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδικάζουν την καταστολή των διαδηλώσεων στη Λιβύη, σύμφωνα με σχέδιο κοινής διακήρυξης που δόθηκε σήμερα  στη δημοσιότητα.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει τη συνεχιζόμενη καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων στη Λιβύη και εκφράζει τη λύπη του για τη βία και τους θανάτους…Η ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι ειρηνικά αποτελούν θεμελιώδη δικαιώματα κάθε ανθρώπινου όντος, τα οποία πρέπει να γίνονται σεβαστά και να προστατεύονται», αναφέρεται στο κείμενο.

Οι εξελίξεις στη Λιβύη, κυριαρχήσαν στις   συζητήσεις των 27 υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες που ξεκίνησαν χθες το βράδυ.

«Πραγματικά ανησυχώ για ό,τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Λιβύη. Κάνουμε έκκληση για αυτοσυγκράτηση,  είναι πολύ σημαντικό…να τερματιστεί η βία», είχε δήλωσε χθες η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον

Η Αυστρία ανακοίνωσε χθες  ότι θα στείλει στρατιωτικά αεροπλάνα στη Μάλτα προκειμένου να αρχίσουν οι προετοιμασίες για την απομάκρυνση Αυστριακών πολιτών και άλλων ευρωπαίων πολιτών από τη Λιβύη και άλλες αραβικές χώρες.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πριν από το διάγγελμα του γιού του Καντάφι εξέφραζε τις  σοβαρές ανησυχίες των ΗΠΑ  για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στη Λιβύη που έχουν όπως ανέφερε προκαλέσει εκατοντάσες νεκρούς και τραυματίες επικαλούμενο αξιόπιστες πληροφορίες.

Ωστόσο σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων,  έπειτα  και το τηλεοπτικό μήνυμα του υιού του Καντάφι,  » ο πρόεδρος Ομπάμα ενημερώνεται διαρκώς για κάθε νέα εξέλιξη στη Λιβύη, εξετάζοντας όλες τις κατάλληλες ενέργειες «.

Παράλληλα , σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, αναλύονται προσεκτικά όσα δήλωσε ο γιος του Καντάφι ώστε να μετρηθούν, ρεαλιστικά, οι προοπτικές μιας πραγματικής αλλαγής.

Στο πλαίσιο αυτό και ενώ οι ΗΠΑ, αναμένουν » διευκρινήσεις » για τις προθέσεις των Λίβυων αξιωματούχων, συνεχίζουν να επιμένουν στην αποφυγή χρήσης βίας κατά ειρηνικών διαδηλωτών.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν απηύθυνε έκκληση «για μη προσφυγή στη βία και για τον σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών» στις χώρες της Βόρειας Αφρικής της Μέσης Ανατολής.

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τοΣάιφ αλ Ισλάμ, πριν από το διάγγελμα του τελευταίου, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη κλιμάκωση της βίας στην περιοχή.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Share

Category: Ειδήσεις



Αφήστε μήνυμα