Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

Οι αγώνες εναντίον της κατασκευής Χ.Υ.Τ.Α στην Κερατέα




Σας παρουσιάζουμε σήμερα ένα βίντεο που φτιάξαμε για την Κερατέα.

Κερατέα-Λαυρεωτική

Δυο μήνες αγώνα

κατά της παρανομίας το Χ.Υ.Τ.Α.

Επί δύο μήνες η κοινωνία της Κερατέας και της Λαυρεωτικής και όχι μόνο, αγωνίζονται για την προστασία του τόπου μας, της αξιοπρέπειας, της νομιμότητας εναντίον της κατασκευής Χ.Υ.Τ.Α στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο του Οβριόκαστρου.

Δύο μήνες αντιμέτωποι με τη βία, την καταστολή, την τρομοκρατία, αντιμέτωποι καθημερινά με εκατοντάδες αστυνομικούς που έχουν ζώσει την περιοχή, με έρευνες και εφόδους χωρίς εισαγγελική παρουσία και εντάλματα έρευνας.

Το διάστημα αυτό, απεγνωσμένες και διαρκείς προσπάθειες του Δήμου Κερατέας μέχρι 31.12.2010 και του Δήμου Λαυρεωτικής για διάλογο πέφτουν στο κενό.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αρνείται κάθε επαφή – δεν απαντά. Οι αρμόδιοι Υπουργοί Εσωτερικών και Περιβάλλοντος στέλνουν τελεσίγραφα ότι το παράνομο έργο θα γίνει με την υποστήριξη των ΜΑΤ.

Την 28η Δεκεμβρίου 2010 στη μοναδική επαφή των Υπουργών κ. Ραγκούση, κ. Μπιρμπίλη και κ. Τζάκρη και του κ. Λιακόπουλου με τους Δημάρχους Κερατέας κ. Ιατρού και Λαυρεωτικής κ. Λεβαντή, από πλευράς των υπουργών δηλώθηκε η πίστη και ο σεβασμός στις δικαστικές απόφασεις.

Την επομένη το Ειρηνοδικείο Λαυρίου κήρυξε παράνομο το έργο με απόφασή του που ισχύει σήμερα.

Κι όμως αντί να γίνει σεβαστή η απόφαση, η Πολιτεία και οι αρμόδιοι Υπουργοί εντείνουν την αστυνομοκρατία, τη βία, την καταστολή. Ταυτόχρονα επιδίδονται σε ένα προκλητικό επικοινωνιακό αγώνα, διοχετεύοντας πρωτοφανείς και αναπόδεικτες αναλήθειες. Το ρόλο αυτό έχει αναλάβει η Υφυπουργός κ. Τζάκρη, η οποία με περίσσια θρασύτητα και προκλητικότητα υβρίζει, απειλεί, παραπληροφορεί.

Η Κυβέρνηση, η κ. Τζάκρη και ο κ. Λιακόπουλος αναληθώς δηλώνουν τα παρακάτω:

1. Το έργο Χ.Υ.Τ.Α στην Κερατέα έχει ξεκινήσει κανονικά

2. Το έργο είναι νόμιμο

3. Το έργο προορίζεται αποκλειστικά για τα απορρίμματα της Λαυρεωτικής

4. Το έργο υπέδειξε η Τοπική κοινωνία και η Αυτοδιοίκηση

5. Η χώρα μας θα υποστεί επιβολή προστίμων εξαιτίας της Κερατέας και θα χάσει τη χρηματοδότηση για όλα τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων.

6. Το έργο είναι Χ.Υ.Τ.Υ και όχι Χ.Υ.Τ.Α.

7. Οι Δήμαρχοι και άλλοι παράγοντες «χτίζουν καριέρες στις διαμαρτυρίες και τις αντιδράσεις» και ότι «επιδιώκουν θύματα» και ακόμα ότι «εξυπηρετούν εργολαβικά συμφέροντα».

Στη παραπληροφόρηση αυτή απαντούμε με αδιάσειστα στοιχεία και προκαλούμε σε δημόσιο διάλογο.

1. Το έργο δεν έχει ξεκινήσει. Δύο μήνες τώρα τα ΜΑΤ με τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος για την τοπική κοινωνία φυλάνε τα τέσσερα μηχανήματα του εργολάβου που βρίσκονται σε ακινησία.

2. Το έργο έχει κηρυχτεί παράνομο με την υπ. αριθ. 199/28.12.2010 απόφαση του Ειρηνοδικείου Λαυρίου, που ισχύει σήμερα λόγω: α) μη συντέλεσης της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, β) μη εκπόνησης μελετών που προβλέπονται από την εργολαβική σύμβαση, γ) να αποφανθούν οι αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες περί της μη ύπαρξης αρχαιολογικών ευρημάτων στο χώρο, δ) μη έκδοση πολεοδομικών αδειών για την εκτέλεση των εργασιών της εργολαβίας. Η απόφαση αυτή δεν έχει γίνει σεβαστή από το Κράτος. Οι ιδιοκτήτες και οι κάτοικοι έχουν αποκλειστεί από τις αστυνομικές δυνάμεις που εμποδίζουν την πρόσβαση των ιδιοκτητών τόσο στο χώρο του έργου όσο και σε μια τεράστια περιοχή γύρω από αυτό.

3. Το έργο αυτό αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής (μαζί με τη Φυλή και το Γραμματικό) και έχει προγραμματιστεί για 330.000 tn / έτος σύμφωνα με εγκριτικές αποφάσεις.

4. Ο χώρος υποδείχτηκε το 1996 από τον ΕΣΔΚΝΑ και από τότε με κινητοποιήσεις, πολιτικές και νομικές ενέργειες σύσσωμη η κοινωνία αντιδρά, δεν το δέχεται και ούτε πρόκειται να το δεχτεί, αφού υπάρχουν αξεπέραστα τεχνικά και θεσμικά στοιχεία (αρχαιολογικός χώρος, υπόγειες μεταλλευτικές στοές, υδροφόρος ορίζοντας, σεισμικό ρήγμα, αγωγός φυσικού αερίου κ.λ.π.)

Η χθεσινή διαδήλωση 5000 ατόμων στην Κερατέα είναι η πιο πρόσφατη απάντηση της τοπικής κοινωνίας.

Το συγκεκριμένο έργο χωρίς διάλογο, χωρίς συναίνεση μας επιβλήθηκε βίαια από τον ΕΣΔΚΝΑ, την Περιφέρεια Αττικής και το ΥΠΕΧΩΔΕ.

5. Η χώρα μας κινδυνεύει με πρόστιμα για τους Χ.Α.Δ.Α Η Αττική (και η Λαυρεωτική) πλέον δεν έχει τέτοιο πρόβλημα γιατί όλοι οι Χ.Α.Δ.Α Αττικής έχουν κλείσει. Η χώρα μας δεν κινδυνεύει από άλλο πρόστιμο, ιδίως αν δεν εκτελεστεί το συγκεκριμένο έργο και αυτό επιβεβαιώνεται επίσημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση με έγγραφα της Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής.

6. Το έργο είναι Χ.Υ.Τ.Α, σύμφωνα με την έγκριση, την αδειοδότηση, τη δημοπράτηση και κάθε επίσημο έγγραφο και μελέτη. Η έννοια Χ.Υ.Τ.Υ. εμφανίστηκε σε Δελτία Τύπου του ΥΠΕΚΑ και του Υπουργείου Εσωτερικών.

Για την κ. Τζάκρη, δηλώνουμε ότι από τη θέση μας και ως Δημότες Κερατέας από το 1996 αγωνιζόμαστε αταλάντευτα εναντίον της παρανομίας, προστατεύουμε το δίκιο και τον τόπο μας. Το κράτος έχει καταστρέψει τον τόπο μας και τη ζωή μας. Αγωνιζόμαστε για τη νομιμότητα, φωνάζουμε προληπτικά ότι η ανεξέλεγκτη πλέον κατάσταση που ήδη έχει δώσει αίμα μπορεί να γίνει πολύ χειρότερη.

Καλούμε την κ. Τζάκρη, τους αρμόδιους της Κυβέρνησης να αναλογιστούν το μέγεθος της ευθύνης τους, να σεβαστούν τη νομιμότητα, να απομακρύνουν άμεσα τις δυνάμεις της Αστυνομίας και τα μηχανήματα των εργολάβων.

Καλούμε την Κυβέρνηση σε ανοιχτό διάλογο και εκτόνωση της κρίσης.

Τέτοια έργα όχι μόνο δεν μπορούν να εκτελεστούν αλλά ούτε και να λειτουργήσουν χωρίς κοινωνική συναίνεση.

Τέλος, σε ό, τι αφορά την αποστροφή της κ. Τζάκρη για το ποιοι εξυπηρετούν εργολαβικά συμφέροντα, επιστρέφουμε το χαρακτηρισμό. Όχι μόνο εμείς αλλά οι πάντες γνωρίζουν ποιοι εξυπηρετούν και μάλιστα ποιους εργολάβους και ποιοι αγωνίζονται κατά της διαπλοκής.

Κερατέα 10.2.2011

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

(τηλέφωνο επικοινωνίας 6977290260)

Ο τ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΑΤΡΟΥ

(τηλέφωνο επικοινωνίας 6944385006)

Share

Category: Εσωτερικά



Αφήστε μήνυμα